Google+

oleh: schwenke Colek buah sbb xtau name ape lg

P2160001

Resepi sendiri...


Created on : 16-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi schwenke




Bahan-bahan ( Untuk 2 bijik mangga saiz sederhana )

  • 2-3tangkai cili padi
  • 3 sudu kecil garam
  • 4 sudu kecil gula
  • Sedikit belacan
  • Kalau nak lagi sedap letak skit udang kering

Cara-cara

  1. Masukkan cili padi,garam dan gula ke dalam lesung.
  2. Kemudian lenyek-lenyekkan.Tak payah tumbuk sebab cili tu boleh hancur tanpa di tumbuk..
  3. Kemudian masukkan Belacan..Lenyekkan biar bercampur dengan no 2.
  4. Last sekali masukkan udang kering..Yang ni boleh la ditumbuk sebab nak bagi udang tu hancur.
  5. Bila semua dah sebati(betul ke ayat ni) boleh la potong mangga kecil-kecil.
  6. Last part taburkan pencicah yg dah siap tu atas mangga yang telah siap dipotong..
  7. Siap untuk dimakan..Makan petang2 mmg sedap..Tapi i makan pg2 sbb x tanah tgk mangga tuh..Slmt mencuba!!!









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (14)

16-02-2008, Aziemas komen :

terliur...mesti buat, kalu org peknen pn boleh mkn kn..nyum2 simple & senang je buatnye


16-02-2008, sofinar komen :

semalam balik umah mak tak ambik buah mangga kalau tidak dah boleh try, takpa minggu depan balik mesti buat, makan ramai2 mesti sedap. rumah mak dekat aje 30 km


16-02-2008, schwenke komen :

azie ape lg pi la cari mangga tu..tp pedas berasap telinga..kalo tak suke pedas sgt elok kuirangkan cili tu nntkan berasap..ish mcm nk buat plk la ptg ni..da berair mulut ni


16-02-2008, schwenke komen :

lupe nak ckp kalo nk sedap lg biarkan mangga bersama colek tu terperap selame sejam baru kaw rase die..


16-02-2008, tuntung15 komen :

Mamat jerman tu leh makan ke colek buah nih. Kalo leh senang le buat dessert bulan april nanti. hihihi


16-02-2008, jaja78 komen :

emmmmmm kecur air liur


16-02-2008, schwenke komen :

kak ogy mamat tu xkan makan kak..die ckp bau pun da busuk disbbkan belacan abis camane nk telan...hehehe buat tuk bini mat german lah..


17-02-2008, Natto komen :

Amy, mcm kat sini dia mkn buah2 ni cicah mcm pencicah amy ni tp tak tahu pulak bhn2nyer aper yg pasti halal, ada rasa2 belacan, ada rasa2 udang kering, lps tu lada cili..perghhhh...mmg kaww lah amy... ;-)


18-02-2008, waheedeana komen :

emily, untuk resipi nih nk guna mangga berapa biji???


18-02-2008, ziehelmy komen :

terliur sungguh tgk benda ni.... nasib baik bawa balik mangga dari kampung....leh buat......


18-02-2008, fatinz komen :

uhh...x leh tahan, mesti p cari mangga ni..........


18-02-2008, schwenke komen :

kak ana,mangga tuh amy beli kt cni saiz sederhana besar..kalo pelam agak2nya dlm 5-6bijik kot.tp xpe kalau colek tuh lebih..lg sedap kak.hmm terliur la plk nk mkn mangga..ish..


09-05-2008, nonoi komen :

korang pernah x mkn colek guna buah epal hijau...utk gantikan cuka


06-02-2011, tunutuya kabuyo sweety komen :

sedapnyerrr.....sssruuuppp......huhu terliurnye.....aitu pg2 lh lbh kurg jam 3,4pg, tetibe jer terpndang colek dpn mta.....huhu....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu