Google+

oleh: aa_iezah keropok lekor

Kepok_lekor

kepok lekor ni asal dr terenganu tp diubah suai dgn bahan yg mudah ditemui ditmpat anda/saya


Created on : 07-03-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi aa_iezah




Bahan-bahan ( 10 org )

  • 1 kilo ikan kembung/ selayang
  • 500 g tepung kanji/ubi @ seeloknya tepung sagu
  • sedikit garam
  • beberapa ketul kiub ais/air batu
  • Air secukupnya (agak2 le)
  • * boleh campurkn sedikit tepung biasa kalau takut liat ( tp sy x guna pn)

Cara-cara

  1. Asingkan isi ikan dari tulangnya, kemudian tumbuk @ cincang halus2.
  2. Sambil tumbuk halus isi ikan tadi masukkan kiub ais tadi sikit demi sikit.
  3. Gaulkan tepung bersama dengan isi ikan tadi sambil masukkan sedikit garam dan air ( agak2 le).
  4. Akhir sekali uli bahan2 tadi bentuk kan menjadi bulat memanjang dan rebus kedalam air mendidih. bila dah timbul angkat , sejukkan dan bolehlah goreng dan makan..








Laporan Masakan Bergambar (11)

Dsc02615
02-04-2008
ini lah hasilnye.. tp kenapa liat x mcm yg selalu beli...
Laporan oleh: yatiezaini

tQ yatie cos mencuba yer..liat? iezah wat x pula jd cam2, masa tumbuk isi ikan 2 msuk x skali dgn kiub ais? lpas ni kalu wat lg bleh cuba campur dgn tepung biasa sket. kalu tgk ke rupe 2 mmang dah ok.

Keropok_lekor
30-04-2008
Azie dh buat..lupa nk amek gmbo yg blm goreng..sedapnyer,azie guna tpg ubi + tpg gandum, tak liat best..sbb azie kurangkn tpg utk gaul..guna dlm 300 gm tpg je..kali ni mjadi betul2 mcm beli :) azie tak guna kiub ais tp guna air ais..nway TQ mmg blh buat selalu :)
Laporan oleh: Aziemas

tQ & tahniah yer Azie kerna mncuba, lpas ni kalu wat hntr skt yer ;)

Pa160437
17-10-2008
Ini la dia kepok lekor yg berwajahkan satay...di hidang bersama air jus limau + kiwi......MasyaAllah..TabarakaAllah...sedap
Laporan oleh: MARRA HELLO

tQ yer kerna mencuba & tahniah kerna menjadi, alhamdulillah lpas ni bleh wat lg yer MARRA ! sedapnyer kepok satay :~)

Dsc05080
28-01-2009
hihihihi..yang nie tengah rebuss....duk diam2..hehhehe
Laporan oleh: sweet 4ever
Dsc05081
28-01-2009
sedappp...huhuhuhuhu.....thz untuk resepi....nanti nak buat dan buat...hehehhehe
Laporan oleh: sweet 4ever

tq sweey krn mencuba & tahniah sbb dh bleh wat sndr..:))

12102009039
30-10-2009
ganas tak? tak liat....bes.....nak buat lagi
Laporan oleh: hamzan

wooo ganas tuh, hehe, tQ hamzan sudi try resp ni yer :)

P1020215
02-04-2010
rsr mmg seeedp.tp liat ckit.tepasa sya ptg nipis bru grg,..
Laporan oleh: Mariani(KT)

wah nmpk sedap tu, lpas ni leh cuba lg ikut tips kwn2 yg lain mst x liat lg.

27122010380
29-12-2010
inilah hasilnye.. rupe mmg cun.. tp tawar skit la.. sbb kurangkn garam.. mase uli pon terlebih air.. tepong pown terlbih sudah.. atoii.. dpt 80% markah je drpd juri awam.. huhu
Laporan oleh: wan_fidodido

hehe, disebab kn rupa dh cun & ni percubaan yg pertama, so juri amatur tambah lg 5 markah so keseluruhannya jd 85% markah, lpas ni boleh diperbaiki lg, :D

Dsc00550
01-02-2011
mmg jadi n sedap..lembut plak tu..hubby n family puji n happy sgt..thank sb bagi resepi..sedap sgt2
Laporan oleh: zurajoe
180520112500
18-05-2011
mmg sedap..1st time buat keras..2nd time buat hr ni,kurangkan tpg sagu pd 250g n tpg gandum 50g..cuma tawar skit..next time kena tambah garam..
Laporan oleh: lina.mohd
P6140031
24-12-2011
bru first time wat kpok lekor trus mnjadi.. cme tawar ckit jer..
Laporan oleh: MissNurulChomey

tahniah sbb menjadi, pasni bleh bt slalu :)


Komen (53)

07-03-2008, rabiatun komen :

yeyeeee...dah ada resipi ni..mmg tunggu2 dan terfikir2 nak buat sendiri..sodappp..


07-03-2008, aa_iezah komen :

hi..rabiatun...cubalah buat resepi ni kepok memang mudah, cepat dan sodappp..


07-03-2008, rabiatun komen :

tq..nnt try yek..sebelum ni duk beli yg siap je....balik goreng.tq


07-03-2008, yanaz komen :

tq la iezah. lama cari cara buat kepok ni. rupa macam yang kat losong tu la..adoi...lama tak makan.


07-03-2008, coveredgirl komen :

Nak tanya kalau sesapa boleh tolong jawab, bab ikan tu, dalam English apa? Sebab tak tau rupa ikan kembung/selayang tu camne. So at least kalau gi pasar kat sini boleh cari ikut nama ikan tu je...Teringin sangat nk mkn kepok lekor nih...Tolongggg...TQ.


07-03-2008, ziera83 komen :

coveredgirl,ikan kembung dalam english kalau tak silap saya mackerel.


07-03-2008, gar_field79 komen :

ikan kena rebus dulu tak?


07-03-2008, aa_iezah komen :

gar_field79, isi ikan tu x perlu rebus dulu cos bila dah siap stage (4) memang kena rebus gak dlm air mendidih, so jgn x try..


07-03-2008, aa_iezah komen :

yanaz, since dh jmpa resepi 2 boleh ler cuba pas2 ni yer..


08-03-2008, gar_field79 komen :

tq aa_iezah,actually dolu2 masa blaja upmt slalu la makang kepok losong,takpun pantai teluk ketapang...isk..isk..syok..tp since dok miri nih tunggu member hubby balik ganu ker,kelate ker pesan..skang leh wat sendiri..nanti dah try kita anto gambo yea..kalu jadi ler...hehehehe..


09-03-2008, umaira komen :

ikan tu kena rebus dulu x


09-03-2008, umaira komen :

sori..dh ada yg tanya..


10-03-2008, radzqisz komen :

coveredgirl: klau takde mackerel bole substitute dgn yellow tail atau klau malas nak asingkan isi dgn tulang ble jer guna tuna fillet lg senang...


10-03-2008, fatinz komen :

mcm ni ker wat kepok lekor? senang nyeee.mesti kene try..kt kangar ni susah nk dpt keropok lekor yg sedap. tq iezah.


10-03-2008, aa_iezah komen :

try ler wat fatinz, senang , simple tp sedap, kalu kt utara kepok lekor yg dijual x sesedap dari pantai timur, i pn mak mertua yg ajar cubalah..klu jadi nanti snap gambo skali yer...


18-03-2008, salieysa komen :

saja nak tambah, lepas bentukkan keropok tu boleh terus goreng dalam minyak yang banyakl lagi sedap, kembang je, tapi janji makan masa panas, kalau dah sejuk, kecut la keropok tu..


03-04-2008, kakyong@ komen :

iezah, kak yong dah cari merata tepung sagu tu.. tesco n gaint tp x jumpe pun. k.yong ader tanya mentua, dia kata memang seelok2nya pakai tepung sagu... masalah nyer skang ni bile kak yong tanya orang, diorang kata tepung sagu tu = tepung kanji/ubi... tanya kat kedai2 runcit pun diorang tercengang2..punyalah kempunan nak wat sendiri kepok ni.. hhuhuhu.. sampai skang hubby dok perli x dpt2 kepok lekor dia.. mak mentua ckp klu pakai tepung ubi nanti kepok jd liat betui ker?


03-04-2008, aa_iezah komen :

>>kak yong mmamg betul tpng sagu ni mmang susah/xda nk cr kat tmpat lain yang ada tpung sagu ni kat pantai timur je kt tmpt iezah sndri pn x ada 2lah sbbnyer guna tpung kanji/ubi je, mmang guna tpung ubi jd liat skt tp kak yong bleh campur dgn tpung gandum skt & yg pnting masa tumbuk isi ikan 2 jgn lupa sambil2 msukkan ais kiub..1st time iezah wat hr 2 alhmdulillah x liat sngt. try lar wat tgk yer x rugi mencuba :)


03-04-2008, yatiezaini komen :

rasanya sbb liat saya x tumbuk ngan ais.. lepas mesin ikan tu terus masukkn tpg sagu & gaul..tpg sagu saya beli kat bakery.. kat kedai lain susah nak dpt..mgkin lain kali cuba lagi buat ..tks aa_iezah bagi tip..


09-05-2008, ema komen :

Salam..aa_iezah Nak tau apa fungsi kiub ais tu sebenarnya.. semalam i ada buat tapi keras amat.. I guna tepung sago & sekilo ikan.


23-09-2008, zaina komen :

sya dah cuba sedap sgt,tak liat pun.tak sempat ambil gmbr sudah kena ngap.


23-09-2008, zaina komen :

sya dah cuba sedap sgt,tak liat pun.tak sempat ambil gmbr sudah kena ngap.


23-09-2008, zaina komen :

sya dah cuba sedap sgt,tak liat pun.tak sempat ambil gmbr sudah kena ngap.


30-09-2008, aa_iezah komen :

tQ yer zaina coz mencuba, mmg sronok kan bleh wat sndri pasni kalu wat lg jgn lupa snap gambarnye yer :-)


30-09-2008, aa_iezah komen :

salam ema, sory lmbt reply, kalu x silap iezah ais kiub utk nk bg adunan 2 kenyal, ringan & liat sewaktu menggoreng. selamat mencuba lg yer!


30-09-2008, aa_iezah komen :

>>sorry ema silap, bkn liat tp x liat sewaktu nk goreng!


17-10-2008, MARRA HELLO komen :

Dah buat dah....sedap...tp liat sikit. Nak bagi org tak tau dia liat, saya potong kecik2 pastu cucuk kat lidi satay..baru goreng...he ehe hehe pastu sumer puji kata sedap & rangup.....nanti nak cuba kurangkan tepung ubi (jgn harap ade tpg sagu kat Arab Saudi ni....) Pastu tambah ike banyok sikek!....Tq bagi resepi (ilmu yg bermanafaat)...besar pahala!


17-10-2008, MARRA HELLO komen :

Nanti saya upload gambo kepok lekor yg di sumpah menjadi kepok satay tuh... ha ha ahaa


17-10-2008, MARRA HELLO komen :

Gambar dah upload.....cuba scroll balik kat atas tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...Makan sampai Pak Arab lalu belakang, boleh tak perasan....Makaseyyyyyyyyyyyyy utk tuan punya risipiiiiiiiiii!!!!


17-10-2008, aa_iezah komen :

u r welcm MARRA, betul 2 kalu dah makan kepok ni Pak Arab lalu pn dh x peduli kan hehehe..1 lg tips utk kurangkan liat sewaktu menggoreng, jgn rebus terlalu lama bila kepok dh timbul skt 2 terus angkat insyaallah x liat, cuba lg nant yer.


05-11-2008, marianie komen :

sebut je keropok lekor...mesti dah terliur..maklumla felbret gile keropo k lekor ni..heheheh5


12-02-2009, deq iela komen :

TQ eizzah...dah try tapi kurang rasa ikan..coz masa blend air terlebih so tambah tepung hehehe...anyway nampak jgk bentuknye..leh wat jual kat UK...mmg lembik ke masa nk rebus tu??


27-05-2010, raihanshaari komen :

Salam iezah.. K.An dah buat berpandukan resepi ni, tapi K.An guna 300gm tepung ubi + 200 gm tepung gandum. Sedap, lembut dan tak liat.. terima kasih banyak share resepi.


28-07-2010, Nien komen :

salam eizzah, rspi ni mmg sdap. tapi kan, saya prnah cuba dari bku resepi, tak mention di rebus dulu baru goreng. bila saya trus goreng, mak ooi.. habis meletup, nasib tak kena bijik mata. skrg dah tau dah hve to rebus dulu. Pas tu janji tak nak coba lagi. Anyway tq eizzah. lps ni nak cuba lah, mudahan menjadi.


28-07-2010, Nien komen :

salam eizzah, rspi ni mmg sdap. tapi kan, saya prnah cuba dari bku resepi, tak mention di rebus dulu baru goreng. bila saya trus goreng, mak ooi.. habis meletup, nasib tak kena bijik mata. skrg dah tau dah hve to rebus dulu. Pas tu janji tak nak coba lagi. Anyway tq eizzah. lps ni nak cuba lah, mudahan menjadi.


28-07-2010, Nien komen :

salam eizzah, rspi ni mmg sdap. tapi kan, saya prnah cuba dari bku resepi, tak mention di rebus dulu baru goreng. bila saya trus goreng, mak ooi.. habis meletup, nasib tak kena bijik mata. skrg dah tau dah hve to rebus dulu. Pas tu janji tak nak coba lagi. Anyway tq eizzah. lps ni nak cuba lah, mudahan menjadi.


10-10-2010, purpleBear89 komen :

kalau saya buat besar2 dan keras2... sedap dimulut atas, d mulut bawah pun sedap juga..


25-10-2010, fluorin82 komen :

teruja la..nk wt gk..feberet nih..


22-12-2010, nor hashim komen :

saya ada try gunakan tuna in water n tepung ubi sahaja..takde sukatan saya jus uli n masukkan tepung ubi sampai boleh gelek jadi keropok lekor tanpa pecah then terus masuk dlm air menggelegak.siap rebus jadi melekit mcm gam n tengah macam tak masak tapi nasib baik goreng tak melekat dlm kuali. still jadi la lepas dah goreng, cume luar liat n dalam yang tak masak tu macam keras. so, iezah ader pape tips tak supaya saya boleh buat keropok lekor yang menjadi n sedap mcm semua kat atas ni..tq


24-12-2010, aa_iezah komen :

raihanshaari/nien:sama2, resepi kn utk di kongsi bersama..:) nor hashim: kalau x guna ikan fresh mmg la rasa dia lain skit, tp kalu xde ikan fresh kisah lah..ada masukkn ais batu x sbb kalau ikut yg sebetulnya masa tumbuk ikan tu kena masukkan ais batu bg mengelakkan adunan menjd liat atau pn boleh campurkan sedikit tepung biasa insyaallah mesti x liat lg & yg penting mesti rebus dahulu sblum menggoreng.


26-01-2011, shadiana81 komen :

senang2 nak cube la coz my loving husben suka sgt keropok lekor


05-03-2011, Pn Ruzi komen :

Yatiezaini..Nak bg petua sedapkan lagi keropok tu.. kalo x nk kopok tu liat selepas diuli adunan keropok dan di bulatkan hendaklah dihempas2..mcm kita buat roti canai tu beberapa kali untuk buatkan isinya padat dan lembut..tp jgn hempas kt dinding lak..hehe..baru lah dibentukkan memanjang & rebus.Lg 1 kalo x nk keropok tu melekat slps dibentuk memanjang taburkan sedikit tepung atas dulang kmdian barulh letakkan keropok yg telah siap dibentukkan..slmt mencuba


07-03-2011, firna1010 komen :

kenape kene letak ais..


08-04-2011, mencarisakinah komen :

x kena taruk minyak ke pas rebus? sebab kalau beli kopok lekor selalunya berminyak


16-05-2011, norlizan awang komen :

as salam iezzah..terima kasih sbb bg resepi nie..tau x..dgn resepi nie sy dah dpt crk pendapatan sampingan..alhamdulillah byk kawan tempah...smp x menang tangan..kdg2 diorg order 100 btg... terima kasih bebyk..


16-05-2011, norlizan awang komen :

as salam iezzah..terima kasih sbb bg resepi nie..tau x..dgn resepi nie sy dah dpt crk pendapatan sampingan..alhamdulillah byk kawan tempah...smp x menang tangan..kdg2 diorg order 100 btg... terima kasih bebyk..


04-07-2011, mamaiera komen :

nk tempah je la kt u.....sbb saya mmg xde mase.... bole ke??????


08-09-2011, jebatgt80 komen :

aa siapa nak minta tolong kirimkan tepung sagu? (untuk kawan2 di over sea terutamanya)jiran kat umah saya ni pengeluar tepung sagu. dia minta tolong hebohkan ni..500gm=rm2.50.kos pos tanggung sendiri.email saya klu mau.. jebat_gt80@yahoo.com.sg


08-09-2011, aa_iezah komen :

sama2 norlizan..alhamdulillah..berkat berkongsi ilmu x seberapa sekurngnya dpt jg menolong kwn2 bt pendpatan sampingan..err ada bt lebih x? lama x bt nih tingin lak..^^~


10-10-2011, cikgu ani komen :

Salam kaum hawa skalian......bestkan kita berkongsi idea/maklumat mcm tok.Kamik di Srwk tok suka sgt dpt resipi tok.Suka mkn tapi tak tau molah.Beli sekeping yg dah dgoreng 2,2puluh sen sekeping.Mun beli serngtpun tak puas mkn. Dah dpt resipi ni kak ani akan cuba cuti sklh nanti.Lama lagi 2.Nak oder t.sagu tu d mukah bnyak.


10-10-2011, cikgu ani komen :

Ada tak ssiapa yang tahu buat bebola ikan/ayam?


10-10-2011, syalina komen :

salam pkenalan cikgu ani,, padu ktk org srwak tek...kmk org miri...nang best myresipi tk bh...mcm2 jk pat d cuba cikgu :)


07-12-2011, azizah_84 komen :

sedap nyer...cume nak bagi petua sket. kalu digoreng terus tanpa di rebus terlebih dahulu, keropok tu kena dibelah dulu tp jgan sampai putus lak..kalau tak...meletup


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu