Google+

oleh: tuntung15 Air Serai

P2260072

Minuman popular di Thailand. Segar dan nyaman air serai ni. Enak diminum sejuk. Resepi asal dari majalah. Entah apa nama majalah tuh dah lupe lak...


Created on : 27-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi tuntung15




Bahan-bahan ( Leh dapat banyak gelas gak lah ..... )

  • 10 batang serai
  • 3 liter air
  • 300gm gula batu

Cara-cara

  1. Bersihkan serai. Ketuk sedikit serai-serai tuh.
  2. Masukkan serai, air dan gula batu dalam periuk dan rebus sehingga mendidih. Kecikkan api biar air rebusan mendidih lama sedikit.
  3. Air serai siap. Enak diminum sejuk.

Tag

minuman








Laporan Masakan Bergambar (3)

Airserai
28-11-2008
rasa macam pernah minum air ni tapi tak ingat kat mana.. yg pasti di thai restaurant
Laporan oleh: yani

betol, betol.... biasanyer kat thai restaurant ader air ni...

P1030443
06-03-2011
serai bnyk kt umah,xtau nk wat pe,jumpa rspi ni trus wat,emm mmg sdp....
Laporan oleh: Mariani(KT)
Img_6380
01-07-2014
air serai di tambah lemon
Laporan oleh: noormala75

Komen (19)

27-02-2008, Ringo komen :

Kak Ogy, masa nak minum tu kena tambah air ker tak payah?


27-02-2008, tuntung15 komen :

x yah hani. Letak ais je dah cukup.


27-02-2008, Hazel komen :

Camne color jadi ijau, K Ogy letak warna ke?


27-02-2008, diyana1143 komen :

Kak Ogy, air serai ni apa khasiatnya?


27-02-2008, tuntung15 komen :

Hazel, gelas tu sebenarnya ade corak kaler ijau bukan air serai. Air serai tuh kalerless.


27-02-2008, tuntung15 komen :

Diyana, khasiatnyer sebenarnyer entah lee. Tapi kalo musim2 panas semedang kat bumi mesia nih mmg best minum air serai nih, pada kak ogy dia sejukkan badan dengan rasa dan aromanyer yg sgt istimewa. Cube dulu baru tau. Nanti Diyana lak gitau kak ogy khasiatnyer pada pendapat awak ye.


27-02-2008, gar_field79 komen :

umph..bagitau la kami sume apa khasiatnyer...baru beli serai ptg tadi..cume gula batu lak takde..gune gula pasir leh tak..ke lain rasanyer...


27-02-2008, Natto komen :

Kak Lemongrass aka seraiii....hehehe...wah3..dah ada resepi air serai pun... ;-)


27-02-2008, nor_67 komen :

aik ika, kat luar ni pun nak nyakat? hehe


28-02-2008, tuntung15 komen :

Gar_field79, boleh gantikan gula batu dengan gula pasir tapi quntiti nyer akak x pasti. Sb akak selalunye guna gula batu. Rasa2 lah masa masak nanti.


04-03-2008, achiklie komen :

dah penah minum air nih masa kursus kat Serai D Lanjut Rompin. Sedap dan memang menyamankan.


28-08-2008, qhyrein komen :

Khasiat : untuk kembung perut, demam, panas badan ....


11-09-2008, sihzmah komen :

air serai ni jugak boleh melegakan batuk. petua orang tua-tua.....


11-09-2008, sihzmah komen :

air serai ni jugak boleh melegakan batuk. petua orang tua-tua.....


27-11-2008, cha@myresepi.com komen :

selain serai lengkuas bole x?


12-12-2008, suerafiq komen :

kalu nk pedas tambah cili kot...


25-04-2009, lebahmanes komen :

..nak sedap lagi tambah lemon jus sket.. ikot sedap tekak la.. bnyak kang, masam pulak.. resipi ni amek kat queensbay..


18-03-2011, ifabain komen :

air serai ini baik utk ibu2 lepas bersalin.. utk pelawasan & penghadaman


19-05-2011, SERUNAI NURANI komen :

guna serai apa ye???? serai wangi???


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu