Google+

oleh: junjs11 Kek Lemon

Picture_1254__small_

Bagi yg suka lemon...


Created on : 28-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 1 loyang sederhana/loaf tin )

  • 185gm butter-pada suhu bilik
  • 3/4 cawan gula
  • 1 sudu besar parutan kulit limau
  • 3 biji telur-pukul sket
  • 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/2 cawan gula (jun wat 1/4 cwn aje)
  • 1/4 cawan jus lemon

Cara-cara

  1. pukul butter, gula n kulit lemon hingga lembut n rata.
  2. masukkan telur sket2 diselang seli ngan 1 sudu besar tepung. kemudian masukkan semua tepung sekali n kacau rata.
  3. masukkan kedalam loyang/tin bergris n bakar selama 50-60min.
  4. campurkan gula n jus lemon (x perlu larutkan gula) n siram atas kek masa masih panas. ia akan membentuk lapisan gula kat atas kek n menjadikan kek tu moist dr jus tu..

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (3)

Kek_lemon-1
03-08-2008
kak jun..kek lemon nie memang sedap laa..selama ni duk mkn kek oren je try lgi yg lemon..ni kek yg ke brapa sya dh lupa sbb slalu wat kek nie banyak kali da wat.. sedap loo...kat atas kek tu memang moist sangat..trima kasih share resepi ni..
Laporan oleh: rosshi
Dsc00326
13-09-2009
sedap..angah buat dalam cup kek..comel dan mudah dimakan..budak2 suka..tq
Laporan oleh: angah_nany
Kek_lemon_myr
28-11-2013
Buat petang semalam untuk birthday suami selepas 12am malam tadi.. bahagian tengah mendap pulak walhal dah cucuk dengan cake tester.. apa-apa pun, sedap sangat kek ni.. nanti nak buat lagi.. terima kasih junjs11!
Laporan oleh: LynnSham

Komen (10)

28-01-2008, junn komen :

kak junns11 kena pukul telur sampai kental tak? takut nanti bantat lah kalau tak kembang


28-01-2008, tulip77 komen :

sedap kek nih kak jun... sy dah penah makan..mmg lapis atas yg ada gula & lemon tu sedap sesangat.. match betul rasa ngan kek tu :) nyam..nyam..nyam... sekali makan 3 ketul...mmg sedap :)


29-01-2008, junjs11 komen :

junn, x yah smpai kental..pukul sket2 j... tulip, mmg sedap bg yg suka lemon..akak mkn lebih 3 ketul..hahhaa


19-02-2008, mariakl komen :

Junn, maria dah cuba kek ni, memang sedap n moist, exspecially bila simpan kek ni smalaman. Thanx 4 d recipe


09-08-2008, irnasz komen :

shedap.jadik gak walopon guna tgn mixer je.wat speshel tuk mak semlm besday 080808!mendpt pujian.sekejap je licen.buleh wat lg utk raya plak.slalu asek wat kek coklat jer..t.kasih junjs11.


16-10-2008, aludra komen :

Buat malam tadi... sedap sangat... saya and hubby suka sangat.. jarang jumpa kek lemon.. senang plak tu.. tak sempat amik gambar.. next time saya upload gambar...best! best! thanks for the resepi!


15-03-2011, laila93 komen :

baru buat malam tadi, tapi x taw kat mane silap sy...kek tu jd masam yg amat pd bhg atas kek...sedih betul~~


15-03-2011, laila93 komen :

knape jd camtu ye??


22-09-2011, Noran Mirza komen :

smlm buat butter orange cake junjs. Mmg menjadi, mudah & sedap.. Esok2, nk buat kek lemon junjs pulaklah.. nmpk pun mcm mudah je..


20-10-2012, lieyna75 komen :

Salam, jun. Parutan kulit limau tu maksudnya parutan kulit lemon atau oren? Sori...confused.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu