Google+

oleh: Ringo Ebi Mayo @ Udang Mayones

20080206_468004

resepi campak2


Created on : 12-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Ringo




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 30 ekor udang (kupas kulit belah belakang)
  • garam secukup rasa
  • 1 sb air perahan halia
  • 2 sb tepung ubi
  • minyak untuk menggoreng
  • 5 sb mayones
  • 1 sb condense milk
  • salad (lettuce, cucumber, celery - potong nipis memanjang)

Cara-cara

  1. Basuh bersih udang, gaul dengan garam dan air halia. Ketepikan sebentar.
  2. Potong sayuran, letak dalam pinggan.
  3. Dalam bowl, kacau mayones dengan condense milk.
  4. Panaskan minyak. Gaul 1 dengan tepung ubi. Goreng hingga kekuningan, tos minyak. Masukkan kedalam 3, gaul rata. Hidangkan diatas 2. Siap









Laporan Masakan Bergambar (16)

Cimg0103
14-02-2008
dah buat ari tu lepas tgk blog hani, senang sgt nak buat dan sedapp! licin pinggan :P
Laporan oleh: masz_73
Ebimayo
14-02-2008
rasa ebimayo ni macam dah pernah makan sebelum ni.. kalau tak silap kat disneyland or sea tp dia letak dlm crepe...
Laporan oleh: yani
Img_2362
27-02-2008
hehehe kak hani, kali yg ketiga buat...kekeke..mmg montellah mcm nii..mmg best, cayalah, ninja tu pun suka ;-)
Laporan oleh: Natto
Ebi_mayo
13-03-2008
Sedap dan senang nak buat. Nyesal lak buat sikit sangat. TQ for the recipe.
Laporan oleh: hazila
Ebi_mayo
30-07-2008
mmg senang nak buat.. dan rasanya pun best!!
Laporan oleh: nor_67
Img_4756
10-09-2008
dh selalu wat....tp luper jek nk anto report! ehehehe...mekacih yer k.hani! mmg bestt!
Laporan oleh: hana6877
Nyum3
21-09-2008
br je siap.. x taw rs cmne coz nk wt bukak pose.. nampk cam sedap.. tQ bg rspi nie..
Laporan oleh: at32_RCS
Ebi_mayo_2
11-11-2008
sangat sedap. pakkan lah aku ni elegik, dah aku bedal suma sensorang
Laporan oleh: 14sept
P1050731
05-01-2009
Kak Haniiiiii... bestttt... belasah serang jerrr.. pasal hb alergi... tq3x...
Laporan oleh: waheedeana
Img_3402
09-01-2009
resipi best & simple...tq
Laporan oleh: sofieza
Imported_photos_00382
09-01-2009
Hani...thanks for the recipe...En Hb & anak2 suka....
Laporan oleh: ziehelmy
Img_0813
12-01-2009
sedap btul la..!
Laporan oleh: azwalissa
Ebi_mayo
29-01-2009
senang..simple..sedap...TQ
Laporan oleh: Aziemas
Ebi_mayo3
17-07-2009
menyesal tak buat byk..mmg sedap!
Laporan oleh: sunkist
Dsc09800
08-04-2012
senang dibuat n sedap tqvm
Laporan oleh: k.zila66
Dsc09796
22-06-2012
sedapp!! tq hani, nie mkn sensorang yg lain alergi he2..
Laporan oleh: k.zila66

Komen (10)

13-02-2008, niksue komen :

hr pening tul tak tau nak masak apa bila bukak MYR terus nampak resepi kak hani simple tp menyelerakan pastu byk letak sayur ........resepi ni akan jadi salah satu hidangan untuk hr ni.........thanks.......


13-02-2008, Natto komen :

Hehehe..... sapa2 yg belum cuba kena cuba terutama yg antu mayones mcm ika hahah>>>>mmg buat lemak... itu hari dah buat tp lupa nak snap gmbrlah kak< hari ni nak g cari udang lagi nak buat utk diner nanti, kali ni kita ambik gmbrnyer dan letak kat sini yer ;-).. terliur jerr.. nak tanyer, akak guna mayones brand apa?


13-02-2008, Ringo komen :

>>Niksue, hidangan untuk birthday party mmg bagus. senang dan sedap :D Happy birthday to your kid ;-) >>>Ika, akak guna Pure Select brand Ajinomoto


13-02-2008, Natto komen :

Kak, boleh tunjuk mcm mana rupe mayones tu tak? Bukannyer aper nak cuba cari kat sini ade ke tidak... :-D TQ in advance...


13-02-2008, Ringo komen :

Ika, OK nanti akak letak bila akak beli baru. sebab plastik pembalut botol mayo dah kena buang. tinggal botol mayo bogel jer dalam frig tu. :D


13-02-2008, Natto komen :

oK kak...tenkiu... skrg ni pakai brand ape yer??? tp mcm masin sikit lah...


06-01-2009, cahayer komen :

resipi campak2?..ni resii ade keless.. heheh.. saya siap jumpa makanan hidangan kat hotel tau... cume udang dia tak goreng, cam perah ngan limau je kot... tapi superbbb.. rase dia..


20-04-2009, affeeffa komen :

Pernah buat tapi bukan guna udang. Saya guna isi ayam. Sedappp!!!


02-09-2009, lollypop chicks komen :

aper tu condense milk.


01-02-2010, resipimamin.. komen :

bleh tau ape condense milk tu?susu pekat ke?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd