Google+

oleh: nOOrsha Sardine Roll

Image_425_

Mudah saja....


Created on : 02-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nOOrsha




Bahan-bahan ( Untuk Pastri - 27 biji small size )

  • 200 gm Tepung Gandum
  • 100 gm Mentega Sejuk
  • Air Sejuk
  • Secubit Garam
  • Bahan-bahan untuk inti
  • 1 Tin Besar Sardin
  • 1 Biji Bawang Besar - Dihiris
  • * 3 Ulas Bawang Putih
  • * 5 Biji Cili Api (boleh tambah kalau nak pedas lagi)
  • 1 Biji Lada Merah - Dihiris
  • Garam
  • Secubit Gula
  • 1 - 2 biji limau kasturi

Cara-cara

  1. Untuk Pastri :)
  2. Ayak Tepung Gandum bersama Garam ke dalam mangkuk.
  3. Potong mentega sejuk kepada saiz 1 cm dan masukkan kedalam adunan tepung.
  4. Ramas tepung dengan mentega sejuk sehingga menjadi seperti breadcrumb @ serbuk roti.
  5. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli hingga doh licin & tak melekat di tangan.
  6. Balut doh dengan plastic wrap dan masukkan dalam peti sejuk sebelum sediakan inti.
  7. Untuk Inti
  8. Asingkan sardin dengan sos dan hancurkan.
  9. Bahan-bahan bertanda ( * ) ditumbuk halus dan tumis sehingga wangi
  10. Masukkan hirisan bawang besar & tumis bersama hingga layu.
  11. Masukkan 3 sudu besar sos sardin yang telah diasingkan tadi. Tumis hingga garing.
  12. Masukkan sardin yang telah dihancurkan tadi, lada merah yang dihiris dan perasakan dengan garam, gula & limau kasturi.
  13. Tumis hingga betul² garing.
  14. Cara menyediakan Sardine Roll
  15. Canai nipis pastri & potong kepada sais segi empat tepat (saiz roll terpulang pada citarasa. Saya buat kecil²)
  16. Masukkan sedikit inti sardin & gulung.
  17. Susun dalam dulang pembakar & sapukan permukaan roll dengan kuning telur
  18. Image_417_
    Dengan menggunakan hujung gunting, gunting sedikit permukaan roll tadi & bakar sehingga kuning keemasan.

Tag

kuih muih








Laporan Masakan Bergambar (11)

Picture_1514__small_
12-02-2008
tq noorsha, dh lama nk wat ni..mmg sedap..
Laporan oleh: junjs11

TQ kak jun coz sudi cube resepi ni....terase nak makan sardine roll laks nih... :-D

049
14-02-2008
sardine roll yg montok2...
Laporan oleh: sfaizah7

amboi gebunye!~

P1010016
27-05-2008
Mulus..mulus..ala komulunimbus...hehehe...lembut sampai leh bawa gi opis tau...TQ nOOrsha...
Laporan oleh: MamaInaz

sama²...... :)... tumpang hepi ni... pasni leh wat lg.. :)

N751717224_769617_5657
27-11-2008
Tq sharekn resipi yg sgt simple tp sgt2 sedap. Semua yg mkn memuji je. Thanxx!! : )
Laporan oleh: ayu898

sama²... tima kasih juge sbb mencuba....pasni lehlaa wat slalu... mesti ayu senyum sampai telinga ramai yg memuji tu kan?... :)

S_dine_n_sausage_roll
30-11-2008
salam nOOrsha, sedap la..wat 2..sardine & sausage roll.. tq 4 da resepi..yummy!
Laporan oleh: as75

w'salam......amboih gebu n montok² sardine roll as tu....sedapnyeee....dah lame x wat ni...tima kasih as coz mencuba resepi ni.... lpas ni lehlaa wat slalu kan.... :)

Sardine_rolls
06-12-2008
Salam nOOrsha..alahaii,1st time wat sardine roll.x sangka mndpt sambutan dluar jangkaan..sampaikan my son yg x suka mkn sardin pun 'ter'mkn byk.maknanya,sedap laa tu!mekasih ye.. :)
Laporan oleh: HaSue

tima kasih HaSue coz sudi mencuba...bile dah laku 1st time tu, lehlaa wat slalu ye....:)

23022009948
25-02-2009
TQ nOOrsha. percubaan pertama yg menjadi & sedap.
Laporan oleh: baya74

sama² kak baya.....tahniah krn menjadik yea...

Sardine_roll_2
30-12-2009
wat lagi....really nostalgic diz kuih.... :)
Laporan oleh: nOOrsha
Roll1
08-01-2010
makasih ya mbak yuuuu! enak bangett! tuna jerk ada..sardine yilekk! kekeke..
Laporan oleh: hana6877

same2 dong ah!~ hehehe... takpe gune tuna pun, kan tuna ngan sadin ade baw2 bacang.... thanx sudi cube kak.. :)

Img_3221
12-06-2011
sardine roll versi bakar
Laporan oleh: nuni
Img_1352
19-08-2011

Laporan oleh: noormala75

Komen (24)

02-02-2008, Mama chombi komen :

Hmmm mesti try gak ni... mcm sedap tu :)


02-02-2008, nor_67 komen :

tengok je sardine roll tringat zaman remaja dulu, selalu jugak wat ni.. sedap..


02-02-2008, MamaInaz komen :

Air sejuk tu..guna air yang dari fridge ke?


02-02-2008, sofinar komen :

nampak menarik boleh wat sarapan esok


02-02-2008, cerry_s komen :

errm..noorsha,pastri tu sama macam pastri tart nenas ke?crunchy gituh..


02-02-2008, yanns4 komen :

agak2 berape lama nk bakar?


03-02-2008, nOOrsha komen :

sorry lambat reply... Mama chombi & nor_67 :> memang sedap... tulaa teringat zaman skolah dulu blajar wat ni dalam kelas kemahiran hidup... MamaInaz :> air sejuk tu guna dari air masak yg dah disejukkan dalam peti ais untuk diminum... (betul ke ayat ni?).. senang cita bukan sejukkan dalam fridge (sejuk beku).... Cherry_s : pastri tu dengan luar crunchy tapi kat dalam lembut n mulus ala kumulunimbus gitu... yanns4 :> berapa lame nak bakar bergantung pada jenis oven. Saya bakar pada suhu 150 C lebih kurang dalam 15 - 20minit..... yang ni takleh nak kompomkan sebab depends pade jenis² oven. kalo microwave maybe lain sikit...


03-02-2008, yanns4 komen :

okie dokie..terima kasih ye..


03-02-2008, sfaizah7 komen :

eeeee.... bestnya.. dpt gak akhirnya resepi ni.. mmg favourite dr dulu lg tak sempat nk belajo ngan arwah nenda je... seronoknya.. esok nk try buat laa...


08-02-2008, sfaizah7 komen :

thank u so much noorsha..sardin roll dah menjadi.. semalam saya dah buat utk tempahan.. satu pcs 50 sen tau.... nanti saya upload kan gambarnya.... thank u! thank u!


12-02-2008, nOOrsha komen :

sfaizah7 ----> welcome²...amboi siap wat bisnes lagi.... bagusla... tumpang gumbira nih :D...rase cemane? ok x?


14-02-2008, sfaizah7 komen :

hehehe... rasanya mmg sodap....


01-12-2008, ds_saniah komen :

SALAM.mcam sedap jer sardine roll ni. sy musykil sikit, mentega sejuk tu apa? mentega yg di sejukkan dr peti sejuk atau..... air sejuk air dr peti sejukkan? TQ.


01-12-2008, momyabby komen :

buat semlm...kuar jer dr oven dah kene ngap..mmg sedappp! tq


07-12-2008, nOOrsha komen :

ds_saniah..... betullah tu, mentega sejuk tu mentega yg dah disejukkan dari peti sejuk, mase menguli x perlu biarkan mentega pade suhu bilik macam buat kek/roti. uli je sejuk² tu. dan air sejuk pulak memang air masak yg disejukkan dalam peti ais....


30-12-2009, kakyush komen :

dulu2 arwah kakak ipar saya selalu buat sardine roll resepi mcm ni..tiba2 rasa rindu kat arwah..sedih pun ada


04-01-2010, manjasayang komen :

salam tahun baru nOOrsha manjasayang nk tnya agak2 sardin roll ni blh thn brape lame i mean blh simpan dlm bekas utk 2-3 hari


04-01-2010, nOOrsha komen :

[manjasayang] ---->> salam tahun baru 2010 manja... :) pada pengalaman saya, sardine roll ni kalau 2 hari, tahan lagi... sebab sardin tu kite tumis garing...tapi saye x penah biar sampai 3 hari, sbb selalunye kalo buat mesti abih cepat...hihiih... saya rasa manja boleh cube eksperimen kalau nak simpan utk 3 hari... saya rasa boleh tp manja kenalah panaskan sekejap dalam oven @ microwave pada hari ke dua & ketige tu... nanti gitaw ye outcomenye.. :)


04-01-2010, nOOrsha komen :

[kakyush] ----->> tak perasan ade komen kakyush tu...saya tumpang sedih dengar berita arwah kakak ipar kakyush tu.... sabar byk2 ye....Alfatihah utk arwah...


04-01-2010, manjasayang komen :

Oooh...klu gitu sdn rll ni bkn la mcm kue tart roll tu yg blh simpn dlm botol mcm kue raya 2 hihihi..thx 4 infomation n manja bru beberape ari surf nOOrsha blog wah..menariklah insya Allah manja akn try rcp2 yg ade 2 thx 4 sharing :)


04-01-2010, nOOrsha komen :

[manjasayang]---> hihiih...bukan macam kuih raye la manje... alamatnye kalo simpan lame2 dalam botol, encik dan puan kulat bersarang pulak nanti... ahakz!~ sardine roll ni sejenis kuih muih... sedap makan ngan teh o panas or air kopi petang2 sambil nengok drama.. ihhiih... oh ye thanx sudi sggah blog yg x seberap tu... singgahler selalu.. :)


04-01-2010, manjasayang komen :

Insya Allah 1001 mcm crite n rasa akn sring ku layar :)


15-02-2010, zsa_zsa komen :

tima kaseh.. mmm.. tak sabar nak buat. tiba2 tingat resepi ni, tapi x sempat belajar dr arwah mak. ye la nostagia remaja dulu.. tgk gambar sardin roll ni,, touching habiss!! tq noorsha!


15-03-2013, shidazaid komen :

shida da buat... tp xguna sardin guna inti coklat


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu