Google+

oleh: daunpandan Tart kelapa nestum

Tart_kelapa_1

Untuk kanak-kanak


Created on : 06-03-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi daunpandan




Bahan-bahan ( 50 biji(ikut saiz) )

  • *2 cawan kelapa parut kering
  • *1/2 cawan susu pekat manis
  • *1/4 cawan gula
  • *1 camca besar majerin
  • *1camca besar mentega
  • 1 1/4 cawan tepung naik sendiri
  • 1/4 cawan tepung beras
  • 1 cawan nestum
  • 160 gm mentega
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 camca teh esen vanilla

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan bertanda * (untuk inti)hingga sebati dan tepikan.
  2. Ayak kedua jenis tepung dan campur dengan nestum.
  3. Krim mentega dan gula hingga sebati.Masukkan esen vanilla dan telur,pukul hingga sebati.
  4. Masukkan campuran tepung dan gaul jadi doh.
  5. Canai setebal 5 mm dan terap dengan acuan bulat bergerigi.Letak dalam acuan tart dan rapikan.
  6. Letak anggaran 1 sudu inti kelapa tadi (tak perlu padatkan).Bakar dgn suhu 180 C selama 10 minit atau hingga masak.

Tag

tart








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (4)

12-06-2008, srt08 komen :

tart ni bukan utk kanak2 je, org dewasa pun sesuai, saya suka mkn tart ni, memg sedappp.


14-04-2009, itazul komen :

Assalammualaikum daun pandan. Ita baru je join laman web ni, tak sangka hari2 nak bukak, ketagih, tapi buatlah bukan simpan je. Lagi2 kat australia ni dah nak sejuk, budak2 asyik lapar je. Resepi ni nampak sedap dan menarik. Mesti cuba nih. Nih kueh raya ke atau kueh makan hari2 ni. Apa2 pun mesti cuba.... tak sabar dah tangan nak gi buat nih.... buat dulu ya, nanti Ita hantar laporan.


19-10-2011, malihahbujang komen :

nak buat utk melepas gian kat tart ni,nanti antar report hehe


19-12-2011, azzahrah komen :

salam, daunpandan, nak tanye doh ni mmg lembik ke? sya da buat tpi lmbik trpksa tmbah2 apa yg patut.. tpi mmg sedap tenkiu sbb kasi resipi nih ye...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu