Google+

oleh: rahman bestari Kek Evergreen

Kek_evergreen

Di Sarawak, sememangnya terdapat terlalu byk rseipi kek samada yang berlapis ataupun tidak. Untuk pengetahuan umum, khususnya mereka yang berada di Sabah dan Semenanjung, pada dasarnya pelbagai kek berlapis yang ada sekarang ini kebanyakkannya kek2 baru, manakala sebahagian besarnya pula yang tidak berlapis adalah resipi lama kek Sarawak. Yang ini pula adalah versi lain Kek Evergreen daripada pelbagai versi Kek Evergreen yang terdapat di Sarawak.


Created on : 03-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rahman bestari




Bahan-bahan ( )

  • 10 biji telur ayam
  • 16 oz mentega golden churn
  • 1 1/2 gelas gula halus
  • 1 botol kecil horlick ( 1 paket 200gm = 1 botol kecil)
  • 1 1/2 gelas tepung gandum
  • 1/2 tin susu manis (di Sarawak masih terdapat tin kecil yang dijual di pasaraya tapi di kebanyakkan negeri di Semenanjung tidak lagi menjual tin kecil) - berat = 390gm (ikut jenama) / cuba cari kat 7eleven - kalau kat jb ni ada dijual yg tin kecik tu di 7
  • 2 sudu besar tepung biskut cheese cracker
  • 2 botol kecil pandan paste

Cara-cara

  1. Lapisan Bawah : Kuning telur dipukul dengan 1/2 gelas gula.
  2. Masukkan 1/2 tin mentega dan kacau rata-rata dan sebati.
  3. Pandan_paste
    Masukkan horlick dan tepung biskut cheese cracker, 1 gelas tepung gandum dan pandan paste. Gaulkan rata dan betul-betul sebati.
  4. Dsc00461
    Kukus sehingga masak. Di sini ada gambar loyang yang biasa digunakan di Sarawak untuk mengukus kek yang kandungan telurnya 10 biji.
  5. Lapisan Atas : Pukul putih telur dengan 1 gelas gula halus.
  6. Resized_susu_pekat_manis_390gm
    Pukul baki mentega di tempat lain dengan 1/2 tin susu manis sehingga rata dan sebati.
  7. Setelah itu, masukkan ke dalam adunan putih telur tadi.
  8. Gaulkan adunan supaya menjadi rata sebelum dimasukkan dengan 1/2 gelas tepung gandum.
  9. Kacaukan supaya betul-betul sebati dan setelah itu tuangkan ke atas lapisan bawah kek dan kukus semula sehingga masak.
  10. Klik untuk isi cara-cara di sini

Tag










Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (16)

04-02-2008, timis_73 komen :

saya pernah rasa kek ini, lama dahulu, sangat sedap. Puas saya cari resipi kek ini akhirnya berjumpa juga. Terima kasih banyak kerana sudi kongsi resipi ini. Saya belum cuba, tapi akan cuba dalam masa terdekat.


05-02-2008, alyasuraya komen :

nyamannya.... mesti molah tok. coz mengidam plak rasanya.. maklumlah berada diperantauan... ada sik resepi kek hati yu'? emel kat kamek: aleesya_kirana@yahoo.com tq.


05-02-2008, joayee komen :

rahman, gelas yg digunakan tu kalau ditaruk air berapa ml ? kot2 gelas jo ni besar sgt nanti. 1/2 tin susu =? gm. tq


06-02-2008, mas7971 komen :

My sister in law always oder kek lapis frm srwk,the taste is good but a little bit sweet,we cut it into a small pieces,mas akan try ur punya resepi,look great.Selain tepung biskut cheese cracker,buleh tak guna tepung lain?Susahlah nak cari tepung tu kat tpt mas....


06-02-2008, AlongRoz komen :

Rahman, kek ni nak kukus selapis2 nipis ke ataupun sekali gus satu warna?


11-02-2008, adiema komen :

makcik saya org s'wak.. tiap kali blk sana mesti ader kek nie... memang sedap..


16-02-2008, rahman bestari komen :

terima kasih sama2 timis_73. dah dapat resipi jgn x buat lak. gerenti sedap !


16-02-2008, rahman bestari komen :

tq alyasuraya atas respon ktk.alhamdulilah, da juak owg swk respon. owh, di perantauan, study kah apa? apapun, lak mek anta ngan ktk resipi nok di pintak ktk ya k.


16-02-2008, rahman bestari komen :

joayee, nanti saya check balik berapa ml n gm utk susu tu ek. minta maaf la, coz x detail lak info dlm resipi tu. tq joayee


16-02-2008, rahman bestari komen :

hi mas7971, tq atas respon anda. kek swk is for sure not just only a little bit sweet, tpi byk nar sweet dia. tapi kita kena reduce penggunaan jumlah gula atau susu kepada sesiapa yang tidak gemarkan manis yang terlalu. tidak menjadi masalah pula pada bentuk dan keadaan kek itu nanti. untuk pengetahuan mas, biskut cheese cracker yang jenama julie's itu pun boleh digunakan. biskut cheese cracker byk jenis dan jenama, semuanya boleh digunakan asalkan biskut cheese. hrp maklum dan terima kasih.


16-02-2008, rahman bestari komen :

hai AlongRoz, terima kasih atas respon ek, sebenarnya buat kek ni ikut kreativiti kita, kalau nak buat selapis selapis boleh sebanyak berapa lapis yang kita hendak. nak buat. tp resipi kek evergreen yang saya kongsikan di sini adalah resipi untuk kek 2 lapis sahaja alongroz. untuk pengetahuan alongroz dan juga peminat kek yang lain, di sarawak terdapat byk versi kek untuk satu judul (nama kek) yang sama. kalau tak nak buat berlapis, tak payah asingkan cara membuatnya ya. ikut prosedur asas cara-cara membuat kek.


16-02-2008, rahman bestari komen :

terima kasih adiema, selamat mencuba!


19-07-2008, zhiela_85 komen :

salam rahman bestari...ktk org swk kah?cantik kek lapis evergreen ktk.ktk mlh belapis o...kmk pun resepi kek lapis evergreen skali ijo suma ,xda belapis...p nang kompom sedap kek tok ehhh...salam perkenalan...


12-08-2008, rahman bestari komen :

salam zhiela, aok mek org swk. resipi kek kita nun ada pelbagai versi, ikut kreativiti org yg molah. mun maok berlapis, berlapis lah kek ya,mun malas rasa mok melapis polah jak mcm biasa - nya tetap jadi kek juak nak? ada yg molah kek tok byk lapis (putih ngan ijo, ada yang molah lapis ijo suma tp setiap lapisan ya disapu nya jem - yalah tek ngikut kreativiti kita empun. salam perkenalan juak zhiela


09-07-2009, zheinysha komen :

slm. man, kmk terpegun dgn kek evergreen ktk tok. kmk lalu cepat2 print resepi. sebab kmk sik pernah nemu resepi kek evergreen mcm tok. cara ktk molah pun agak lain ckit. gerenti nyaman. 2 sd besar tepung biskut cheese crackers ya sudu besa mcm ney ktk pakei? confuse? sudu mkn ka or sudu k ngaut nasik ya? benar2 confuse, takut kmk molah kek tok kelak sik sama rasa mcm kek man. ..?


18-01-2011, Tan komen :

hi..., ini 1st time i nak cuba resipi kek evergreen ni. nampak sedap. i akan buat bila cny nanti. tapi i confuse dengan sudu besar yang digunakan untuk cream cracker tu... sudu besar yg dimaksudkan adakah sudu makan @ sudu penyeduk nasi... terima kasih...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd