Google+

oleh: sofinar Roti arab

Rotiarab

belajar kat kemas


Created on : 31-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sofinar




Bahan-bahan ( 10 org makan )

  • 2 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 2 sudu besar gula
  • 300 ml air suam
  • 6 g yis
  • 500g tpg gandum

Cara-cara

  1. mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
  2. tepung di gaul dengan yis
  3. Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
  4. perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
  5. Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
  6. Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
  7. panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
  8. Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging

Tag

roti









Laporan Masakan Bergambar (61)

Roti_arab1
02-02-2008
Tuu..dia roti arabku ,cicah kari sardin je..sedap .
Laporan oleh: daunpandan

wow kiut la, tahniah , tima kasih cuba

Roti_arab
12-02-2008
sedap....
Laporan oleh: tulip77

:) tahniah!! makan dgn apa? cicah kari ker?

Emizulia_136_
17-02-2008
emm.. sedap,dah 2 kali buat.. peberet hb mkn ngan kari ayam..
Laporan oleh: zuleeya

TAHNIAH!! memang sedap kalau cicah kari ayam, memang kena gu la kata orang

Dsc01667mm
18-02-2008
buat tuk breakfast semalam, ada kuah kari lebih nak buang sayang.
Laporan oleh: che'iza

:) semoga gembira menjamu selera dgn roti arab ni

Roti_syria1
21-02-2008
2nd time baru cun...Next time boleh lawan tokey, hi..hi..
Laporan oleh: daunpandan

wah semakin cantik, boleh wat berniaga ni

Roti_arab_-_sofinar
24-02-2008
Wow5x! First time mkn roti arab, wat pagi tadi mkn ngan kari aym. Memang sedap, kembung & lembut. 5 star utk Sofinar! TQ.
Laporan oleh: AlongRoz

along ni puji melambung sgt, nipun bkn resepi rekaan saya, belajar kat kemas, saja nak share agar sema dapat merasa, tahniah, arab along lebih lawa dari saya punya

Roti
27-02-2008
he... hehh... percubaan kedua, baru ada rupa roti arab kalu tak pak arab tgk pun segan. Roti dia besttttt... lembut.. Big clap tuk sofinar.....
Laporan oleh: che'iza

wow dah semakin menawan, saya mula2 try dulu pun macam tu jg

Dsc00799
27-02-2008
tara...jadi pn,cicah ngan sardin. tq 4 the resepi.wat mkn ptg2 best sgt
Laporan oleh: Aziemas

mengancamnya roti arab die... tahniah, lebih cun dr saya punya arab dah ni, tima kasih cuba

Dsc02787
10-04-2008
cantik menarik roti arab ku mmg tembam... tq sofinar
Laporan oleh: yatiezaini

memang come, tq cuba

Roti_arab
08-05-2008
Buat lg hehehehehe best tullll :D
Laporan oleh: Aziemas

dapat A+ la azie, memang cantik dan kembung

Roti_arab
12-05-2008
wow! sukenyer...kembong,comel dan sedap! buat semlm, mkn ngan kari ayam..siap bagi kat jiran lagi..thank Q..:)
Laporan oleh: lara croft

tima kasih ya cuba, memang kembung menawan.... bak sikit

Roti_arab
13-06-2008
dinner dgn roti arab ptg ni.. thanks sofi..
Laporan oleh: nor_67

sedapnya..... nampak roti arab knor

Picture_009
05-07-2008
sedap...nk buat lagi!!
Laporan oleh: bayu-tt

tahniah :)

Roti
29-09-2008
sronoknyer tgk bila menggelembung tuh yer! 1st time wat nih! mmg best ar! tQ k.sufi! :)
Laporan oleh: hana6877

tahniah fist time try dah mengelembung tahniah..................

Rotiarab
16-10-2008
roti arabku..sedap makan dgn kari
Laporan oleh: yani

comenya..... nampak licin aje, tima kasih sudi mencuba.

Dsc03028
30-10-2008
dah try..bawak untuk breakfast kat off.Sedap makan dengan kari ayam.Nanti nak try versi bakar pulak.tq sofi.
Laporan oleh: rabiatun

wow come lagi, tima kasih sudi mencuba

Dsc00368
20-11-2008
wat breakfast pagi tadi.. sedap n lembut gebu.. tapi tak berapa cun licin macam sofinar n k yani punyer.. kenapa yer?
Laporan oleh: aymy

kira ok la tu aymy, saya masa firsttime buat dulu... kembung pun tidak... tahniah

___854
31-12-2008
kali ke2 buat baru kembung x hengatttt!!!!
Laporan oleh: are3646

tahniah.... kembung juga, tq cuba

Roti_arab_myr
08-01-2009
ya sofinar.. kali ini as bikin ente punya resipi plk la.. banyak sedap la.. tq la..
Laporan oleh: as75

tq juga la kerna ente sudi mencuba ..tq

Roti
11-01-2009
tadaa..dah buat sedap sgt..buat 2 versi..1 cicah ngan gulai n 1 lagi letak sardin kat dalam..lembut sgt..tq..
Laporan oleh: missayu

amboi makin kreatif roti arab ni...

Image_108_
14-01-2009
best la...buat dinner makan ngan kari ayam. Bleh tukar2 selera dari makan nasi jer. Sy buat mcm2 bentuk guna terap, anak2 tolong. he..he..he... trick nak bg anak2 selera makan.
Laporan oleh: dapurnanie

mau kembung ke? pakai terap.... yang penting anak2 suka

Roti_arab_sofinar_topdetail3710
11-02-2009
Salam semua.. Dh try buat roti arab. Mmmmm... Yummy.. Makan ngan kari ayam. Anak2 & hubby pun suka. Jemputla makan.. Tq Sofinar...
Laporan oleh: ZaiSamJon

amboi... bestnya, dah lama tak buat, tima kasih kerana sudi mencuba

Dsc00387
14-02-2009
1st attempt, kira berjaya jugak la..ada jugak yg tak jadi kembung..macam mana nak bagi licin muka dia cam roti yani tu?
Laporan oleh: diquenon

wow fist time buat kira ok le tu, kalau nak bagi licin uli kena betul2 licin...

Roti_arab
19-04-2009
tima kasih sofinar.... buat kecik² n 1/2 adunan saje.... cukup utk saya n hubby tersandar kekenyangan... hehehe.... bfast yg simple, makan ngan sambal sardin... :)
Laporan oleh: nOOrsha

cantik roti arab ni, come

Roti_arab_sofinar
19-05-2009
Tq sofinar.....ini fav. my family....dah banyak kali buat baru kali ni nak upload...infact resepi ni I link ke blog I...tq again
Laporan oleh: watierman

tima kasih sudi mencuba.

P1010326
12-06-2009
TQ...dah bawa balik rumah MIL resepi sarapan kat sana.....
Laporan oleh: watierman

ambil hati mil dgn roti arab pasti jd menantu kesayangan ;)

Roti_arab
16-06-2009
wah sedap hanya kurang kembung la.. hehehe tak sempat sejam dah goreng.. nanti buat lagi
Laporan oleh: juwitajamaludin

macamtu la semangatnye..... cuba lagi pasti kembung

Roti_arb
03-07-2009
buat utk brkfst pgi ni mkn dgn kari ikan..mmg sedap n lembut jer..kembung xhinggat..hihi..mengenyangkan.
Laporan oleh: sakura>emi

tahniah la mengembung...

Picture6_014
03-07-2009
tq 4 the recipe..sedap dmakan dgn kari ayam...yuuummm..yum
Laporan oleh: tiecha

waduh comelnya arab die

Image0055
19-08-2009
menjadik..dan yang penting..SEDAPPPP... Cicah plak ngan kari... emmmm
Laporan oleh: ina_lyna

semoga gmebira mkn roti arab tu.........

281020092960
29-10-2009
1st time coba...alhamdulilah menjadi...tp x le secantik tuam punya resepi kan....pa pun tima kaceh sofi....len kali leh coba lg.....
Laporan oleh: NURAINA

tq sudi mencuba dan tahnah menjadi........

Roti_arab
17-11-2009
Roti arab bentuk hati.. dah buat resepi nie banyak kali... anak2 dan hubby suke sangat... thanks for the resepi
Laporan oleh: mizz218

come tuu.........

Dsc01375
18-11-2009
buat makan malam, dah canai extra simpan dalam peti sejuk nak wat sarapan esok. sedap laa..lembut sangat..dah 2 kali buat sampai husband mintak buat lagi..tq yer
Laporan oleh: lan_ieza

wow arab dia... tq cuba

Dsc01376
18-11-2009
baki wat letak inti kacang merah..lembut jer..wat leper cam biasa tapi tak kembung cuma kuar bisul..agaknya inti berat tak mampu nak menaikkan diri dalam minyak..hehhe..tapi memang sedap laa..
Laporan oleh: lan_ieza

yang penting sedap... dah jd pelbg variasi. tahniah

Picture_063
30-11-2009
sedap..bekpes ariraya...tq sofinar
Laporan oleh: junjs11

amboi raya2 mkn arab noo

Roti_arab
30-11-2009
salam sofinar, tarra....ni dah 2nd time buat. sedap dan lembut. semua suka. tak de kari, kita makan dgn kaya. pun sedap gak. makasih byk resepi ni.
Laporan oleh: anaz1977

tahniah

Imag0466
13-01-2010
Dah selalu buat untuk fb dan minum petang ,seronok tengok sebab buat menggelembung jer .....tq sofinar share resepi ni
Laporan oleh: fazliaza

tq cuba

Dscn2216
18-02-2010
dah byk kali buat,memang senang sgt n mudah.
Laporan oleh: jann
Roti_arab
24-04-2010
Senang dan sedap. Buat breakfast pagi ni di tanah Arab.. TQ Sofinar for the recipe.
Laporan oleh: okeed
Photo478-001
29-10-2010
rasenye kali ke 10 wat br smpat upload..
Laporan oleh: khaty88
Img_9279a
20-05-2011
sukernya hati sbb roti menjadi... makan cicah kari sampai menjilat jari... hihihi..
Laporan oleh: Kak Rosenah
Snapshot_20110521_5
21-05-2011
baru buat ptg ni..sy wat stgh adunan. betul2 mjadi...kembung n sedap. ank2 suke sgt..sy buat versi goreng n bkar...sedappp sgt..tq for resepi..dah byk sy cube resepi dr u..mmng sumenye mjadi..thanks u very much..
Laporan oleh: fieda75
Image_574_
29-09-2011
sedap...tq sofinar...
Laporan oleh: ross84
Roti_arab_n_asam_pedas_004
11-11-2011
assalam soffi, memang sedap sangt roti arab ni, elok je kejadiannya
Laporan oleh: rosaliza
Roti_arab_2
12-11-2011
hehe.. akhirnya ada jugak 2 yg kembong bulat2.. kalau x jd bentuk alien.. hihi
Laporan oleh: tun_telani
P1010443
25-11-2011
walau x kembong nak tempek jugak hehehe...kelam kabut ngan baby yg demam...tp anak2 bedal je :)...tqvm
Laporan oleh: zsrina
12-01-13-164200
17-01-2012
sofinar, resipi roti arab ni sy wat pizza crust. wat 1kg tepung gandum, dpt la 10 keping pizza. alhamdulillah, sedap sgt2.
Laporan oleh: akma_4th
P8010855
22-01-2012
dah byk kali buat..bru nk lapor...tima kasih...sedap cicah kari ikan..:P
Laporan oleh: kak chah no.one
160220121351
17-02-2012
buat utk sarapan pagi tadi.., first time buat roti arab...emm.. lembut dan sedap....tq kpd tuan punya resepi...
Laporan oleh: Zai95
Foto0388e001e001e001
10-03-2012
salam sofinar trma ksh kgsi rspi..sdap roti ni cicah plak dgn kari.. tp kna bljr cra nk grg sbb ada yg tak kembung
Laporan oleh: Norriyah
Photo__44_
28-03-2012
Seven try buat semalam. Tapi tak follow step sgt. Maybe sebab tu dia tak kembang sgt. Lagipun cuaca masih sejuk lg kat sini. Apa2 pun husband seven suka sangat makan. Berebut2. Lembut bila dah gigit.
Laporan oleh: sevenoctober
Picture_007
29-03-2012
Mudah dan sedap sangat roti ni... Best sbb lembut... Tq!!!
Laporan oleh: ♥Sasha_Azhar♥
Roti_arab
05-05-2012
Salam , akak dah banyak kali buat roti arab ni tapi kali ni baru teringat nak bg laporan. Terima kasih utk resipi ni ya!
Laporan oleh: kaknita
Roti_arab
05-05-2012
Salam , akak dah banyak kali buat roti arab ni tapi kali ni baru teringat nak bg laporan. Terima kasih utk resipi ni ya!
Laporan oleh: kaknita
Dsci1962
17-06-2012
Tq, for resepi.X ikut sukatan sgt main agak2 aja.Apapun menjadi & sedap.Rangup di luar dan lembut di dlm....
Laporan oleh: tempoyak108
P1030533
08-11-2012
thanks..my kids suka. izinkan sy update resipi ni kt blog sy je for my reference
Laporan oleh: mardhiyah81
130121_roti_arab_sambal_sardin
22-01-2013
project dinner mlm td dgn hby. 1/3 adunan dpt 6 biji. kenyang mkn. menjadi n sdp sgt cicah dgn sambal sardin. wat pn sng je. x sbr nk wat lg. tq!! :D
Laporan oleh: moonbug
Roti_arab
23-01-2013
1st taim wak tuk dinner mlm tadi..
Laporan oleh: ummi_Q
130124_roti_arab
24-01-2013
wat lg utk bfast pg td. this time tambah fresh milk sikit n guna melted butter. sy wat doh bulat2 mlm td n tgglkan overnight. pg ni canai blk n goreng. kembung2 smuanya. cicah sambal sardin, senang, sedap n kenyang. dah jd favorite. tq!
Laporan oleh: moonbug
20140914_121654
14-09-2014
Salam.sedap,lembut,gebu dan yg pasti mudah nak buat roti arab ni.terima kasih share resepi.
Laporan oleh: nurul auni nasir
20140914_185734
14-09-2014
Buat lg utk mkn ptg,buat utk bf td xcukup sikit sgt..xnaik kembang,to tetap lembut&sedap...nyummm...nyummm
Laporan oleh: nurul auni nasir

Komen (91)

31-01-2008, AlongRoz komen :

sofinar, ksian Along x pernah tengok benda ni....camne rupa kat dlm dia yek? kembung angin ke kembung gebu? Tunjuk lah gambar roti yg koyak satu.


31-01-2008, mrsdayat komen :

sdap roti arab nih. manis2 sket rasa die..AlongRoz, sy tlg jawab ek.. roti ni kembung angin..ehehehh..bile dah sejuk nnt die kempess jer...


31-01-2008, mrsdayat komen :

sofinar..tq ye bg resipi..bule try nnt ni


01-02-2008, sofinar komen :

memang kembung angin, tima kasih mrsdayat tolong jawab, kalau kat penang roti arab ni sebiji dalam 50sen dijual bersama kari daging atau ayam


01-02-2008, daunpandan komen :

Sofinar..nampak sedapni, nak cuba tapi nak tanya skit roti ni goreng terendam ke guna myk skit je ?


01-02-2008, sofinar komen :

goreng terendam


01-02-2008, daunpandan komen :

Thanks , resepi sarapan esok pagi... nanti sy anta laporan k , tungguuuu....


01-02-2008, niksue komen :

Tq sofinar sbb letak resepi ni....selalu beli untuk mkn pg 70 sen sebiji pas ni leh buat sendiri plak.........


02-02-2008, sitinur komen :

roti ni tmbh gula lagi boleh x?ke dh ckp manis?


02-02-2008, sofinar komen :

sitinur, roti ni tak manis sebab dia untuk dicicah dengan kari,


03-02-2008, daunpandan komen :

Sofinar roti arab saya tak cun cam awak buat, doh nak kena uli lama ke atau ada tips time canai ke ,tolong...


03-02-2008, Mama chombi komen :

Kita ni blurr bab yis lah. Yg dlm kotak biasa beli tulis instand dry yeast (SERBUK). Setahu kita, sebelum guna kena kasi active dulu kan dgn air suam? So, that means yg campur dgn tepung tu after ianya dah active or just the serbuk by itself? ampunnn..mintak ajar sikit :)


04-02-2008, habibi komen :

mama chombi...kalau guna instant yis serbuk, habibi just campur terus dalam tepung...tapi kalau nak betul2 make sure yg yis tu ok ke tak bolehla rendam dalam air suam dan tunggu sekejap, kalau berbuih2... (masa tu kalau nak campur sikit tepung dan gula pun boleh..) maknanya yis tu can be proceed la adanya... tapi kalau guna yis basah, kenala rendam dulu...rasanya boleh faham tak dgn penerangan ini? ;)


04-02-2008, Mama chombi komen :

Ya habibi, t'kasih. Faham lah kita sekarang. :)


05-02-2008, sofinar komen :

daunpandan saya uli tak de lama sgt, cuma lepas mencanai jgn biar lama sgt untuk goreng, mamachombi saya guna yis mauripan


06-02-2008, nadiahahn komen :

huiyoooo..50sen ek?kat kl rm1 satu!


08-02-2008, sofinar komen :

rm1 di kl? mahainya buat sendiri la nadiah 1 kg tepung dapat dalam 30 biji tupun besar2 juga, 1kg tepung baru dalam rm2, wow berniaga di kl memang menguntungkan


11-02-2008, tulip77 komen :

tanya skit...goreng dlm minyak byk ke minyak sikit??? tak leh nk imagine nih :P


12-02-2008, sofinar komen :

dalam minyak yang banyak macam goreng cucur udang atau cucur pisang


18-02-2008, kuzzy komen :

hu..hu.. dah dpt resepi ni kena cuba . dulu hubby selalu beli, kat depan opis dia ada jual . sekarang dah pindah opis dah tak beli lagi.. dah dapat resepi apa lagi ....blh buat time kacihlah sofinar...


20-02-2008, shima_2210 komen :

shima dh buat semlm. 1 versi goreng n 1 lg bakar. tp shima prefer yg bkr nye. siap buat kari lg kul 12.30 mlm lak tu semata2 utk bf pg nie. ader gak yg shima goreng smlm tp smpi pg nie still kembung n lembut kt dlm. best ler leh jimat duit beli roti.


28-02-2008, fiqa_makan komen :

roti arab yang saya buat kenapa tak leh kembong? adakah sebab angin tak cukup dalam doh yang diperap atau uli tak cukup kental? saya tak berapa faham kenapa tak leh kembong ni..sofinar tolong jawab sat.


28-02-2008, fiqa_makan komen :

roti arab yang saya buat kenapa tak leh kembong? adakah sebab angin tak cukup dalam doh yang diperap atau uli tak cukup kental? saya tak berapa faham kenapa tak leh kembong ni..sofinar tolong jawab sat.


29-02-2008, sofinar komen :

tak mau kembong ye? kenapa ? dah ikut semua langkah ke? minyak kena betul2 panas, jgn terbalikkan roti sehingga betul2 kembung, lepas canai jgn biar terlalu lama, uli tu asal dah licin selalunya ok, cuba lagi ye fiqa, saya fist time buat pun tak kembung


03-03-2008, tulip77 komen :

sedap...sedap..sedap... rugi la sapa tak cuba...makan 5-6biji pun tak perasan...hehehe


09-03-2008, deqdill komen :

sy punyer problem pun same macam fiqa..die tk kembung pun masa goreng..naik sket sgt jer..tk sama cam yg dlm gambar....sedih nie...


10-03-2008, ros_linda komen :

TQ Sofinar for the recipe. I org baru di web ni dan salam perkenalan dari saya. I tried buat semalam. Hubby, my children dan mak I suka sangat makan roti ni. Sampai 2, 3 biji sorang. I rasa kena main dengan api sikit utk jadi kembong. Bila saya cuba pakai api sederhana ok. Bila pakai api kecil dia x nak kembong. But will try again next time sampai betul2 success dan boleh tempek gambar bagi u tengok. ok


08-04-2008, yatiezaini komen :

sofinar.. doh roti ni blh prepare dulu & simpan kat peti ais x.. bila nak mkn baru goreng....tks


09-04-2008, yatiezaini komen :

dah try buat tuk bf pagi td...wat 1/2 adunan..adun pkl 11mlm pastu masak 6.30pg.. perap lat luar jer .. suhu bilik.. x simpan kat peti ess.. goreng pagi td ... ok .. roti arab tu mengelembung... pastu cicah ngan kuah kari balen cicah ngan roti jala .. kembung,garing & lembut.. yg paling ptg sedap & senang...btambah 1 lagi menu bf ku...tq tq ..


10-04-2008, sofinar komen :

tak pernah lak prepare dulu and simpan dalam peti ais, tima kasih yatie kerana cuba maknanya boleh la prepare dulu, tima kasih sekali lagi.......... kalau boleh hantar la laporan


10-04-2008, yatiezaini komen :

sofinar.. kita x simpan kat peti ess pun.. simpan kat luar jer.. ada la dlm 7 jam lebih dok peram dlm plastik baru di masak.. mklumlah saya ni rajin skit nak bangun pagi2 bergelumang ngan tepung .. kan silap2 hari bf roti canai kat kedai mamak jer.. hilang plak roti pak arab... tu pasal kena prepare awal2...


30-05-2008, harissa komen :

hai..saya org baru di sini..dah try buat petang kelmarin. pagi ni buat breakfast pula, hubby bw bekal. sedap sangat..anak2 pun suka tq very much sofi...nanti saya upload gambar. nak tanya, sofi duduk di penang kat mana? saya pun org penang gak


30-05-2008, harissa komen :

Hai..saya org baru kat sini.dash try buat dua kali petang kelmarin dan breakfast pagi td. Anak2 suka sangat..tq sofinar...sofinar org penang ya, kat mana?saya pun dari penang gak.salam perkenalan..


08-06-2008, sofinar komen :

terima kasih harissa... salam perkenalan juga, rumah mak saya kat sg lokan (pmtg che tak), umah mak mertua kat sg 2, harissa kat mana?


08-06-2008, sofinar komen :

op upa plk umah saya kat pdg serai, kedah


14-06-2008, KaSiH` komen :

sofinar.. nak tanye.. x kasi garam ke? tq


14-06-2008, sofinar komen :

saya tak letak garam biasanya...kalu nak letak sikit pun ok... kasih kak nor kiut la arab u... terpaksa balas kat sini sebab tak leh nak balas komen


21-06-2008, deng komen :

sye dh wat aritu..just add garam sket fight rase ngan yis..mmg sedap! thanks =)


23-06-2008, harissa komen :

rumah mak saya kat kg kastam, rumah saya kat sg petani..tp skrg saya ada di uk, ikut husb smbg belajar.kalau ada email boleh bg tak?email saya-alinsyirah79@yahoo.com. sj nak tmbh kenalan..


01-07-2008, sofinar komen :

email saya sofinar@yahoo.com


01-07-2008, umifeeza komen :

dah lama cari resepi roti arab yang rupe cam ni, kembung di tgh. Sbb resepi roti arab yg saya jumpe, rupenya lain...tebal dan gebu. Oh, sofinar kat pdg serai ek? Tmn apa? Saya tggal di kulim. Actually saya baru je kat myresepi ni.


02-07-2008, sofinar komen :

saya dekat taman melor indah. kulim kat mana umi fieza, semoga kita boleh berjumpa suatu hari nanti... jemput datang ke rumah.... ada alamat email? alamat email saya spt diatas


02-07-2008, umifeeza komen :

saya kat tmn bidara dkt ngan mini stadium keladi. email saya umifeeza@yahoo.com...insya allah, kalau ada ksmptn bleh jumpa.


05-07-2008, aa_iezah komen :

hi sofinar org penang ke? klu umah mak kt sg2 2 dh dkat2 dh dgn umah sya.. salam perkenalan dr iezah jg.


07-07-2008, sofinar komen :

salam perkenalan iezah.... senang2 email la.. blh kenal lebih lanjut


09-07-2008, zila66 komen :

hai..sofi..npk sedap ne,nk cuba lh tapi....ada masalah skit...yis tu 6g kn,agak2 dlm 2 st ke?...tolon sy hihihi.. nk buat ptg ne..(klu bleh)...tq.


18-07-2008, zila66 komen :

sofinarrr......u dimane? kenapa x reply....hana6877!!!!...ana tolong jwb kn 6g tukar dlm sudu brapa?...sudilh kiranye....nk sgt buat roti neee.....tq....


18-07-2008, hana6877 komen :

aduh k.zila66...jgn kuat banget sih....hana denga nih...hihi...hana kat jepong nihhh... slm perkenalan...


18-07-2008, hana6877 komen :

k.zila66..klu 6gram tuh klu tk silap hana, 2 sudu besar....


18-07-2008, hana6877 komen :

2 sudu besar rata yer bukan penuh...klu gune yis mauripan tuh separuh lebih skit jek..arap dpt membantu...


18-07-2008, zila66 komen :

hihihi..tengah mnaip ye..he.he..kzila tau ana duk jepon (jauh)tu kena kuat panggill.. apa mcm bleh tolong x? jwb soalan datas.(blehlhh)..tq ana....slm perkenalan jga.


18-07-2008, hana6877 komen :

sory k.zila....type error tuh...ina bkn ana..:)) ina tk penah wat lg roti arab nih tp nk try juga nnti....rasanya dh btol dh sukatan sudu tuh...tp kene tnya gak ngan empunya resepi nih k.sofi.....:)


18-07-2008, zila66 komen :

m' ksih byk2 ya...sayang kt Ana..... dpt kzila buat .ptg nee jga hehehe..TQ.


16-10-2008, aludra komen :

jelesnyer.. tengok roti arab ni.. macam menarik jer... saya pun baru2 jer nak belajar cuba2 resepi nih... nanti nak buat breakfast sabtu ni.. pastu saya update gambar yek.. thanks for the resepi..


17-10-2008, aludra komen :

sofinar.. tak sabar tunggu sabtu.. dah buat dah tadi untuk dinner.. tak gelembong la sofinar.. mungkin sebab tak guna minyak banyak kot.. malu nak amik gambar.. tak pe. next time cuba lagi.. tapi my hubby and my son suka.. dah habis pun...


08-01-2009, sunkist komen :

as, best la tgk roti arab tu... mkn dgn apa tu? bila la kita nk try ni agaknye.. hehe


08-01-2009, as75 komen :

sunkist..MESTI cuba.. memang sedap.. cicah ngan ape2 kari pun sedap.. yg ni as cicah ngan kari sardine!!


12-01-2009, fairuz_zan komen :

Saya buat mlm tadi..anak saya suka sgt. Makan dgn dalca. Saya buat 1/2 adunan, dpt dlm 8 biji. Bila goreng mmg kembong dan lembut sampai sejuk. Tq sofinar share resepi ni..


30-03-2009, idza komen :

akak dah try buat weekend lepas. Menjadi. ada tepung lebih, bulatkan kecil-kecil, letak dalam bekas tutup dan masukkan dalam freezer. esoknya keluarkan biar hilang sejuk. canai dan goreng. Boleh buat roti arab frozen ni!


30-03-2009, idza komen :

akak dah try buat weekend lepas. Menjadi. ada tepung lebih, bulatkan kecil-kecil, letak dalam bekas tutup dan masukkan dalam freezer. esoknya keluarkan biar hilang sejuk. canai dan goreng. Boleh buat roti arab frozen ni!


16-04-2009, watierman komen :

Tq ye Sofinar 4 d resepi....makanan anak akak tiap hari takut lak jadi besar macam mak arab lak.....dah tak nak mkn nasi lak skg ni....nak hantar gambar tak smpat tgkp dah habis kena ngap.....halal ya ....


19-05-2009, mrs.ilah komen :

mmg hot la resipi ni...sy ada makan roti arab ni tp yg instant pnya..ni dah tau resipi blh cuba..


20-06-2009, kak_ina74 komen :

baru pas makan....sedap n yang paling penting menjadi cam tuan resepi buat.. hehe...time kasih..


04-07-2009, ibu nuruls komen :

buat lagi utk kali yg ke3...ssgtlah improvenya..cantik dan kembung..& yg paling ptg sedappp..doter i yg sulung mkn spi 4 ketul...best...tq sofinar....:-)


06-07-2009, SMZ.fnb komen :

roti ni brape lama boleh tahan?? kalau mcm sy nk buat utk jual...boleh frozen kan ke mcm mane??


19-08-2009, ina_lyna komen :

dah lama buat.baru berpeluang antar report... bestttttttt!!!!!! hehe


30-08-2009, haslindaelias komen :

best dapat resepi ni. baru nak cuba. ada sesape tau camner nak wat roti tortila? guna tepung jagung....


29-10-2009, Ibu.Izzah komen :

maaf bertanya.. baru belajar masak.. maksud canai tu camne ek.. kena gelek dgn pengelek ke boleh guna tangan..


29-10-2009, kakfiza komen :

Ibu izah,kfiza tolong jwbkan..canai guna penggelek akan dpt bentuk roti yg bulat dan kemas,guna tgn pun boleh jugak,tp x berapa kemas la..


17-11-2009, NorPrima komen :

saya pun dah cuba ,tq for ur resepi...


19-11-2009, alongcun68 komen :

ohh cmni rupenye roti arab yek.nmpk cm sng jek nak wat.sofinar... nak tnya ckt leh cicah ngan mushroom soup x?


23-12-2009, intan30 komen :

nak buat lah, dah lama cari resepi ni. harap2 jadi.


20-04-2011, adik_teratai komen :

ni kalo kt arab roti ni belah 2 pastu letak salad, kentang goreng, tomato n telur rebus....makan sekeping kenyang sampai petangg


23-04-2011, masna komen :

klu x bubuh yis x pa x


23-04-2011, rieyzana komen :

hmm.. satu hari nanti pasti akan ku cuba resepi nieh...


28-04-2011, ainanabilah komen :

dah cuba dah! hasilnya amat memuaskan. thank you kak sofinar :)


25-05-2011, suzzlyn komen :

salam... nak tanya.... 500g tepung tu agak2 brp cawan ek?


25-05-2011, DatinLulu komen :

suzzlyn: maaf,,,ya! sy tlg jwb,,,lebih kurang 2 1/2 cawan, TQ :)


25-05-2011, nuni komen :

2 1/2 cawan tepung gandum bukan ke dlm 250-300g tepung ke? maaf la kak zie..sy pon xtau sgt.tp kalau ikut perkiraan kak fida 200g=1 1/2 cawan.


25-05-2011, DatinLulu komen :

nuni: aaa,,,aaa,,,maaf la, penimbng sy wat hal pula,,,suzzlyn: lebih kurang 5 cawan, TQ,,,nuni,,,caaayangg,,,U, lah ;)


25-05-2011, suzzlyn komen :

DatinLulu & nuni : tq2.. ingat nak wat stgh adunan je... byk sgtlar 500g tu...


25-05-2011, suzzlyn komen :

jap, so kalau 1/2 adunan je, 250g..lbh kurang 3 cwn lar kan?? tq


25-05-2011, nuni komen :

suzzlyn : nuni tolong jawab ye. kalau separuh adunan lebih kurang 2 cawan hingga 2 1/2 cawan.dohnya mesti lembut baru boleh kembung.jgn lebih tepung tau.


05-07-2011, lindaaknoor1 komen :

yis tu xpyh bubuh air ke..terus campur ngan tepung je..klu goreng dlm minyak sikit boleh kembong tak..mcm goreng roti canai..


08-08-2011, fyza_kdh komen :

Sgt snang n sdap...dh bt ptg kmarin tuk berbuka......tq sis tuk resepi nya.....!!


18-09-2011, akma_4th komen :

jumpa kat internet resipi pizza guna roti arab sbg crust. rupanya di copy resipinya dpd sofinar. mmg lembut crust pizza guna resipi roti arab ni. xrugi cuba. tq sofinar.


30-11-2011, eixora komen :

dah cuba buat, mmg sedap, hb suka sgt siang malam mintak roti arab... sedap cicah kuah dal dan sambak manis.


07-07-2012, Alang86 komen :

i know..roti arab ni abis2 serupa dgn PAU GORENG @ cempiang bla tgk..myb sm jer..cm pnggilan jak berbeza..so sblm ulik nk wat bulat2 leh letak kacang merah@tausa sbg intinya..pastu canai nipis n biarkn brp mnt..pastu bru la digoreng..mmg indu lak nk mkn...


22-01-2013, shidazaid komen :

mentega, minyak dan gula dibancuh dgn air suam.. mentega tu suhu bilik ke pkai mentega cair?


22-01-2013, moonbug komen :

shidazaid: i pakai mentega yg lembut suhu bilik. tp kalau cairkan dulu pn ok jgk. lg sng. gud luck! :)


25-01-2013, shidazaid komen :

terima kasih.. da menjadi.. kembung... mcm roti puri org india.. tp xkembung gemuk mcm u punya..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd