Google+

oleh: Aziemas Puding Koktel Berkuah

Kegemaran seisi rumah, sedap di buat semasa cuaca panas-panas begini. Persediaan sejuk.


Created on : 16-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Aziemas




Bahan-bahan ( ( 5-6 orang ) )

  • BAHAN UNTUK PUDING
  • 1 cawan tepung kastad
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 1 cawan santan - jgn terlalu pekat
  • BAHAN UNTUK KUAH
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air masak ( gunakan tin susu )
  • 1/2 cawan gula @ sesuai manis
  • HIASAN
  • Buah-buahan dalam tin
  • Nata de coco - optional
  • Jelly @ sumi - optional

Cara-cara

  1. UNTUK PUDING
  2. Masukkan semua bahan gaul sebati
  3. Masak atas api sedrhana hingga pekat dan likat
  4. Angkat, masukkan dlm bekas biarkan keras dan sejuk. ( Dh sejuk boleh masukkan dlm peti ais )
  5. UNTUK KUAH
  6. Panaskan susu, air dan gula dalam periuk
  7. Jangan mendidih sekadar panas dan gula hancur
  8. Biarkan sejuk ( boleh juga masuk peti ais )
  9. CARA PENYEDIAAN
  10. Potong puding kastad td mengikut bentuk yg disukai. Masukkan dlm mangkuk
  11. Tambahkan buah-buahan dlm tin, nata de coco, jelly ( ikut suka berapa bnyk nk letak )
  12. Tambah kuah pd mangkuk yg berisi puding dan hiasan
  13. Sedia dinikmati. Best makan kalau baru keluar dr peti ais..sejuk jer
  14. Selamat mencuba.

Tag

dessert









Laporan Masakan Bergambar (9)

24-02-08_2257
25-02-2008
Aziemas, inilah hasilnya... hhehee.. tak kreatif sangat nak hias.. memang sedap.. thanks...
Laporan oleh: mirza_izz

sedapnya, tq sbb mcuba, senang kn.blh buat selalu hehehe

Dsc01174
09-03-2008
aziemas,best..hubby kata macam kat hotel..tq..boleh wat selalu..pic tak cantekk..pakai hp jer
Laporan oleh: gar_field79

wahhh sedapnyer.kalu wat lg leh hntr sket kt cni :D tq sbb mcuba

Puding_aziemas
22-03-2009
aziemas...saya buat puding nata d coco simple jer tapi dah disiram custard mkn sejuk2 mmng enak skali...len kali boleh wat lagi...tq aziemas...
Laporan oleh: inda77

terima kasih juga kerana mencuba..:)

Dsc00110
15-04-2009
saya dah cbe..anak2 suke sgt..walidnye apatah lagi..same naik..xsempat ummi nak mkn sambil tgk julia juli..
Laporan oleh: ibu_muda

heheheheh mmg syok mkn sambil tgk tv ..btw terima kasih ya :)

Puding
15-08-2010
menu berbuka petang semalam..dah beberapa kali buat guna resepi ni, sedap..saya tambahkan laici & kurma yg dipotong2 kat dalam kuah tu...enak sungguh le...
Laporan oleh: naa_q
P1030227
02-02-2011
slm,sdp nyeeee.stu fmly suka.tqtq ya.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Sam_0072
15-04-2011
mmg sedap puding ni....
Laporan oleh: cintamutiara
Photo
28-07-2011
dah byk kali wt..sume org suke mkn!ni wt time wt party bezday..licin....tq tuan puye resipi...
Laporan oleh: asnieyda
P1050755
04-10-2012
slm ..wat lg dn lg..sdp sesangat..
Laporan oleh: Mariani(KT)

Komen (17)

25-02-2008, mirza_izz komen :

Memang best dan senang sangat u punya resepi ni, semalam I try buat.. my husband suka sangat..


31-07-2008, mimieda komen :

air buah coctail tu tak pakai ke?kalo masuk air buah coctail tu lam kuah dia ok tak..


04-11-2008, Umisherry46 komen :

Hari ini i nak cuba resipi u. Kalau ank2 dan hubby kata best. mmg bestlah tu !..


13-05-2009, nuraz08 komen :

dah lama sy cr resepi nie sbb mak mertua sy slalu bt time raya tp dia akan koko utk puding pe pun mmg sedap sy bt berkali2 tima kasih aziemas


01-12-2009, NorPrima komen :

Salam, saya dah buat raya haji hari tu...sejuk je makan...anak2 semua suka...saya pun suka..hehehe


24-12-2009, naa_q komen :

pg td buat utk buka pose ptg ni..pastu buat kek kopi plak..uh bnyknya juadah buka pose harini..nampak sodap je, thx aziemas..nak try boh pic. kat cni kalo jd...


25-12-2009, naa_q komen :

puding ni sdp sgt,biasa sya buat xltk santan tp buat yg ni ada santan jd pudingnya lembut sgt, saya letak nata de coco, kurma n kismis je(xde buah2 dlm tin) air nata tu masukkan ckt..thx aziemas


27-05-2010, amymarizul komen :

nampak mcm bessss..nak try buat dulu


16-10-2010, Lwanria komen :

hmmm..ni tgk saja dah mleleh air liur..msti sdp ni..nk try buat.


22-11-2010, azella komen :

ank2 xsuka kastard...lg simple leh bt kuah j pastu ltk nata de koko..cuti sek ni leh r nk bt mknn ank2 yg snang2 mcm ni..thank"s


23-02-2011, tasha azry komen :

kalau nak gantikan santan dengan susu cair boleh tak?


10-05-2011, Dyana Is komen :

kalau gantikan susu cair dgn susu segar bole tak?


30-07-2011, zalinaahmad6974 komen :

memang sedap....cuba, jgn tak cuba..


30-07-2011, zalinaahmad6974 komen :

memang sedap....cuba, jgn tak cuba..


04-08-2011, senyumm komen :

nmpk best...hri tu kwn ade bg,x cukup pilak...cdg esk nk try,blh mkn berbuka puase


19-08-2011, Nadatul komen :

Saya nak cuba minggu nie...harapnye menjadi le....hihihi...mesti sedap....Anak2 tak sabar nak rasa puding nie...


08-11-2011, ienaKD komen :

salam...saya da buat raye haji smlm,sedap sgt2...terima kasih Aziemas


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd