Google+

oleh: yani Watermelon Smoothie

Smoothie

sedap diminum time panas terik;-)


Created on : 19-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 500g tembikai
  • 200ml susu segar
  • 100ml plain yogurt
  • 3 sudu besar gula
  • sedikit hirisan tembikai utk hiasan
  • sedkit chocolate chips utk hiasan
  • Daun pudina utk hiasan

Cara-cara

  1. Potong dadu tembikai selebih kurang saiz ais kiub dan buang bijinya. Frozen tembikai tadi lebih kurang 4-5 jam.
  2. Masukkan tembikai yg dah difrozen ke dalam mixer/blander. Masukkan juga susu segar,yogurt dan juga gula. Kisar sehingga jadi bentuk smoothie.
  3. Tuangkan ke dalam gelas yg sesuai dan hias dengan hirisan tembikai, chocochips dan juga daun pudina.
  4. Sedia utk diminum :)









Laporan Masakan Bergambar (17)

Watermelon_smoothie
17-04-2008
tak ada gelas cun cam yani.. tak kisah lah kan sbb rasa dia ermmmm besttttttt.. dah dua hari turut2 duk buat.. whole family suka, tambah lg cuaca kat sini yg teramat panas ni..
Laporan oleh: nor_67

gelas kak nor lg cun.. yani main hentam buh dlm tu sebab takde gelas kaca lg dlm koleksi.. ehehe... la ni duk tengah survey gelas2 kaca yg cun tp x jumpa lg yg benar2 boleh buat jatuh CINTA pandang pertama.. keskeskes

Yellow_watermelon_smoothie
11-05-2008
buat lg.. kali ni buat smoothie kuning pulak ya..
Laporan oleh: nor_67

sedap juga ke.. nak juga try guna tembikai kuning.. tp susahlah nak jumpa kat cni.. banyak yg kaler merah je.. err ke kena tanam sendiri .. keskeskes

Smoothie_melon
21-05-2008
pns2 gini minum ni perghhhh mmg besttt, kebetulan lak ada tetamu mmg beshhh..TQ
Laporan oleh: Aziemas

ehehe.. gelas tu pun cun lah..

Ws1
11-01-2009
walaupun hujan kt sini tapi boleh je minum :) guna susu & yogurt low fat.. tq kak yani, like it so much..
Laporan oleh: sunkist

takpe hujan kat luar je.. dlm tak.. ehehe

Watermelon_smootie__1_
22-01-2009
Aduhhh.. sedapnya kak yani... Kalo makan tengah padang pasir lg sedapp!! kihkihkih!
Laporan oleh: 14sept

dgn di temani seekor unta tua.. kahkahkah

Try_dulu
13-03-2009
hehe..kak yani..jgn marah..sebab tak ikut cara sifu. saya tukat pakai mangga sebab ada yang tu ja kat umah. mmm..tp sedap kalau betul2 sejuk..
Laporan oleh: jeehah

weh.. kita pun selalu gak wat mangga.. memang sodap

Watermelon_smooties_1
31-03-2009
ermmm..mmg nyaman jek lalu kt tekak..2 ari berturut2 buat atas permintaan hubby..
Laporan oleh: ayang77

hihi.. rajinnya... simpan ler stok tembikai banyak2 dlm esbox tu..

Snv32251
24-05-2009
Celebrate spring kat taman dgn watermelon smoothie... nyaman. :)
Laporan oleh: aludra

uhuhu.. best..best

Watermelon_smoothie
23-06-2009
x sempat nak hias2 da. anak2 & hb x sabar2 nak rs. Mmg maveles rs nyer....Tembikai ade byk lg..pasni bleh wat lg..TQTQTQ
Laporan oleh: dapurnanie

mesti anak2 nanie dgn muka cute je.. sabar menunggu mak dia posing dulu smoothie tu..

Watermelon
04-07-2009
sekali cik awien wat gelas besarrr laaa.. hehehe.. tapi mmg lain dr yg lain.. bestttt! tks yani
Laporan oleh: Cik aw1en

puaslah minum tu.. ;)

Watermelon_smoothie2
01-08-2009
Sedap dan menyegarkan.
Laporan oleh: hazila
W
03-09-2009
sedap diminum segar rasa.. tambahan air untuk berbuka puasa
Laporan oleh: juwitajamaludin
Watermelon_smootie
13-09-2009
penyaman anak tekak di bulan puasa.. thanks yani
Laporan oleh: nor_67
Image0058
13-12-2009
i made these for my friend's small bday party and they all love it! Thanks for the recipe :)
Laporan oleh: anilzaf
Tembikai
30-04-2011
sungguh sedap air ini....thanks kak yani...:)
Laporan oleh: quinnie
Smoothie3
08-07-2011
Kak Yani..sedappp n nyamaannnn skali..kalo ada tembikai pasni pasti ada ulangtayang secara slow motion..hehe..makasih kak
Laporan oleh: HaSue
Dsc08440
20-07-2012
tu diaaa...siap buat aktiviti lagi utk wanita...watermalon smoothie dgn pencuci mulut "trifle nur ramadhan"..tq Yani...mevelos..
Laporan oleh: chenorm

Komen (40)

19-02-2008, sofinar komen :

elok dicuba sekarang ni musim panas terik dah lama tak hujan sekarang dah dekat 3 minggu. nak kena cari tembikai kalau macam ni


19-02-2008, lelayong komen :

Tu dia k.yani kita telah membuat tayangan perdana yg seksi lagi memikat..akak memang kreatif,tabik springgggggggg :D


19-02-2008, yani komen :

Sofinar.. cari jgn x cari.. kat kedai la ni banyak jual tembikai.. best minum time panas neh!


19-02-2008, yani komen :

keh3x... lela, buat tayangan sket biar lela terliuq.. jom meh minum sekali..


19-02-2008, daunpandan komen :

Amboi ...meleleh ayaq lioq chek !


19-02-2008, nor_67 komen :

amboi yani.. sedapnyer.. sejuk rasa anak tekak.. smoothie nyer possing mengancam habis..


20-02-2008, yani komen :

daunpandan dan kak nor... meh la kita minum sesama..ehehe ;)


20-02-2008, azizahmansor komen :

wahh..tak sabar nk cuba. Mudah dan sedap :D


20-02-2008, masz_73 komen :

adeeehhh!... mengancam betul!.. bekas smoothie ngan sudu dia..hahahha... jgn mare yani, benda yg kat dlmnyer tu lg terliuq dibuatnyer... mesti cuba nih! :P


20-02-2008, uminaj komen :

cantiknya la hiasan & bekasnya....cantik, tertarik kau mmg hebat lah...itu blum g rasanya...tp i xleh buat g..coz ank2 batuk plak...tunggu diorg baik dulu la...xleh nak rase g la...


20-02-2008, Mat Gebu komen :

uikkss....sedapnya nampak, terus terliur tgk...ishh, yani menggoda habis leerr...


20-02-2008, ida az komen :

wah!... tengok jer.... dah menyelerakan... itu belum rasa lagi tu.... memang kreatif & inovatif la kak yani ni.... membangkitkan selera dgn cuaca panas skrg nih... mesti cuba ni...


21-02-2008, che'iza komen :

wahhhhhh................ cantiknya cawan, presentation dia perfect. Kenapalah rumah yani bukan sebelah rumah saya. Saya tak makan tembikai tp yani telah menghipnosiskan saya dgn gambar smothie dia, sat gi nak pi cari tembikailah...........


21-02-2008, che'iza komen :

cik yani ni bukan saja expert masak-memasak ni tapi kreatif dan berseni, tengoklahlah gambar di siap dgn aperture dan depth of field sekali. Proportion dia pun tepat.


21-02-2008, yani komen :

eheh.. tima kaseh2x.. kalo sape2 perasan dulu pernah letak gambar cwn ni dlm forum.. kot2 ada yg nak order sebelum i balik Msia arihtu.. arihtu time sale.. tu yg sambar ler bawa balik..


21-02-2008, yani komen :

che'iza.. jom meh pindah sebelah rumah.. ehehe.. kalau tak suka tembikai boleh try buah lain.. mango ke..


21-02-2008, che'iza komen :

La ni boleh orde lagi tak cik yani??? Terkenanlah, hati pun dah jadi gundah. Kang kalau buat smoothie tak jadi sedap mcm yani punya dapat jadi cantik pun jadiklah.........he..he...


21-02-2008, yani komen :

che'iza.. la ni i dah kat Msialah... nak kena org yg kat jepun tu cari2kanlah kalau ada yg berminat ;).


21-02-2008, che'iza komen :

Boleh guna mango eh..... Nak buatlah, buah peberet tu, lagipun kat utara ni banyak buah mango, mcm2 jenis ada..


21-02-2008, che'iza komen :

Yer ker, kempunanlah saya.......... Kang kalu ada sesapa yg baik hati duk kat jepun nak tolong cari, hebah2kan lah yer..... Agak2 kalau cari kat claytan ada tak?..


23-02-2008, fatinz komen :

sekarang gak saya nk wat............


26-02-2008, ziehelmy komen :

dah buat dah.....sedap tapi i tak letak yogurt.....mcm ice blended watermelon..... nak letak buat komen bergambar tak pandai


18-05-2008, appleboyz88 komen :

salah 1 resepi yang mudah dan amat menarik...saye akan mencube resepi akak yani


18-05-2008, yani komen :

ziehelmy.. utk komen bergambar just klik tulis laporan sebelah gambar resipi.. .... /appleboyz88 trylah.. harap hasilnya nanti x mengecewakan.. ;)


16-06-2008, basirah komen :

memang sedap..i dah biasa buat resepi ni...btol2 sodap...


17-06-2008, Annies komen :

aslkm k.yani uik best yer.terngeliur tekak...erm insyaAllah anis akn cube.leh x tukar kpd anggur?kat egypt ni tgh musim anggur banati(anggur yg xde biji) sekilo lbh kurg rm 1.50.murah x?best tau...sedappp


23-06-2008, isyfiniey komen :

fuiyyyooooooooooo!!!!!!!! terangkat habis beb........caya la..ni bru je tengok......pasni mesti buat nih! u pnya resepi best2 la...i suka sgt cuba...tq


02-01-2009, fairuz_zan komen :

yani ni klu buat apa pun nampak perfect je...


11-03-2009, jeehah komen :

laa..cam mana nak bg laporan masakan ni.. nak tunjuk gambar kat kak yani la..huhu


11-03-2009, nor_67 komen :

jeehah, klik kat tulis laporan di tepi gambar smoothie k.yani tu pastu ikut la arahan kat situ


05-04-2009, az_bling09 komen :

mmm saya dah buat jadi tapi tukar kan kepada mangga. sedap giler.


14-05-2009, wanzmawati komen :

dah sudah tu, letak lak krim putar atas tu. tabur lak coklat rise... fuyyooo...rasa cam kat starbuck plak..wihhhuuu...


10-06-2009, zila66 komen :

dh cuba tadi..emm..yummy2...tq2...


04-07-2009, maria87 komen :

waaa...sdpnyaaa....


09-12-2010, nanie88 komen :

kalo pakai yogurt strawberry ley x??


12-01-2011, Ku Nora komen :

salam.nk sgt try.bese wt jus tembikai jew.tp x fhm frozen tu apa kak?


22-01-2011, hani Adira komen :

sy mmg ske mkn yogurt.. biase beli je. resepi kt ats ni sgt mnyelerakn tok dicube ^^


02-08-2011, isz0606 komen :

frozen = beku... bekukn tembikai dlu.. so x yah gn ais kot..


15-08-2012, Noor Azilah Jamuri komen :

Nampak best... komen pun semua positif.... balik nak cuba..... tk..


21-08-2013, princess flower komen :

As salam... kak yani. Nampak best resepi nie. Saya minta resepi nie ye. Thanks sudi berkongsi disini...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu