Google+

oleh: nure Blueberry cheesecake

Img_0205

non-baked, lapisan blueberry yg menarik!


Created on : 14-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nure




Bahan-bahan ( 5org )

  • 24 kpg biskut (tanpa krim kat tengah)
  • 50g non-salt butter (dicairkan)
  • 200g blueberry (dlm tin pon bole)
  • bhn A: 30g gula, 2 sudu teh perahan lemon, 1/4 cwn air
  • 120g creamcheese
  • 30g gula halus
  • 70cc (atau ml) plain yogurt
  • bhn B: 2 sudu teh serbuk gelatin dan 2 sudu besar air
  • air perahan lemon

Cara-cara

  1. Img_0195
    biskut dihancurkn. Kalo mahu mudah boleh guna pengisar. Kemudian masukkan non-salt butter yg telah dicairkan kedlm biskut yg telah hancur tadi.
  2. Img_0196
    gaul rata biskut dan butter.Pindahkn ke dlm acuan kek. Tekan dgn tapak tgn supaya biskut td rata ke seluruh bekas. Tutup dgn wrapping paper dan masukkan dlm peti ais(bukan yg sejuk beku).
  3. Img_0197
    Bhn A dimasukkan kedlm periuk dan dipanaskn sebentar.Seelok2 nya sampai pekat sikit. Setelah itu dibiarkn sejuk.
  4. bhn B: gelatin dicairkn dlm air. Ketepikan.
  5. Img_0198
    dlm bekas yg lain, campurkn gula halus dgn cream cheese. pukul sampai lembut.
  6. Img_0199
    masukkan yogurt. Kacau rata.
  7. Img_0200
    1/3 blueberry yg telah disediakan pd awal td dimasukkn dlm adunan. kacau rata. Kemudian masukkn separuh dr gelatin yg telah larut td. (jika gelatin berketul, panaskn dlm 1minit dlm oven) .Rasa sedikit bancuhan.Kalau perlu nk tambah jus lemon pon ok.
  8. Img_0201
    curahkn adunan dlm bekas yg berisi biskut td.bekukan dlm peti ais( tempat sejuk beku). Bila dh beku, ikut step seterusnya.
  9. Img_0204
    baki blueberry dicampurkn dgn baki gelatin, kacau rata. Tuangkn diatas lapisan pertama yg dh beku td.
  10. lepas diratakn keseluruh bekas, sejuk beku kn sampai la kek ni betul2 keras. Lepas tu boleh la dimkn masa sejuk2.
  11. tips: ms nk kuarkn kek ni dr bekas kdg2 susah skit. Kalo nk senang, tekapkn bekas kek dgn kain(atau tuala kecil) basah yg telah dipanaskn dlm oven sebentar. Kemudian baru keluarkn kek.

Laporan Masakan Bergambar (7)

Dsc04074
15-11-2006
cubaan kedua baru menjadi...
Laporan oleh: hanis
16022007_032_1
21-02-2007
i gune yogurt perasa buah.. dan tuangkan smua blueberry topping.. nak abeskan stock.. cedapp..
Laporan oleh: zara_klate

waaa...menarik gak idea zara_kelate ni..leh try pasni..tukar2 selera

03112007001
04-11-2007
Gambar sebelum tetamu datang. Tuan rumah potong sikit nak test jadi ke tak hehe
Laporan oleh: mutiarazura
Open_house_food_007
04-11-2007
Gambar dah nak abis kena ngap!! Haha masih tak percaya dpt buat chilled cheesecake! Sedap sangat!! Sumer tetamu kata setanding Secret Recipe. Thanks nure!
Laporan oleh: mutiarazura

welcome..!

Image064
16-06-2008
cake ni buat dari ari jumaat. ari ni baru abis kn... sedap la..tp rasanya kena bnyk nk kena improve lg. nolly guna serbuk agar2, so filling n topping x kental sgt...cpt cair. pastu, base cake ni nolly guna biskut hup seng je...so, termasin la sket. lps ni nk try guna biskut marie or tiger plak.
Laporan oleh: nollyarwen
P1040765
12-12-2008
ciskek kegemarankuuuuu..... mmg sedap bangett cuma dia tak nak keras lerrr lembik tp mmg sedap letak kat freezer baru keras ehehe... tq
Laporan oleh: Natto 1
Ciskek2
16-07-2009
Dah lama cuba, tapi baru nak uplowd picture. Thanks.
Laporan oleh: syahnina


Komen (30)

14-10-2006, maya_zakry komen :

alamak, tgh edit, baru nak cube.. :P


14-10-2006, nure komen :

sorry maya_zakry...skang dh siap. bole la awak try yer..


16-10-2006, yellowgirl_park komen :

guna strawberry boleh tak? jadi la strawberry cheesecake hehehe


17-10-2006, nure komen :

yellowgirl_park... strawberry...x th nk kate bole ke x..masa nk buat step (3) tu kena tgk la die jadi mcm ms buat guna blueberry. Pastu warna strawberry tu bole jd 2 lapis mcm blueberry ke tidak sy kurang pasti..tp cubalah buat..nnt tulis laporan kat sini..nk jugak sy th hasilnya...slamat mencuba!


09-11-2006, artline_80 komen :

nure, blueberry tu yg dlm heavy syrup ke @ filling @ jem?ada beli yg dlm heavy syrup je..ok ke? pastu bahan A tu mix skali ngan blueberry ye?..cam sedap je, nk try la


10-11-2006, nure komen :

artline_80..sy gn blueberry yg frozen.yg dlm tin ok jer.yg jem sy x sure boleh ke x. rs nye kalo yg jem, bentuk die likat. Kalo panaskn x pasti bole cair cm step kt atas nih.pastu kene tukar sukatan gula lg sbb jem tu dh manis. yelah sorry..bhn A mmg utk dicampurkn dgn blueberry tuh..Slamat mencuba!


15-11-2006, nure komen :

tahniah hanis!sy pulak yg rs nk mkn kek nih..(_ _ ;)..cmne rsnyer?nnt dh pakar bole buat byk kali ek?


22-11-2006, adib komen :

ni nak tanya...masa nak kuarkan kek dari loyang tu mesti susah kit kan.biskut bawah sure hancur.nak tekap ngan kain panas tu macam mana ek?tekap kat atas kek tu atau kat bawah loyang tu?


22-11-2006, mutiarazura komen :

I tak sure nure buat camane, tapi I selalunya buat cheesecake pakai acuan "Springform", sejenis loyang yang boleh dilonggarkan untuk keluarkan cheescake. Kira macam cabut dinding loyang tu....Ada jual kat bahagian loyang cake di Parkson.


22-11-2006, nure komen :

to adib: tekap kain panas tuh kt bwh loyang tuh..kalo gn loyang yg mmg xleh nk dicabut tepi die(mcm yg mutiarazura tulis tuh), kene la balut keseluruhan loyang tu bwh dan keliling. Sy recommend pakai yg bole tanggalkn bhgn bwh loyang..ok ke adib?


27-04-2007, eleven komen :

cam sodapppp..........


11-05-2007, nashaziana komen :

kalau nak buat strawberry cheese cake, tukarkan blueberry dalam tin tu dengan strawberry dalam tin...tak pun ganti dengan strawberry paste...ada jual kat pasaraya besar2...


11-05-2007, nashaziana komen :

kalau nak buat strawberry cheese cake, tukarkan blueberry dalam tin tu dengan strawberry dalam tin...tak pun ganti dengan strawberry paste...ada jual kat pasaraya besar2...


02-11-2007, anuarhida komen :

nure,sory.. sy kurang faham. bagaimana dengan bahan A?


25-04-2008, babybunny komen :

nak buat lah..tp tkut xjd huhuhu..bhn2 da siap beli dah huhu...


01-05-2008, kirei_na_hanna komen :

kalau tkde serbuk gelatin bole gnti ngan ape ehh??kt sini susah la nk cari gelatin halal...huhu


01-05-2008, ishikawa_ayumi komen :

kirei_na, u bleh ganti ngan serbuk agar2. bleh tgk kt cni k.. http://allrecipes.com/HowTo/Common-Substitutions/Detail.aspx


02-05-2008, kirei_na_hanna komen :

thanx,ishikawa_ayumi!


10-05-2008, kirei_na_hanna komen :

waaa...:(( jadik aiskrim la plak..nape eekk??


18-07-2008, hargina komen :

hie alls..baru nak join...cam sodap jer blueberry cizkek ni..nak try la.....nyumm.nyum..


01-12-2008, lilysharizet komen :

saya br nak try wat cheesecake... nak tanye biskut tu apa2 jenis biskut pun bole ke?


18-12-2009, umihusna04 komen :

Sya pn nak tanye juga..cheese kek ni nak guna biskut yg camne? Yang manis ke atau cream cracker? Sape2 yg tau tlg la..bgtau. Sy ni mak budak baru belajar


18-02-2010, rbecca cookies komen :

sya dh wat chesse kek ne..memang sedap. sya buat guna biskut marie je..yg rasa coklat..cubalah umi.


01-11-2010, cikgu ija komen :

biskut nak guna biskut aper


27-11-2010, fitriensih komen :

insyallah nak cube resepini. mcm senang n sedap sgt.tqvm


30-11-2010, qaisya komen :

plan nk wat kek ni tp blueberry tu mahalla so nk try wat oreo cheese cake dlu.yg ni next time la npknya


20-01-2011, farah ain komen :

nak tnya,bluberry 2 nak cri kt mane ye? xpna jmpe pn kat psaraya?? brand ape eh? harap ssiapa bole mbantu :)


02-04-2011, isramiza komen :

betul la farah, kat tmpt sy tak pernah pun jumpe blueberry ni. Bleh masukkan kat glosary tak blueberry yg mcm mane?


22-09-2011, emmaroslan komen :

Gunakan resepi yang sama tapi pakai tobblerone choc yang dicairkan dan masuk dalam adunan cheese dan dilarek2 kan macam marble sket..... Sangat sedap....


22-09-2011, emmaroslan komen :

Gunakan resepi yang sama tapi pakai tobblerone choc yang dicairkan dan masuk dalam adunan cheese dan dilarek2 kan macam marble sket..... Sangat sedap....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd