Google+

oleh: sofinar Pak tongko

Paktongko3

Makanan yang popular di seberang perai, tak tau negeri2 lain panggil kuih apa. Selalunya buat masa breakfast, minum petang pun ok.


Created on : 16-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sofinar




Bahan-bahan ( 4-5 oarang makan )

  • pak tongko
  • 300g tepung gandum
  • 3 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 biji telur
  • 2 sudu teh yis
  • 50-75 ml air
  • secubit garam
  • kuah
  • 3 genggam kacang tanah- goreng tanpa minyak, buang kulit dan blander
  • 4 tangkai cili kering - digoreng dan blender bersama kacang
  • garam, gula dan asam jawa
  • 3/4 cawan air panas - ikut suka, jika tak mau pekat boleh tambah air begitulah sebaliknya

Cara-cara

  1. pak tongko - campur semua bahan kecuali air dan gaul dengan tangan sekejap.
  2. masukkan air dan uli hingga licin, perap 30 hingga 45 minit
  3. Paktongko1
    canai pak tongko lebih kurang 1cm tebak dan potong dengan pisau mengikut bentuk kesukaan anda
  4. panaskan minyak, dan goreng seperti menggoreng kuih donat.
  5. kuah- campur semua bahan dan kacau hingga sebati
  6. Jika tak suka kuah ini bolehla di makan begitu saja ataupun cicah kari atau lain2 pencicah

Tag

kuih-muih

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (6)

Pak_tongko_sofinar
13-12-2008
tringat crita 3 abdul...jamal pak tongko...2 darham!...4 darham!...6 darhammm!!..uwoWW!!! hehe...ppon pak tongko ni sdp dan lembut...seperti roti goreng...tq sofinar... :)
Laporan oleh: kak fida

wow kakfida yang pandai memasak mencuba resepi ku ini, terima kasih... wow!

Dsc05039
22-12-2008
x buat kuah kacang sbb ada balen sambal sardin, yummyy .. tks sofi ;-)
Laporan oleh: yatiezaini

tq sudi mencuba..... mesti tgk gambar jamal pak tongko ni, sb tu teringat nak buat hehehehe.....

Pak_tongko_sofinar
27-01-2009
salam sofinar...pak tongko ni lah yg akak buat sarapan mase kumpul ramai2... bnyk sngt tangan yg menggoreng jadi kaler ade terang ade gelap.....heheee...sedap sangat...sume suke....tq sofinar.... :D
Laporan oleh: kak fida

tima kasih masih sudi mencuba, gelap2pun sedap sebab lebih rangup, anak saya memang suka yang gelap

Dscn3144
25-04-2009
Tq sofinar...sedap..ranggup diluar..lembut didalam..even dah sejuk pun..uat cicah ngn air huhu..or dimakan begitu saja:D
Laporan oleh: Ekieyna

wow! teringat jamal pak tongko cite pramlee hehehe........

Dsc_5967
17-07-2009
salam,sofinar,sedap pak tongko ni.cicah dengan kari ikan,biasa la orang kedah.kari setiap hari pun jalan.ada tak resepi kuih bom (saya panggil),tapi bukan onde2 tau.kuih tu bulat macam jemput2 tapi tak la segebu donut?kalau ada kongsi la di sini,boleh kan.
Laporan oleh: zaina

zaina kat mana? kuih bom? cucuk kembung ke? saya kat padang serai.... tq sudi mencuba

Pak_tongko_ku
03-02-2011
thanks...sedaaappp!!!
Laporan oleh: fieda75

Komen (32)

16-02-2008, Aziemas komen :

Ni mcm cakoi yek? senang ler buat nk try ler leh mkn wat minum ptg kn sedapnye


16-02-2008, sofinar komen :

lebih kurang ler tapi lebih rangup bahagian luarnye dan bhgian dalam lembut tak begitu berongga macam cakoi


17-02-2008, k.cik komen :

kalau kat trengganu dipanggil kayu kramat...


17-02-2008, ana2 komen :

rupa macam cakoi ye.tak pernah rasa la pula.


17-02-2008, nor_67 komen :

kayu kramat ni dia panjang sikit.. tak la lebar mcm tu..


18-02-2008, sofinar komen :

kuih ini macam cakoi juga tapi cakoi tu dia liat2 sikit tapi pak tongko ni gebu dan lembut didalam rangup di luar, kalau saya lebih suka pak tongko ni dari cakoi, tapi mak i dia suka cakoi lagi terpulang pada selera masing2


18-02-2008, norieam komen :

kak sofinar, guna yis apa??


18-02-2008, ana2 komen :

nor,selalu org guna yis mauripan nak buat roti.


19-02-2008, norieam komen :

kak sofinar, pak tongko guna yis apa?


19-02-2008, norieam komen :

ok,, saya nak try buat..


19-02-2008, sofinar komen :

betul tu nor biasanya guna mauripan, kalau dah cuba jgn lupa hantar laporan


20-02-2008, sfaizah7 komen :

salam, mak saya mmg selalu buat.. tp kat johor tak lah dimakan dgn cicah tuu.. kami cicah air kopi @ teh wat minum ptg.. tapi sukatan gula tuu kami lebihkan biar lemak manis.. bentuknya pulak separuh bulatan je.. tp mmg sedap... huhuhu... kuih ni leh tahan 3@4 hari.. best..


20-02-2008, sofinar komen :

kalau kat johor ape namanya?


20-02-2008, are komen :

baru jer buat utk minum ptg...lembut jer,x sama dgn cakoi..cakoi dia liat sikt!!


24-06-2008, UMMU AIMAN komen :

eh kenape lain je name kalau tempat saya kuih bantal, saya memang cari resepi ni tapi taktaula same ke tak kuih bntal mmg dalamnya taruk kuah kacang sdap btul, dibelah dalamnya ltk kuah kcg mgkn same name je lain


01-07-2008, sofinar komen :

ummu dari negeri mana? kalu kat sini memang kami panggil pak tongko


30-07-2008, zila66 komen :

wat semalam minum ptg...m'kasih lh sofi...


25-08-2008, sue2109 komen :

saya x pernah mkn kuih nie tpi sbb rakan2 yg lain sume komen kata kuih nie lbh sedap dr cakoi,saya cuba semlm.Mmg sedap dan gebu anak suka mkn derang kata mcm cakoi.saya mkn dgn kuah kari dal sedap gak.


25-08-2008, ungu76 komen :

kawan sy org johor pnggil kuih ni 'Jamal Kuntau'..tp mmg sedap


31-10-2008, champ komen :

Tenkiu.. Tenkiu sofinar! Dkt 2 thn i ngidam nk mkn kuih ni. Kakak i la suka sgt sebut2 'bestnye kalu dpt mkn cuq kembung mcm mak buat dulu'. Kecik2 dulu arwah mak rajin buat 4 bekpes. Kitorang panggil cucur kembung..


15-12-2008, girlzpg komen :

hai..kalo kat jb dipangil jamal puntar...kalo arwh nenek sy,dia guna telur itik...tp mmg sdp kalo makan panas2....


19-01-2009, zumanik08 komen :

sedap.....petang tadi buat cicah sambal...


25-03-2009, chewawa komen :

Hi!..last sekali saya makan pak tongko ni rasanya 9thn yg lepas kut sblm saya kawin. Itu mak sedara saya yg kat Perak tu buat masa berkunjung kat rumahnya. Nak bertanya..boleh tak resepi ni dibuat & disimpan dlm peti ais (mcm sejuk bekunya) dlm 2 tiga hari then baru goreng. Terima kasih...


01-06-2009, sufina79 komen :

salam sofinar...saya dah lama cari resepi ni..saya orang perak utara kat sana panggil cok kembung...mmg sedap la kalau belah tengah buh kuah kacang....saya besa makan dulu kat kantin sek...tq


21-04-2010, nrma710 komen :

saya ingatkan sama je cakoi dgn pak tongko...xsangka ada beza,hehe...teringat plak pak tongko kat pasar malam kat umah...cicah dgn kuah kcg pedas tu...=p


03-12-2010, fieda75 komen :

saya baru je wat petang ni......jadi gak la...wat cicah gan kari ikan tongkol...ank2 kate sdap..ok la...


06-01-2011, roslini komen :

tima kasih...belum try lagi...dah buat resipi sendiri x jadii...


03-02-2011, Anna1976 komen :

mcm cakoi juga..,sedap juga pak tongko ni..,kalau cicah dengan sekaya pun sedap juga..,terliur dibuatnya...


08-05-2011, 2puteri komen :

nenek saya panggil cucur kembung...famous nih sampai org kampung lain pun sanggup berbasikal dtg. cicah air kopi pun best hehe. esok sy ndak buat lah ikut resepi nih sbb selama nih buat jadi x cantik sbb dulu x sempat belajar. nyesal laks. tq yer sofinar nnt saya update


08-05-2011, cintamutiara komen :

tok sy org kedah.kami panggil pak tongku tp tok bbh santan n rasanya manis.xpyh cecah kuah.


13-06-2011, zubzeera komen :

salam kak.. nk tanya...boleh x guna planta..? gula pasir kasar ke yg halus...?


02-08-2012, AmirIsmail komen :

oh,kueh ni ke..kalau kat terengganu orang panggil batang keramat..tapi masa saya dok johor orang panggil nama lain pulak.kat utara,memang nama dia pak tongko pun..cecah dgn gulai.versi dan nama memang ada beza,tapi bendanya sama.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd