Google+

oleh: ziehelmy Ikan 3 rasa

Imported_photos_00022

Resepi dari jiran sebelah......style yg saya suka....


Created on : 15-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ziehelmy




Bahan-bahan ( 2 org kot.... )

  • Ikan siakap/ Kerapu
  • lengkuas 1 in
  • halia 1 in
  • Cili api 3 biji
  • Sayur2... karot, kobis bunga, timun, tomato
  • Perahan air limau
  • Daun ketumbar utk hiasan
  • Sos ikan
  • Serai 3 btg
  • Bawang putih 3 ulas dihiris

Cara-cara

  1. Goreng ikan dlm minyak yang banyk.... biar garing. Ketepikan
  2. Lengkuas, serai, halia & cili api ditumbuk.
  3. Tumis bawang putih sampai naik bau. Kemudian masukkan bahan2 yg ditumbuk. Biarkan sampai masak.
  4. Bila dah cili dah masak, masukkan sayur2. Kalau nakkan kuah sikit, tambah air.
  5. masukkan sos ikan, perahan air limau dan garam dan gula jika suka.
  6. Selepas semua selesai, taburkan di atas ikan tadi. Hiaskan dgn daun ketumbar. Diingatkan letak daun ketumbar lagi sedap.
  7. Makan dengan nasi panas2. Sesuai dgn selera org yg berbadan dua....hehehehe

Tag

ikan

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (1)

Ikanzie
20-05-2009
cuba resepi ikan kak zie lak....diaorg kat rumah ni suka memancing sampai tak tau nak masak ape dah...tu yg duk mencuba segala resepi ni....tq ye kak zie...:)
Laporan oleh: quinnie

Komen (14)

15-02-2008, suraiya n. komen :

tuk cili tu,nk letak cili kering yg dh blend ke?


16-02-2008, nor_67 komen :

zie, dah yg berbadan 1 tak boleh lah ye..


18-02-2008, ziehelmy komen :

suraiya.... cili api yg telah ditumbuk dgn lengkuas & halia..... kalau nak kuah waarna merah letak cili kering pun ok juga.... Nor..... org berbdn satu pun boleh juga....kalau suka masam2


26-11-2008, masez83 komen :

baru nak blajar masak.. ada ke sos ikan?


16-01-2009, Lynna Khairul komen :

dah lama cari resepi ni... hubby nyer favourite ni...sblm ni cuba buat tak jadi.. tapi.. leh la makan.. mekasih cik zie.. mlm ni nk cuba laa.. tp kena cari sos ikan dulu la..


08-06-2009, Azrah komen :

kalau nak ikannya garing bubuhkan tepung sedikit sebelum ikan digoreng. Untuk deep fried pastikan minyaknya dah betul-betul panas then after that api jangan terlalu kuat.....


09-01-2010, nadiarosli_89 komen :

sos ikan 2 mcm mana ya?


28-01-2010, ezralovescook komen :

nampak sedap je..klo dari bahan2 mmg rasa dia mst sedap punyalah..nk cube lah! nadiarosli: anyway sos ikan ade jual kt kedai2 biasa@pasaraya..dia tulis kt botol sos ikan@fish sauce..


07-11-2010, mak tok komen :

salam..x prnah guna kn bhan2 ni msa msak 3 rsa. ..mcm sodap aje..nk cuba bole?


01-02-2011, suzarah komen :

kl sos ikan tu tukar dengan sos biasa ble x?


12-02-2011, zaitonhussin komen :

nmpak mcm sedap je...bleh x guna ikan lain..selain dari siakap/kerapu?


29-05-2011, as81 komen :

selain dr sos ikan bhn apa yg bleh menggantikanye.


12-04-2013, metallica komen :

tak silap,perahan limau tu bole dicampurkan atau di gantikn dgn buah nenas yg dikisar...lg umphhhh


12-04-2013, metallica komen :

zaiton..bole..kembung.tp,yg bersaiz besar d syorkan


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd