Google+

oleh: nure Kek carrot

Img_0173

gabungan rasa karot,cinnamon dan creamcheese


Created on : 09-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nure




Bahan-bahan ( 8~10 org )

  • 4 biji telur (dibiarkan pada suhu bilik dan diasingkan putih dan kuning)
  • 1 1/2 cawan corn oil atau vegetable oil (kalau tiada minyak masak pun boleh)
  • 120g gula castor
  • 100g brown sugar
  • 1 1/2 cawan carrot (diparut)
  • bahan diayak: 250g tepung gandum, 1 sudu teh serbuk cinnamon, 1 1/2 sudu teh baking soda
  • 100g walnut (dicincang sedikit)
  • 1 sudu teh garam
  • utk topping(penyedap kek): 120g butter, 250g creamcheese,120g icing sugar

Cara-cara

  1. Img_0176
    Pukul kuning telur, kemudian masukkan minyak, gula (kedua- dua jenis) dan carrot. kacau sebati, masukkan walnut
  2. Img_0177
    masukkan bahan yang diayak.Kacau perlahan guna senduk kayu. Masukkan garam..
  3. Img_0178
    dlm mangkuk yg lain, pukul putih telur sampai betul2 kembang(soft peak form)step ni penting! dan masukkan dlm adunan kek tadi
  4. Img_0180
    bakar pada suhu 170C selama 50 min
  5. Img_0182
    tips: bila dah masak, cucuk dgn lidi. Kadang2 bila cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak lagi means belum masak betul.Kurangkan suhu ke 150C~160C dan bakar lagi selama beberapa minit sehingga kek benar2 masak
  6. utk topping, pukul semua bahan2 hingga sebati & ringan.Hias atas kek yg telah disejukkn pd suhu bilik kemudian tabur dgn hirisan almond atau kelapa kering yg digoreng tanpa minyak sekejap terlebih dahulu(optional)

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (26)

Kek_carrot
13-12-2007
permintaan my hubby. sedap la. tq
Laporan oleh: shima_2210

welcome :)

Dsc02276
02-01-2008
nilah hasilnye.... memang sedap. senang sangat nak buat... kek pun lembut... tq...
Laporan oleh: nieta399

terima kasih juga sbb mencuba :)

Rimg0118
19-03-2008
ini hasilnya yg ke berapa ntah, orang opis punya order ni..pasal tu cantik sikit..
Laporan oleh: salieysa
Img_2508
09-10-2008
dpt resipi ni dr fp kawan.agaknye kwn saye tu ambil resipinye disini sbb bhn exactly same.so tepek laporan la ek...saya buat x letak cinnamon sbb xde.x frosting pun sbb tuk mkn sendiri je.walnut saya gantikan dgn badam hancur.ape2 tekstur kek mmg sedap.naik cantik je.lepas ni boleh buat lagi.thanks 4 the recipe ye nure...
Laporan oleh: sofieza
Karot_cake_myrespi
18-11-2008
dah cuba sedap..tp xsempat nak wat topping laks
Laporan oleh: mentari_mrh
Kek_labu
03-01-2009
sy gantikan carrot dgn labu. Menjadi jugak kek Labu utk dinner s'mlm.......
Laporan oleh: Lina_80
Dsc00223
18-04-2009
Alhamdulillah, menjadi dan sungguh sedap..tq bebanyak resepi yg sungguh mudah dan sedap.
Laporan oleh: adella_fai
Dscn5756
13-06-2009
Sedap tapi i punyer kek ni berminyak sgt..Napa ya nure??So ia jadi cepat muak skit..
Laporan oleh: Ekieyna
Dsc00246
27-06-2009
Salam..sy edit sikit resipi hehe, sbb sy tak suke manis sgt, so gula tu saya cuma letak 50gm je dua2 gula, tepung 200 gm, mnyak 1 cwn, pastu walnut tu saya panggang dlm oven 20 min, carrot saya perah buang air dia, tp jgn la kering sgt hehe...mekaseh kak nure..sedap kek ni
Laporan oleh: arechu
Dsc02688
09-08-2009
di biar semalamn lagik sedap....
Laporan oleh: afiqleo
P1242111
24-01-2011
dah try resepi ni... cuma carrot & walnut zu gantikan ngan labu n kismis pasal tu je ada. But, mmg menjadi resepi ni.Rasa pun perfect & gebu. Thanks
Laporan oleh: zureyna
10-12-08-215540
08-02-2011
memang moist n sedap...thanks..
Laporan oleh: dee22
Sam_2054
12-02-2011
~ salam ... nie la upe kek sy wt smlm ... maceh pd tuan pnye resipi .. :))
Laporan oleh: syimma
Dsc02372
27-02-2011
~ yummy ... !!!
Laporan oleh: syimma
Carrot_kek
06-04-2011
Buat utk menyambut kawan lama dtg opis. Semua ckp sedap. Nanie cuma kurangkan serbuk cinnamon & guna selfrising flour. Neway mmg sedap coz sy pon mkn byk kali. Tqtqtqtq...
Laporan oleh: dapurnanie
Img_0001
16-06-2011
ini hasilnya... hot dari oven... tp x tau nak letak toping apa...
Laporan oleh: alinaatan
Img_0003
16-06-2011
dah sejuk sikit, x sabar nak potong... nampaknya x de icing laaa.... sedappppp.... terima kasih kerana berkongsi resipi
Laporan oleh: alinaatan
Dsc00046__1_
14-07-2011
ni buat mase father's day ari tuh..present kat somi ..design mak dgn anak..hubby terkejut,..ingat beli punya haha
Laporan oleh: chikadakbiru
Sdc12771
05-09-2011
tQ nure,mintak halal ye resipi..ain dah ambik tempahan msa raya bru ni..hehe.sedaapppp kek nye..siap ada yg tempah 3biji..=)
Laporan oleh: chiq aein
Sdc12806
05-09-2011
dan lg...=)
Laporan oleh: chiq aein
050920112414
05-09-2011
KEK SEDAPP! :D kek ni first try...smua puji sedap..pasni nak cuba dan cuba lagii! cuma ezza xltak bnyak serbuk kayu manis tu..ezzat ltak 1/2 sudu teh je..n ezza letak lbih carrot,dlm 2btg n guna kcang badam sbb ada lebihan time raya..heehe...salute la kt akak yg share!
Laporan oleh: ezzaty_lattive
Img_3624k
05-09-2011
Nure, raya baru ni saya buat lagi.. semua orang puji! dan ada yang request buatkan untuk bawa ke Pakistan! Terima Kasih Nure :)
Laporan oleh: mymont87
Image1235
15-10-2011
mekasih nure! terbaekkk!
Laporan oleh: akakros
Myr_carrot_cake
17-07-2012
dah 4x buat.. sedap sgt! tp x ltk walnut, tp tambah pineapple sikit. kali ke 4 ni xde pineapple so letak apple hijau.. kek ni simpan overnight sdap sgt. hari ke 2 confirm licin.. thx for recipe :)
Laporan oleh: moonbug
121219_kek_carrot
20-12-2012
wat lg as bday cake. this time wat 3/4 adunan pun besar kek. tak letak kacang n kurangkan corn oil sikit. tq :)
Laporan oleh: moonbug
Kek_carrot
02-02-2013
sedap sgt kek ni.. bawah g office kejap je habis.. siap esok tu ade yg tanye takde kek lg ke.. terima kasih..
Laporan oleh: anndielina

Komen (37)

09-10-2006, din_misai komen :

Alahai Cra-cara kurang mendalam, harap lebih detail lagi


09-10-2006, nure komen :

i dh updatekn cr2..kalo ade bhgn yg kurang jelas, bole tanye..


15-12-2006, ssnevaz komen :

ada sikit kurang jelas la ... bila masanya nak masuk kan 1 sudu teh garam tu...?????


15-12-2006, ssnevaz komen :

hai... nure... malam ni i nak cuba resipi kek carrot ni... entah jadi ker tak... ni la masalah ni... 1st time nak buat kek ni...heheheh...


15-12-2006, nure komen :

ssnevas..tq ek..xperasan lak..sy dh edit bhgn cr2 nk buat tuh..slamat mencb..


11-05-2007, nashaziana komen :

bakar dalam oven tu guna api atas bawah ker, api atas jer ker atau api bawah jer?...


20-08-2007, 230974 komen :

Rasanya macam senag tapi lom try lagi..kalau guna minyak masak biasa rasa lain ke?


27-10-2007, hajah nz komen :

just baked utk hari raya gathering esok... mak aiiii... dah tinggal 1/2 loyang anak2 dah makan. Sedap gila..Nampak gayanya esk kena bake lagi.


06-01-2008, kirana komen :

nure...carrot yang diparut tu, terus masuk mcm tu atau kena perah airnya?


19-03-2008, CheMah komen :

baking soda tu soda bikarbonat atau baking powder.sori la saya ni bdk baru blajar.


03-09-2008, syg komen :

akhirnya dh jumpa resepi kek carrot nie.. asik beli jer.. nk try utk rayer.. kalu menjadi puas le anak2 makan nanti.. hihi.. TQ nure


11-10-2008, dayah342 komen :

member mintak tolong carikan...then nak same2 buat....nak try la nnti...tgk mcm senang jek...hope jd la...;-)


07-01-2009, nadbun komen :

apesal kek sy jd agak lembap di bahagian tengah?


01-03-2009, cqin komen :

lama dah nak cari resepi yang paling simple camni,nak try la hujung minggu ni....


04-03-2009, hanazz komen :

nak try la tgok mudah je resepi ni. selalu buat kejap keras kejap mendap.


23-05-2009, Fidrie komen :

Nure, api oven macamana, atas bawah ke?


13-06-2009, Ekieyna komen :

Napa i uat..ia berminyak sgt ek nure??maybe next time kena krgkan minyak..


23-12-2009, pinkki komen :

saye dah cuba dah mmg lmbt tpi bau nyer bsk sbb cinnamon powder tu pepun makaseh


27-11-2010, mely komen :

saya dah cuba,memang sedap tp tak guna serbuk cinnamon,sy gantikan dg serbuk pala.


29-11-2010, rain2169 komen :

saya pun dah cuba buat dua hari lepas. Memang sedapppp... walau saya tak letak pun serbuk cinnamon, sebab tak suka. Anyway.. many many thanks nure!!


25-01-2011, marufie komen :

resepi ni milik seorang kawan saya yg saya kenal baik...sampaikan tips no 5 tu exactly her words...


10-02-2011, mymont87 komen :

hye nur, terima kasih sangat2.. semoga Allah berkati ilmu yang nure kongsikan :) saya dah cuba tadi sebab dah lama teringin nak makan kek karot. dengan sukatan yang betul, memang menjadi kek tu. sedap sangat! terima kasih :)


12-02-2011, syimma komen :

~ sy dh wt smlm .... pg nie baru sy sapu ngn aising ... sdap gak kek nie ... maceh nure ... mjd gak kek yg sy wt tuh ... :))


13-02-2011, sunsuria3 komen :

at least bg la credit pd tuan punya resepi yg asal.dont claim it yours, allah maha mengetahui


15-06-2011, ilahi1891@yahoo.com komen :

nak cuba buatlah resepi nie... dah lama cari tup2 jupe dalam nie... ramai dah cuba mesti best kek nie... tapi boleh tak kukus saja... oven saya dah rosak...


15-07-2011, ita photomalaya komen :

nak try buat..bahan2 semua ada tapi pakai gm..timbang takde..kalu pakai sukatan cawan bleh bagi tahu tak..


15-07-2011, norsiati komen :

Nure tima kasih share resepi... sebenarnya resepi kat sini blh jadi resepi sapa2 pun, mgkin dr bacaan yg sama, mgkin tok guru yg sama dll. Nure ni bknlah pencipta asal kek ni... semua org pun tahu tapi hatinya baik yg sudi berkongsi ilmunya dgn org ramai... siap terima kritikan lagi... saya tak rasa Nure kaya dgn mengajar kita ramai2 kat sini... Terima kasih Nure krn sy kini tak perlu lg beli kek ni mahal2 kat luar...


16-08-2011, ogy_alif komen :

saya sokong norsiati.. kenapa ada yg mrh2 ni? terima kasih pada tuan punya resepi yg asal n terima kasih gak pada nure sebab sudi kongsi ilmu yg ada..


23-08-2011, mymont87 komen :

dah lama tak buat kek ni, raya ni nak buatlah :)


05-09-2011, ezzaty_lattive komen :

camner nk ltak gmbar?? ezza dh try! sangatsangatsangat SEDAPPP!


19-09-2011, mamairdina komen :

carrot tu kalau blend je leh x? nk kna buang air nye x? huhu nk try buat,tp xda pemarut kt umh


20-09-2011, mamairdina komen :

sy dh wt kek ni,menjadik. sedap sgt.....cmne nk letak gmbr ek??? tq ye nure


15-10-2011, syimma komen :

~ ezzaty & mamairdina ... tgk kt pic resipi nie d sebelah nye ada tulis laporan .. klik kt situ .. nnt bOle la msuk kn gmbar .. slmt mncuba !!!


18-10-2011, salz126 komen :

tq nure sbb syer resepi...


01-12-2011, salbiah_abdullah komen :

saya baru nak cuba. Ramuan belum beli lagi. Kalau dah buat nanti saya beritau kawan2 semua.


01-12-2011, salbiah_abdullah komen :

Saya dah buat ptg tadi. Ramuannya saya buat ape yg ada di dapur saja. Cuma saya ubah sikit campurkan 1 cawan kelapa parut. kurangkan gula. Saya takde walnut tapi saya campur kacang pecan. Tak sempat pun buat topping, makan macam tu aje. Dan saya takde brown sugar hanya gula putih saje. Sebenarnya saya 'modify' kek ini selepas saya lihat program 'express cooking' di tv baru2 ni. Kek yg sama tapi dia letak kelapa parut dan isi nenas yg telah diparut.Rasa kek ni boleh tahan.


11-04-2012, Mia Mazrina komen :

nure, saya tak faham la baking soda tu apa??? baking powder ke or soda bicarbonate??? saya buat ok, tapi kek nyer tak naik lah.....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu