Google+

oleh: azwalissa Pisang Bakar Berkeju

Pic_288_

Dessert popular di Indonesia. Mudah dan sedap...


Created on : 21-03-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi azwalissa




Bahan-bahan ( Seorang )

  • 2 biji Pisang Montel
  • Keju Parut
  • Susu/ Krimer Manis
  • Sos Coklat (Hersey's) - kalau tak ada, guna bancuhan serbuk milo + air or cooking chocolate pun boleh.

Cara-cara

  1. Kopek kulit dan potong 2 memanjang pisang tersebut.
  2. Bakar dalam oven (suhu 180°c selama 2 minit atau bakar guna api dapur sampai pisang agak layu dan berbau wangi.
  3. Sapukan krimer manis pada bahagian tengah pisang dan katup semula. Curah sos coklat dan taburkan keju parut.
  4. Siap...! nyum! nyum!

Laporan Masakan Bergambar (9)

Pisang_bakarbercheese
25-04-2008
memang sedap, tak rugi mencubanya..
Laporan oleh: nor_67

thanks kak nor sbb mencuba! mmg sedapkan? aih..saya pun nak buat lg lah ptg nih..

Img_2769
27-06-2008
dessert yg sedap.just guna slice cheese yg dicarik-carikkan.
Laporan oleh: hunny

good idea! cheese parut pun dah mahal skrg.. nanti boleh try guna slice cheese carik2 sendiri. tq hunny sbb mencuba :)

Pisang_bakar_berkeju
15-01-2009
Saya guna pisang berangan. Sedap.
Laporan oleh: hazila

thanks hazila sbb mencuba :)

Img_3479
21-01-2009
bekfest kami...tq...
Laporan oleh: sofieza

nyummm!~

Pisang3
25-04-2010
sedap sesangat! tima kasih banyakk....
Laporan oleh: hana6877

u'r welcome :D

20120621_183020
22-06-2012
Buat smlm utk berbuka..sedap sgt..sy guna pisang cavendish je..tqvm..
Laporan oleh: adeq_azie
Dsc05636
20-01-2014
kita dehaka cikit hehee...pisang tu kita goreng dulu mcm goreng pisang ,kasi dia berkulit .. sedap! mekasih Azwalissa :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc04130
27-06-2014
dessert yg mudah dn sedap ! tq share azwalissa :)
Laporan oleh: k.zila66
Pisang_bakar_berkeju_myr
16-07-2014
Best! Senang pulak tu.. Memang sangat menepati citarasa kami.. terima kasih azwalissa!
Laporan oleh: LynnSham


Komen (14)

21-03-2008, rhyniazz komen :

mcm sedap jerr... selain pisang montel, pisang emas ok tak?


21-03-2008, azwalissa komen :

boleh je... tapi nak sedap, guna pisang yang gebu2 la.. pisang emas tu comel aje kan? tak puas makan rasanya... hihi!


06-04-2008, zurin komen :

Cheese apa yg sesuai untuk resipi ni?


08-04-2008, azwalissa komen :

kalau untuk pisang bakar nih, saya cari keju yang dah siap disagat halus dalam paket. biasanya cheddar / mozarella. kalau takde, apa2 keju pun sedap :)


08-04-2008, nor_67 komen :

baru2 ni ada tengok dalam astro AFC, dia ada tunjuk cara wat pisang bakar ni.. kalau tak silap dia sapu ngan choc. cair sebelum tabur ngan cheese tu..


11-04-2008, azwalissa komen :

ada yang sapu coklat cair dulu. ada yang tabur coklat rice aje.. saya buat cincai2 main curah sos coklat aje.. takpe, sama je rasa..


25-04-2008, nor_67 komen :

yey yey dah buat.. memang sedap..


25-04-2008, unies komen :

mmmm..sdapnye!!kecur air liur ni!!ni kena cuba ni!!


28-04-2008, azwalissa komen :

cubalah unies..! nanti jgn lupa hantar report ok?


21-03-2009, Azlina_tgi komen :

Nak buat bancuhan milo to camana sukatannya azwalissa?


27-05-2009, layyinulharir komen :

ish, rase nak meleleh dah air liur ni.. em....


23-10-2010, zakiharry komen :

Saya cuba makan pisang bakar ni di KUPANG, INDONESIA. Di sana, resepi ini dipanggil 'Pisang Bakar Epek'.... Bezanya, pisang di sana dipanggang kemudian dilenyekkan dengan sejenis alat penjepit dan kemudian dipanggang semula sebelum disiram dengan GULA MERAH atau Susu Coklat selain Keju Parut... Memang sedap!


18-04-2011, umie adam komen :

Macam mana ni? panas lagi dah abih!! x sempat saya nk merasa! Apa2 pun syabas kpd tuan punya resepi ni sbb anak2 saya kata best!


19-05-2011, mazlizawati komen :

saya pernah mkn di bandung pisang keju ni, memang sedap.....skrg ni saya tgh cri resepi pisang goreng cheese dan pisang bakar cheese.ada sape2 yg bleh bantu.?...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd