Google+

oleh: R-Lin Kek pandan marble

100_1094

variasi kek pandan


Created on : 31-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi R-Lin




Bahan-bahan ( 1 loyang ukuran 20cm )

  • 4biji telur
  • 1sdt serbuk coklat,ayak.
  • 100gr gula pasir
  • 1sdt ovallate
  • 25ml santan pekat,saya guna santan kara dalam kotak
  • 1sdt perisa pandan
  • 50gr minyak masak
  • 100gr tepung gandum }ayak
  • 1/2sdt sebuk penaik }bersama
  • beberapa titik pewarna hijau

Cara-cara

  1. Pukul telur,gula pasir,&ovallate hingga kembang.
  2. Masukkan ayakan tepung gandum & serbuk penaik.Kacau rata.
  3. Masukkan minyak masak,kacau ra ta.
  4. Masukkan santan & perisa pandan, Kacau rata.
  5. Ambil 2 senduk adunan & beri serbuk coklat.Kacau rata.
  6. Masukkan beberapa titik pewarna hijau pada adunan yg selebihnya. Kacau rata.
  7. Masukkan adunan hijau ke dalam loyang yg dah digris.Masukkan adu nan coklat,marblekan.
  8. Bakar pada suhu 180c atau bergantung pada kepanasan oven masing -masing selama 30 minit.

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (13)

Pandan_marbel
02-02-2008
K..ini dia pic nya.....hmmm lembut sekali. But kena bakar 45 minits coz i pakai oven yg kecil.
Laporan oleh: Mama chombi

waa...cantik la..kemas lagi..tq dah sudi mencuba resipi ni..

Step_by_step_932
03-02-2008
Sedap, lembut, gebu dan tak manis...best!!...tanggal gigi pun leh makan kek nihh..ahakss!!
Laporan oleh: Mat Gebu

wah..en.mat gebu pun sudi mencuba jg,tq,tq..

Imgp4406
04-02-2008
a bit dry la i buat.. maybe kene kurangkan suhu oven. tapi cicah ngan teh-o sedap.. mcm makan baulu!
Laporan oleh: tuberose78

ye la...nampak kering sikit,tp ttp lembut kan..

Kuih-muih_018
08-02-2008
sedappp sesangat..mcm yg kat kedai..thanks for the resipi
Laporan oleh: intan_zabidin

welkam...

Marblepndn
12-02-2008
Dah try, ok juga rasanya lembut, tapi kenapa masa mula2 masak dia naik kemudian bila dah sejuk kek ku menurun dan leper saja, apa2pun tima kasih.
Laporan oleh: sofinar
Kek_pandan_marble_-_r-lin
22-03-2008
Sedap kek ni, bahan pun simple. TQ.
Laporan oleh: AlongRoz
Pmc
23-12-2008
sedap kek ni..gebus..TQ ya
Laporan oleh: Aziemas
Dsc02312
16-12-2009
TQ 4 resipi. sedap & gebusss ni, senang nak buatnya...rugi tak cuba, my hbby & anak2 ckap sedap mcm beli kat kedai TQ..TQ..TQ..
Laporan oleh: zida_idah
Kek_pandan
29-12-2010
mmng sdap kek ni...lmbut je..
Laporan oleh: misswhy
Santai_005
03-01-2011
Kek Marbe Pandan ni saya dh double kan sukatan nyer...coz penah ikut dri sukatan asal, xcukup....so nk byk, saya dooublekan dia....tpi mmg sedap, gebu sgt.....thanks sbb berkongsi resepi ni....
Laporan oleh: Aini DTHO
Dsc00279
03-03-2011
dah lama buat kek pandan,baru hari ni sempat nak hantar.kek ni sedap,biarkan semalaman baru mkn,memang sedap.
Laporan oleh: rahel
Image0629
15-11-2011
mmg sedap kek nie..tq atas resepi yg marbeles nie..
Laporan oleh: ina75
Kek
17-12-2011
dh try buat smlm mmg lembut sgt tp marble x jd sgt..thanks anyway ya
Laporan oleh: adyna

Komen (23)

01-02-2008, sofinar komen :

kenapa tak keluaq lagi resepi nya


01-02-2008, sofinar komen :

haa dah kuaq dah , tima kasih nak salin ni


02-02-2008, Mama chombi komen :

K...kita baru masukkan kek dlm oven....later kita akan hantar komen bergambar pulak...senang nya...tak sampai 15 minit dah masuk boleh bakar.


02-02-2008, Mama chombi komen :

Tkasih Lin...(lupa lak) :)


02-02-2008, Mama chombi komen :

eh?


04-02-2008, taktau_masak komen :

umah kamek xde oven,,tingin sgt nk try,,,,selain bako leh KUKUS tak cm kek coklat tuh..tulong jwb..TQ.


05-02-2008, R-Lin komen :

mmm..tak tau la..try la buat kukus,buat 1/2 resipi dl pas tu masuk acuan apam yg comel2 tu ataupun guna acuan muffin yg dialas kertas muffin,kukus dalam 15-20 minit.Tp sy gerenti tu menjadi tau...


06-02-2008, R-Lin komen :

ooppss...sorry,tertinggal satu kata. taktau_masak...maksud saya,saya tak gerenti tu menjadi.maklumla..ni type pun ngan pegang anak skali,asik kena kacau je..


08-02-2008, intan_zabidin komen :

salam sis..ku dah cuba buat kek nie...puas hati..anak2 semuanyer suka baru buat ajer dah kena ngapp....thumb up to u..


12-02-2008, ikeverse komen :

kalau tak letak ovallate boleh tak?


29-03-2008, mama_nie komen :

R-Lin nak tanya sikit, saya dah cuba buat kek ni 3 kali alhamdulilah anak n hubby suka tapi kenape lepas keluar dari oven tepi kek mengecut? Suhu oven saya pakai 170C api bwh aje n lepas bakar tu terus saya keluarkan dari loyang, Tolong le.


04-04-2008, R-Lin komen :

sorry baru jwb skg.. ikeverse...saya tak tau klu tak letak ovallate ni jadi ke tak. Tapi klu saya tengok dr resepi2 lain,terutamanya resepi kek yani punya,dia tak de guna bhn2 mcm ni,dia guna cara asingkan putih telur & kuningnya,pas tu pukul putih telur dgn separuh gula smp bertanduk/betul2 kembang,pastu masuk bhn2 lainnya.kuning telur tu pukul bersama gula yg separuh lg tu sampai keputihan,baru masuk dalam adunan putih telur tadi.Tapi saya tak pernah buat mcm ni,saya agak je.


04-04-2008, R-Lin komen :

mama_nie...timekasi dah sudi mencuba resepi kek ni.Kek ni memang lembut sangat n kurang manis (lemak).Pasal kek mengecut,saya pun terkadang macam tu jg :}.Mungkin sbb masa pukul telur tu kurang kembang.Tapi sbb ada ovallate jd walaupun telur tak kembang sempurna kek ni ttp lembut.Tp kek ni akan mengecut bila dah keluar oven.Ini hanya pendapat saya je.Saya pun bukannya pandai sangat...


24-04-2009, sazura komen :

saya dah cuba buat kek ni semalam.Memang best.Lembut dan gebu sangat dan x berapa manis...lain kali leh buat lagi...tq atas resepi ni...


06-10-2010, zal_pins komen :

salam sis...sy nak wat kek nie tapi x faham sukatan "sdt" n "gr"????sy dah tanya ramai member tapi d'org pown x faham?leh x sis tlg bagi tahu 'sdt' n 'gr' stnd for what??"gr" tu gram kew?


07-10-2010, mimieda komen :

mcm senang nk buat la..leh cuba nih..


07-10-2010, mimieda komen :

zal_pins..rasanya sdt tu sudu teh n gr tu gram..sy pn nak buat ni..nt sama2 kita hantar laporan ye..hehe


13-10-2010, zal_pins komen :

time kasih bykkkkkkkkkkkkkk2 mimieda...hehe..sy nak buat jugak.


17-12-2010, farah92 komen :

boleh x nak sukat tepung,minyak dan gula pakai cawan? dan bape sukatannya?


11-01-2011, aya_shaari komen :

menarik nye... nt cti i nk try.. thankiu..


03-02-2011, arloonie komen :

klu dlm sukatan cawan leh tak..xde timbang la..pastu mane nk cr ovelette (actually ovelette tu ape kebendenye)..klu guna tepung kek yg dh siap leh tak..sori byk plak soalan ku..


28-03-2011, hariyanilatip komen :

yes...saya pun nk tny soalan yang sama cam farah92..pls gtaw cz memang nk try sangat2.tp xde timbang..huhuhu


21-11-2011, ijahsolehah komen :

Sedap kek ni. Terimakasih R-Lin kerana sudi share recipe ini. Lepas ni nak buat dua adunan pulak sebab buat satu adunan tak cukup. Kek cepat habis, tak sempat nak sejuk.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd