Google+

oleh: nure Nasi tomato

Img_0168

simple dan gerenti sedap


Created on : 09-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nure




Bahan-bahan ( 4~5org )

  • 4cwn beras(dibersih dan ditoskn)
  • 190g minyak sapi(kalau darurat boleh guna marjerin)
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1/2 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 5 cm kulit kayu manis
  • 1 biji bawang besar dicincang
  • 160g tomato puree (dlm tin)
  • 1.8 leter air rebusan yang cair (bole juga nk guna kiub pati ayam)
  • daun saderi yang telah dicincang dan bawang merah (optional)
  • bhn dikisar: 2 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah dan 1 hiris halia

Cara-cara

  1. Cairkan minyak sapi diatas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 1-2 minit.
  2. Masukkan bahan tumbuk dan teruskan menggoreng hingga masak. Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu.
  3. Kecilkan api dan tuangkan puri tomato.Biarkan mendidih perlahan-lahan dan masukkan beras.Kacau rata-rata selama 1-2 minit.
  4. Masukkan air rebusan dan garam secukup rasa.Biarkan cecair meresap ke dlm beras sebentar.
  5. Kecilkan api, tanak nasi itu dengan bertutup hingga masak, masukkan daun saderi dan bwg goreng.









Laporan Masakan Bergambar (14)

Img_0168
10-10-2006
minta maaf ye yansani..sy pun x pasti kalo di timur jelatah dipanggil apa. Mungkin acar atau jelantah kot. Selalu org masak masa kenduri kahwin. Yani, resepi jelatah ni insyaAllah akan sy letak..
Laporan oleh: nure
Nasi_tomato
01-06-2007
I tried this nasi tomato dengan ayam masak merah choppy! Meletoppp!!! thanks
Laporan oleh: mummysufia

welcome..!

Dsc01002
24-03-2008
Ini dia nasi tomato versi azie, menu lunch td emmm mmg sedap first time buat tp guna tomato blend jer..menjadi! TQ
Laporan oleh: Aziemas
200620092147
20-06-2009
Hari ni dah try masak nasi tomato. 1st time wat nasi tomato tapi guna rice cooker.Nasi jadi lembik ckit walaupun dah ikut sukatan resepi.Maybe coz tak masak atas api kot kawan2 ek? Pes tomato tak der.Elin balun ajer guna sos tomato.Ha ha.Apa2 pun mmg sedap.My hubby n anak2 pun suker.Makan plak dgn ayam masak merah Choppy.Peh.Thanks...
Laporan oleh: elin8888
Snapshot_20090423_8
06-07-2009
dah lam buatnya, baru sekarang dpt hantar report...anak2 kata sedap...siap ngan ayam masak merah juga acar timun...since 1st time buat sampai la ni dah byk kali buat coz nasi tomato mmg kegemaran anak2 & hubby...berbaloi try...tq tuan punya resepi...jimat x yah beli lagi...
Laporan oleh: mas9540
Snapshot_20090423
06-07-2009
ni send photo resepi je...yg tadi tu ank2 sebok suruh masukkan gambar deme...udahnya photo masakan x jelas...
Laporan oleh: mas9540
Cimg4034
29-08-2009
Terkurang garam. Tapi tetap sedap di makan dengan ayam masak merah. TQ Nure
Laporan oleh: suehanes
Nasi_tomato
07-12-2010
tq nure...sedap!~ makan ngan ayam masak merah n pajeri nenas kak e...
Laporan oleh: nOOrsha
Image1324
16-03-2011
menu malam ini..haha..hubby kata sedap..tq pd tuan punya resepi.
Laporan oleh: cikgulina
Dsc06511
01-07-2011
dh lama buat..baru ada kesempatan...emmm...sedappp...mekasih ya
Laporan oleh: k.zila66
Dsc00200
21-07-2011
Maaf la takda proper gambar...xsempat! siap masak da kol 3..tp yg penting jadik!! pestime cuba masak nasi selain nasi putih or nasi lemak...ekekek.. :P
Laporan oleh: WaniGhani
12112011813
13-11-2011
anto laporan.. tq nure sedappp.. (^-^)
Laporan oleh: lady_effa
1325599964258
04-01-2012
salam nure, saya dah cuba resepi nie, mmg best la, hubby balik makan sampai bertambah2, anak2 pun suka, double thumb up 4 you :)
Laporan oleh: nananina
Dsc00183
15-08-2012
salam ramadhan nure...buat lagi utk bebuka smlm sedap...timekacihh..
Laporan oleh: k.zila66

Komen (29)

09-10-2006, nure komen :

sedap dimkn bersama ayam msk merah, kari dal dan jelatah (sebenarnye ni menu berbuka puasa hari pertama i)..


10-10-2006, yansani komen :

nure, blh tnya sikit.. maaf ye saya ni org pantai timur... JELATAH tu apa?


10-10-2006, yani komen :

nure.. letaklah resepi jelatah.. i pun sama macam yansani.. tak tahu juga.


10-10-2006, riena komen :

riena nak tanya sikit kat sini sbb krg pasti, cara2 no 3 & 4 tu ada amp. Amp tu apa yek?


10-10-2006, admin komen :

riena... sorry tu error sistem ni sebenarnya.. bila tulis simbol akan keluar macam... so i dah edit ... sorry..


10-10-2006, riena komen :

TQ....


12-10-2006, masz komen :

yansani,JELATAH tu acar buah la. kat utara dipanggil jelatah


17-10-2006, lindw komen :

jelatah tu.. campuran timun, nenas, carot, udang kering, cili padi, bwg skit, kacang tumbuk, pastu gaulkan kan tmbh asam limau & gula skit, biler dah gaul tu dia akan berair skit sbb timun td.. org perak panggil benda nih jelatah.. acar buah tu yg letak buah pala err acar buah femes dikalangan org jawa.. agaknya laa kot


13-12-2006, junjs11 komen :

ye betul la tu..acar yg ada timun, carrot, bawang, cuka dll tu. hmm...senang resepi ni..dah try, anak2 pun suka..tq


05-01-2007, adana_light komen :

tomato puree (dlm tin) tu kalau diganti dengan tomato yang kita bland, boleh ke? atau lain rasanya nanti? saya x beberapa makan yg sedia dalam tin.


06-01-2007, nure komen :

bole aje adana_light...maybe lebih fresh n sedap


18-02-2007, TINIE komen :

KAK NAK BUAT NASI TOMATO N NASI AYAM GUNA BERAS BIASA XPE KE ATAU PUN MESTI GUNA BERAS BASMATHI?


02-03-2007, nure komen :

tinie, xpa ja guna beras biasa.sukat air mcm nak masak nasi biasa..saya pon selalunya guna beras biasa ja kalo dh basmathi xda sbb kat sini beras basmathi mahal.. :p


18-07-2007, yanns4 komen :

nak tanya..ape beza wat nasi tomato pakai sos tomato n tomato puree..mane satu lg sedap ah?..


01-09-2007, maria_ashira komen :

saya try esok..


27-11-2008, zila66 komen :

ari ne masak nasi tomato resipi awak..best sgt..lawan ngan ayam masak merah choppy tq nure..


16-03-2009, ieza_beledza komen :

thanks nure...alhamdulillah jadi pun nasi tomato saya..mula2 takut gak takjadi...saya tambah kismis n kacang peas menambah kesedapan nasi tomato ni... lepas ni leh cuba resepi saya pula..


20-08-2009, bonda81 komen :

i dah try mkan mlm n meletop mak mentua pun tkjut sbab mnantu dia bkan pandai masak. tq nure


27-12-2009, puan muda komen :

nak tanya..minyak sapi tu agak2 berapa sudu yer..xde scale la nk timbang. tq


27-12-2009, ramlee komen :

scaning with your eye,,hehehe


01-12-2010, amienuar komen :

Nampak sedap, rasa pun sedap. Senang dan murah.


29-01-2011, diezamila komen :

tengok sedap..makan pun sedap........mudah dan ringkas..


16-02-2011, rush78 komen :

malam ni kita try....yabedubeduuuuu


05-03-2011, liza4hz komen :

nure..air rebusan cair tu rebusan apa??


24-04-2011, naazaa67 komen :

kenapa nasi mcm mentah...dan bau mcm hangus je bila memasaknya...apalah saya nie..x reti masak reti..sbb kalau buat nasi minyak selalu jadi,. Kenapa ek? Nak kata api besar z gak????


24-04-2011, naazaa67 komen :

owang lain buat nmpk mcm berjaya je..saya..huhuhu???


24-05-2011, zoora qushairi komen :

tq nure ! senang dan sedap :)


04-12-2011, wannorsuriati komen :

nure,kalu kita xletak bawang cncang leh x cz my son xmkn bawang...


27-01-2012, sham_lina komen :

nure, klu tomato pure saya ganti dgn tomato biasa boleh x?sebab budak2 prasekolah xboleh makan makanan dalam tin


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd