Google+

oleh: aeeda78 Black Pepper Chicken Chop

Dsc00119

buat masa Valentine's Day ari tuh.. utk hb & my beloved doter.. try ah, tak susah pun :-)


Created on : 18-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi aeeda78




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • *UNTUK DIPERAP*
  • 2 paha ayam (kalo suke, debone kan. kalo malas, biar je tulang nye)
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • 1 cm halia (cincang)
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos Lee & Perrins
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap masin
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar madu
  • garam secukup rasa
  • *SOS BLACK PEPPER*
  • 1/2 botol sos lada hitam
  • 2-3 sudu besar sos tiram
  • 3-4 cendawan butang (cincang)
  • 1/2 biji bawang besar (cincang)
  • garam/gula secukup rasa

Cara-cara

  1. gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dpt diserap dengan elok.
  2. selepas diperap semalaman, sediakan non-stick pan untuk tujuan menggoreng ayam. Goreng dengan minyak yg sedikit saja dan tutupkan pan sehingga ayam dah separuh masak.
  3. balik-balikkan ayam sehingga masak (tapi jgn terlalu masak agar ayam tetap juicy).
  4. lebihan bahan perapan tadi boleh la dijadikan sos utk dituangkan ke atas ayam yg dah siap.
  5. tapi kalo rase tak cukup je sos marinate tu, boleh sediakan sos black pepper nya spt yang tertera di atas.
  6. caranya dengan memasak bahan2 sos black pepper selama satu minit dan adjust la kepekatannya dengan menambah sedikit air, garam dan gula secukup rasa. OK?








Laporan Masakan Bergambar (21)

Black_paper_chicken_chop
29-03-2008
malam ni kita dinner ngan menu western.. jom makan...
Laporan oleh: nor_67

wah, cantek presentation tu. TQ krn mencuba

Chicken_chp
29-04-2008
Thanks aeeda for this resipes...Wahhhh... harru..... my son suruh wat selalu.....
Laporan oleh: che'iza

cedap nyer..TQ che'iza krn mencuba. Mmg seronok kan kalo family suke mkn apa yg kita dah eksperimen kan!

Ayamchop
22-06-2008
lunch d ujung minggu...
Laporan oleh: hana6877

bravo! clap 3x!

Image003
09-11-2008
Thanx for the recipe...delicious
Laporan oleh: nizanhani@yahoo.com
Chicken_chop
05-02-2009
jeng..jeng...inilah ciken cop saye..hihi.. x ckup mkn 1... mjur buat lebih...
Laporan oleh: inaku
Jan13_chicken_chop
19-02-2009
ni la hasilnyee! sedap giler!! thank la bg resepi ek
Laporan oleh: mama aisy
Sp_a0094
25-02-2009
kena buat lg....
Laporan oleh: fubai
Dsc06042_resize
17-03-2009
hai mmg sdp yg penting sos & ayam tu TQ
Laporan oleh: shafea
Img_2622
08-06-2009
1st attempt.. =)
Laporan oleh: jacaranda
Dscn1368
04-08-2009
Sedap... tq
Laporan oleh: tfsalihah
24512_104976046198029_100000569019117_128561_4121135_s
11-03-2010
masak masa besday asben ritu..asben puji sedap...tq syer rspi
Laporan oleh: tinie_lily
Image_490
04-01-2011
TQ... Hubby saya 2 round nasib baik buat lebih... heheh
Laporan oleh: nseriez
Pa120263
03-03-2011
buat dinner bersama suami...2kar selera sekali sekala..sedap sgt..tq
Laporan oleh: cheq da
23032011266
23-03-2011
sedap..! oren tak goreng, tapi grill... :) TQ ! untk resepi..:) jd smber inspirasi oren.
Laporan oleh: orensunkist
P5070005
07-05-2011
buat masa lunch tadi...sedap...thanks for the recipe
Laporan oleh: yulyz
388047_254704501243435_100001116618161_701725_879595184_n
01-11-2011
dah cuba buat, mmg sedap..suka dgn kuah n coleslawnya...tq yer sbb share resipi nih..^_^
Laporan oleh: lily hafidzah
Image001
24-12-2011
Air tgan mr hubby.sedap,wlupn side dish xckup..tq
Laporan oleh: Ain86
Dsc09589
20-04-2012
menu western lak! sedapp!! tq2..
Laporan oleh: k.zila66
20130705_203254
05-07-2013
Sedap sesangat ok! Mmg xcukup..kami mkn mcm tu je dgn salad. Hubby mkn 3 ketul, saya se. Lain kali mmg kena bt extra.. tima kasih ya empunya resepi..mmg meletops!
Laporan oleh: cutie_winkle
20130907_132003
07-09-2013
siaran ulangan. 10Q..
Laporan oleh: cutie_winkle
Dsc02358
26-01-2014
sedappp nye...
Laporan oleh: 123456

Komen (87)

18-02-2008, nor_67 komen :

cedapnyer....


18-02-2008, haz_amon komen :

umaik......banyaknyer bahan2 tue......


18-02-2008, aeeda78 komen :

nor_67, kite baru pindah umah. So alat dapur tak lengkap, non-stick pan pun takde. Tu yg nampak cam hangus je ayam tu.. member yg rekomen kan gune non-stick pan, so saya edit lam resipi ni :-)


18-02-2008, aeeda78 komen :

haz_amon, a'ah.. bahan mmg byk, tapi tu la yg membuatkannya cedap. Kecuali sos Lee & Perrins tu je yg saya kena carik seluruh supermarket tuh. Lelain rasanya setiap dapur msti ade kan? hehe..


18-02-2008, aeeda78 komen :

haz_amon, a'ah.. bahan mmg byk, tapi tu la yg membuatkannya cedap. Kecuali sos Lee & Perrins tu je yg saya kena carik seluruh supermarket tuh. Lelain rasanya setiap dapur msti ade kan? hehe..


18-02-2008, aeeda78 komen :

alamak, sampai 2 komen saya hantar. sori admin ye..


19-02-2008, waza72 komen :

yummmy...hujung mgu ni nak try la...


19-02-2008, che'iza komen :

aeeda ada tak resepi chicken chop yang goreng punya tapi tak guna breacrumd sbb tak best kang kembang kalau tuang sos.


19-02-2008, aeeda78 komen :

che'iza, rasa nye penah tgk resipi chic chop yang bergoreng tu.. cuba klik CARI RESIPI, tentu byk resipi chic chop yg kuar...


25-02-2008, che_niellani komen :

finally...jupe gak resepi ni.esk jgk i nak try..thank's aeeda78


26-02-2008, aeeda78 komen :

waza72, a'ah..cube la. lepas tu jgn lupe letak gambar kat sini ek?


26-02-2008, aeeda78 komen :

che_niellani, kalau dah try tu jgn lupe tayang gambar kat sini ek? Slmt mencuba


31-03-2008, Yunie komen :

Macam sedap je.....rase2 nya ayamtu kalau makan dgn nasi putih pun sedap kan


24-04-2008, aeeda78 komen :

yunie, hb saye kalo mkn western mesti ngan nasik puteh. Dia mmg tak boleh idup tanpa nasik :-)


13-05-2008, vida_nida komen :

wah!! mcm best.nt leh la vida cuba.lgpun hubby suka mkn western


07-07-2008, bee_rbs komen :

projek dgn anak2 hujung mingg..yummy..!!Tqvm.


22-07-2008, MRS.ZORRO komen :

wahhh..menarikkk.... nak try! nak try!


11-08-2008, ayumas2002 komen :

maseh. sy pon nak try jugak lah~~


12-08-2008, effy komen :

asmekum aeeda, effy nak tahu rupa bentuk botol sos lee & perrins tu? buleh tak aeeda tunjukkan.. kat Brunei ni susah nak cari sos begitu.jarang pulak dengar namanya...


22-08-2008, aeeda78 komen :

effy, sama nama ngan adik saya plak. Hehe, nway, nanti saya upload kan gamba sos tu ye. Kat sini kalo pegi section sos bbq kat supermarket, mmg ada jual. Botol warna hitam..


30-08-2008, sya.anna komen :

salam.. boleh tak siapa2 tolong hantarkan gambar mcm mana rupa bentuk botol sos lee&perrins? sbb saya baru dengar nama tu.. hantarkan ke- emal, sya.anna@yahoo.com. terima kasih atas kerja sama anda...


30-08-2008, che'iza komen :

sya.anna.... pi kat glossary yer... kat situ semua ada...


30-08-2008, sya.anna komen :

Dah cari..takde pun.


30-08-2008, sya.anna komen :

dah cuba cari.. tak jumpa2 pun sos Lee & Perrins. nanti lah kita tanya mak atau sedaramara kita.. kita nak cuba buat utk bulan posa nie...


30-08-2008, aa_iezah komen :

sha.anna, sos lea&perrins 2 sos worcesthire, selalunya ada dijual dipasaraya besar, minimarket pn kekadang ada , gambarnya ada i letak kat glosari u bleh tgk kt situ.


04-09-2008, sya.anna komen :

alhamdulillah.. jumpa juga sos Lee & Perrins kat kedai bdekatan rumah saye...kalo ade masa nanti, saye cuba tray masak...tengok gambar je pun dah tau memeng sedap....hehe..


08-09-2008, aeeda78 komen :

tq aa_iezah krn tlg tempek gamba kat glossary. Sha.anna, kalo dh terai nanti x lupe letak laporan. Slmt mencuba


08-09-2008, aa_iezah komen :

ur welcome aeeda78, takpa kita sama2 berkongsi apa yg termampu kt sini utk kemudahan geng2 kta smua :)


22-09-2008, agree komen :

sos lee tu cmna?smua supermaket da k?


24-09-2008, effy komen :

mmg sedap ler resepi ni....


24-09-2008, effy komen :

effy dah cuba resepi ni, berhari2 jugak effy cari sos lea perrins ni,nasib jugak jumpa akhirnya...hehe...tapi lupa lah pulak nak gambar sebab tak sabar nak mkn...hehe


06-10-2008, shikin3693 komen :

lee & perrins kekadang digunakan oleh penjual2 burger...cari bahagian kicap & sos....


07-10-2008, shikin3693 komen :

semalam pi cari sos lee & perrins, jumpa.tp cop halalnya meragukan.dalam rak yg sama ada "sos winchester" Maggi, agak2nya sama.. dah perap semalam untuk dinner mlm ni...yum yum...dah siap nanti sy tunjukkan gambar ye...


14-10-2008, aeeda78 komen :

shikin3693, boleh omit jer sos L&P tu kalo tak nak. Still sedap jugak. Sos tu cuma utk tambah extra flavour dan spy ayam tu nampak kehitaman ckt lepas dibakar. Tu je...


19-11-2008, alyasuraya komen :

mane jual sos L&P tu? nk trylh hujung mgu nih


02-01-2009, eda yatim komen :

aeeda78..tau x nk buat mushroom sos n brown sos...tlg ajar @ bg resipi...txs...


20-01-2009, mnnora komen :

tangkap leleh la.... nak wat untuk anak2 hujung minggu nih..


03-02-2009, hamisaj komen :

MMMM SEDAP NAMPAKNYA.THANK U BOLEHLAH I TRY UNTK V DAY YANG AKAN DATANG


04-02-2009, azlyanie_kiddynana komen :

yummy.....nak try la resepi ni...


05-02-2009, inaku komen :

mmg sedap...dh lama try...tp x reti nk hntr laporan...mlm ni nk buat lagi la... hehe..


05-02-2009, hanas_sara komen :

i dh try byk kali,tp x smpat nk upload gmbo..dh kn ngap..kwn2 should tis resepi..i bg 5*..tq aeeda...


26-02-2009, yasmin1311 komen :

mmm sdp nyer......leh la ajak mak try buat weekend nie....tp klu mak tnyer sos L&P tu cmne? sye pn xpnh tgk....sesape ade gmbr @ blh beli kat mne please...........email kt sye mimie_yasmin79@yahoo.com.my TQ.....


21-03-2009, rizal komen :

mmg sedap.. i dh try byk kali.. skrg dh xyah susah2 beli kat kedai.. tq.. bbyk... boleh ajak kkwn dtg rumah & jimat kos...


18-04-2009, hilmi93 komen :

barape anggaran(duit) nak sediakan semua barang ni


19-06-2009, nooraza komen :

copppp...halalker wochestershiresauce ni


07-07-2009, wanna289 komen :

kalu x letak sos lee & perrins tu boleh x?


03-08-2009, hasilah komen :

salam nak tanya sikit ni sos lee & perrins tu kat mana ada jual sy cr kat tempat sy x ada......


05-08-2009, sitisuriahani komen :

kak aeeda... mmg sedap. my hubby puji.. bukan senang pakar makanan tak bertauliah tu nak puji. tu betul2 sedap la tu.. baru la dia puji.


25-08-2009, puteri sulung komen :

saya dah buat anak-anak dan hubby kata sedap. TQ


25-08-2009, puteri sulung komen :

saya dah buat anak-anak dan hubby kata sedap. TQ


31-08-2009, izwaramylia komen :

macam sedap aje yum.. yum... anak saya memang suka ni... jom try!!!


13-09-2009, zowie komen :

sos lee & Perrins2 utk ape?klu xde xpe ke?nak beli kat mana?


28-10-2009, luroon komen :

wah! sedap ni mesti cuba


07-11-2009, alongcun68 komen :

hai aeeda leh x sy gntikan ayam ngan kmbg coz my huby x mkn ayam.


14-12-2009, pina komen :

woww!! sdap2.. nak sruh mama buat la nnti.. :P


22-02-2010, mazrimy komen :

nampak macam sedap aje tapi belum try lagi boleh bagi resepi lain lagi


13-03-2010, mok da komen :

anak bongsu saya...memang minat gile


10-04-2010, roslizayanti komen :

anak buah saya nak sgt2 saya masak chicken chop...hehehe..esok blh cube...nak cari bahan....erm..tekak teringin nak makan kek coklat kukus resepi anak buah sorang lagi...yummy...


25-04-2010, halina2010 komen :

em....nak tanyalh sos lee n perrins tu sos ape.sos tu halaltak? ataupn kalau tak mak sos tu blh ganti ngan sos lain tak?


20-07-2010, Isq81 komen :

hmm sdpnya...lapa nih....tp npe byk bhn die...


04-08-2010, dasira komen :

nak try jg la...dh dok umah sndiri ni nk la cuba mcm2 resepi utk hsbd...hehe


19-10-2010, budak_lapar komen :

ada tak resepi untuk buat sos black pepper?


27-10-2010, masnioseman komen :

dh try makan resepi ni..api bkn saya yg msak.adik yg msak..mmg sdppp...ank2 saya suka sgt...


27-10-2010, masnioseman komen :

dh try makan resepi ni..api bkn saya yg msak.adik yg msak..mmg sdppp...ank2 saya suka sgt...


27-10-2010, masnioseman komen :

dh try makan resepi ni..api bkn saya yg msak.adik yg msak..mmg sdppp...ank2 saya suka sgt...


27-10-2010, masnioseman komen :

dh try makan resepi ni..api bkn saya yg msak.adik yg msak..mmg sdppp...ank2 saya suka sgt...


29-11-2010, niezam3036 komen :

Kalu nk bg ayam 2 lembut nk wat mcm mana ek..


05-12-2010, milah7424 komen :

saya pun nak tahu macam mna rupa sos lee n perrins tu ya blh tlg upload kan gambarnya dan blh ke digantikan dgn sos lain..sila hantar ke email saya ya..thankz


06-12-2010, cik izati komen :

as salam, bila sy tengok resipi ni mmg kecur air liur nk try...tp..maap, harap semua ambil perhatian..sos worcesthire lee & perrins tu 'TIDAK HALAL' sbb ianya ade cmpuran wine (arak) dalam spirit vineger. anda boleh pergi ke laman answers.com dan ajukan soalan di situ. harap kak aeeda78 dapat tlg suggest sos halal yg lain???? tq.


06-12-2010, lovecooking komen :

tma kseh cik izati... agk2 sdap x kalo x ltak sos 2?? sdap kot la kn ??


07-12-2010, cik izati komen :

inshaAllah sdp jgk kak...tp cuba gntikn dgn stok ayam sikit..lebih kurang 1 sudu kecil...n untuk tomato tu boleh jgk digntikn dgn 1 sudu makan jus limau..hehe..try la..:)))))


04-01-2011, assyura83 komen :

nyum2...cedapnya...kena buat ni...mesti abg syg suke nie....


06-02-2011, whitesnake komen :

ni chic chop selera melayu. klau yg western ori punya xbyk ingredients tp leceh.satu ari msk sos dia. nak sng bli je demi glace brown sous. ayam cuma dprap dgn garam n paprika.


19-02-2011, ediezai8934 komen :

salam...takpe kalau sos lee& perrins tu tak halal..kita tak yah letak pun tak pe kot...rasa dia sama je cuma kureng skit...ikut pada selera masing2 le....kalau jnis tak kisah, pi le letak gak sos tu...yg penting, jgn was2. malam ni nk clbrate bday ank..nak buat special skit le untuk dia...msti my hubby suka...thanks....


25-02-2011, amira amirudin komen :

kalu tak letak sos LEE-PERRINS tu boleh tak ?


20-03-2011, kaksarah komen :

trima kaseh daun keladi klau ada donate2 lah lagi hehe thnx


23-03-2011, orensunkist komen :

resipi yang jd inspirasi...hehehe...terima kasih banyak2..nnt oren letak laporan masakan... :)


28-04-2011, airputeh komen :

dlm banyak2 resepi nie yg nampak mengancam....sekali,boleh try utk family.tqvm tuan punye resepi.


03-05-2011, has_75 komen :

saya dh try resepi ni...anak2 dh tak mau makan kat kedai...mak masak lagi sedap katanya....tqvw


30-05-2011, fairsyad komen :

heeh..xtry lg..going try diz recipe diz weeknd..hope mnjadi laa..hehe..


10-07-2011, ann noha komen :

Salam. Tk pd aeeda78@tuan punya resepi... 'two thumbs up' mmg sedap...moga perkongsian ini mendapat ganjaran dan barakah dariNYA jua ..aminn


29-08-2011, nurulwafiy komen :

yuhu... memang sedap resepi nie... i da buat tuk berbuka.. kenyang.. dah xmakan nasi..hehehe..suami pon suke..


29-08-2011, teruna komen :

lee dan pairen tu,,ada lambang babi ke,,xhalal tu


29-09-2011, salju bakery komen :

ok.


05-12-2011, Muffin Manje komen :

ape tu sos Lee & Perrins? kat supermarket ade jual ke?


12-12-2011, qistina natasha komen :

ermmm...nampak mcm sedap,lepas ni nak try laa....


31-07-2012, anna matt komen :

sos lee&perrins tak halal...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu