Google+

oleh: lelayong Sambal Belacan

Sambal_belacan_myresepi

Salah satu hidangan sampingan untuk buka selera....


Created on : 03-03-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lelayong




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 3 biji cili hidup @ besar
  • 10 biji cili padi @ kecik
  • Sedikit belacan - dibakar
  • Gula 1 sudu kecil
  • Secubit garam
  • Limau nipis - Ambil jusnya

Cara-cara

  1. Lada hidup, cili api, belacan, gula dan garam dikisar
  2. Last sekali perah asam limau
  3. Hidangkan bersama ikan bakar, ikan goreng dan kawasan yg sewaktu dengannya.








Laporan Masakan Bergambar (1)

Sambal_belacan
07-03-2008
Tengok sambal belacan lela, terliur pulak, so buat la juga.
Laporan oleh: hazila

Yum yum makan dgn timun, sedapnyaaa!! klau makan dgn baby cucumber lg best, rangup..


Komen (12)

03-03-2008, Ringo komen :

Lela.... jeles!!! jeles!!! tengok ada pucuk janggus/gajus tu.....


04-03-2008, lelayong komen :

Hehehehe..saja nak bg kak hani jeles lagi, lela makan nasi berulamkan gajus@ketereh@golok dan pucuk tenggek burung@putat, teramat menyelerakan :D


04-03-2008, fatinz komen :

komen kt atas ni mmg mdtgkan jeles la lela..........i tgk resepi lela d baca komen tu.........rasa teringin dah tahap ngidammmm. hiii..hi....


05-03-2008, lelayong komen :

Hehehe..lela ngidam nasi dagang kak fatinz, wallaaaaa..sedap kak..


06-03-2008, ass komen :

lela, mana dpt pucuk putat ni...pass la kat sini ckit....ass dah berkurun teringin nak makan pucuk putat ni...agaknya dh berbelas tahun x makan...blk kmpg pun x dpt cari ...my hubby x kenal pucuk putat nie...nak tunjuk kt dia tapi cari x dpt2 lagi...jeles jugak nie...wa...wa...wa..


07-03-2008, SallySalina komen :

emm bestnya sambal belacan ni. semalam buat tapi kera(camera) tak ade nak capture gambar. semalam makan dengan ulam pucuk tenggek burung & pucuk ketereh(sedap 1st time cuba-lemak ulam ni).


07-03-2008, lelayong komen :

Ass..lela beli kat pasar Tani, biasanya kat pasar Tani mesti ada.Sally, besar tau khasiat pucuk jambu ketereh tu, mengandungi antioksida, awet mudalah kita nanti, hehehehehehe...


19-03-2008, fatinz komen :

siannyeee ngidam n dagang..... akak x pandai msk resepi tu.......sape pandai tlg msk utk lela!


11-07-2008, Quetiey komen :

hai lelayong nk ynya ckit bleh..?limau nipis 2 lebih kurang berapa biji ek?????????..kang terkurang or terover masam plak lar....ahakzzz


18-09-2008, iman nasuha08 komen :

wow..mudahnye.. nak cuba


01-11-2008, marianie komen :

sambal belacan ni klu campur dgn tempoyak mesti best giler........hehehe


18-09-2011, anashannah komen :

kalau nak lg kaw bakar bwg merah & bwg besar.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu