Google+

oleh: s_shamen Marshmallows

P3100170

jom kita buat homemade marshmallow.. :)


Created on : 22-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi s_shamen




Bahan-bahan ( Bergantung pada saiz potongan )

  • 1/4 cawan tepung jagung**
  • 1/3 cawan confectioner sugar **
  • 21gm gelatin
  • 1/3 cawan air
  • 2/3 cawan gula
  • 1/2 cawan corn syrup (glucose syrup)
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • pewarna (optional)

Cara-cara

  1. Ayakl tepung jagung bersama confectioner sugar, ketepikan buat sementara.
  2. Satukan gelatin bersama air, biarkan terendam selama 5 minit. Kemudian masukkan gula, panaskan dengan api kecil sehingga gula larut.
  3. Dalam bekas lain, satukan bancuhan gelatin tadi, corn syrup, vanilla, garam dan pewarna. Pukul dengan speed paling laju selama 15 minit.
  4. Sediakan loyang 8x8 inci. Sapukan sedikit minyak, kemudian taburkan tepung jagung & confectioner sugat tadi. taburkan pada dasar & bahagian teping loyang.
  5. Tuang bancuhan ke dalam loyang, kemudian biarkan mengeras sehingga 2 jam.
  6. Bila dah ready, potong dengan pisau basah ataupun terap dengan acuan yang telah dibasahkan dengan air.
  7. Salutkan dengan lebihan tepung jagung & sugar tadi. Biarkan betul2 kering baru simpan dalam botol kedap udara.

Tag

Sweets








Laporan Masakan Bergambar (9)

25-02-08_0711
25-02-2008
ok! ini larr dia homemade marshmellow.. tp teramatlah manis dik shamen oiitt.. :P x de cutter yg sesuwai..akak potong panjang jer pakai pisau.. ermm...agak² kalo kita kurangkan sukatan gula tu atau pakai glucose syrup je bule x shamen?
Laporan oleh: masz_73

uittt tahniah!! cuba kurangkan gula utk dusting tuuu..lagi satu..cuba potong kecil...supaya marshmallow senang kering!! bravo masz!

Marshmallow
29-02-2008
thanx shamen memang senang nak buat pas ni tak payahlah nak beli lagi pasal anak shar memang suka sangat benda ni.
Laporan oleh: shar_kl

hohoohoo..sudah jadi..syok kan, buat ni :D

Dsc00824
04-03-2008
kak shamen komen sket...jd ke mcm tu mcm K.O jer hehehe x pass lg ler weekend nnt nk try buat lg.rasa dh ok tp teksturnye mcm x brapa jd lh.tp habis gak d mkn dek anak2. tq
Laporan oleh: Aziemas

aziemas..tak berapa nampak,mgkn nipis sgt, and pukul smpi jadi peakform batter..saiz bekas jgn besar sangat, nanti jadi nipis marsmallownyer..goodluck! cuba lagi.. :)

Step_by_step_1082
08-03-2008
Jeng..jeng..jeng!!!...marshmallow!!, buat mudah, tapi habis berkecah dapur denn!!!!
Laporan oleh: Mat Gebu

hohooo..nanti nak buat lagi takk ? hehehee

Picture_1691__small_
11-03-2008
my kids suke...tq fidah
Laporan oleh: junjs11

kak jun..bravo!

Dscn6597
16-06-2009
sedap sedap..guna hand mixer je, risau gak memula bila tgk makin susah nk putar. tak sangka jd likat sungguh. tp jadi, mcm kt giant punya hubby kata ;) tq tq
Laporan oleh: zachoes
310320122298
05-04-2012
sy dah buat 2x...terima kasih utk resepi ni.
Laporan oleh: ibu ammar
P4120260
12-04-2012
inilah hasil marshmellows ku...alhamdulillah terjamin halalnye..tq tuan pya resepi...
Laporan oleh: eqyeen
P4120262
12-04-2012
drizzle dgn sos coklat...ank2 laju je ngejor hehe
Laporan oleh: eqyeen

Komen (27)

22-02-2008, Aziemas komen :

mana bhn2 & cara dia xda pn. mcm best jer anak sukee mkn selalu beli jer nk try gak buat.


22-02-2008, lelayong komen :

Sabar aziemas, kakak kita tengah berkerja keras menaip cara-cata nak buat marshmallows tuh..cyaiyok..cyaiyok


22-02-2008, masz_73 komen :

shamen.. cepat arr.. x sabar nak tau lebih lanjut!..hehehe.. marshmellow..pebret anak branak tu!


22-02-2008, masz_73 komen :

wokey..dah ada pon.. mmm..confectioner sugar tu apa ek? :P


22-02-2008, s_shamen komen :

dahh habis taip dahhh... :)


22-02-2008, s_shamen komen :

kalau kat tmpt saya ni..confectioner sugar ni ialah gula utk org2 berdiet, rendah calori & betul2 halus. Tapi kalau kita search kat net, istilah tu digunapakai untuk utk powdered sugar. Boleh check kat sini http://whatscookingamerica.net/Q-A/sugar.htm


22-02-2008, yani komen :

kagum dgn shamen ..dpt buat marshmallows sendiri.. dulu pernah try buat tp x menjadi.. emm nak tunggu makan yg shamen buatlah.. bolehke...ehehe


22-02-2008, Aziemas komen :

hehehee. mm sng ekk buat x pyh bkr2 ekk nk try ler, tp mcm x perasan lak confectioner sugar tuh, mana nk cr nih.kedai2 baking ada kot. kalu xda x leh ganti ngan gula biase ker?xpn blend je gula tu blh X?tp kurgkn sukatan dia agk2 jd x?kena try nih br tau leh ke tdk


22-02-2008, s_shamen komen :

yani..boleh jerr...tggu ehhh hujung thn insyalah..tungguuuu heheh


22-02-2008, s_shamen komen :

aziemas..rasanyer boleh ajer pakai gula biasa. tapi takut manis sangat la pulakk..boleh kurangkan sukatan gula kalau tak nak manis sangat, tak menjejaskan pun..sebab gula tu untuk coating jerr :) selamat mencuba!


22-02-2008, s_shamen komen :

oopss aziemas..lupa nak cakap..gula tu haluskan dulu tauu


22-02-2008, Lilydvalley komen :

woiii makcik! rajin lak ko buat marshmallow ni! bagi i rasa sikit!


22-02-2008, Lilydvalley komen :

masz, kalo x silap i, confectioner sugar=icing sugar.


22-02-2008, skin12 komen :

confectioner sugar tuh gne icing sugar pon le hee


23-02-2008, masz_73 komen :

OOoOO.. ye ker liy?..mmm.. bule buat ler camni... nnt kita buat tayangan amal bila dah jadi!.. hehehhee


23-02-2008, babyazny komen :

huhu..nk tanya nieh.. corn syrup 2 leh ganti ngan golden syrup x?corn syrup 2 nk cr kat ne?huhu..sy bdk br blaja..teringin lak nk wat marshmallow nieh..


25-02-2008, masz_73 komen :

huhu..lupalak nak ucap thanks to shamen for the recipe ni.. jwb ye soklan akak tu... mesti buat lg ni.. pebret..masuk mulut terus cair jer.. slurppss... :)


25-02-2008, skin12 komen :

skin jumpe corn syrup kt isetan klcc kt floor ats skalik (bhgn supermarket) tk silap rm15++.. rsnye xle gne golden syrup sbb consistency nye xsme.. rsnye la hee


26-02-2008, s_shamen komen :

lily...meh sini meh..i leh buatkan :D & tq tolong jwbkan soalan masz


26-02-2008, s_shamen komen :

skin12>> tq tolong jawabkan. babyazny>> golden syrup lain & corn syrup 2 benda yang totally lain. kalau tak jumpa corn syrup..cuba cari glucose syrup


04-03-2008, Aziemas komen :

kak shamen..kita dh buat tp uhuhuhuhuh mcm x jd jer...nk keringkn tu brape lame???azie biakn smlman dia msh lembap2 lg heheheheh. keringkn atas redai ker?nk buat lg nih weekend ni.tp kn dark corn syrup tu boleh guna x?


28-03-2008, Aziemas komen :

dh buat tp asik lupa jer nk upload gmbr..senang2 nnt azie tepek...kali ni mmg mjadi then jd stok kt rmh :)


13-06-2008, lemonade komen :

A'kum s_shamen, saya cari corn syrup kat cold storage, tapi bila telitikan bahan2nya, agak meragukan kehalalannya. Boleh tak digantikan je ngan madu...?


16-03-2010, nores77 komen :

kalau tak jumpa golden kat shping complex u all boleh cari kat kedai jual barang2 kek.. pasti senang nak cari.. u boleh bg. senarai bahan resepi kat dorang nanti dorang ambilkan.. saya pun baru belajar.. nak buat kek resepi satu hapak pun i tak tahu nak cari.. last2 i bagi aje kat dorang senarai bahan2 tu.. balik terus buat.. hahaha..


04-09-2011, ayu6988 komen :

nak buat..tp mixer xder..kacau pakai senduk jer agak2 jadix?plzzz


07-11-2011, tya min komen :

ayu, pkai senduk boleh mmg boleh tp rsenya bencinta la nk tggu dia kembang sbb lame nk kena pkul ni..lenguh tgn..=p


02-04-2012, ibu ammar komen :

dah buat, jadi! terima kasih ye...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu