Google+

oleh: gar_field79 Ayamas Crispy Sweet Sour

Dsc01195

Resepi senang ciptaan sendiri


Created on : 17-03-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi gar_field79




Bahan-bahan ( 4-5orang )

  • 4-5 ketul ayam Ayamas Crispy
  • 2 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 3 ulas bawang merah (cincang halus)
  • 1 biji bawang besar (potong dadu)
  • 1 btg lobak,1 btg timun,3 biji tomato(potong dadu)
  • 2 biji limau kasturi
  • 1 sudu cili kering @1o biji cili api(ditumbuk manje)
  • 3 sudu sos cili dan sos tomato
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Potong kecil ayam,utk memastikan tepung ayam tak terabur,potong ketika ayam baru keluar dari frozen.Then goreng,siap.Angkat
  2. Then,tumis bawang putih,bawang merah,cili sampai naik bau.Masukkan bawang besar.
  3. Pastu,masukkan sos cili dan tomato.Masuk lobak dan letak air skit.
  4. Selepas itu,masukkan ayamas tadi dan masukkan semua tomato dan timun.Biarkan sekejap.
  5. Rasa garam,ikut suka nak tambah garam ke tak,saya boh sikit jer coz sos dah ada rasa n ayam pun dah masin.letak gula skit dan last sekali masukkan air limau kasturi.
  6. tara....siap..angkat dan sedap dimakan dgn nasi putih.pastu sape nak pedas sikit bleh tukar ayamas hot n spicy.

Tag

ayam









Laporan Masakan Bergambar (1)

Photo-4
12-05-2012
tnx 4 d recipe. idea last minute tuk mkn mlm. kbtulan ada ayamas crispy. tp timun xda huhu. pa2 pun sdap. thnx
Laporan oleh: princessacha

Komen (11)

17-03-2008, daunpandan komen :

Gar field79..sedapnya,mintak sikit..


17-03-2008, gar_field79 komen :

hehhehe..meh umah Miri jer.lom try lagik..tg hubby balik lunch..wat ler sempoi jer,i nih stok ayam fresh halal susah miri nih.so adjust pakai ayamas jer..


17-03-2008, daunpandan komen :

Alahai jauhnya,nak kena naik belon!


17-03-2008, tulip77 komen :

simple tp mesti sedap :D suka lauk2 simple cam nih....


17-03-2008, gar_field79 komen :

biasa la daunpandan,tulip77,dah jadi perantau nih kenalah pandai2 masak,nasib baik ada myr,bleh gak bagi idea nak masak.harap sendiri sakit gak pale nak pk.miri nama jer malaysia..nak makan macam kat semenanjung susah..tp fresh market murah la


17-03-2008, Lady V komen :

mana resipi nyer ni??


17-03-2008, Lady V komen :

ha ade pun..hikhik..


17-03-2008, Lady V komen :

nmpak sedap tuh..nk try r len kali..


18-03-2008, fatinz komen :

garfield! sama la kita...i perantau kt perlis... ank2 suke sgt resepi u, if nk msk pape, diorg mesti bukak resepi u, may be name u pun mnrik kot....hi..hi..


19-03-2008, gar_field79 komen :

mana ada fatinz,anak2 u salah kot,i mana ada anta byk resepi..tu pun simple2 jer.org lain tu dia dah boleh bukukan diorng punye resepi..malu i..actually nick garfield masa muda2 dulu..hehehhe..mata i ni kuyu jer mcm garfield kalu x pakai spek..member2 bagi nick


27-12-2010, norhawatibtabdrasidwati@yahoo.com komen :

kalau x de limau kasturi boleh guna liamu sambal x...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd