Google+

oleh: s_shamen Kuih Tiram

2_1_

ada org panggil kuih lidah kucing, lidah buaya, lidah jin..kuih kapal terbang..mcm2 nama.. :D


Created on : 03-03-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi s_shamen




Bahan-bahan ( dapat banyak...boleh dapat satu tin besar kot! )

  • 500gm tepung
  • 1 biji telur
  • 2 sudu margerin
  • sedikit garam
  • 160ml air
  • **6 sudu tepung jagung**
  • **6 sudu minyak**

Cara-cara

  1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
  2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
  3. Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
  4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
  5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
  6. Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.

Tag

snack








Laporan Masakan Bergambar (39)

Dscn2447
05-03-2008
sedap!x rugi cuba..thks kak :)
Laporan oleh: checkmate

:-)

Dsc00165
09-03-2008
Renyah juga membuatnya, tp bila dah mkn tak ingat dunia :)
Laporan oleh: noor_kl

hohooo..sedap & rangup kan?? :D

Picture_1638__small_
11-03-2008
yeah2...mmg sedap..tq fidah
Laporan oleh: junjs11

hehehe kak june.nanti leh buat lagii..syedapp!

Dsc00186
25-03-2008
My version. Buatnya senang tapi lambat habis. Bila makan kejap je... TQVM
Laporan oleh: intan2210

heheeh makan tak terasa kan..asik kunyaaahhh jerr..sedar2 dah habis :D

Lidah_buaya
27-03-2008
mule2 rase renyah..lame2 ok laa..sdp..suke sgt dpt buat sndiri :)
Laporan oleh: Cik^Mai

TQ kerana mencuba resepi ini :)

04042008071
06-04-2008
First time cuba wat 1/2 adunan...mmg renyah buat nya tp bila dah jadi seronok...mmg menjadi...tp tak secantik mcm yg dijual.mgkn bila byk kali buat baru cantik kot!
Laporan oleh: Hajar18

TQ kerana mencuba resepi ini :)

Kuih_tiram
07-04-2008
sedap....nmpak renyah...tp senang jek nk buat :D
Laporan oleh: tulip77

TQ kerana mencuba resepi ini :)

Kuih_kapai_terbang
19-04-2008
tq kak shamen....sedap sgt....cuma sy nak tanya kuih sy ni lapisan dia tak brapa terbuka sgt....sy tengok kat kedai erbuka elok ja setiap lapisan....so camna kak shamen...ada apa2 tips tak..?
Laporan oleh: humyrah
Biskut_tiram_myresipi
20-04-2008
Try resipi ni hari ni. Mmg sedap n mudah. Anak2 suka makan tanpa gula. Bagus jugak. Kurang hyper nanti. Nanti raya boleh buat banyak2. Bukan senang nak dpt ni kat Perth.
Laporan oleh: mallanhead
Kuih_tiram
29-04-2008
tqvm. Memang sedap, tapi tak secantik gambar shamen.. kenapa ye? kena nipis lagi kut?
Laporan oleh: ainulyusri
Kuih_tiram
02-05-2008
Memang sedap, my kids suka sgt bak kata tulip nampak renyah tp okaylah tak susah.......thankss........
Laporan oleh: che'iza
Tiram_pedas
05-05-2008
Kemaruk makan kuih tiram, kali ni buat sira lada, aduhhh.... lg laku buat 1/2kg satu hari dah habis...... He... he.....
Laporan oleh: che'iza
Lidah_kucing
24-06-2008
OMG. akhirnya berjumpa resepi ni. teringin sejak zaman tingkatan 2 lagi, berkurun abad dulu!! thanks muah muah
Laporan oleh: ina
Image016
01-07-2008
xbrape nipis lh..susah gak nk menggulung nyer. nxt time buat nk bg nipis lg..tq
Laporan oleh: mrsdayat
Kuih_lidah_buaya2
06-09-2008
Shamen,1st time cuba, agak kasar sikit hasilnya. Tapi memang sedap dan rapuh. As x guna mesin.Lenyek2 je. Hb & anak2 makan bukan main laju...
Laporan oleh: as75
Tiram
03-10-2008
salah satu hidangan aidil fitri dapat satu tin biskut jacob, tq
Laporan oleh: sofinar
Kuih_tiram
02-12-2008
Yea..seronotnyee dpt buat kuih ni sendiri..sng rupanye nk mbuatnye.x selera dah beli.wat sendiri leh ejas nak tebal ke nipis cmner pon..mekasih byk2 s_shamen.. :)
Laporan oleh: HaSue
Kuih_tiramsabana
07-12-2008
Baru ingat,kat sini dpanggil kuih 'sabana'(x sure ejaan camne)..ni buat 2 adunan.bwk balik umah parent n umah mertua..kejap je lecenn..thanks once again s shamen :)
Laporan oleh: HaSue
Img_3409
10-01-2009
terima kasih krn berkongsi resepi.
Laporan oleh: sofieza
Dsc00289
09-03-2009
emm sedap n rangup. tq shamen tp x larat nak abiskan. bg member separuh doh suruh die canai n goreng.
Laporan oleh: yshikin
Tiram
15-05-2009
aku lenyek dan lenyek dan lenyekkk! huh! pueh ati aku! ekekeke.. tQ makyungg!!
Laporan oleh: hana6877
Dsc03503
15-05-2009
mmmy peberet kueh tiram ni!kat asram dulu suke paksa adik dorm bwk dri umah,,hehe,,;D
Laporan oleh: hamizah91
Dsc_1122
18-07-2009
Kuih ni mmg peberet, nak2 klu ada kenduri kawen HARUS ada!! hihihi..dah pandai buat sendiri leh buat bila2 masa jer bila R hihihi.. thanks ya kak!! rangup!!
Laporan oleh: Natto 1
Picture_020
21-12-2009
senang jer rupanya nak buat. TQVM. Dah lama cari sekarang baru sempat buat.
Laporan oleh: puan eda
Photo_0435
08-06-2010
sedap n rangup sgt2..anak suka sgt...t.q
Laporan oleh: mama_nor
Foto-0071
27-10-2010
percubaan kali pertama...sedap tapi x berapa rangup.mungkin tebal agaknya...tapi x pe..lain kali nak gelek nipis pulak....
Laporan oleh: awin afrina
P1130230
27-11-2010
sedap n muai.. utk kunyah2 dimsim cuti sek.. tq shamen..
Laporan oleh: zana08
102_0012
14-01-2011
seronok dapat buat apa yang kita suka. seronok lagi bila menjadi. tak sedar satu tupperwere abes kejap ajer... TQ
Laporan oleh: CheqSueCommot
Img_1520
23-01-2011
sedappp sangat! dh lame nk blaja buat kuih ni...gorengan pertama, x garing, yg kedua hangit plak, yg ketiga mmg canai leper2 baru jadi cantik skit!
Laporan oleh: nuni
Dh_siap
23-04-2011
kuih tiram yg siap utk dimakan.. hehehe...
Laporan oleh: rieyzana
006
29-04-2011
tq tuan punya resepi,...dh siap kudapan saya utk famili weekend ni,..hehe
Laporan oleh: noor satinah
Tiram
04-05-2011
sedap sgt bila buat sendiri..walaupun berpeluh2 jugak le nak membuatnye...hehehhe...tq atas resepi...
Laporan oleh: quinnie
Dsc08124
04-07-2011
sdp sagat kuih nya...ragup...mmg raya nnt nak but juga tq resepi
Laporan oleh: Shafeareen
140720111006_1_
14-07-2011
dah try,,tapi macam x ranggup..kenapa yer??
Laporan oleh: acx5600
02102011212
02-10-2011
Terima kasih utk resepi ini...mmg makanan kegemaran ni...1st time buat oklah sedap juga w/pun pada mulanya kat dlm tak masak...rupanya kena goreng dgn api pelahan....kali ke 2 goreng baru masak smpai kedalam dan rangup w/pun tak berapa tebuka lapisannya...sedap juga dah habis pun...nnti buat lagi
Laporan oleh: kasma30
Image_604_
03-10-2011
dh lama cr resepi ni.x th plak dia byk nama..puas mencr title resepi kuih layang,x de..rupenye kuih tiram 2 kuih lyg...tq la shamen...menjd saye wt..sdp sgt..
Laporan oleh: ross84
2011-11-15_20
15-11-2011
terima kasih kerana bkongsi resepi ini.saya sirakan dgn lada kering.anak2 dan suami suka yg pedas.tq....
Laporan oleh: elyssa
010420122167
01-04-2012
salam.., dah buat kuih ni bnyak kali tapi tak sempat nak ambil gambar., yg ni buat semalam baru sempat amik gambar.,mkan sambil tengok tv.. tak sedar dah habis sebalang..he..he..,tq pada tuan punya resepi...
Laporan oleh: Zai95
Img_20140421_122611
05-05-2014
salam shamen,kb try buat mnggu lps, Alhamdulillah, sdp n rangup skali...mkn x bleh brenti..huhu. jazakillah utk rspinye yer!
Laporan oleh: kakbesah

Komen (57)

03-03-2008, azwalissa komen :

tempat saya panggil kuih Lidah Buaya... sedap gile kuih nih! time raya mesti tempah kat ada sorang nenek tu.. tapi raya tahun lepas tak order sbb nenek tu dah uzur. Nih dah ada resepi boleh buat sendiri nih! Thanks shamen!


03-03-2008, NisaMPB komen :

lamonyo eden nunggu cagho2 dio dok sogan nk klua ko? ahak tak po sha, polan2 kayoh yo! eden nunggu sambil geget kuku niii... :p


03-03-2008, azizahmansor komen :

wa...my fevret ni.


03-03-2008, junn komen :

Alahai shamen! lama dah tak makan kuih nih..masa kecik2 dulu mak selalu buat. Nanti I nak try buat lah. Owh yer..mak i sebut kuih belimbng besi coz dia benntukkan mcm belimbing besi tuh.


03-03-2008, mas7971 komen :

kue febret ni...kat sabah esp d kg mas kue ni d panggil kui lida....nak try buat ni...


03-03-2008, haliabara komen :

saya mmg suka kuih ni..lps ni boleh buat sendiri..thanks shamen


03-03-2008, hzasabrina komen :

kak...dh wat dh...:D...nti tepek pic...


03-03-2008, s_shamen komen :

azwa, azizah, jun, mas & haliabara..dah ada resepi..leh buat sendiri... :D berbaloiii


03-03-2008, s_shamen komen :

kak nis..apa gigit2 kuku nii...kang ghosak gigi...takleh makan kuih niii.. :P


03-03-2008, s_shamen komen :

haiza..nanti tepekkk, jgn tak tepekk :P


03-03-2008, intan_zabidin komen :

kat singapore pulak org panggil kuih layang2...me buat bizness kuih nie bila musim raya..hehehe..


03-03-2008, waheedeana komen :

huhuhu....fida, bestnyer kuih nih, peberet nih, dh lama x mkn, last mkn masa sek rendah...mmg aku mesti try wat kuih nih....:D


03-03-2008, fatinz komen :

kat kangar panggil kue kapal terbang


03-03-2008, sofinar komen :

shamen resepi mak saya pakai tepung ubi untuk smooth paste. anyway kuih ni memang best


03-03-2008, gar_field79 komen :

shamen...i pun nak try la..dolu masa kecik2 mak rajin wat...terkenang masa dolu2..sume mak wat skrg dah jadi wife org baru nak blaja,...mujur ada myresipi...kalau tak kering idea nak memasak...tq...tq..


04-03-2008, umiezu komen :

asslkm..saya org baru..dah lama cari rsepi kuih tiram..alhmdillah dapat juga..trima ksih pda yg empunya..ilmu jika dkongsi makin bkembang sbenarnya..


05-03-2008, are komen :

buat smlm..dpt 3 tupperware size biasa..t'ingt kat arwah ma..dio suka kerepek ni.


05-03-2008, muniramira86 komen :

da try uat..tp nape tak rangup eyh???pastu rase tepung cam kuat skit..ape yg kureng eyk??


06-03-2008, ass komen :

ass x th nama kueh nie... skrg baru tahu...tahu makan jer...memang sedap kueh nie....


06-03-2008, tulip77 komen :

akan ku cuba :D mmg suka sgt kuih nih... best mkn2 smbil nengok tv... tgk2 dlm bekas dah abis...hehehe


08-03-2008, kilun komen :

baru je try kuih ni smlm...mmg sedap n menjadi....thanks shamen


07-04-2008, tulip77 komen :

kuih tiram nih mmg sedap... tak rugi mencuba :) tq..tq..tq...


21-04-2008, abangayang komen :

saya mmg suker sesgt ngan kuih nie.. tgk pada resepi nmpk cam senang, arie minggu nie bleh cuba buat...tapi kak, bleh tak bagi gambar step buat dier @ lps letak pes tu gulung cam tu jek ke...pat yang ber lapis2 tur mcmaner... Sori...byk tanyer


29-04-2008, ainulyusri komen :

ain dah cuba, menjadi dan sedap... nak tanya kawan2 yg dah cuba, gula icing tu cair (melekat) tak bila kena tangan? satu lagi 2 sudu tu maksudnya 2 sudu besar ke 2 sudu kecik. ain buat pakai sudu besar, betul ke?


29-04-2008, maz76 komen :

Saya panggil kuih ni Kuih Layang-Layang. Kalau buat tak pernah gunakan telur dan margarine.. Menjadi juga! Kalau malas nak uli, gunakan kulit popiah yang dah siap je. tapi gulung mesti kemas jadi bila digoreng nampak cantik.


05-05-2008, kinah komen :

dah try semalam..mula2 canai tak berapa leper..bila dah goreng jadik cam rupa maruku pulak..heheh..pastu try tenyeh nipis2 pastu tarik kasik panjang dan goreng..baru cantik sikit..keh keh keh..bangga nya diriku semalam bila kebetulan datang kawan husband, apelagi terus hidang kuih tiram ku panas2..sedap katenye..bangga woo


23-06-2008, azlinaazmie komen :

shamen..tlg hantar email kt i tentang cara-cara melipat kuih tiram macam kt gambar u tu...mail at azlinamdishak82@yahoo.com


07-07-2008, kak en komen :

dah lama sgt nak try buat tp tak tau resipe. ni baru jumpa. anak2 mmang suka makan. lpas ni leh buat. tunggu komen akan dtg.


16-08-2008, noraida komen :

ass shamen tks atas resepi awak.aida nak tanya kalau kuih layang2 ni aida sira sambal mcm che iza boleh tahan lama tak? cause nak ge antar kat dubai tks


30-10-2008, kaknida komen :

masa kecik kecik dulu selalu gak tengok kakak buat kuih ni..... mmng senang sngat...budak budak kecik pun boleh tolong canaikan..... kat ofis ada jual gak .. tapi mahalla.... elok buat sendiri.... kakak kak nida guna tepung gandum jer tuk campur dlm minyak tu..... so tak payah susah susah cari tpg jagung.... neway... tq for the recipe....


05-12-2008, mona_5722 komen :

saya tak faham macamana ia boleh jadi lapis2,kalau boleh hntar step by step yang bergambar...:P


07-12-2008, HaSue komen :

mona,sy tolong jwb ehh..cube bygkn,adunan tu..dicanai nipisss2,then di atas permukaan kite sapu dgn paste(tepung jagung+minyak) td..dah sapu rata,gulung je mcm gulung tikar mengkuang.pastu,potong2 dalam 1cm setiap potongan(yg ni trpulang la nak besa atau kecik)..amik adunan yg dah dipotong td,gelek lg sampai nipis.jgn gelek jd mcm kuih roll plakmcm racun nyamuk tu,bukan ek.ikut cara memanjg tu je..gelek je nipis2(lg nipis lg rangup).dah tu goreng..kuih tu akan automatik nampak berlapis2 sbb minyak yg tkandung dlm paste td akan mbuat kuih tu terbuka bila dgoreng dan kuih pun kmbg sikit sbb mengandungi telur dlm adunan.begitulah adanya..hrp dpt laa membantu ye.. :)


13-12-2008, ninna chan komen :

hai shamen. sy nk try, tp nk msuk garam gula slalu kantoi. agak2 berapa byk garam yg kna msuk? secubit ka? dua cubit ka?? bg anggaran je pn jadila.. huk2...


19-12-2008, shikin_kay komen :

knp sy buat xjadik ar?kuih tu jd mcm liat..


02-02-2009, harissa komen :

sedap kuih ni..dah try buat weekend lepas, jadik...anak2 dan hubby suka. hubby kata boleh buat jual di uk ni! tq for sharing he recipe...


28-02-2009, azatiesayang komen :

sy mmg sukeeeeeee sgt kuih ni...thank shamen!dulu teringin nk belajar dgn Arwah mak tp tu lah...ALLAH lebih menyayanginya..Bila teringat seeeedih sgttttt


01-03-2009, Shahrose76 komen :

Memang sedap kueh ni...saya panggil kueh lidah buaya..saya jual kueh ni semasa duduk di kl...kalau nak tengok resepi mudah dari mak sedara suami saya di shah alam click kat >>> http://shahrose76.fotopages.com/?entry=1706005 ..sedap berderup tak keras...cara2 membuatnya pun ada...selamat mencuba


15-04-2009, yahacer komen :

x yah nak comen dah memang sodap selalu buek.. laki den pon minat...


15-05-2009, siti80 komen :

saya dah try kuih ni.... tapi mcm keras sikit ler... pe yang kurang atau yg terlebih erk????


15-05-2009, blackpearl09 komen :

dulu masa baru abis sekolah suka gak buat kuih ini.. memang sedap.. tapi bila dah keje ni... malas lak nak buat kuih....nanti lah nak try...


29-05-2010, NorOrchid komen :

Saya dah buat pagi semalam...nti saya upload pic ye....mmg lembut je...rugi sapa tak buat...


08-07-2010, NorOrchid komen :

Salam semua..jumpa lg...seronoknya dpt tgk myresepi lg... tiram ni saya dah buat byk kali... siap ada kekawan oder lg....


17-09-2010, NorOrchid komen :

salam s shamen...selamat hari raya. saya mtk halal sbb ikut resepi awk ni utk tempahan raya..ramai yg ode.semua kata sedap....tq.


17-09-2010, Greentea komen :

Thanx 4 the resepi dah bnyak kali i buat kuih tiram ni time krismas pn ada,kwn2 ckap sdap,hehe lpas kuih tiram dah sejuk i tuang gula halus dgn susu tepung..rasa dia memang sdap..thanx for share ya shamen:D


17-09-2010, Greentea komen :

Thanx 4 the resepi dah bnyak kali i buat kuih tiram ni time krismas pn ada,kwn2 ckap sdap,hehe lpas kuih tiram dah sejuk i tuang gula halus dgn susu tepung..rasa dia memang sdap..thanx for share ya shamen:D


10-10-2010, sally41 komen :

memang nak nie.anak akak yang bongsu tu suka sgt, asyik tanya bila nak buat mak..... thank for the recipe.


14-01-2011, syimma komen :

mmg sdap kuih nie ... b4 kawin dulu penah buat ngn mak ... da lma xbuat2 lupa da ... ape pn aku nk try buat ... harap2 mjd ...


31-01-2011, lina komen :

kuih ni mmg sedap...selalu opah yg buatkan..saya tau makan je. tp bila tgk ank2 suka makan ada rasa cm nk buat.. mintak izin amik resepi yer..


13-02-2011, ezyfamex komen :

sedap giler nak mati....saya buat sekejapnya...keluarga semua puji..


15-03-2011, wan nor hilmun komen :

assalamualaikum dah buat tadi petang..sedap alhamdulillah.terima kasih s shamen..


18-04-2011, ilovemama komen :

akhirnyer dapat gak resepi ni..ermm..waktu2 ptag sedap makan ni..


21-04-2011, Kaseh Mawar komen :

salam.lama dh cri akhr dpt jga.dulu arwah mk selalu buat.kni hdk cuba sndiri pla.trmksh kogsi resepi


23-04-2011, rieyzana komen :

terima kasih kerana berkongsi resepi kuih ini.. zana dh buat tp x letak telur sbb stok telur di rumah dh abis....


27-06-2011, dila@yahoo.com komen :

dah lama cari resepi ni,akhirnya jumpa juga. aku nk try. thanks


14-07-2011, nuni komen :

acx5600, sy tolong jawabkan ye. kuih ni mesti dicanai leper2, nipis, baru boleh goreng. jangan risau, memang akan terbentuk juga lapisan tu.


22-08-2011, teahilman komen :

mmg sedap buat mkn ptg2..kudap2...anak saya suka sngtlgipun sedara ada jual letak kt kedai kopi masa kt kg dulu


05-03-2013, princess flower komen :

Saya minta resepi nie ye...Terima kasih sbb sudi berkongsi di sini....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu