Google+

oleh: princessharyati Cek Mek Molek

Chkmlk1a

respi dpt dr member utk di kongsi bersama


Created on : 18-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi princessharyati




Bahan-bahan ( 6-7 orang )

  • 4 biji ubi keledek
  • 2 cawan gandum-tambah atau kurang sekiranya perlu
  • Inti : gula secukupnya

Cara-cara

  1. Ubi direbus hingga lembut dan dikupas. Tumbuk/lenyek hingga betul2 lumat (semasa tengah panas2 lagi) dan dicampurkan dgn gandum sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh. Bulatkan doh kecil2 menjadi bebola. Kemudian doh tadi dileperkan dgn tangan,kalau melekat taburkan sedikit gandum ditangan ataupun minyak masak, kemudian letakkan sedikit gula di tengah dan bentukkan menjadi bujur. Setelah itu bolehlah digorengkan didalam kuali yang berisi minyak yang panas.
  2. *kurangkan gula untuk makanan yang berkhasiat

Tag

kuih-muih

Laporan Masakan Bergambar (15)

Dsc00013
06-05-2008
memang molek aa cek mek molek nih, meleleh air manis bile makan...cubela sape yg blom mencube...
Laporan oleh: bisekut
Dscn4819
28-01-2009
agaknye x berapa pandai nak bentukkan adunan, cek mek bocor masa di goreng..habis air gula meleleh kat luar...jd cek mek dh x manis dah smp tpaksa celup air gula smula lepas dh masak..hihiihih...thanks 4 d recipe ye :)
Laporan oleh: chomeyl
P1150463
21-02-2009
Dah lama buat actually..baru leh post hehe..Bangga kejap menjadi cek mek kali ni..thanks 4 d resipi huhu..
Laporan oleh: Ekieyna
Dsc_0442
28-04-2009
first time wat .jenuh jugak nak menggetel.hehe.tapi sedap.licin hubby makan
Laporan oleh: mrs.aina
Imag0148
23-05-2009
salam, buat utk bf td, tq, lembut n sedap, air gula cair kt dlm
Laporan oleh: rosaliza
Cek_mek_molek
08-07-2009
tak berapa molek kita buat tp sedappp..mmg leh buat lg..senang plak tu nk buat..TQ :)
Laporan oleh: Aziemas
Cek_mek_molek
22-07-2009
buat malam, pagi goreng. Thanks . Tapi anak2 tak berapa suka. Saya ngan husband aje yang makan
Laporan oleh: cendawancun
Dscf0204
06-09-2009
Hahaha... tak pandai buat bentuk & goreng terhangus one side (sebab sibuk berfacebook hehe). Simple, sedap & tak ada prob gula leaking :) Thank u
Laporan oleh: oneleene
09122009838
09-12-2009
guna keledek kuning sbb itu je yg ada, warna lbh cantik tp lum pandai agak saiz, agak tebal & krg gula, nxt time tau dah, tq
Laporan oleh: hishwa
Img_1444
07-03-2010
he.he...akhirnya lembut gak kuih kuu..selalu keras jer..tq
Laporan oleh: ulamraja
15122010109
16-12-2010
kali kedua buat..tggal sparuh br igt nk amek gmbr.sparuh dr adunan tu, inti die sy ltak madu, special request dr hubby.hubby ske..sdp dan lmbut sgt kuih ni..nyum..nyum..
Laporan oleh: lavender_ungu
P1310158
31-01-2011
nak menempek jugak... cek mek molek kurrrr semangat dari pasir puteh.... :)
Laporan oleh: CheqSueCommot
09022011_007
10-02-2011
1st time wat,mnjd jgk cek mek molek sy..10's 4 de resipi.......
Laporan oleh: emylda
Foto1090
25-06-2012
salam princessharyati.. trma ksh kgsi respi ni.. suka bla gigit trasa gulanya ermm..nyum..nyum sdapp..
Laporan oleh: Norriyah
121019_cek_mek_molek
19-10-2012
rupa xde, 1st time wat. tp rasa mmg tiptop. dpt keledek manis, sdaaaap! licin trus mkn bfast dgn hb. wat sndiri ni mmg puas ati mkn. tq ye :)
Laporan oleh: moonbug


Komen (13)

19-02-2008, aeeda78 komen :

baru tgk rancangan Gila Makan channel AFC mlm tadi, dorang buat jemput2 keledek.. dah ada pun resipi nya kat sini. petanda suruh kita buat la ni.. :-)


19-02-2008, obama komen :

isk, kuih ni memang feberet nih


21-02-2008, mas7971 komen :

nampak senang bah...nak try la....


17-07-2008, ibuaiman komen :

kebetulan pagi ni ada org beri keledek kuning....ibu cubalah resepi ni....ehmmm sedap jugak. 10Q princess haryati


17-06-2009, sho3kay komen :

nape ey gula klua2? :P


02-12-2009, intanslhh komen :

bleh x kalo kite buat doh tue awl2 then simpan dlam peti.. pagi esok, trus bubuh gula, bentukkan n trus goreng.. bleh ke wat camtuh..?


08-10-2010, ayangcun komen :

naper yer..saya sama ngan resepi xjadi punnn.. sedih laaa....


08-10-2010, ayangcun komen :

naper yer..saya sama ngan resepi xjadi punnn.. sedih laaa....


11-12-2010, lavender_ungu komen :

dah buat dh smlm..sedap..sedap..tp buat stgh adunan jew sbb nk mkn dua org jew..hubby mkn x igt org blkg dh..gmbr pn x smpt nk snap. tgk2 dh licin pggan.lenkali kene buat byk cket


31-01-2011, emylda komen :

gune gula pasir ke?klu gne gula merah blh x...??


13-02-2011, hebat komen :

join sekaki .ni duk buat cek mek molek le.....mcam x percaya plak frist time semuanya ok ..sedap ok.. bentuk ok..dah tu plak siap ada peminat tu satu keluarga sukakannya.kongsi sidikit denga you all.tang nk buat bentuk dia cukup mdah.seperti yg permaisuri kita ajar.bila dah kita gulung tu...tentu dia jadi memanjang ..x apa..pegang hujung kiri dan hujung kanan.tekan pelan2 nanti dia akan jadi seperti kembung. dan repair lah tang mana x puas hati


06-03-2011, chik zura komen :

kepada lavender....sy sllu bt banyak pas tu....adunan smpn lam p/ais klu rs nk makan bt lagi n greng..


17-03-2011, Puteri_Aurora komen :

ubi keledek tu besar mana


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd