Google+

oleh: yatiezaini Roti Jala

Dsc02494

Variasa Roti Jala sedap dimkn bersama kuah kari.. klu di trganu di mkn dgn kuah manis


Created on : 18-03-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yatiezaini




Bahan-bahan ( anggaran 80kpg..klu buat kecil lagi ler byk dpt )

  • 1. 1kg tepung gandum
  • 2. 1 tin susu cair
  • 3. 4 tin air (guna tin susu)
  • 4. 4 biji telur
  • 5. sedikit esen vanila, pewarna kuning dan garam
  • 6. sedikit minyak masak utk melenser dan acuan roti jala

Cara-cara

  1. Satukan bahan 1 - 5 dan kacau hingga tidak bergentel
  2. Masukkn adunan tadi kedalam blender .. dan blend sekejap sehingga habis semua adunan dan kemudian di tapis
  3. Panaskan kuali leper non stick & sapukan sedikit minyak masak. Masukkn adunan kedlam acuan roti jala & jalakan di atas kuali..
  4. biarkan sekejap sehingga roti jala itu masak.. bolehlah diangkat & dilipat mengikut citarasa masing2.









Laporan Masakan Bergambar (19)

Jala
09-05-2008
Selama ni buat roti jala tak pernah guna susu, sedap pulak...... lemak2 gitu... Tapi paki susu segar sbb tu jer ada kat rumahhh.....
Laporan oleh: che'iza

iza..den pun klu x der dua2 susu tu .. susu tepung anak pun den rembat ... org kata janji bahagia .. cantik mnjala ..

Roti_jala
27-05-2008
Sempat lagi pagi pagi tadi menjala sebelum gi kerja. Saya guna susu segar. Sedap and TQ
Laporan oleh: hazila

sempat lagi hazila mjala sblm gi kerja .. mesti cepat, tangkas & rajin kat dapur ni .. saya pun klu ada xtra kari mmg ni ler gu nya .. tq hazila sudi mcuba

Roti_jala
27-07-2008
Buat utk sarapan tadi. Sedap! Makan cam gitu je pun sedap.
Laporan oleh: rossitamz

he..he " sungguh enak dimakan begitu saje" ........

Rotijala
27-07-2008
Yang ni pulak, versi yg siap sedia utk dingap! Dah ditimbus ngan kari ayam + telur. Tak yah gulung2, lipat 4 aje.
Laporan oleh: rossitamz

perrgh !! tgk gambar pun dah nampak sodapp ... kalau dpt mkn lagi ler sodappp !!! tima kasih rossitamz krn sudi cube resipi ni ;-)

Img_3565
28-08-2008
punyer la lama benoo ina tk menjala, skali menjala kali nih huduh beno la kak ghupernyer! tp menten sodappppp!! hihihi...gune botol mayo jek kak! tima kasih daun kladi,len kali leh wat lagik! :D
Laporan oleh: hana6877

hehe!!! same ler menu kita ari nih, ghuper pun dah cun tuuuu, kena jer ngan pinggan putih ;-) ..tQ ina sudi try resepi ni ..

Dscn5804
07-09-2008
terimaksih yatiezaini...saya dah cuba...
Laporan oleh: kaya_tea

tkasih daun keladi, klu suka blh wat lagi ..

Img_3877
19-09-2008
dari start puasa aritu teringin nak makan roti jala. baca report hana, terus ke dapur, transfer sos masuk botol lain. hehe ni lah hasil nye, roti jala yg dijala guna botol sos. terubat sket rindu kat kampung. tq for the recipe yati! :-)
Laporan oleh: azareena

cantik menarik roti jala dema , mcm nak kena wat jugak ler , tq gak azareena krn sudi mcuba...

Roti_kirai
17-10-2008
Tie,nga sibuk mengirai tk smpt amik gmbr...anak balek skola bawak geng beraye...mmm...mkn kesedapn bbudk tu....ini lah yg tinggal utk posing...mkn ngan kuah kari dan rojak sayur.....tq...tie dan slmt harii raaye... :)
Laporan oleh: kak fida

slamat ari raya gak utk k.fida .. mmmm... mmg kenyang ler geng budak skola tu yer,sib baik tggal skit utk mak nak wat posing .. ;-)

Dsc05471
28-10-2008
Dah try tadi. Takde acuan, pakai acuan icing yg ada satu lubang kecik tu. Jenuh jugak nak mengirai dengan satu lubang :). Cukup puas hati sebab dapat buat sendiri!! Thanks for the recipe!
Laporan oleh: newbie123

wow !!! cantik dan halus nya urat roti jala wlpn x derk acuan, kreatip sungguh .. tQ sudi try resepi nih ;-)

Pukat_buruk1
02-12-2008
menjala musim hujan dgn kari ayam.. sedap..
Laporan oleh: nor_67

sedap tuh menjala ngan umpan kari ayam ....

Pc210664
23-12-2008
Yati, thanksss.. mabelesss...
Laporan oleh: waheedeana

mekasih gak kat ana sudi cube resipi nih ... emm mabelesss nanti blh ler wat lagi ...

12022009815
12-02-2009
salam. biasa buat x letak susu . sedap. mkn dgn kari ayam kg. mmg kena. terima kasih.
Laporan oleh: baya74

baya ..., kari ayam kg x enterprem sekali ker ?? yrw ;)

Dsc_0139
19-02-2009
yummyyy!!! sedap tau kak yatie tak de bau ayam ;-) tq
Laporan oleh: Natto 1

syuh!!syuh!! k.yati dah halau pong ayam tuh, dah ilang bau ayam kn .. ekekek .. tks dak kecik .. ;)

Dsc_2432
26-02-2009
sedapp.....lain dari yang lain....
Laporan oleh: zaina

tq zaina sudi cube resipi nih ;)

Dsc00127
04-03-2009
terima kasih ye...alhmdulillah menjadi...sedap...tp bab nk menjala tu cam tak brape nk lulus lg la...he...
Laporan oleh: norhafiza

yrw, x per hafiza..pratice make perfect , akak dulu pun dah jadi cam pukat buruk , tgk pd pic tuh dah ok pun .. ;D

Roti_jala
15-03-2009
Salam Kak Yatie..sedap bangettt!! tenkiuu!
Laporan oleh: as75

buat lagi n lagi n lagi .. brp byk lagi daaaa!!!! yrw as .. bak mai seketul ... ;)

Dsc05848
15-03-2009
nak buat minum petang kononnya...dah jadi makan malam..sebab gas abis...huhuhuhu...sedap sangat roti jalaku ini...tq.
Laporan oleh: sweet 4ever

sib baik kedai gas x tutup..kalu x, jadi bf esok .. ;D .. tks sweet ..

P1010436
04-12-2009
salam.respi mu kok wenak temen to....eneng susu ne.lemak yo.he he he.....
Laporan oleh: Mariani(KT)

alahai mariani speaking jaworld pulak ..k.yatie ngak faham .. ni wey mmg mabeles rasas dia sbb ada susu ..lemak2 gitu .. sungguh eank dimakan begitu saja .. tks niway ..

Pic
18-02-2011
Sedap kami dinner roti jala bersama kari ayam style mamak iris semalam.. saya buat 1/4 bahagian je.. ngam-ngam dapat 20 ketul.. baki roti jala jadi breakfast kami pagi ni.. yatie, terima kasih share resipi..
Laporan oleh: LynnSham

yrw .. tq lynn sudi cuba resipi nih ..


Komen (13)

18-03-2008, arma komen :

Sdpnyer roti jala nih..br tau wat roti jala bubuh susu cair..msti sdp nih..pekena lak ngan kari ayam..perghhhh!!!


18-03-2008, Ringo komen :

yatiezaini, boleh bagi tau tak tin susu tu berapa ml punya. TQ


19-03-2008, yatiezaini komen :

Ringo.. kat tin susu tu ditulis 400gm beratnya. . dlm ml x der pulak ditulisnya.. mgkin sama kot 400gm=400ml


19-03-2008, yatiezaini komen :

arma cuba la resepi ni.. mgkin kena dgn selara arma mana tahu.. hihi.. bahan dan sukatan pun senang jer kan..


27-05-2008, shaena komen :

shaena mmg suka roti jala,nak try ler nanti...


20-09-2008, mikelnaru komen :

yat, biasa kita buat tak pakai susu, insya-Allah kita akan try guna susu, baca komentar2 sini mcm sedop : ) btw, biasanya saya buat ala2 kulit popia, gulung bersama 'filling'---> tuna dlm tin (tuna in oil)+mayonise+hirisan lobak merah+kobis. Korang try-lah. Best!!


23-12-2008, arera komen :

mcmana yer menjala guna botol mayonis..payah x..pada sapa pernah wat..bg ler tips..ingat nk wat weeknd nie


15-06-2009, pinkbusu79 komen :

bestnyer..lama x mkn.....pink mmg suka makan roti jala .......


25-09-2009, badangperkasa komen :

Salam! Saya minta kebenaran untuk masukkan resepi ini di blog saya di http://badangperkasa.blogspot.com harap tak keberatan. Terima kasih.


06-12-2009, Mariani(KT) komen :

sorry la k.yati.saya ni jawa tulin.tp dpt jodoh melayu tulin lak...2 yg asik nak ckp jawa je.....lps kan gian la kata kan...he he.


10-04-2010, k_honey komen :

oghe klate biasa mkn roti jala ni ngan kuzi ayam @ kambing especially time raye.


20-05-2011, lizaramli komen :

resepi ni mmg best.. tq yatie coz sudi berkongsi resepi.. dgn resepi yatie nie saya dah mula mendpt tempahan...


06-12-2011, shakir komen :

saya teringin sngat nak wat roti jala ni tekak teringin nak makan , cari2 resepi ni br jumpa tp lum cuba , acuan dah beli kuali tak de plak , guna kuali biasa je blh tak? takut jadi lempeng la plak.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu