Google+

oleh: tulip77 Sambal Sotong

Sotong_sambal

resepi bonda...sedap...nyam..nyam...


Created on : 10-03-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi tulip77




Bahan-bahan ( 4 org )

  • 5 ekor sotong
  • 1 bj bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 15 tangkai lada kering
  • 1 st kicap pekat
  • 1 senduk minyak masak
  • garam & gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Sotong dibersihkan & disiang.
  2. Lada kering,bawang besar,bawang putih dan halia di kisar halus.
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga betul2 masak lebih kurang 15minit.
  4. Masuk sotong dan gaulkan rata. Masuk pula kicap pekat,garam & gula secukup rasa. Gaul sekata selama 5minit dan terus angkat alihkan dari kuali. Jgn masak lama2 kerana sotong akan keras & kecut.









Laporan Masakan Bergambar (4)

02-11-08_1524
04-12-2008
dah cuba anak n hubby suka.. tq
Laporan oleh: razinima
Sambal_sotong_tulip
10-12-2008
haaii tulip,bubuh kicap pon tetap merah jugak...sambal lah katekan,hmmm..tetap sedap dan pedasss...tq tulip... :)
Laporan oleh: kak fida
Img_2057
12-07-2009
aah kita nyer pun merah tapi sedap...next time try letak kurang cili dan lebih kicap sket heheheh
Laporan oleh: nurulainiwahab
Dsc06435
05-08-2011
try rcp tulip..tetap sedap jgk tq 4 receipe
Laporan oleh: k.zila66

Komen (14)

11-03-2008, ass komen :

x prnh masak sambal sotong bubuh kicap....tapi nampak cam cedap jer...leh try ni...


11-03-2008, tulip77 komen :

hehehe... ass klu kaler merah menyala nmpak cam pedas sesangat.. bila letak kicap pekat kurang lar skit kaler merah tu & rasa pun sedap :D


30-03-2009, zila66 komen :

salam tulip...cuba sambal sotong tulip lak...sedapp...mekacih ya..


24-04-2009, oleen komen :

mmg sedap! dah try smlm. Hubby siap puji n mkn sampai licin. hehehe. thanx tulip!


04-08-2009, ibnumalam komen :

salam..kalu letak belacan sikit ok tak?


30-10-2010, shabarina komen :

sambal x sedap manis2 sangat sedap pedas2..


05-01-2011, longyani komen :

woooo...nak taw kalu nak wat sambal stong neyh,kuah yg mula2 tu kena kering btowl2..kalu x hmmmm...stong ajaib la jdnyew...hahaha...


16-02-2011, d'tiez komen :

kalu nak pekat kuah...blend bawang besar....memg best...


17-02-2011, jny komen :

xpenah taruk halia...lbh best kah jika di taruk??nnti dicube


11-05-2011, nurul wani komen :

sya buat meletakkan halia,air perahan asam jawa,gula merah,,semua rase ade,,cubalaahhh


19-07-2011, afsuzrin komen :

sambal sotong saya selalu x menjadi.kalau sepuluh kali saya buat sambal sotong, yang kira ok hanya sekali dua...Selalu yang xmenjadi...sambal sotong saya cair...


18-09-2011, HjhLyena komen :

afsuzrin... try this... u didihkan dulu air pas dah mendidh tu, u rebuskanlah sotong tu,mendidih sebentar u angkat. sambil2 tu u boleh masak bahan utk kuah... good luck... btw, cemner nak kongsi resepi yer?


18-09-2011, HjhLyena komen :

a bit of twist... letak kunyit,serai,kicap manis (tak guna gula) pun sedap...


24-10-2011, suterabidadari komen :

betul tu HjhLyena....rebus sotong tu dulu...air rebusan tu pun jangan dibuang...boleh buat kuah sambal...;)))


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd