Google+

oleh: Cik^Mai Kek Sarang Semut

Dsc01348

Senang & simple... Rajin2 la mencuba ;)


Created on : 14-03-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Cik^Mai




Bahan-bahan ( 5-8 org makan )

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula pasir
  • 4 biji telur
  • 1 cawan air
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 1 1/2 sudu makan butter
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • Sedikit esen ros

Cara-cara

  1. Panaskan gula dan kacau sehingga gula hangus.
  2. Perlahankan api, masukkan air sedikit demi sedikit. DIINGATKAN : Perlu berhati-hati sbb takut gula panas terkena tangan.
  3. Masukkan butter. Biarkan mendidih. Kemudian biar ia nya sejuk.
  4. Dalam bekas yg lain, pecahkan telur dan pukul hingga kembang.
  5. Masukkan susu.. diikuti dengan tepung dan soda bikarbonat.. Dipukul hingga sebati.
  6. Kemudian barulah dimasukkan gula yg dihanguskan tadi.
  7. Pukul hingga rata.
  8. Masukkan sedikit esen ros. Kacau.
  9. Perap adunan 3-4 jam (bertutup) supaya kek ni bile masak, nampak berlubang2 cantik.
  10. Kukus selama 1 1/4 jam atau sehingga masak.

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (15)

Image020
27-08-2008
kite x bubuh esen ros la kak...:)
Laporan oleh: fara_bie

esen ros tu xltk pon xpe..juz utk tmbah die pnye aroma je..btw, thx sudi cube ;)

P1010336
07-11-2009
dah 2 kali wat...memang codap banget...asben i suke...
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc00528
17-10-2010
dah test semalam, senang sangat aduanannya, cuma time perap tu je lama sangat, dah x sbar nak kukus. apapun time kasih syer, hubby n anak2 kata sedap mama....
Laporan oleh: razisuzana
Dsc00902
05-01-2011
1st time cube.. menjadi, anak i suka ngat.. sedap katanya.. nak wat pon senang.. thanks cik mai...
Laporan oleh: masitooh
Dsc01492
06-01-2011
Resepi yg simple..tq utk tn punya resepi
Laporan oleh: Eja3260
Sdc12166
07-02-2011
hehe..dah try wat..mmg sdap..suka sgt mnjadi..sblm ni dah 3 kali wat tp xp'nah jd.bila wat ikut resepi ni jd lak..mmg senang n sdap..kejap je hbis..=)
Laporan oleh: chiq aein
030320111218
04-03-2011
sya dah buat nilah hasilnya sedap... TQ sbb kongsi resipi ni
Laporan oleh: eMieChuL
05032011305
05-03-2011
sedap sgt, pertama kali buat n suksess skali. Bawa pg jamuan gotong royong anak,mak2 siap mintak resepi..hehee. Tak perap pun n bakar atas api je. Tq puan punya resepi
Laporan oleh: nangemma
Dsc00829
07-03-2011
ni la hasilnya.. mmg sedap.. lembut.. mudah sesangat... terima kasih tuan empunya.. lepas ni nak buat lagi
Laporan oleh: ishahibr
Sarang_semut
14-03-2011
Habis rumahku jadi sarang semut....
Laporan oleh: emmawithu@blogspot.com
Imag0410
13-05-2011
mmg sedap & berbaloi mencuba untuk pertama kalimya. terima kasih mai.
Laporan oleh: linda olive
27062011247
28-06-2011
sedapnye kek ni baru first time nak mencube lepas tu menjadi jgk..anak2 kembar saya suka mknnye cuma wrna je saya letak wrna lain sikit hihi...terima kasih memberi resepi ini simple je n mudah dicari bhn2nyer...nyummy...
Laporan oleh: shida_muah
305787_301004923245564_100000081753459_1315113_878493519_n_1_
31-10-2011
Percubaan yg berjaya..cantik dan sedap. Sarang semut nya jadi dengan cantik sekali..
Laporan oleh: Sally Rashid
P1020041
02-01-2012
kek ni sy buat pakai dua resipi...resipi mak sy & cik mai...first time wat kek dah jadi happy bila tengok sarang bahagian bawah...mak sy kata buat kek nie ada banyak petua, trutma bab nak mgkukus...air tu kena boil betul2 n bru masukkan kek(itu untuk mrk yg tidak mau perap lama)...btw...thankz lot ya cik mai...^_^...
Laporan oleh: Flora S.J
Dsc04266
29-04-2013
mmg sedap..berbaloi mencubanya...mekasih cik mai :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (46)

14-03-2008, meow komen :

best nya kek sarang semut.. bebaru ni meow ada wat.. alhamdullillah menjadi.. resepi nya meow amik kat tenet gak.. :) hmm kalu rajin nanti nak cuba resepi mai laa pulak.. Insyaallah..


14-03-2008, zla komen :

minta maaf ye klu saya tanya utk dpatkan resepi lain.boleh tak sesapa kat MYR sumbangkan resepi sup kacang peas..saya cuba buat mlm tadi tp rasanya kok mcm nak muntah...sbb saya teringin nak mkn sup kacang peas tp xpandai nak buatlah..


14-03-2008, SallySalina komen :

Cik Mai, gula tu memang nak kena hangus btul ker? Bila dia sejuk gula tu tak akan beku kan?Butter ganti ngan planta/ minyak boleh tak? Sorry ya banyak btul pertayaan...esok cuti leh cuba ni.


14-03-2008, Cik^Mai komen :

SallySalina..ye, gula tu biar betul2 hangus..jadik kaler hitam. Kalo tak, kek jadik coklat pucat, tak cantik.. Bile da sejuk, gula tu takkan beku psl kite da mskkan butter. Rasenye takde masalah nk ganti butter dgn planta..Selamat mencuba :)


14-03-2008, zieha komen :

che mai, nak tanya sikit kek sarang semut ni kena kukus ke?setahu saya bakar..tapi nak cubalah uat weekend ni..senang tengok gayanya..


14-03-2008, Cik^Mai komen :

mmg ade kek ni yg bakar.. sy ni dk bujang..xde oven ape..kukus je la..ehe..ape kate zieha cuba bakar n paste kt sini..


14-03-2008, momyabby komen :

cik mai...susu pekat tu guna tin kecik atau tin besar? tq


14-03-2008, fatinz komen :

ooo kek ni sarang semut namanyee, penah mkn, sedappp tapi nm kek gula hangus,......


14-03-2008, momyabby komen :

cik mai..nak tanye lg...bole tak esen ros tu di gantikan dgn esen vanila? tq


18-03-2008, Cik^Mai komen :

momyabby..pakai tin yg 390ml tu...em..boley ler kot kalo nk pakai esen vanilla..xletak byk pon..juz nk die pnye aroma je..


11-10-2008, ieda_79 komen :

cantinknyer kek nie...nk try laa ptg nie..pnh try buat kek ni tpi x jadi lubang2 cmtu...x sabar nk buat niee..


13-12-2008, leng77 komen :

dah try buat dah....tapi kenapa tak naik tinggi ekk..may be bekasnya besor sangat kot. Anywayy..tq..ada amek gamboo...cene nak loadkan ek...


02-12-2009, Raha komen :

Saya dah cuba semalam..Sedapnyer..Tak sempa ape, lepas masak terus licin kener makan dengan keluarga. Kalau jual nak letak harga berapa ye?


12-12-2009, rahmah16 komen :

semalam saya dah cuba buat tak jadi lubang - lubang sangat agaknye perap sekejap sangat.tak sabo-sabo nak makan.


31-03-2010, inamd komen :

klu takde butter n guna marjerin,boleh tak?sya baru nak bljr ni


05-08-2010, mamamiajb komen :

dah 2x wat ikut rcp ni... best ,,tak la manis sangat,,, sya bakar jer...tak perasan kat atas tu tulis kukus,,,ape2 pun tetap best...


14-08-2010, asyiq21 komen :

ni la kek favourite ku...tapi sha panggil kek stalagtite n stalagmite sbb rupenya yg berlubang2...nak try hari ni juga....... tq in advance pn mai .....


04-01-2011, masitooh komen :

nak cube buat malam ni.... harap2 menjadi le..


05-01-2011, miza54 komen :

penah juga cuba kek ni...tapi kurang bersarang....kenapa ye


17-01-2011, kasieh komen :

erm, kalo versi sy, butter or majerin x masuk kt gula 2..just sejukkan gula hangus beserta air td..then pukul telur hingga kembang,masukkan butter or mejerin td tp jgn pukul sgt...biar berketul2 then masukkan bhn2 lain 2 n gula hangus td....dh 2 leh la bakar ke kukus ke......xpayah perap g.... p/s tok dptkan lubang 2 jgn pkul butter 2 sgt..biar bg ketul2..try la.....


19-01-2011, Azizah Asnawi komen :

macam mana kalau saya tuang gula dalam adunan waktu panas ......menjadi tak adunan tu?


31-01-2011, kasieh komen :

azizah asnawi, xtau plak jd ke x....biasa mmg kena sejukkan dlu...tp kalo nk tahu kena try la..hehehe


01-02-2011, chiq aein komen :

blh kukus ye kek ni..biase dgr bakar jer..kna try wat ni..sy p'nah wat tp xjd dlu..ni nak try ikut resepi ni lak..hrap2 mnjadi la..=)


04-02-2011, murnirey komen :

kek ni kalo kukus bgs lembut kalo bkr dlm oven pun boleh juga ..sy dah byk kali bt menjadi sedapp..febret my husbd n children..


07-02-2011, Azizah Asnawi komen :

sebelum kukus bekas nak kena sapu butter dulu ke kak?


07-02-2011, chiq aein komen :

aziazah:xpyah..aein just letak dlm loyang cm2 je..kek xmelekat..


07-02-2011, HAIDA IMAN komen :

Mase perap tu kna ltk dlm peti ais ke biar gitu je?


09-02-2011, dewi_naa komen :

sy wt xjadi sarang..mungkin tlebih pukul kot..


19-02-2011, ibuarif komen :

sy dh try 2x dlm 1 mgu(1st time buat kek)...anak & hubby mmg suke kek ni, tu yg try buat...SEDAP, x sempat nk bwk bg kwn2 rasa...buat pn senang...sy blend semer bhn mlm, simpan dlm peti ais...pg esoknye, sy kukus...kalu terus kukus lps blend, x jdk sarang nye....mcm kek kukus biasa lk...tq2 sgt...


22-02-2011, zurascandals komen :

blh kukus rupenye kek ni..sy mmg pndai msk..since mak mentue aja wat kek ni..sy jd ketagih..sy jual kat kwn2 n dpt smbtn..mcm xcy je..sy try add raisin,mnjd..tp tu la sy plak jd xbrani nk rs..sy soh adk cube..dan tggu ape kt mrk..hrp2 sedap la..


22-02-2011, zurascandals komen :

blh kukus rupenye kek ni..sy mmg x pndai msk..since mak mentue aja wat kek ni..sy jd ketagih..sy jual kat kwn2 n dpt smbtn..mcm xcy je..sy try add raisin,mnjd..tp tu la sy plak jd xbrani nk rs..sy soh adk cube..dan tggu ape kt mrk..hrp2 sedap la..


24-02-2011, inaa009 komen :

sy dulu zaman sek men slalu buat kek ni tp sukatan bahannya berbeza. sy x pernah peram tapi menjadi n bergaris2 n berlubang2. ini kek paling sy suka buat. petua untk kek ni nmpk cantik jgn msk gula api terlalu slow. sy lg suka warnanya kehitaman. sy kuatkan besarkan sikit api tp bila masukkan air tu baru slowkan api


24-02-2011, inaa009 komen :

selain tu resepi yg sy gunakan dulu telur 10 biji. susu 3/4 tin, butter 150gm. bila tengok balik resepi cik mai sy terkenagkan zaman 15 tahun sy dulu time tu sy slalu buat kek ni n bawa pergi sekolah. sampai jiran2 pun ada minta tolong buatkan utk hari raya.insyallah sy akan kongsikan resepi sy. sy akn cuba buat kek ni dulu n nanti sy akan share bersama kawan2 semua gambar.


24-02-2011, inaa009 komen :

apapun thank cik mai. anda membuatkan sy semangat utk kembali membuat kek ni stlh hampir 7 tahun sy tinggalkan. pujian utk cik mai krn struktur kek cik mai buat cantik n warna nya pun ok.


04-03-2011, ishahibr komen :

terima kasih cik mai.. 1st time cuba mmg menjadi.. memang kesukaan cuma lama x buat.. (yg rajin buat dulu arwah kakak..). sangat mudah.. cuma kukus je.. nak upload gambar.. tak tahu kat mana.. hehe..


22-03-2011, suffina abu komen :

TQ cik mai kerana kongsi resipi..saya dah cuba cantik sgt...sedap


18-04-2011, Jauhariatul komen :

sedang mencuba...harap2 menjadi.suka sgt makan kek ni,tp sblm ni xprnh wat sdiri...td adk2 minta wat kan kek coklat,sy nmpk kek ni lg mudah...so,nk try.


20-04-2011, Jauhariatul komen :

terima kasih cik mai...saya dah cuba resepi ni utk 2 hari berturut2.kelmarin, buat sebiji...semalam buat 2 biji (tp,guna sukatan utk 3 biji)...kek pertama perap 3 jam stgh, yg ke2, perap 4 jam dan yg ke3 perap 5 jam suku...lg lama perap, lg cantik,sarang semutnya...thanks.


23-04-2011, ummimazlinah komen :

nak cuba la...dulu mak sy slalu buat tp bila resepi dh hilang,trus x buat smpi hr ni...sy nak try buat sbb kek ni mmg sdp..hehe


23-07-2011, intanshukrie komen :

da try buat menjadi tp da perap 4 jam p0n still xde lubang..tp mmg lembut sgt2 n sedapp :) thnx :)


13-09-2011, nienadee komen :

hehe menjadi jugak..Thanks ngan resepi ni.heheh epy sangat2 =)..maybe kalau perap lagi lama confirm bnyak lubang2..2jam perap pun bnyak gak lubang..hihihi tQ2


20-09-2011, davley komen :

dh cuba last sunday...aduhh kecewa la sbb kek nya kat bhgn bawah jer berlubang, kat tengah2 sampai atas keras jer...huhuh


20-09-2011, davley komen :

nk tnya la...butter ngan planta sm tak?


01-01-2012, Flora S.J komen :

kalau adunan dibiarkan lama/semalaman boleh....?


04-01-2012, umi ryna komen :

alhamdulillah dah try smalam...excited 1st time buat kuih ni, mjadi n sarang semutnya pun cantik...heehhehee dapat la buat utk kawan yg sambut chinese new year..


04-01-2012, umi ryna komen :

tq 4 my resepi yang share2 resepi ni....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd