Google+

oleh: sofinar Kacang rugget

Kcgrgt

mesti sedap mengunyah petang2, sambil tgk tv


Created on : 07-03-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sofinar




Bahan-bahan ( sebalang )

  • 500g kacang tanah
  • 1 biji putih telur
  • 1.5 inci halia
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 cawan tepung beras
  • 2 sudu makan serbuk cili
  • 1 cawan air
  • 4 biji cili padi -jika suka pedas
  • gula dan garam secukupnya

Cara-cara

  1. halia, bawang putih dan cili padi di tumbuk
  2. pukul putih telur dengan garpu sekejap
  3. Campur semua bahan kecuali kacang dan gaul rata
  4. Masukkan kacang dan gaul lagi biar sebati
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga masak, pastikan kerap mengacau supaya kacang terpisah antara satu sama lain

Tag

snack

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (7)

Image020
01-07-2008
heheh..mmg rugget kcg ni. se'rugget' name nye. sy tambah serbuk kari sket..sedap n sng nak buat. tq..
Laporan oleh: mrsdayat

mesti lebih rugget dgn serbuk karikan, kalu nak pedas lagi kekadang saya bubuh cili padi :)

P2140081
23-01-2011
saya sebenonye x pernah makan kacang ni...tapi try buat nak habiskan telur putih buat tat. tapi kan ada yang melekat tu geram sgt. rasa mcm rempeyek pun ada. tambah ikan bilis sebab ter'tawar plk. nanti lain kali boleh buat untuk raya plak. tq
Laporan oleh: CheqSueCommot

tq cuba

Kacang1
13-03-2011
sedap n simple dibuat..tq
Laporan oleh: HaSue

cantiknya gambar dia,

P1030663
25-04-2011
sdp nyeee kcg ni,ada yg ok,ada yg angos...tqtq tuan nya rspi.
Laporan oleh: Mariani(KT)

tq sudi mencuba.....

Kcg_rugget
13-05-2011
sedap,garing,mudah,leh wat lagi...tq sofinar... :) :)
Laporan oleh: kak fida

wah master pun cuba... tq

Dsc_0081-1
17-01-2012
ni dier kacang rugget ku..dah siap masuk bekas...bw balik kpg hehehe..cuma rasanya tawar sket..x pandai nk adjust garam hehehe ppon tq byk² :)
Laporan oleh: cayang_honey

rugget tu, dok dlm balang lahi

Dsc00688
28-05-2012
sedap! nnti raya bleh wat...msuk list raya nnti he2..mekasih ya.
Laporan oleh: k.zila66

Komen (13)

08-03-2008, ass komen :

sofinar...kacang 2 x yah goreng dulu ker... x yah bubuh halia bleh x...nk goreng bahan tumbuk dulu @ kacang dulu? nk try buat nnt....kacang ni my fabret....


08-03-2008, kilun komen :

sedap nyer....ari ni gak nak try


09-03-2008, Jue Hussin komen :

Teringat masa kecik2... tiap kali raya, mesti buat. Tp sejab abah dah tak de, tak buat dah... best kacang nih.


13-03-2008, sofinar komen :

goreng sekali kacang dan bahan tumbuk setelah digaul, pastikan api kecil


15-05-2008, fadisha komen :

Thanks Sofinar best sangat resepi ni dah lama i cari........ my hubby suka sangat kacang ni klu kat kedai mesti dia beli..... i dah cuba pun memang sedap dan mudah pun untuk membuat nya.........


15-05-2008, sofinar komen :

rangupkan, tima kasih cube ada masa hantar la laporan


13-09-2008, MAS2RA komen :

yeah...boleh buat untuk raya nanti...asyik beli je kat Aci Buntong ni..tahun ni buat sendiri...hehehehe


12-08-2010, yanaghazali komen :

kalo buh daun limau purut atau daun kari masa menggoreng tu lg kaw....tp itu smua ikut selera masing2 ler....


19-01-2011, nurul_hannah komen :

wah...mmg sedap ni...perlu panaskan myk betul2 ke br goreng or panaskan kejap je,pastu goreng...


25-04-2011, rapizah zamzam komen :

untuk pastikan kacang tak melekat semasa di goreng...tambahkan sesudu minyak masak didalam adunan tepung tadi...kompom kacang x melekat...


25-04-2011, sue_ginola komen :

Teringin sangat nak try, tapi taktaulah bila..mesti sedap sangat kan?^_^


09-09-2011, teruna komen :

pandai,,,,,,,,,


10-10-2011, norfies komen :

saya dah cuba buat kacang nie,tapi masalah saya kacang tetap melekat bila di goreng,walaupun saya masukkan 1 sudu minyak seperti yg diperkatakan oleh razipah,tapi ape pun kacang nie mmg sedap...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd