Google+

oleh: maya_zakry Iced Chocolate

Img_0029

Ala-ala iced chocolate with whipped cream kat secret recipe :P


Created on : 14-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi maya_zakry




Bahan-bahan ( 1 )

  • Hersheys chocolate syrup
  • Magnolia fresh milk

Cara-cara

  1. Masukkan hersheys syrup ke dlm gelas. Biarkan dia mendap.
  2. Tuang fresh milk slow2. Masukkan ice cubes.
  3. Kalau ade whiped cream semburkan. Barula sebijik cam secret resipe. tak pecaya pi selongkar die nye kitchen, mesti ade magnolia fresh milk.
  4. Img_0042
    Inilah die hersheys choloate syrup. price RM9.60









Laporan Masakan Bergambar (14)

Icedchocolate
15-10-2006
minuman berbuka hari ni..
Laporan oleh: yani
Iced_choc
17-10-2006
yay! berjaya.. mekasih maya..
Laporan oleh: lindw
05022007_002_1
06-02-2007
at last dapat jgk buat.. dari bulan posa aritu.. sedap! c",)
Laporan oleh: zara_klate
P1010017
26-05-2008
Suami saya cakap, selagi tak habis lagi Hershey's Chocolate ni, memang asyik minum susu coklat ni je laaaa...hehehe...saya jawab sebab seeeedddaaapppp... TQ..
Laporan oleh: MamaInaz
Dsc03683
04-07-2008
walaupun x pernah minum air ni kat SR .. tapi rasanya sungguh nyaman .. siap sembur ngan whipped cream utk mendptkn rasa sejati cam kat SR , seperti kata maya ... tQ Maya zakry
Laporan oleh: yatiezaini
Photo-air
29-07-2008
sejuk tekak minum time musim panas cenggini...tQ maya!
Laporan oleh: hana6877
Iced_choc
20-11-2008
sedap dan sungguh menyegarkan...trima kasih maya... :)
Laporan oleh: kak fida
Img_3161
25-11-2008
sedapppp.. TQ maya
Laporan oleh: zana08
Img_3488
22-01-2009
minum di tengahhari & sejuk2 mmg sedap.tq...
Laporan oleh: sofieza
Iced_chocolate
20-05-2009
k.nor blend susu dgn ais, jd cam smoothie jer..ermmmmmmmm nyamannn... best!!!
Laporan oleh: nor_67
Img_4245
21-05-2009
wat cam k.nor gak! blend ais n susu smpi smoothie! sedappp!!
Laporan oleh: hana6877
Picture_347
09-06-2009
cuace panas nih mmg enak sesangat pekene minuman gini.ade jek whipped cream dlm esbok tp lupe nak enterframe.len kali le...tukar magnolia fresh milk pd dutch lady jek...tq maya!
Laporan oleh: sofieza
Dsc00137
19-08-2010
sedap.. sedap.. cuma ais x blend elok sgt.. kena blend lama skt bru jd lebey gebu..
Laporan oleh: miszkiah
A_a
24-09-2011
tak kira, nak anta gak laporan..sedap3
Laporan oleh: umiecute

Komen (45)

15-10-2006, maya_zakry komen :

sempoi ye tak.. yani, tgk banyak nye resipi... org kat umah u untungnye, mesti boleh gemuk hari2 makan sedap je... hehehe


15-10-2006, zulkifly komen :

sedapnya.... mesti sedapkan..


16-10-2006, lindw komen :

bbuka td try buat tp tak jd psl tak jumpa chocolate syrup so letak serbuk van houten.. mmg tak jadi.. esok musti g carik gak chocolate syrup nih! ganbatte!


16-10-2006, maya_zakry komen :

haah la lindw,penyedap die chocolate syrup tu lah.. takpe beli lame leh pakai... zulkifly, mmg laa saye suke sgt.. bile kacau time nak minum fuhhh terangkatss


16-10-2006, yani komen :

maya_zakry.. arihtu i guna choloate syrup made in jepun punya,abihkan stok.. rasa sedap gak la.. arihni nak try guna hersheys choloate syrup pula...eheh baru balik beli ni.. org umah i tak bertambah gemuk.. cuma i je.. ni kes malas nak bersukan.. :p


16-10-2006, maya_zakry komen :

serius la i heran hari2 u dipenuhi dgn memasak ke yani?yela sane payah nak carik restoram halal kot.. pulak tu semuanye menjadi, jgn kate rupe, rase pun sedap.. untungnye sesape beristrikan u nih.. kuikuikui..


16-10-2006, yani komen :

maya.. dah terpaksa.. kat sini mana nak ada lauk tunjuk-tunjuk dah.. ahaha.. kalau tak dtg sini mungkin i still beli lauk tunjuk-tunjuk dan hanya master masak nasi je..


16-10-2006, tini komen :

oiishi katta!! k yani.. masak nasi pun master kira hebatlaa tu :D


16-10-2006, yani komen :

ahaha tini.. :) .. mai lah kongsi resepi tini kat sini..


17-10-2006, maya_zakry komen :

weit.. nampak sedap lak korg punye iced chocolate... ciss... nih yang nak buat lagi nih... ke mainan camera angle semata mata.. kuikuikui... :P


17-10-2006, lindw komen :

camera trick.. huhuhu.. buat jgn tak buat..


13-12-2006, junjs11 komen :

d very d simple n nice...anak suke, mama seronok..


05-02-2007, Ayu61279 komen :

Hi maya! ayu dah try ur resepi.Sedap! ayu tak guna fresh milk but replace with low fat milk.ayu cari gak magnolia fresh milk tapi takde lak.iisskkk...


11-02-2007, mae komen :

ERM.... BOLEH TAK KALAU SUSU TUH DIGANTIKAN DENGAN SUSU COKLAT? SEBAB...ADE SESETENGAH ORANG KAN X MINUM SUSU... BOLEH TAK?


12-02-2007, Ayu61279 komen :

rasanya leh kot replace dgn choc milk.tapi takut muak lak coz byk sgt choc.manis lak tuh...


24-11-2007, syazana komen :

sedap betul iced chocolate


21-01-2008, zatiMJ komen :

da wat..tp tak pakai magnolia..pk susu laen..nak abeskan stok..sdap!=)


05-06-2008, che'iza komen :

Tolonggg!!!!! admin, nape tak leh anto report eh......


12-06-2008, noremy komen :

sdpnyer...mmg serupa cam secret resepi...rupa2nyer guna susu magnolia je.kalo tau sng je nk wat,xyah gie lpk kt secret resepi lg..anywy,tq maya_zakry


22-08-2008, azib_devil@yahoo.com komen :

sedap sgt....., klo jual mesti lku, leh letak harga mahal2


27-08-2008, unggas komen :

nampak mcm sedap.. .esok nk try buat ahhh.. ..


10-09-2008, noraida komen :

salam maya aida da cuba resepi u sedap sungguh tq,ank2 semuanya suka slmt berpuasa


08-10-2008, bdkbarubelajar komen :

sedapnye...nak try jap gih~~


25-11-2008, snfmfa komen :

sye dh cbe resipi ni..em,syedap!!dlm shari 3 kali sye minum..hehehe..;)


25-11-2008, blendstuff komen :

wow gempak habis...


02-01-2009, EENA_MALIKA komen :

NAK CUBE NANTI, OK


18-03-2009, Lan D Lyne komen :

nampak macam sedap, nak ni cuba tapi whipped cream tu di mana kita boleh dapat? rupa bentuknya pun tak tau. kat supermarket ada ke?


20-05-2009, zliza_11 komen :

i dah siapkan semua bahan iced choc nie....nak try tonite ....hopefully menjadi...insyallah


11-06-2009, MAJDINA komen :

mane dapat resepi nie.


25-06-2009, arira_arora komen :

tau tak mana nak cari bubble ( yang bulat2). selalu letak dlm ice blended or milk shake. tq.. dah lame cari mende toh..


25-06-2009, kak fida komen :

arira_arora...bubble(yg bulat2) ialah black pearl atau dipanggil Tapioca Black Pearl...memang khas untuk buat minuman bubble tea,milk shake atau ice blended...mudah didapati di kedai2 baking khas menjual bahan2 kuih.... :)


01-07-2009, arira_arora komen :

terima kasih tok info neh...


15-08-2009, aika_andrea komen :

kalau hersheys syrup 2 ganti ngan choc syrup lain leh x? nak try wat tapi i x suka susu. caner erk?


02-09-2009, wafaiffah komen :

hershey's choc tu halal tak?


23-09-2009, dolce ayinz87 komen :

nak cuber la tak sabar raser nyer...tapi hershye tu mahal la tak boleh ganti ngan coklat lain ke?


04-01-2010, shazalina komen :

sedapnyerrrrrrr...kt mn ada jual hershye 2


10-01-2010, arira_arora komen :

kak fida: ai p kedai kek blkg chow kit.. cari2 xde la.. mati kutu dh..


13-03-2010, lieafiezazally1806 komen :

suda cuba . seriOusly best gila . mmbe2 class sume dOk puji . ty masa jamuan guru , liea maO buat . haha .


19-10-2010, cikmar komen :

td nmpk kt kedai,teringin nak beli tp tak jumpa pun logo halal kt botol hershey tu...takut pulak nak beli


25-01-2011, fadeekimura komen :

senangnyer...igtkn btol2 ad secret dlm recipe nie..tanx!


15-04-2011, zack_yie komen :

kat mane bleh beli hersheys choc syrup ek??? 1 lagi,halal tak hersheys choc tu??? plezzzz slesaikan kebuntuan ku ini..


29-07-2011, tasha azry komen :

zack_yie kau cari je kat tesco mesti ada punyer tp aq tak pasti halal ke x.


29-09-2011, putri hanim komen :

klu guna susu dutch lady sedap x?sbb susu tu favorite sy.......


04-10-2011, atin chetin komen :

sedapnya....


17-04-2012, sizzlingspree komen :

Alhamdulillah, anak-anak sukakannya. Untuk suami, hot chocolate. Panaskan susu segar dalam microwave selama 2-3minit, campurkan ngan chocolate dalam cawan. So sedap...tapi harus berhati-hati dengan sukatan chocolate agar tidak terlalu manis. Syabas Maya!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd