Google+

oleh: rossitamz Puding Permata

Puding_permata

Dapat dari buku resepi. Sedap...


Created on : 14-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rossitamz




Bahan-bahan ( Loyang 7in x 7in )

  • ** Bahan untuk agar-agar :
  • 300ml air
  • 200ml susu cair (saya guna susu segar)
  • 125gm gula pasir
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu besar serbuk agar-agar
  • ** Bahan untuk kastad :
  • 500ml air
  • 400ml susu cair / susu segar
  • 250gm gula pasir
  • 10gm serbuk agar-agar
  • 1 1/2 sudu besar tepung kastad - dibancuh dengan 3 sudu besar air

Cara-cara

  1. ** Untuk agar-agar : Masak air, susu dan gula pasir hingga mendidih. Masukkan serbuk koko dan kacau rata. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih.
  2. Tapis agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan. Apabila telah sejuk, potong dalam bentuk dadu yang comel-comel. Ketepikan kejap.
  3. ** Untuk kastad : Masak air, susu dan gula hingga mendidih. Masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau hingga sebati. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih dan pekat.
  4. Tuang bancuhan kastad ke dalam loyang (bukan dalam loyang agar-agar tadi) dan masukkan pulak agar-agar yang dipotong dadu tadi. Sejukkan hingga keras.

Tag

dessert

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (27)

Img_9480
16-02-2008
buat tghmlm, makan tengahari tadi. sedap. my hubby suka!!!! TQ for recipe.
Laporan oleh: Ringo

Rasa seindah rupa!!!

Puding_ku
19-02-2008
takleh nak tunjuk yg permatanya..sayang nak potong.hi..hi..tp mmg best puding ni
Laporan oleh: shaliza81

Kalau sayang nak potong,camana nak makan ni?

Puding_permata_1
21-02-2008
Sedap.
Laporan oleh: daunpandan

TQ kerana mencuba.

Picture_1616__small_
25-02-2008
very nice in taste n look..heheh, tq..
Laporan oleh: junjs11

Nice to see, nice to cook, nice to eat...hehehe

Puding_permata
03-03-2008
thanks rossitamz..tpi lembik..
Laporan oleh: rosshi

Alamak...cam mana boleh lembik ni? Ada yang terkurang dan terlebih kot!!! Cuba lagi ya...

04032008328
05-03-2008
dah buat semalam...sedap, tapi agak manis bagi Ina. Lain kali kena kurangkan gula sket...
Laporan oleh: prrina

Thanks for trying. Lepas ni tentu dah boleh buat perfect punya...

Dsc02921
06-03-2008
hahaha....dah try resipi nie best sangat hubby ngan anak sangat suka....cuma saya banyakkan warna agar nampak ceria...thanks pada tuan punya resipi...boleh buat untuk majlis2 nie..
Laporan oleh: nuarliesya

Wah...Esya punya kalerful la! Suka saya tengok...

Copy_of_imgp4743
09-03-2008
a bit sweet for me... but nice!
Laporan oleh: tuberose78

Thanks for trying. Next time boleh kurangkan gula utk kurangkan manis...

Img_1648
13-03-2008
puding ni mmng sedap..i juz tmbah 3 sdb butter dlm adunan kastad..yg merah2 tu saje jerk letak puri stoberi..nyumm3x..tq yer ..next time leh wat lagik..hehe
Laporan oleh: liana_pg

Liana punya acuan cantik le... Ni untuk siapa ni....!! Terima kasih kerana mencuba.

P1020277
06-04-2008
silap teknik lah miza susun dulu yg coklat tu bru tuang caramel tak cun ar ape2 pun sedap sgt len kali leh wat lg TQ ye
Laporan oleh: miza

Tak apa, cuba lagi. Janji sedap...!

Puding_permata
26-06-2008
dah kurangkan gula, rasa dia sedaappp!! cantik pulak tu..
Laporan oleh: nor_67

Terima kasih kerana mencuba. Nampak cantik la Kak Nor punya!!

Belang
07-09-2008
buat tuk berbuka...lembut n sedap..tq
Laporan oleh: quinnie

Saya baru plan nak buat ari ni. Quinnie dah buat semalam ya! Thanks for trying.

Snv30129
03-10-2008
Ni je yang sempat diselamatkan sebelum ambil gambar.. sedap & senang.
Laporan oleh: aludra

nasib baik sempat posing ye...! jgn serik mencuba lagi ya!

091120081525
13-11-2008
Hehehehe...suka suki jek tukar kaler die..saje nak bagi ceria ckit.. ttp sedap cuma saya letak perisa ros.Esen vanila tak perlu dah..TQ 4 da recipe !
Laporan oleh: farhana1111

warna2 pelangi pun tak apa farhana. you're welcome!

Dsc02250
08-04-2009
Teringin buat lepas tengok blog Mat Gebu. Puding marble dari hanis saya campurkan. Ini gambar sebelum dipotong.
Laporan oleh: Sharm1969

cantiknya!

Dsc02259
08-04-2009
Dah rasa, boleh tahan gak, saya kurangkan gulanya. Siap minta suami rasa.
Laporan oleh: Sharm1969

thanks kerana mencuba...

P1000656
22-04-2009
dessert kegemaran anak akak tq 4 d recipe
Laporan oleh: watierman
P1000878
11-05-2009
Buat lagi.......favourite anakanda....TQ!
Laporan oleh: watierman
Myr
18-07-2009
Ini pula hasil percubaan saya.. sedap! Terima kasih rossitamz..
Laporan oleh: Lynn Sham
Pdgp
18-07-2009
dah byk kali buat.. baru dpt snap.. sedap! cantek lak tu rupanya.. mmg mcm permata.. marvellous! thanx!
Laporan oleh: nulezza
Puding_permata
31-05-2010
paduan rasa coklat & kastard yg sangat sedap....tq :)
Laporan oleh: nOOrsha
Img00545-20101020-1942
22-10-2010
nie die.....sedap sgt saya kurangkn gula....buat half xckuplah....mydotter suke die perabih kan....
Laporan oleh: kunonit
Img00546-20101020-2203
22-10-2010
td seblom dpotong....nie dh potong.....tq yer kak...dh jd pebret myfamily dh....mydotter ckp "ummi acak dap"...hehehe...tgklah saper yg bg resepi...hehehe....
Laporan oleh: kunonit
100_1005
17-03-2011

Laporan oleh: noormala75
Puding_permata1__2_
25-03-2011
sedap..pasti dia punya agar2 coklat tu ank mmg suka..hehe..tq kongsi resepi..
Laporan oleh: melurputih
Puding_permata
16-05-2011
buat lama dah..tapi baru nak anta laporan..
Laporan oleh: kay730601
2011-09-25_09
27-09-2011
puding nie kalau makan sejuk. ..memang sedap...yang pasti kegemaran anak2
Laporan oleh: surinah

Komen (34)

14-02-2008, umi yana komen :

mak... cantik... tertelan air liuq...


14-02-2008, sofinar komen :

memang cantik, teringinya nasib baik tak mengidam kalau tidak rossi kena hantar sini sikit


15-02-2008, ana2 komen :

dah lama tak makan puding


15-02-2008, rossitamz komen :

Cantik dan sedap. Tak rugi mencuba. Anak2 saya cukup suka...


17-02-2008, rosshi komen :

cantiknye... rasa mcm nak try wat arr..tengok lah mlm esok ke..harap2 menjadi...kekeke


19-02-2008, sahabatz komen :

Nak cuba. Tp...... kastard n serbuk agar2 bape banyak ye?


20-02-2008, rossitamz komen :

Sahabatz, saya guna serbuk agar2 keluaran Nona, satu paket tu 8gm je, so bahan2 lain pun saya kurangkan sikit. Dan tepung kastad cuma satu setengah sudu makan aje.


21-02-2008, rosshi komen :

laa..di kurang kan rupanya...patut laa i buat kureng menjadi,,,lembik dan manis skit.anyway thanks rossitam..first time wat ni..ada gambar tapi blom upload lagi..next tme k.


21-02-2008, rossitamz komen :

rosshi, saya buat memang ikut sukatan tu, 10gm. Walaupun satu paket cuma 8gm, saya tambah lagi dari satu paket yg digunakan untuk buat agar2 tu sebab agar2 cuma guna 1 sudu besar, so ada baki lagi. Anyway, nanti cuba lagi ya!!


29-02-2008, rosshi komen :

ooo...yer ke..tapi kenape lembek ehk,memang saya nk try lagi.lagi satu nak tya rossitam puding ni kena letak dlm acuan kecil2 ke.sbb sya buat letak dlm loyang pastu tak leh nak potong sbb lembek..nmpk pict diorg tu mcm ltak dlm bekas comel2 yg kcik2 jek.


01-03-2008, rossitamz komen :

rosshi, saya buat dalam loyang besar, lepas tu potong2 le. Kalau guna acuan kecik2 pun tak apa, lagi cute rupanya.


05-03-2008, nuarliesya komen :

cam ner nak masukkan gambar saya dah cuba resipi nie cuma nak masukkan gambar jer nak kongsi bersam


05-03-2008, nor_67 komen :

nuarliesya, kat tepi gambar, ada "tulis laporan".. klik yg tu pastu boleh lah hantar gambar.. gud luck


06-03-2008, nuarliesya komen :

thanks nor_67


06-03-2008, ds_saniah komen :

askum.tepung kastad keluaran nona ada ker? sedap nya puding ni...nak cuba buat la.


14-06-2008, bayu-tt komen :

nak tanya,masak agar-agar, masa mana nak masukkan air 300ml tu?


26-06-2008, nor_67 komen :

bayu, air 300ml tu masak bersama susu dan gula.. mungkin tuan punya resipi tak perasan yg dia tertinggal bab air tu..


28-06-2008, rossitamz komen :

Terima kasih Kak Nor kerana tolong menjawabkan pertanyaan Bayu. Ya lah, tertinggal pulak air tu. Saya dah editkan kat resepi tu. TQ.


28-06-2008, nor_67 komen :

rossitamz, sama2..


12-11-2008, farhana1111 komen :

pernah cube buat puding ni tp telupa nak upload gambar kt sini...mmg sedap !


29-08-2009, atiedotcom komen :

sedapppp sangggaaattt..


13-03-2010, nuyrah komen :

br nak cb tp tgk pun dh sedap.......ada lg resipi terbaru.......


11-04-2010, 3mom3 komen :

da cuba da td, x sempat nak snap pic. sedap, mom in law suka....cuma manis sket..so next time ingat nak reduce sugar dia...anyway, thanks a lot 4 d recipe..


01-05-2010, amiez150 komen :

kalau nak tukar serbuk agar2 kepada agar2 strip boleh tak?agak2nya berapa pulak sukatan untuk agar2 stip ye?


07-11-2010, salina sally komen :

2 kali try tp xmenjadi... aduanan custard xmau keras, lembik sangat... ada sape2 boleh membantu?


07-11-2010, salina sally komen :

2 kali try tp xmenjadi... aduanan custard xmau keras, lembik sangat... ada sape2 boleh membantu?


07-11-2010, salina sally komen :

2 kali try tp xmenjadi... aduanan custard xmau keras, lembik sangat... ada sape2 boleh membantu?


25-01-2011, ayiesha komen :

tulunn..tulunn..mlm td buat tuk besday anak hari ni tp x keras la.3 kali buat masuk bakul sampah.nape ek.kul 3pg baru tidur tapi still x jd.frust sgt.so hari ni tukar menu buat agar2 biasa jer.ada sape2 tahu x nape x jd.adunan mmg ikut sukat betul2.


02-02-2011, tashaf komen :

Klu nk tukar serbuk agar2 kpd agar2 yg biase tu bole tak...? Pastu bape gram klu nk guna..?


07-02-2011, izahrf komen :

agak2 brapa cawan gula u guna sama dgn sukatan gula dlm resepi


11-03-2011, yustie komen :

smlm dh try buat....senang & cepat...btw.thz pd yg empunyer resepi...


04-03-2013, shidazaid komen :

sy da try..bahagian kastard menjadi tp bahagian agar2 lembik.. saya pkai serbuk agar2 NONA.. tp apa2 pun mmg sedap.. utk keraskan bhagian agar2 yg xkeras tu sy masuk kan gula batu.. selesai keras la jugak


15-12-2013, Snur komen :

Projek esok hr InsyaAllah...


16-12-2013, Snur komen :

Aslmkm..tlh pun mmbuat puding ni...maaf yer..manis sgt bg sy.bhg kastad tu dah pun krgkn gula 50g,still mns lg..nmpknya lain kali nak buat kena krgkn lg gulanya...apa2 pun syukran ats rsipinya....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu