Google+

oleh: haz_amon Blueberry Cheese Tart

Image025

sedap.... dan sesuai dimakan bila-bila sahaja. (Dapat resepi daripada kelas masak)


Created on : 17-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi haz_amon




Bahan-bahan ( 10 biji )

  • Bahan untuk Sweet Pastry:-
  • 125 gm mentega / margerin
  • 60 gm gula aising
  • 1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
  • 240 gm tepung gandum
  • Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
  • 250 gm cream cheese
  • 50 gm gula aising
  • 20 gm mentega (lembutkan)
  • 1/2 sudu besar perahan lemon
  • 1 biji telur (gred B)
  • Blueberry pie filling

Cara-cara

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
  2. Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
  3. Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.
  4. Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit.

Tag

tart









Laporan Masakan Bergambar (46)

Image026
13-04-2008
Harap-harap dengan adanya gambar nih, akan menambat hati untuk mencubanya......
Laporan oleh: haz_amon
Dscn5286
09-01-2009
jadik...pastry tu sedap,rapuh...thanx
Laporan oleh: nrma710

nampak sedap......nrma710 pakai butter @ margerine?

Bct_1
27-04-2009
try buat smlm. gantikan blueberry filling dgn jem jer. overall sedap. :)
Laporan oleh: mnadiela

yum...yum.....menariknya......

Cheese_tart_1
01-06-2009
sedap. my dotter suke, sy lg la suke. Tukar blueberry filing ngan jem rozelle tp tetap rs menggoda. TQ.. x rugi try.
Laporan oleh: dapurnanie

thanks 4 trying.....

Dsc00291
03-08-2009
dh lama cuba tapi x sempat nk upload gambar. memang sedap tak rugi mencuba 10Q to owner resepi
Laporan oleh: ima1005

cantik deko ima.......

14072009_019_
06-08-2009
entah ke brp kali buat..guna acuan kecik2 4cm supaya senang bdk2 nk pegang dan ngap. 1 adunan dpt 48 biji..tq for sharing d recipe ;)
Laporan oleh: eenat

cutenyer.......

Dsc05037
31-08-2009
menu tuk berbuka... nampak xkemas je... tunggu buka baru dpt rasa... tp bau dia je dh xtahan...
Laporan oleh: nieta399

takper rupa takder...janji sodap.....

P9230421
29-09-2009
nie projek hari raya ke4 dgn adik2 sepupu dan anak2 buah.hehehe mcm kelas memasak kat tadika pulak.hasilnya memuaskan dan ramai yg memuji..akan ku buat lagi tat nie byk kali..tq
Laporan oleh: angah_nany

tima kasih angah_nany 4 trying.....

Retarted__2_
11-12-2009
cuba buat utk raya kurban, sedap..10Q
Laporan oleh: wchom
Tart2
18-12-2009
salam maalhijrah haz..akhirnya terbuat jugak tart ni setelah beberapa kali krim cis tu kuar msk esbok.hehe...sedap,puas hati mkn.tq ye :)
Laporan oleh: HaSue
Blueberry1
12-03-2010
salam perkenalan...saya dah cuba resepi ni, dah lama tp baru la rajin nak upload laporan hehe..apa2pun hasilnye mmg mabelessss..ni buat bagi buah tangan utk sepupu tunang..sume puji sedappp, tqvm for the recipe!
Laporan oleh: inamanjalara
Dsc08559
02-04-2010
Sedap! Sedap! Thanks so much for sharing the recipe.. Dulu masa kerja dok order jer..la ni baru tau seronok buat sendiri.
Laporan oleh: nori manap
Dsc08559
02-04-2010
Sedap! Sedap! Thanks so much for sharing the recipe.. Dulu masa kerja dok order jer..la ni baru tau seronok buat sendiri.
Laporan oleh: nori manap
Img0868a
09-08-2010
memang best..first time buat...x sangka saya berjaya wat cheese tart...kawan2 pon puji sedap..
Laporan oleh: ezzilin

terima kasih ezzilin kerana mencuba.....

Dsc01084
11-08-2010
Yummy! tapi xpandai deco sbb xreti pakai piping bag..blueberry filling 2 cam ketul2, deco pun ketul2.. :(
Laporan oleh: drebyna
030920101178
04-09-2010
terhangus la pla..so keras skit.rasanya kena bakar dlm 5 mnit je..
Laporan oleh: nor62
P9070055
07-09-2010
sedap! buat perisa bluberry & strawberi.. :)) tq..
Laporan oleh: tuberose78
Bct
09-09-2010
Dah 2 thn raya buat tart ni. Favourite sekeluarga.
Laporan oleh: alongnt
22092010432
23-09-2010
tima kasih sudi kongsi resepi...sy x jump pie filling..so ganti ngan blueberry jemm..tp sgt best juga...suke2..
Laporan oleh: aimi_sam
P1140637
01-12-2010
doh dgn cheese time blom bkar pn dh rse sdap sgt! (sye trmasuk jri dlm mlot) n hasilnya pn mmuaskn! 1st time try n x gne bluebri tpi gne blackberi n ok gkla. cma x pndi sgt nk ltk filing 2 ats cheese. so comot sket. tp sdap! tengs :)
Laporan oleh: jee-haa
Bluberi_cistat
03-12-2010
tima kasih di atas resipi yg sedap ni.. wat kali ke 2.. hihi...
Laporan oleh: yasminhumaira
155862_1645486189983_1621740768_1601266_264960_n
04-12-2010
tq... sedap...
Laporan oleh: wadiza
Image003
05-12-2010
alhamdulillah mmg sedap sangat..dr situ saya dpt tempahan dr kawan2
Laporan oleh: mama merah
69375_162085727144525_100000292959941_447294_3578903_n
17-12-2010
Salam. Saya punye cheese tart bukan blueberry, tp strawberry. hehe. silap capai filling. hehe. Tapi mmg sedap la. ramai jugak yang makan. dr adikĀ² dan parents yg xsuka makan cheese pun,makan jugak. Thanks for the resepi. Nak buat lagi :)
Laporan oleh: afiqah hafizi
Blueberry_cheese_tart
10-01-2011
mmg sdp.siap dpt tempahan lg.thanks hazamon
Laporan oleh: syawafi
Po2_027
02-02-2011
salam.. saya dah try buat 2 3 kali dah.. baru nie sempat post dlm myresepi... makaseh myresepi...
Laporan oleh: neeta74
P1020604
02-02-2011
Kali ke-2 buat, kali ni utk parents' anniversary. Pastry dia sedap. :D
Laporan oleh: aishahias
Image022
07-02-2011
yummy.............yummy.............memang sedap.............................akan buat lagi coz hubby and anak2 suka sgt
Laporan oleh: Nur Allaisa
Blueberi_cistat
16-02-2011
blueberry cheese tart, mmg sedap sgt...
Laporan oleh: shierah86
P3090302
10-03-2011
thanks empunye resipi..seronot tak terhingga berjaya buat tart ni..
Laporan oleh: mydearhanim
Keratan_rentas_cheese_tart_picnik
05-04-2011
lama buat tapi tak perasan takde upload gambar. shortcrust pastry sy guna resepi lain tapi filling ni. marvelous ^_^ tq 4de recipe
Laporan oleh: zachoes
P4061216
06-04-2011
memang tart yang sangat sedap..lembut..saya buat 2 adunan dapat 27 biji saiz besar..ngan2 dengan filing chess..tq untuk resepi ini
Laporan oleh: cheq da
104_0422
13-04-2011
buat guna kiwi filing... sedap jugak tp mcm termanis pulak... tq
Laporan oleh: CheqSueCommot
Image0904
18-04-2011
walla...
Laporan oleh: RoseJ
Cupcake_n_tart_004
19-04-2011
yeay, sy dah bleh terer wat cheese tart, tima kasih tuan pemberi resepi :)
Laporan oleh: inabu
Kodak_camera_1289
02-05-2011
sedap x manis ...
Laporan oleh: msarena
P4291309
03-05-2011
resepi ni sangat menjadi..kali ke3 buat atas permintaan kawan
Laporan oleh: cheq da
P5061358
05-05-2011
Buat lg kali ke-3...kali buat sempena tempahan...tq
Laporan oleh: cheq da
Img_6331
16-05-2011
Mmg Ok! Dah buat berkali2 dah...tq for the recipe...
Laporan oleh: kaknita
Cimg3045
25-09-2011
Simple n sedap....cuma bila simpan sehari semalam,, crust dia lembik...tapi masih sedap...TQ yer
Laporan oleh: sitinor79
Dsc03869
28-01-2012
mmg best.....tq
Laporan oleh: Aida Kadir
Photo0330
18-06-2012
1st time try resepi ni ms gathering famili & semua suka sampai x cukup. thanks for simple yet very tasty tartlet
Laporan oleh: asue77
7
01-10-2012
my cheese tart..ade tiga perisa blueberry,kiwi n strawberry...ade jugak pena buat chocolate..tp takde gambar plak..thanks for the recipie...
Laporan oleh: missfarah
Dsc0000111
17-10-2012
saya dah buat... tkasih kerana kongsi resepi.
Laporan oleh: aida mamat
Img_3875e
29-04-2013
sedap!
Laporan oleh: noormala75
Dsc04742
08-05-2013
sedap sgt2....tercapai hajat nk wat ..dh lama menyimpan rspi ni dn godek2 kt blog ke kwn...mekasih ya haz menyumbang rspi yg mabeless...
Laporan oleh: k.zila66

Komen (85)

18-02-2008, haz_amon komen :

Maaf....gambar tak ader....nanti kalau ader saya akan tunjukkan...selalunya saya beli tart nie kat kedai roti, sekarang tak payah....buat lagi sedap......


28-02-2008, artonz komen :

Hye..minat mkn cheese tart nie...teringin jg nk wat sndri by myself...mgkin lg sedap dr kt kedai 2,as u said! Cream cheese 2 paling sng nk beli ktne ye??


01-03-2008, haz_amon komen :

hai artonz.......cream cheese boleh didapati kat pasaraya mcm c4, giant, tesco tapi jenama phildephia (mahal ckit)...tapi saya selalu beli kat kedai2 ramuan bakeri jer....(sebab murah ckit)......


02-03-2008, artonz komen :

Ok,hrp2 nnt mnjadila tat 2,klu x kena blk jb je la baru dpt mkn chss tat nie... Anyway, tq so much 4 ur infrmtions haz!Bila nk letak gmbr chss tat 2 ye?? :)


13-04-2008, aa_iezah komen :

erm..sedapnyer cis tat ni, i pn kalu nk makan slalu beli jer lpas ni dah bleh wat sndri dah..tQ haz_amon!


22-04-2008, khatijah_3 komen :

salam haz, sori..saya nak tanya boleh haz...mentega tu maksudnyer butter ke?? maaf yer saya memang zero dalam bab masak memasak ni..tapi saya serious nak belajar...tq so much


25-04-2008, su7 komen :

butter dh abis...klo kte tukr ngan magerine lewh ke???


29-04-2008, haz_amon komen :

waalaikumsalam katijah.....butter 2 mentega....n to su7, boleh ganti dengan mentega.....takder hal punya......


29-04-2008, haz_amon komen :

opss...typing error....leh ganti ngan majerin su.....


14-05-2008, mrsperfect komen :

kalau filling tu diganti dengan blueberry jam bole tak agaknyer?


24-10-2008, wanaziawati komen :

kt mana nak beli cream cheese & blueberry pie filling? blh beritau spesifik nama kedai yg ada jual bhn-bhn tu? x sabar nk cuba buat favourite cheese tart sy ni!


28-10-2008, Lilydvalley komen :

wana, creamcheese boleh didapati dr hypermarket mcm Giant, Tesco, dll. cari kat bahagian sejuk. Biasanya brand anchor or Kraft. Pie filling, cuba cari kat bahagian tepung2. Dlm tin. kalo Giant, tesco x ade, cari kat cold storage.>>>mrsperfect, boleh ganti ngan jem, tp jem ni a bit sweet & kental.


31-10-2008, cikkia komen :

maaf bertanya...cmna nk masukkan pastry tu dlm acuan..perlu canai dulu,potong bulat dan tekan dlm acuan tu ker? maaf sgt2...sya tak tau n nak belajar huhu


06-11-2008, Fazrina komen :

Assalammualaikum.Rina baru jer join laman ni.Rina minat nak belajar buat kuih2 ni.macam tart blueberry ni lah.selalunya Rina beli kat kdai jer tapi taklah puas makan banding buat sendiri.Sebiji dah jual rm1.anak dan suami pun suke gak makan tart ni.Jadi Rina naklah try sendiri.Tapi nak tanyalah mcm mn ker rupa cream cheese tu yer?


29-11-2008, HaSue komen :

ahaa...jumpe pun resepi nih.huhuu...beli kat bakery td saiz lbh krg penutup btl mineral tu je dah rm1.20..huh,mmg x bleh jadik neh.nak try buat la pasni mcm sng je.ehee...aduh mak!bhn2 guna sukatan gram pulak dah..ni yg lomah nih.huhuu.. takpe2,akan ku gagahi juga..tp kena carik acuan saiz ni dulu ah.. tQvm haz amon.. ;)


30-11-2008, haz_amon komen :

Waalaikumsalam Fazrina. Senang jer nak cari cream cheese tuh....kalau nak beli, beli kat kedai bakeri....kalau nak lagi senang, tanya kat penjual tue.....mesti dier tahu....


30-11-2008, haz_amon komen :

Hai...sue....senang jer resipi nih....mesti cuba......chaiyok....chaiyok....


08-02-2009, azsrose komen :

hai...br join nie. saya n hubby mmg minat giler ngan aper pn yg berkaitan ngan cheese. dr komen yg lain comfirm sedap cumer nak tanyer sket,klu xletak perahan lemon leh tak?


27-02-2009, nrma710 komen :

oh,saya pakai margerin je...


02-03-2009, nrma710 komen :

azsrose...saya try buat,x letak pun perahan lemon...ok je rs dia,sbb ada rs buah lain...


14-03-2009, haz_amon komen :

betul cakap nrma710....saya pun pakai marjerin cap SERI....memang pastrinya jadi rapuh dan sedap.....


26-03-2009, shikin_kay komen :

a'kum..nk tnye haz bakar tart tu pkai api ats bwh ke api bwah je..?trpk nak cari rsepi ni rupanye ade kt myr ni..dah cdang2 ingt nk join kelas dah nk blaja wat tart ni..tp dah ade ni nk try buat sndiri la..haz attend kelas blaja ni kt mane ye?


26-03-2009, pinky75 komen :

shikin..slulnya kena gna api ats n bwah sbb tart ni psrtynya tbal skit...rasanya la..yg buat pasrty tart2 ni jg rngup adalah cara kita buat n uli doh tu dgn btul..sya ada tgk dlm prgram msakan..slain butter,tpung pn klu bleh sjukkan jg skjap dlm pti..ni sya tgk ina garten(foodnetwork)show kat tv..dia buat strbery tart....


28-03-2009, haz_amon komen :

Waalaikumsalam shikin.....saya memang bakar guna api atas...bawah......n betul cakap pinky tue....sebelum nak bakar pastri tue...lebih baik sejukkan dalam freezer sekejap sebelum bakar.....memang akan lebih rangup ...cubalah.....


27-04-2009, mnadiela komen :

akak, nk tanye. nape the next day, tart tu die punye jem da turun and cheese dia tu macam lekang skit dr pastri tu. naper eh?


10-06-2009, mama ikin komen :

adik saya pernah wat tart nie...baru kuar aven ank2 sedara dah tggu dah.... yg buat baru rse sikit je.....tp tart nie mmg sdp giler.....wat pg,x smpi ptg dah habis licin dah....


26-06-2009, chepora komen :

salam nak tanye..sy ni slalu spoil bab buat pastry di ssb kalu ikut method tu kita main tekap dlm acuan je kan..cene nak bg ketebalan kulit tart tu sama ye n cantik ...ade yg pkai gelek...pastu tekap n pindahkan ke dalam acuan...susahlah nak dpt kulit tart yg cantik mcm dlm gambr tu...emmm


07-08-2009, yashz komen :

nak trylah.. nmpk sedap ni.. yummi!


12-08-2009, @ween76 komen :

sy dh try...teringin sgt nak mkn tp buat sndri...dpt resepi trus buat...sedapppp


15-08-2009, orked85 komen :

hi..saye br join..n br nk blaja membuat kuih..mase nk wat pastry tue kan...nak kene high speed ke?n selalu nye bape minit nak kena pukol sampai creamy.???????? nak bag pantun sket.. buah cempedak diluar pagar.. amik galah tolong jolok kan saya budak baru blaja.. klw slh tolong tunjukkan


30-08-2009, inaeyana komen :

Saya baru siap buat blueberry cheese tart memang sedap tapi tak ada gambar. Baunya memang menusuk kalbu sedap memang sedap, terima kasih pada tuan empunya resepi. Lain kali boleh cuba lagi....


31-08-2009, mikin komen :

fillingnya guna jenama ape yer?


05-09-2009, amoiida komen :

sy suke gile mkn tart blueberry nie..tp nak tanya camne nak buat bagi jem blueberry tu lawa, maksud saya bile mkn cair je..sb jem saya beli kat kedai kek nie bgumpal..camne nak kena cairkan ke? tlg ajar saya pleasee..kalo leh buh gambar decorate pasti n cara letak blueberry tu yer? tq


11-11-2009, fieza88 komen :

hu3..ni yg wt xsabar2 nak wt ni....lagibape ari je nak balik kg ni...wa akan kugunakan cuti sem ini untuk memasak dgn sepuasnya...


12-11-2009, ummi aina komen :

ummi dah cuba resepi nie. memang sedap. Dapat pujian dari hubby dan anak2 ummi. tq


15-01-2010, msfatini komen :

i dah try resepi u ni..mmg best.5 bintang!!kawan2 tempah lagi..nway tq


16-02-2010, nor62 komen :

nk tnya kalu kukus leh tak? ataupun bakar dlm microwave...umah sy xde oven la


27-03-2010, awizana komen :

Nak tanya..mcmana nk dptkn pastry yg rapuh. Pantry yg saya buat ni keras skit la. Mcmana nk kasi rapuh & lembut


30-04-2010, hasbi_razali komen :

esok nak cuba buat...first time wat benda2 mcm ni..tak tau jd apa..harap2 dpt belajar drp komen2 kat atas....


26-05-2010, ibudhiya'ammar komen :

salam haz, saya dah wat tart ni smlm. dpt 60biji dlm bks kecil. cuma saya tmbh 1 1/2tpg lg bg ranggup. x smpt nak upload gmbr. nak tanya. tart ni tahan brape lama yek? saya wat filling cheese ada lbh so klu smpn ok ke? thn ke? harap dpt tlg....


11-08-2010, mosti komen :

salam sy nak tanya kepada yang dah try resepi ni,filling cheese dia keras ke lembik setelah dibiar kan?? Sebab saya selalu beli di kedai pastri,tart cheese dia x mudah cair..Tapi ada sesetengah kedai tu ,kalu tgh panas cair.


11-08-2010, mosti komen :

mentega tu butter ke? Kalu untuk cheese filling unsalted butter elok ke atau salted butter?


09-09-2010, haz_amon komen :

salam mosti.....filling cheese untuk resepi nie sepanjang saya buat tak cair.....kalau nak makan selalunya baru saya keluarkan dari peti ais.....saya pernah buat untuk hantaran...alhamdulillah, x cair bila dibiarkan di luar.....mentega mmg butter...saya selalu pakai mentega yang salted tuk filling nyer......tapi x kisah kalau nak pakai mana2 pun.....


23-11-2010, feez112 komen :

resepi ni nampak mudah n best...nak try lah...acuan tat ada ke jual kat pasaraya?..


25-11-2010, chikadakbiru komen :

sedapnyer...dh try buat..alhamdulillah menjadi


03-12-2010, yasminhumaira komen :

sedap tp tak lawo la cistat saya.. hehe.. sbb tak pandai deco.. plus guna jem bluberi je.. lenkali nak kena carik bluberi filling kat kedai bakery...


09-01-2011, pegout komen :

ima..mcm mane bt blueberry nmpk cantik..saya cuba lorek..tp tak jadi cantik mcm awk punyer


10-01-2011, izzann komen :

Tak hangus ke bkr pastry tu kali ke 2? filling tu kena masak dulu ke? plss to jwb..


26-01-2011, zila_man komen :

nk tny..boleh x gn pastry yg dh siap cm kt giant 2?


26-01-2011, Puan Lin komen :

Pastry dah siap bakar dan simpan dlm air tight container. Cheese filling x sempat buat coz bahan x cukup lg, proceed esok je...anyway, dah test mkn pastry tu, mmg uumph...


01-02-2011, eimiareiza komen :

salam...thanks yer bagi resipi nie..malam td cube dah..menjadik..cume terhangus sikit..maybe oven kite terlalu panas..hehe..pape pun terima kasih bebanyak..ader gambar xtau nak upload cam ne..nak tnye cheese tart nie kene simpan cam ne? simpan dalam peti ais boleh ke?@ simpan kat dalam tupperware dalam suhu bilik jer boleh ke..


02-02-2011, c-ma komen :

sy da bbrape kali wat bluberry tart ni.tp sy pkai buttercup gnti majerin tuk pastrinye lg sdap.. ntuk creamnye sy guna philadelaphia cheese mmg terangkat rasanya, mmg la mahal tp kita nk rasa yg lebih sdap apa salah blanja lebih ckit. kalo beli kat luar pun satu biji 50sen buat sndri byk ckit dpt n puas hati.


07-02-2011, Nur Allaisa komen :

dah buat utk kali k3.............kalu buat mesti 3 adunan terus.................mmg sedap...........hubby and anak2 mmg suka apa lagi saya yg membuatnya


18-02-2011, uminaphia komen :

umi pon dah buat gak! main tepek2 je wat crust dia, abeh duk kena gelak ngn akak umi. dia kata canai la dlu baru letak kat cup. hehehe..tp mmg sedap n senang sajorr..thanks haz..!!


29-03-2011, alidaffe komen :

kak, cane nk buat pastry bg cntek ek?


29-03-2011, syalina komen :

alidaffe,,, cara wat pastry blh tgk kat youtube...pastry tu if buat awal letak lm fridge lagi sedap....cthnya, nak wat tart ari nie, pastry semalam dh disiapkan.. =]


29-03-2011, ila nas komen :

ila dah buat...sedap sangattt....t.q haz amon....favorite husb....suka sgt....tp nak tya brpa lama bleh tahan....sama ada dlm peti ais atau kat luar.....


03-04-2011, fatimahjusoh komen :

saya baru buat...sebelum ni tak pernah makan. Filling tart ni apabila dibakar semula ia kan keras atau masih cair sbb saya buat masih cair sedikit walaupun dah lebih 10 minit...tapi sedap sangat


05-04-2011, juazean komen :

saya da try..memang sedap..tpi pastri tu bila da next day, pastri memang da x rangup ye..huhu..macam lemau2 jer..tpi x mabeles..thanx


05-04-2011, juazean komen :

silap daa.."bukan x mabeles"..."tapi TETAP mabeles"..hehe


08-04-2011, noerm komen :

sedap sgt sume orang puji tetapi pelik soknya walau simpan dlm bekas kedap udra pastri lembik lemau cheese and filing mcm turun merajuk ke...pls sb nak wat byk untuk bhday anak next week..


10-04-2011, mama merah komen :

salam akak...saya dh cuba, mmg sedap tapi saya confius la kak...napa cheese tart saya akan mendap bl masak..sedap mmg sedap cuma xcantik


18-04-2011, RoseJ komen :

dh buat... mmg marbeles


21-04-2011, J.liza komen :

slm.. ada sesiapa leh tlg jwb x.. berapa lama boleh tahan cheese tart nie? ada kengkwn ckp 3ari jer coz nanti masam.. tlg answer ok..


28-04-2011, juazean komen :

saya penah simpan dlm peti, sminggu lbih tp masih ok x masam, cuma pastri dia da macam lemau even 1 hari simpan..:)


14-05-2011, fety komen :

salam...saya nak tahu,berapa lama tart nie leh tahan n camna cara penyimpanan tart nie ye?plssss...nak tahu sgt2....=(


20-05-2011, mekar komen :

fety, kulit pastry ni boleh tahan lama kalu kita simpan dlm bekas kedap udara.insyaallah 3bln tahan. bila bakar pastry tu kasi suhu 140-150 dan masa bakar dlm 30-45minit. Bila nak makan baru letak filling, cream cheese, inti dll.


25-05-2011, efamea komen :

salam. saya dah lama nak buat tart ni. nak ty nak letak blubery tu masa nak bakar ke dah siap.nak bg lawa sikit deco bunganya tu camana ye.....tq


29-05-2011, fety komen :

okey...tQ mekar!


04-06-2011, Sarah A.M komen :

Saya nak tanya, mcm mana ye nak buat pastry tu rata dan mcm ketebalan tu sama rata dkt bwh dan jgk tepi? Adakah perlu beli cups yg besi tu? So that senang nak tekan jadi cantik? Tp tetap saya confused cemana nk ratakan pastry jadi sama rata dan sama tebal dkt seluruh tart tu.


18-07-2011, acikidah komen :

mmg sedap dah try buat smlm, anak2 suke sgt. cume x tau nk dekor blueberry filing tu camne, main taruk je...


21-07-2011, kay74 komen :

tq, saya suka resepi ni... sbb x pyh guna fresh cream, saya check fresh cream tu ada kod E.... yg x halal, wlupun ada juga logo halal jakim... mmg confius.....


23-07-2011, zaza87 komen :

bestnye..nk try watla..hope menjadi la...nway, resepi ni tuk 1 aduanan kan?aagk2 brpa ketul kita dpt ek??


29-07-2011, manis14780 komen :

terima kasih share resepi ni... suka sgt..1st buat pun dah jd... kwn2 ckp sedap.. siap dpt tempahan lg... moga tuan punye resepi ni murah rezeki.. tq sooooo much.. :-)


07-08-2011, Ummima komen :

sedap nyaaa.... nk try.. insya allah...


17-08-2011, zizarima komen :

saya dah cuba resepi ni ngapa ek setelah ltk filling ke esk kan hari pastrinya lemau...


25-08-2011, xaqiera komen :

kenapa time bkar pastry tuh dia jdi mengembang??frust gile buat malam taid....ade saper2 boleh tolong??


25-08-2011, mummyanie komen :

baru berjaya buat chesse tart...cume pastrinye agak rapuh...banyak yg pecah... tp kire ok la...


17-09-2011, 1234567z komen :

sdap-2 , sya da try !


29-11-2011, wardatul naim komen :

erm cm ne nk wt kulit die yea


01-12-2011, damia2906 komen :

Just nak tanye..macamana nk bg cheese tart tu nampak shining je lepas dibakar ye..ada sapu ape2 tak..coz tgk yg dijual kat kedai2 tu nampak cantik berkilat je cheese dia..tolong bg tips skit..


07-07-2012, khazanah89@yahoo.com komen :

nk cuba la resepi nie,.. mcm simple jew,.. biasanya beli jew kat kedai,...


19-09-2012, Red Cake komen :

ade sape2 yg leh tolong ajar x buat blueberry chees tart...kena tgk real dulu br leh buat lepas tu.... :)


17-10-2012, aida mamat komen :

red cake.. kalau rajin tgk la dlm resepi http://www.fromintankitchen.blogspot.com


27-10-2013, orishah komen :

tqqqqqq.......sungguh sedap dan yummyyyy


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd