Google+

oleh: Faezah Ayam Masak Asam Pedas

Ayammasakasampedas

Masakan Johor


Created on : 10-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Faezah




Bahan-bahan ( 5-6 Orang )

  • Ayam 1 Ekor
  • Cili Kering
  • Bawang Putih
  • Bawang Merah
  • Halia
  • Kunyit Hidup
  • Belancan
  • Daun Kesum dan Asam Jawa

Cara-cara

  1. Kisar kan bahan bahan seperti cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit halia dna belacan.
  2. Panaskan periuk dengan sedikit minyak dan tumiskan bahan yg dikisar tadi, Selepas naik bau dan cili sudah masak, masukkan ayam sehingga keluar airnya.
  3. Masukkan kan air asam jawa sehingga menjadi kuah, akhir sekali masukkan daun kesum dan tunggu sampai ia betul betul masak..

Laporan Masakan Bergambar (1)

Ayammasakasampedas
20-11-2006
sedap!!
Laporan oleh: yani


Komen (19)

08-11-2006, norhasimah komen :

Hai faezah, orang johor ke..tentu sedap masak asam ni ya...nak cubalah untuk makan malam....


21-11-2006, admin komen :

buat sementara waktu, i amik gambar dr laporan masakan sebagai gambar resipi ni. Faezah boleh tukar gambar ni pada bila2 masa bila dah ada gambar sendiri nanti.


09-01-2007, pelita komen :

hai, nak tanya kenapa asam pedas ni xde kuah..memang masak kering ker?


22-01-2007, angela komen :

nampak macam sedap, tapi kenapa bile saya buat jadi tomyam?


30-01-2007, Miss_Fieqa88 komen :

daun kesum ni apa functionnya dlm masakan? kalau xletak, xpe ke?


04-04-2007, heldamelissa komen :

selalu makan ayam asam pedas...mak kita masak..hehehe..sedap giler........


03-09-2007, shazzeny komen :

faezah..mmm i org johor jgk tp kan...mmmm i x pernah msk asam pedas letak belacan ler..biasanyer i gn bwg mera,cili kering,bwg putik lebih skit,halia,kunyit basah....dan lagi sati asam pedas yg i buat slalu mesti berkuah ...klu asam pedas ayam biasenye leboih famous n lbih sdp kita letak batang serai di tetak..klu asam pedas ikan cthnya:ikan pari baru lah letak daun kesum.....halia libih skit pun xpe.lg sodap...


03-09-2007, shazzeny komen :

lg kan..mmm,biasenye la i klu msk ayam jenis berkuah ni,jgn msukkn kemudian.masa tumis bhn2 tu,bila bau dh naik skit(bau cili kering),msukn ayam td kemudian dikau perlahan2bg spy c hncur dan biarkan die rata,then masukkn air asam dan serai...biarkan die didih skjp baru masukkn air...baru sdp..ayam di masukkn dulu bg mengelakn rasa hanyir ayam tu hilang..sama jg seperti ikan.cb la klu x caye..tp maybe faezah mngikut cara tersendiri kan?so ikutla yg mn2 pn xpe..faezah jgn marah tau..hr=ehehehe


22-11-2007, AtiqueComeyl komen :

hehe shazzeny...tulisla resipi lain :p


16-06-2008, cahayer komen :

rugi kalau tak letak belacan dah daun kesum.. tu semua pelengkap rase... lagi sedap masukkan lada hitam.....


07-08-2008, shamey komen :

Hai Faezah , saya dah cuba dah resepi ni memang menjilat jari . Husband n anak2 suka sangat . Sekarang ni boleh di katakan dalam seminggu mesti lauk ni sekali atau dua . Masak kuah dia pekat-pekat, memang pehhhhhh.


18-04-2009, lebahmanes komen :

salam2.. jintan2 tayah masuk ke? resipi org johor kan ade jintan2 kan? kalau taksilap ler.. tapi tak tau la jintan ape.. ayg tau makan je.. heeeee


12-05-2009, lisa sharip komen :

wah..unik dan tersendiri la resepi ni. biasa asam pedas, ada kuah, yg ni plak kering cam rendang. ni baru kreatif ni. ada kelainan...


07-07-2009, silahw komen :

terliur plak tgk ayam masak asam pedas ni. biasa mkn ikan jer......


16-11-2009, bunga hati komen :

kak..naper kuah xda..sometimes ada letak bunga kantan,lada hitam..mcm2lar ikut selera diaorg..sebab cik bunga pengemar asam pedas..tengah mencari resepi asam pedas cik bunga nie..


20-11-2009, haizah komen :

erm........ni baru real asam pedas johor cuma x ada bunga kantan dan serai je..yang lain semua cukup kalau ada bahan2 saya sebut tadi erm..sedap tau.......


14-04-2010, suraya salleh komen :

a'ahlah..nape kering cm rendang..biase asam pedas ade kuah...certain2 org ade suke letak serai, serai n bunga kantan ikut pada citarasa masing2...anyway, nampk cm sedap.....


22-06-2011, mizaliju komen :

saya cuba dah ...tapi yang ni saya tambah serai...memang sedap...terima kasih.


19-03-2012, eira87 komen :

emm.. saye pun org johor.. tapi tak pnah tgok asam pedas takde kuah.. macam rendang lak tgok kat gamba... faezah ni johor belah mane ye..?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd