Google+

oleh: maya_zakry Mee hokkien

Img_0013

i love simple recipe! this is another simplest jumpe kat MPH nye cook book... hahahha.. TAK PEDAS


Created on : 11-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi maya_zakry




Bahan-bahan ( 2 )

  • B.Putih 3 ulas ditumbuk
  • Udang, daging
  • 3 sudu kicap tiram
  • 3 sudu kicap cair
  • Mee kuning

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih sampai naik bau.
  2. Masukkan bahan basah, udang + daging. Biarkan 5-10 minit sampai daging masak.
  3. Masukkan mee kuning yg telah dicelur. Kacau. Jika suka boleh masukkan sawi.

Tag

mee








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (15)

13-10-2006, ApEk`D komen :

ini resepi orang bujang nie..... biasalah tak de masa nak...lama2 kat dapur..... nie apek nak test...pasal bulan2 posa nie...jemu la..asyik makan nasi..jer time buka...


14-10-2006, maya_zakry komen :

kui kui kui.. mmg la.. ni resipi malas + darurat... i goreng time sahur pun sempat apek oii... :P


02-11-2006, rafino komen :

sedap ke ni?? ngeri jer resipi ni.. kalau wantan tu okler cam gini


04-11-2006, maya_zakry komen :

he he... jgn risau rupe je ngeri tp sodap nak2 bila dimakan ngan cili padi potong + kicap cair... tu gamba amateur time awal2 dulu nak test power kann.... :P


08-11-2006, 3sya komen :

very d simple resipi... time malas..bley gak nak try buat .


06-05-2008, deeznutz komen :

pucat lesi jer rupa mi tuu,...lol


13-10-2008, sya.anna komen :

BETUL ke bhn2 nie...Ini lah pertama kali aku tengok bhn2 mee yg terlalu simple nye... sodap ke?... nak cuba masak ler.. maya_zakry... U tak guna garam& perasa ke?


26-04-2009, lebahmanes komen :

hehee.. lebih kurang resipi ayg time malas2.. sya.anna tayah letak gula garam sbb kicap2 tu dah ada perasa.. tapi klu tak cukop rasa, boleh je nak tamabha gula garam..


12-05-2009, roywnc69 komen :

Saya rasa kalau bagi resepi biar betul dan tepat. Mee Hokkien masaknya jauh bebeza dari nie dekk..


02-12-2010, roznelly komen :

Mudah disediakan.


22-01-2011, dipolma memasak komen :

sy nak rasa jga msakan mee hokkien ni lar..


29-04-2011, padin komen :

nampak ringkas tapi sedap ni!


04-08-2011, SITTI RABIA SIRI komen :

ok juga ni,simple dan mudah tapi sedap. mcm iklan.... "cepat di masak, sedap di makan"


05-08-2011, amirasofia komen :

very simple , sesuai untuk yang bekerja, bahan pun mudah didapati di mana-mana kedai runcit, sesuai untuk kanak2 kerna tak pedas, kalau nak pedas tambah dengan lada merah yang dipotong dan campur dengan kicap cair....... kalau nak tau sedap ke tak sedap cubalah dulu baru tau....


06-04-2012, fazlina.hashim@gmail.com komen :

Senang nye buat mee nie. Nak cubalah..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu