Google+

oleh: maryam81 Kek Lapis coklat

Coklat

kek lapis sarawak yang paling mudah


Created on : 21-03-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi maryam81




Bahan-bahan ( 8" x 8" x 2.5" )

  • 1. 360gm mentega.
  • 2. 1 gelas gula pasir yg tlh dikisar
  • 3. 10 biji telur ayam.
  • 4. 1 ½ gelas tpg gandum
  • 5. 100gm horlick.
  • 6. 1 tin kecil susu pekat
  • 7. 1 sudu makan ovellet
  • 8. 1 botol chocolate paste.( Chocolate Emulco )
  • 9. 1 sudu makan koko

Cara-cara

  1. Masukkan gula & mentega dan pukul hingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Masukkan tepung dan diikuti dgn horlicks. Pukul hingga sebati. Masukkan susu & ovellet.Pukul hingga sebati.
  2. Bahagi kepada 2 adunan. a) masukkan koko & chocolate paste. b) Biarkan kosong (warna krim)
  3. Alaskan Loyang dgn kertas minyak. Masukkan sesenduk adunan krim kedlm Loyang. Bakar guna api atas & bawah. Jika kek di bahagian atas sudah agak kuning keperangan, Bolehlah di lapis dgn adunan coklat. Buat sehingga habis adunan. Lapisan kedua hingga terkhir guna api atas sahaja.

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (3)

P1030852
21-05-2008
hehe.. tak sabar, 5 layer jer jadinyer
Laporan oleh: fanoriza

hahahahaha... kena sabarlah nak buatnya...

Kek_lapis_coklat
07-08-2008
sedapp juga kek ni..cuba buat semalam..kat atas kek sje nak bg cantik gambar, kek ni dah siap wrapped..kongsi ngan kwn2..
Laporan oleh: nyza

wah.. cantiknya... thanx for trying

P1060085
07-09-2008
hehehe..dapat 10 layer..x sabar nk makan utk berbuka puasa..
Laporan oleh: farin-me

hehehehe.. good try..nexttime buat perisa lain lak.. pandan ke starwberi ke..



Komen (39)

21-03-2008, nejinna komen :

err kak mary...nak tanye...kalu 1 gelas tu cane..besa org gune cwn je..pastu choc paste tu cane ek..n klu une microwave kena adjust pape x?


21-03-2008, zaliana komen :

maryam..tumpang tanya..pakai gelas yang besar mana ye?kalau dlm gram tu berapa?


23-03-2008, eton komen :

nampak mcm sedap jer..........


23-03-2008, eton komen :

kpd sape2 nak bli baragan tupperware leh order ngan saya....atau lawat lah..ke http://syarifah07.fotopages.com


23-03-2008, princessharyati komen :

maryam81.. i tgk u bayak post resepi kek lapis..Nanti i nak try semua resepi kek lapis u. memang semua best2. tapi cara u post mengelirukan, cuba u tgk cara2 nak post resepi. Selamat mencuba.


23-03-2008, nor_67 komen :

maaf ya, nak tanya skit.. tak manis ker kek ni.. 1 gelas gula pasir, yg dikisar pulak tu dan campur 1 tin susu pekat.. horlicks pun ada rasa manis jugak kan..


23-03-2008, nor_67 komen :

maaf ya, nak tanya skit.. tak manis sgt ker kek ni.. 1 gelas gula pasir, yg dikisar pulak tu dan campur 1 tin susu pekat.. horlicks pun ada rasa manis jugak kan..


24-03-2008, maryam81 komen :

ok.. Nejinna Dan zaliana.. 1 gelas tak sama dgn 1 cawan. em.. biasanya nak buat kek lapis ni.. kalau guna microwave akak tak pasti dia punya suhu.. sbb "heat" dia berbeza... Berat dlm gram utk 1 gelas ialah 120gm.. Jangan mampatkan tepung semasa menyukat kerana blh mnyebabkan kek bantat


24-03-2008, maryam81 komen :

chocolate pastu tu , pergi kedai bakery mesti boleh jumpa


25-03-2008, maryam81 komen :

Kepada nor. kalau tak nak manis sgt.. boleh kurang kan gulanya kpd 1/2 gelas gula pasir. Utk pengetahuan kek lapis rasanya mmg manis.. sbb tu boleh tahan sehingga 1 bulan. Tapi carefull dgn resepi yang ada campur " kaya".. sbb kalau resepi yg ada campur kaya tu.. paling lama pun dlm 1 minggu sahaja..


25-03-2008, nor_67 komen :

1/2 gelas ya.. satu lg soklan.. susu tu tin kecik ke tin yg tinggi skit tu..


25-03-2008, maryam81 komen :

tin yang kecik tu je..


25-03-2008, maryam81 komen :

kalau nak lagi sedap.. setiap layer tu masukkan coklat chip.. tapi pastikan lapisan krim tu separuh masak..


25-03-2008, maryam81 komen :

princess hayati.. bagi i u punya email address.. kalau u betul2 berminat.. i akan emailkan resepi utk u..


25-03-2008, nor_67 komen :

ok.. tq maryam..


25-03-2008, nor_67 komen :

ok maryam, cuba edit smula bahan2 tu. 1 petak utk 1 bahan, then save pastu klik lagi tambah bahan, isi bahan yg kedua,pastu save ulang sampai abis... senang skit org nak baca dan fahami bahan2 yg diperlukan


27-03-2008, maryam81 komen :

nor_67.. dah edit kesemua kite punya bahan2.. dah try ke? kite tunggu laporannya


31-03-2008, jajer komen :

coklat paste tu bleh gnti ngn bnda lain x?coklat masakan ke..


01-04-2008, maryam81 komen :

jajer.. boleh ganti dgn ccoking coklat.


18-04-2008, ofisgrl komen :

kak maryam, berapa lama nak bakar setiap lapisan tu? dan lagi satu, suhu untuk oven?.....boleh tak kalau kak maryam bagitau dengan lebih terperinci.....sbb saya memang suka makan kek ni........


19-04-2008, maryam81 komen :

ofsgirl. bakar tengok ketebalan kita punya lapisan. Makin nipis makin sekejap lah.. tp akak biasanya kalau tengok bahagian atas lapisan agak kekuningan tu bermakna dah masaklah.. suhu dlm 100'c


20-05-2008, fanoriza komen :

thanks bagi resepi simple ni, dh berjaya nnt leh try maryam nyer resepi kek lapis yg lain2:)


23-05-2008, shaena komen :

maryam, ade resepi kek lapis sarawak masam masam manis?kalau blh tlg email kat : rockyhiphop@yahoo.com. tqvm.


23-05-2008, maryam81 komen :

Shaena.. cuba tengok dlm my resepi ni dlm kategori kek.. rasanya ada resepi tu.. tp apa papa pun nanti kite masukkan respei tu juga


27-05-2008, zaijulha komen :

salam...1 tin susu pekat kalau manis boleh x kurangkan ke 6 sudu besar?


29-05-2008, maryam81 komen :

boleh kurangkan susunya..


30-05-2008, komet komen :

kak maryam, kalau ada lagi resepi2 kek lapis yg lain kan, boleh tak tolong masukkn sukatan bahan2 nya tu dlm gram sekali (dua sukatan, pakai gelas n dlm gram)...so, senang kita nak ikut...thanks...


30-05-2008, maryam81 komen :

komet.. akak tak berani sangat letak sukatan dlm gm ni.. sbb dah biasa guna gelas.. bila tukar kpd sukatan gm.. nanti terkurang atau terlebih.. akak juga yg kene marah kalau kek tak jadi..lgpun akak dan biasa buat.. so benda2 cam ni org klata main campak dlm mixing bowl je.. hehehe.. anyway.. kite try..


07-06-2008, sis komen :

sis dah try wak tadi..memang sedap tapi kurang manis coz sis pakai susu 1/2 tin je...takut manis kononnya..rupanya terkurang manis sangat...pe pun best..xsmpt posing cz sis p keje pas wak kek ni..blik umah tgk2 dah licin da tamu dtg umah


09-06-2008, maryam81 komen :

tq sis.. kerana rajin mencuba.. nak buat kek lapis ni kene rajin.. hehehe


21-08-2008, normahbujang komen :

salam perkenalan dari I. Maaf yer, I nak tanya. Semua kek lapis u, gunakan telur putih dan kuning sekali ke? Selalu kalau I buat kek lapis, I gunakan lebih kuning dari putih. (Eg: 15 biji telur, I hanya gunakan lima putih dan 10 kuning.) Tapi kek lapis u gunakan semua sekali. Itu yang membuat I confuse. Tolong jawab melalui e-mel. Terima Kasih.


07-09-2008, farin-me komen :

sedapnye.....nk kena try nie...bulan2 posa ni btul2 menggoda imanku...


10-09-2008, epent komen :

salam kak maryam...dah try 2 ari pas tapi, cm tk menjadi...saya wat lapisan pertama api atas n bwh selama 15 min then masuk second till last api atas jer dlm 15 min gak tapi, mslhnye lapisan ke2 till ke4 tk masak cm lembap jer..semua da 5 lapisan...saya guna oven pensonic...le kak maryam tolong nape jadi cm tue...pls...


14-10-2008, shafea komen :

salam, kek ni boleh di kukus tak ? sbb oven saya masalah sikit cepat hangit


14-10-2008, maryam81 komen :

Normah.. sesetengah kek i akan guna kuning telur banyak dr putih telur..kat sini..semua resepi i letak dua-dua skali. nak jwab guna email? I tak tau u punya email address. Epent..nak tau suhu masa bakar tu brp ek?? boleh jer..tp ovellete tak perlu letak


20-11-2008, epent komen :

salam kak maryam, dah wat tuk kali k3...so far two thumbs....sedap....ari tue mase blik kg raye buat kek nie, sanak sedara komen sedap...suhu mase bkr if epent guna 1/2 resepi 150c if full resepi 180-190c...tq for the great recipe...


03-05-2011, syaza 82 komen :

kek lapis ni mmg sedap.....kt org s'wak mmg suka buat kek lapis utk hr raya....


26-08-2011, aishah azzahra komen :

salam.. kak maryam,.. nk tmpng tnye.. ovellet tuh ape erk..?? bungkus dye cne??


21-11-2011, chinta asmara komen :

sori nk tanya nie sis maryam....chocolate paste 2 botolnya brapa sukatan(berat)???


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd