Google+

oleh: sofinar Bihun Singapore

Bihunspore

Resepi dari mak i, ia mudah dan menyelerakan


Created on : 01-02-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sofinar




Bahan-bahan ( 10 orang makan )

  • 1 bungkus bihun - direndam dulu
  • 300g daging - dipotong kecil2
  • 3-4 keping fish cake
  • sayuran campur - carrot, jangung dan kacang pis
  • 3 sudu makan cuka
  • 6 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan lada hitam / lada putih
  • 2 biji tomato - potong nipis jika suka
  • garam dan gula secukupnya
  • cili api- potong nipis + kicap sebagai sos

Cara-cara

  1. lada hitam ditumbuk halus bersama dengan bawang putih
  2. panaskan minyak, goreng daging hingga lembut, bubuh air jika masih liat
  3. masukkan fish cake, dan goreng lagi. Kemudian masukkan lada dan bawng putih, goreng hingga naik bau, boleh di tambah sedikit air untuk melembutkan bihun nanti. Kemudian masukkan cuka
  4. Kemudian masukkan pula sayuran campur tadi, gaul sekejap. Masukkan gula dan garam
  5. Masukkan bihun, gaulkan hingga bihun masak
  6. Apabila bihun masak, tabur tomato, gaul sekejap dan tutup api. Saya tak bubuh tomato sebab anak dan hb tak suka
  7. Sedia dihidang bersama sos kicap (sambal kicap)

Tag

mee

Laporan Masakan Bergambar (17)

Image223
10-02-2008
Dinner td buat resepi nie...best sgt...suka sgt bkn bhun singapore nie tp x tau cara buat....tq...bleh laaa selalu buat bhun nie..
Laporan oleh: myzaza_ez

TAHNIAH!! tima kasih mencuba, semoga dinner semalam mengenyangkan anda anda semua

Bihun_goreng
17-05-2008
Jarang masak mihun sbb x pandai. Nmpk resepi ni trs cuba. Pertama kali masak terus jadi. Mudah dan sedap! Saya tambah udang sbb x de sayur. Gambar xberapa clear sbb gn handphone. Apa2 pn terima kasih sofinar sbb share resepi (^o^)/
Laporan oleh: cutie_winkle

menariknya udang tu.....tima kasih cuba

Dscf5351_copy
05-07-2008
terima sofinar..senang dan tak muak ..mesti makan dgn sambal kicap..!!!
Laporan oleh: joayee

amboi joayee meriahnya bihun awak.. tq cuba :)

Dsc00249
14-07-2008
bekpes ari sabtu lepas.. simple!
Laporan oleh: ieyra

tahniah:)

Dsc04270
14-07-2008
sedap..buat juadah berbuka posa ganti..eheheeh simple sesangat sempatlah masak walau pun balik keja lewat..
Laporan oleh: nuarliesya

selamat berbuka... tima kasih sudi mencuba

Bihun
22-08-2008
saje nak tukar selera..try buat bihun goreng kaler putih pulak...tq sofi..memang sempoi..
Laporan oleh: quinnie

sesekali tukar selera memang best... tq cuba

Mi_s_pore_sofinar
13-12-2008
orang s'pore buat mihoon s'pore...hehe..gune ape je rencah yg ade pt esbok tuuu...jmput mkn sofinar...nyumm3... :)
Laporan oleh: kak fida

kalau dah org spore yg buar pasti menjadi pulak tu kfida yg rajin

Image136
19-04-2009
Bihun s'pore paling simple. Ada carrot & ayam je. Tapi tersangatlah sedap. Tq.
Laporan oleh: mama_nayli

memang resepi yang simple..... time tak ada apa2 bhn memang ia menjadi pilihan kami sekeluarga

Dscn3388
25-04-2009
lastly dpt uat jugak bihun ni gege~~! yummy~~
Laporan oleh: Ekieyna

wah nampak meriahnya bihun awak tahniah

P4220007
27-04-2009
1st time try nih...
Laporan oleh: tulip77

amboi tulip..... sedapnya nampak byk sayur-sayuran, bak sikit,

Pa304686
18-11-2009
1st time buat..bestnyer..thanks
Laporan oleh: fahmar169
Imgp4953
23-05-2011
untuk brekpes pagi...cpt mudah n sedap..:-)
Laporan oleh: sygmama
Dsc07908
25-08-2011
tq ya atas resepi ni mmg besttt!!
Laporan oleh: k.zila66
Dsc00455
19-05-2012
sedap! wat minum ptg...mekasih ya berkongsi rspi..
Laporan oleh: k.zila66
Snapshot_20120528_5
30-05-2012
Ni wat tuk dinner, tpi x ingt ari ape...simple but yummy...TQ 4 D RCP...muah..
Laporan oleh: ietabeepee
Dsc04319
28-03-2013
buat bekpes tadi..sedapp..mekasih :)
Laporan oleh: k.zila66
2013-05-10_16
02-09-2013
dh 2x wat tp still kurang pandai nk balance kan rasa die. kena try lg. papepun tq!
Laporan oleh: moonbug


Komen (26)

01-02-2008, tulip77 komen :

mee feberet sll msk time bujang2 dulu :) simple & sedap


06-02-2008, nurulhusna komen :

tak pernah lagi mkn bihun singapore..nanti boleh try wt..


19-05-2008, vida_nida komen :

saya dah cuba dah..not bad..tapi xtau la nk upload gmbr cmane...punya xcited nk tunjuk gmbr tp xreti.ada sape2 nk tolong x?sory... msh br lg ni


09-06-2008, fizan komen :

thanks...resepi yang simple dan menyelerakan.....


28-06-2008, shasha comel komen :

n e mee favorite aku..............syg awk..........


28-06-2008, wittypinky komen :

singapore bihun yang slalu saya makan xpakai sayur campur, tapi pakai kubis, taugeh, and carrot yang di slice halus dan bawang merah di slice halus gak. saya suka banyak sayuran! dan bawang merah buat dia rasa manis... Lazat! Hehehe...


31-08-2008, shafea komen :

sy memang dah lama buat bihun ni memang sedap dan mudah.. time raya ,, dan buat majelis hari jadi,, pasti habis


23-10-2008, maschizo komen :

kalo x pakai cuka nak ganti pakai ape?


23-03-2009, cik norm komen :

hurm... nmpak menyelerakan btoi bihun goreng nih... bleh la cuba nanti...


25-03-2009, FATINEYOUNG komen :

memang sedap mee nie.....merah padam muka hubby mat salleh kita makan sebab pedas, tapi memang sedap. Lima bintang


03-04-2009, faz74 komen :

pakai ayam boleh tak?tak ada daging lah pulak..rasa macam boleh je, fish cake pun rasa macam tak de stock kat peti...plan nak masak esok


27-05-2009, manjasayang komen :

Mmm...da lame tk wat bihun ni tngk resp ni teringt nk wat lak maceh sofinar


17-08-2009, QIQA komen :

ermm.. sdapnye klaw mkn bihun singapore tu ngn sambal bilis,mmg terangkat!!


16-10-2009, nurul mashitah komen :

sofinar, bihun tuh nak rendam berapa lama erk? selalu sy rebus atas api tapi harunya bihun jadi hancur kecil2. ank x mkn pedas, nak try bihun singapore ni pula.


11-11-2009, az_ahmad komen :

simple n sedap..... nak try tuk jamuan sekolah anak nanti.. tq sofinar.


22-05-2010, mohamedzaini komen :

Bahan semua ada baru nak cuba...apa rasa nanti komen...


24-10-2010, wansaba komen :

dah x tau nak sarapan apa pagi ni, suami x ada out station. nak cuba mee singapura tapi bahan x lengkap .... ah buat ngan apa yg ada dulu..... mesti best........ tkasih sofinar......bagi la resipi lain yg ringkas2 aje


09-12-2010, umi eez komen :

td, saya dah buat...memang best...!! thanks 4 d resepi.....


17-01-2011, nanani komen :

saya baru buat sebentar tadi sedap jgak walaupun saya taruh daging kisar, tq bg resepi.


17-01-2011, nanani komen :

saya baru buat sebentar tadi sedap jgak walaupun saya taruh daging kisar, tq bg resepi.


02-02-2011, tashaf komen :

kenapa kena bubuh cuka erk.....? klu tak bubuh bole tak....?


11-03-2011, zurin025 komen :

sedapnya. tapi kalau masak tak bubuh cuka boleh tak


15-03-2011, hyelyn komen :

hurm...tp still to simple..mmg tul tambah bawang (dikisar dgn bahan2 lain)br tumis.guna kan stock bukan air..nk lebih sedap cuba makan dengan lada hijau/cili hidup yg dijeruk kan dan sambal kicap..baru betul2 rasa makan bihun di singapore....


16-06-2011, xaqiera komen :

hm,kalau tak silap mihun singapore berkuah..tapi tatau la yer.mihun ni kalau nk sedap makan dengan sambal kicap orang makan dgn ikan bakar.potongkan bawang merah,cili api,perahkan limau asam then curah kicap.mmg terangkat....


23-06-2012, raychal.red.rose komen :

tipulah sebungkus bihun boleh bagi 10 org makan.


28-01-2013, Hazlieta komen :

Dh try utk sarapan pg td.....mmg sedap. Xde dgg ganti ayam. Tp gambar xbleh nk upload. Tq tuan pya resepi :-)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd