Google+

oleh: lelayong Butter Cookies

Buttercookies_myresepi

Sesuai untuk minum petang


Created on : 18-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lelayong




Bahan-bahan ( 30 keping )

  • 180 gm butter
  • 120 gm gula castor
  • 450 gm tepung naik sendiri
  • 50 gm tepung jagung
  • 2 biji telur
  • Chocolate chip
  • Hazel nut

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan kacau rata. Kemudian masukkan semua bahan lain, kacau sehinnga mesra. Bakar pada 180 C selama 10-15 minit hingga masak.

Tag

cookies








Laporan Masakan Bergambar (2)

Dsc00143
07-10-2008
Butter cookies ini lagi sedap dimakan selepas disimpan hari kedua membuatnya. kurang 20gm gula tak manis.sedap juga.Inilah bentuk saya membuatnya dengan tangan sahaja. Guna Ground almond-sebuk badam senang dimakan. Gunalah guna halus cepat and senang. sedapnya guna Omega 3 telur. Tepung naik sendiri cap Blue Key saya gunanya.Tambah saya guna cap Brown&Polson Butterfly tepung jagung. enaknya receipe anda. Gunalah machine pukul gula and butter sampai berkrim, tamah telur guna sudu kacau rata and akhirnya guna tangan masuk tepung naik sendiri sedikit sedikit sampai habis...tambah tepung jagung kacau mesra and tambah serbuk Badam-Ground almond. bentuk biskut bulat-bulat and tekatnay rendah guan tapak tangan. inilah cara saya membuatnya.gembiranya makan biskut ini dengan minum teh.
Laporan oleh: wyee
Buttercookies
04-11-2008
Buat Ahad lepas - 2nd Nov - Tambahakan Raisin & Badam... Sedap, rangup, cepat dan mudah...
Laporan oleh: MielaMonT

Komen (20)

18-02-2008, fidadaud komen :

wah.. gambar dah cantik.. mesti biskutnya pun sedap..


18-02-2008, aeeda78 komen :

cantek nye posing biskut ni.. terbayang rasa biskut butter danish yg dlm tin bulat tu..


18-02-2008, obama komen :

comelnya sebijik biskut danishlah....rangup cam danish tak?


18-02-2008, obama komen :

comelnya sebijik biskut danishlah....rangup cam danish tak?


18-02-2008, mrsdayat komen :

butter+gula..pukul smpai berkrim ke..pukul gitu2 je..ehehheh


18-02-2008, haz_amon komen :

wah...comelnyer......mesti tuan yang buat nih comel gaks......


18-02-2008, mama_myvi komen :

hehehe... bukan tuan punyer resepi jer comel, anak dara dia pun comel gaks... :)


19-02-2008, lelayong komen :

obama, butter cookies yg lela buat nih tak berapa rangup sangat, ada sesiapa tahu camner nak rangupkan cookies ni..???coz lela pun baru 1st time buat ;) mrsdayat, butter & gula tuh lela pukul sampai jadi cream..pastu baru masuk yg lain..tapi ada terpandang 1 resepi tu, dia blend oat sampai hancur & campur sekali, lela rasa mesti lagi best kalau letak oat, nanti nak trylah.. :D :D Ikin..karang koyak lak baju maryam duk puji2 nih, muahahaha...


19-02-2008, fidadaud komen :

Lela, yg fida tahu kalu buat butter cookies yg crunchy, kena letak 3 jenis tepung. Gandum, jagung n kastard. Gula pun kena banyak sikit. Kalau tak, tak rangup. Tapi fida takde la sukatan sebab biasa main tuang agak2 aja.


19-02-2008, nor_67 komen :

kenapa dah dua hari lela tempek resipi ni tp k.nor masih tak nampak lg dia punya bahan2 dan cara ..


19-02-2008, nor_67 komen :

laa.. bila masuk komen baru semua keluar.. dah 2 hari tunggu..


19-02-2008, nor_67 komen :

lela, guna penerap ke acuan lain?


20-02-2008, Natto komen :

Kak Nor, sama kes mcm ika lahh..baru ni nmpk..kekeke..


22-02-2008, lelayong komen :

Ah, bolehlah lela cuba nanti..thanks fida..


04-03-2008, lelayong komen :

Yerlah kak nor, macam lela plak nak reply komen dah tak boleh dari my resepi, tak tahu nape..lela tak guna acuan, lela buat bentuk bulat-bulat, then tekan dgn garfu,jadilah cam bentuk yg lela buat tu.


07-10-2008, wyee komen :

selepas saya cuba membuatnya rasa receipe ini sedap dimakan. saya dapat buat 31 keping biskut dari receipe anda. 30gm sekeping.saya guna tangan membuat bentuk biskut,mula-mula bentuk bulat-bulat, lepas tekan dengan 2 tapak tengah tangan jadikannya lagi bulat tak tinggi. Tambah saya guna ground Almond-serbuk badam. tak guna Hazel nut...senang dimakan. bentuk yang saya buat lebih kurang sama dengan anda. hari kedua dimakan lagi sedap


14-10-2008, wyee komen :

mana Komen saya....???? hilang???


14-10-2008, wyee komen :

jumpa.


14-10-2008, wyee komen :

saya cuba kali kedua, sedap resipi cookies anda. Bakar sampai lapisan atas hitam sikit lagi sedap. Bentuknya tinggi sikit kali ini saya buat. Cuba dan cuba sedap.


10-12-2008, vampire komen :

saya ni skali pun tak try lagi ni .. wyee ni housewife ke ? .. rajin ekk ... nak try la resipi ni...nampak senang


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu