Google+

oleh: AlongRoz Blueberry Cheesecake (baked)

Blueberry_cheesecake2

My 14 yr old son suka sgt mkn ni, so this time I suruh dia buat sendiri (under supervision lah). Proud giler sbb 1st time pegi dapur & buat cheesecake, jadi pulak....


Created on : 21-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi AlongRoz




Bahan-bahan ( 23cm )

  • BASE:
  • 110g Butter - cairkan
  • 200g Biskut digestive - klu xde, apa2 biskut pun boleh
  • 50g Almond flakes - toast
  • FILLING:
  • 500g / 2 buku Cream cheese
  • 30g Butter
  • 120g Gula Kastor
  • 1 lemon - grate kulit & perah jus (optional, Along xletak sbb xsuka bau lemon)
  • 30g Tepung jagung - ayak
  • 200-300ml whipping cream (selalu nya Along guna 1 pket kecil, lain brand lain berat nya, tapi tak perlu accurate sgt)
  • 4 biji Telur - pukul sedikit
  • 150g Blueberry pie filling
  • TOPPING:
  • 1 tsp Gelatin / Serbuk agar2
  • 30ml Air
  • 150g Blueberry pie filling

Cara-cara

  1. Hancurkan biskut & gaul dgn bhn2 base. Chill sehingga di perlukan.
  2. Pukul cream cheese & butter sehingga smooth. Campurkan gula, parutan & jus lemon & tepung jagung. Pukul lagi sehingga smooth. Campurkan cream & pukul lagi sehingga pekat. Akhir sekali masukkan telur yg telah di pukul sedikit. Pukul sehingga cukup sebati, jgn pukul terlalu lama.
  3. Tuangkan separuh adunan ke atas base. Ratakan blueberri & tuangkan baki adunan.
  4. Bakar dlm "water bath" dgn oven yg telah di panaskan terlebih dahulu 150 celcius selama 1 jam. (Along selalu nya malas nak "water bath", so bakar mcm tu je - lebih baik sbb nanti base tu lebih crispy)
  5. Sejukkan kek pada suhu bilik (sebaik2 nya biar sekejap dlm oven baru keluarkan so that ia tak terkejut & merekah). Chill sekurang2 nya 6 jam ataupun semalaman baru lah di potong. Cheesecake tak boleh potong/makan waktu panas2, ok.
  6. Utk buat topping, campurkan gelatin/agar2 dgn air. Panaskan sebentar & campurkan blueberry. Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.

Laporan Masakan Bergambar (9)

Bberry
24-03-2008
Thank you... Marvellous
Laporan oleh: debab

u r welcome :-)

Pix_137_
12-04-2008
thank u so much for the recipe..sedappp hingga menjilat jari
Laporan oleh: buttercups

:-) jgn tergigit jari sudah lah...hehe

Pic_192_
27-06-2008
cake yang sama..cuma buat 2 perisa utk toping..satu blueberry, satu strawberry.. dua2 sedap!! tq 4 de recipe.
Laporan oleh: azwalissa

Amboi, byk nya buat, kasi le sini sikit.

Ciskek
22-07-2008
Buat minggu lepas..mmg sedap banget..bhgian atas tuh..cari straberi filling tp x jumpa ..lastly guna jem roti tu jek...panaskn atas api masukkn serbuk agar2....supaya keras sikit..mmg mabeles rasanya...hubby ckp x payah beli kat "season" lagik!!
Laporan oleh: ayang77

Wah, dpt pujian hubby yg best tu...

Blueberry_cheesecake
11-09-2009
bt half portion n follow cara bt frm resepi hanilieza.. marvellous!
Laporan oleh: vjeanne
Cheesecake
28-02-2010
1st time buat cheesecake. sedap, family suka. cuma sy kurang suka basenya. and sy guna frozen blueberries. pastu utk topping sy masak frozen blueberries tu ikot resepi martha stewart. yg lam pic ni belum letak topping. anyway, thanks! :)
Laporan oleh: iesha
Bb_cheesecake_baked
28-11-2010
ta..da..ni i punya...1st time wt dh jd tp ni blum ltk toping...mmg sedap..tq 4 da recipe..
Laporan oleh: syuwaibahmusa
Image2711
29-12-2010
mmmm...memang sedap... lepas nie x payah beli kat kedai lg... tq
Laporan oleh: mom_zeyra
Cheese_kek_tenggelam
27-05-2011
first time buat cheese kek ni..tngh2 berkawah plak..mungkin saiz loyang kecik..tapi rasanya sedap....tq ye kpd empunya resepi..
Laporan oleh: kekrizalina


Komen (24)

21-01-2008, nor_67 komen :

tahniah utk anak along.. anak lelaki pulak tu..hebat mcm emak dia..


21-01-2008, dj_vjuice komen :

adeh...kita tok Along....best ada juak boleh molah benda macam macam.....okaylah....kedak best jak recipe tok.,..but cheese mahal buat masa tok..kamek molah lain kali jak ah? but kamek salute lah dengan kitak Along...


22-01-2008, mamafia komen :

Hmmmmm!!!! nampak sedapla... nak sket!


22-01-2008, masz_73 komen :

along, kalo x letak telur boleh x.. n kalo just chill kan ajer kek ni.. x yah bake bule ker?? hehehe..nak senang keje laar ni.. :)


22-01-2008, syil komen :

uhuhu,pandaii..anak along buat cheesecake


22-01-2008, AlongRoz komen :

Tentu anak Along syok dpt pujian...tkasih atas galakan anda smua. Kalau ank Along yg xpernah ke dapur tu boleh wat, you all pun tentu boleh. Ikut je cara2 tu dgn teliti - klu x paham boleh tanya, klu Along tau boleh lah jawab.


22-01-2008, AlongRoz komen :

mass_73, yg xbake tu lain resipi nya. Mesti + gelatine baru leh keras bila chill. Kat MyR ni ada 3 resipi blueberry cheesecake yg xbake oleh yani, nure & BeeComel. Boleh juge guna "Cari Resipi" kat atas tu.


22-01-2008, fiddlefuzz komen :

kalau tak jumpa blueberry pie filling cam ne...ada tak resipi dia?


23-01-2008, AlongRoz komen :

fiddlefuzz, ade mcm2 fruit utk pie filling jual kat supermkt (dlm tin) spt apple, strawberry, canberry dll berry. Tapi klu x jumpa gak, leh pakai fresh fruit spt mango, pineapple, kiwi, plum, apa2 je then hiris nipis2 & susun atas chcake, pas tu masak 40g appricot jam & 40g water & sapu atas hirisan buah tadi. Cubalah, ok.


24-01-2008, sofinar komen :

amboi along lagi satu resepi memang ko rajin nampak amat menarik , sekarang ni sibuk tak sempat nak try


24-01-2008, yuka_luv komen :

teringin nak buat cheese cake ni tapi bahan2 dia mahal. walaucemana pun onefine day nanti nak try gak buat


24-01-2008, AlongRoz komen :

sofinar, tak rajin pun leh wat kek ni, senang je. Resipi ni dari pro, tak nyesal cuba....!


24-01-2008, AlongRoz komen :

yuka_luv, kalau nak kurang kos, boleh ganti blueberry pie filling dgn fresh fruit. Tengok tip Along kpd fiddlefuzz kat atas tu.


24-01-2008, AlongRoz komen :

yuka_luv, kalau nak kurang kos, boleh ganti blueberry pie filling dgn fresh fruit. Tengok tip Along kpd fiddlefuzz kat atas tu.


28-06-2008, rashmun komen :

along,masa bila kita nak masukkan whipping cream tu? minta explain detail sikit ya.


22-07-2008, AlongRoz komen :

rashmun, dah ada kat cara 2 - tengok betul2, jangan silap buat lak.


08-10-2008, ummiesabiel komen :

Along....saya dah try buat cheese cake tu. Tapi ada problem sikit. Lepas pukul cream cheese dengan butter dan whipping cream, memang smooth tapi bila masuk telur adunan jadi pecah macam masak tahi minyak. Tak smooth lagi. Apa maksud pukul telur sedikit sahaja? Telur putih bukan dipukul asing sampai gebu ke? Kenapa adunan saya boleh pecah? Adunan tu sebenarnya mcm mane? Pekat dan smooth atau cair yang mcm saya dpt tu? Blueberry pie filling tu yang berbiji atau yang jem? Saya harap along dapat memberitahu teknik memukul adunan dgn betul. Terima kasih.


28-03-2009, AlongRoz komen :

Ummisabiel, sori ya lambat jwb. Telur tu di pukul sedikit = dgn pemukul tgn / garfu. Pas tu tuang sedikit2 sambil dipukul adunan dgn speed perlahan supaya sebati & smooth. Tak payah pukul putih telur berasingan takut nanti merekah bila d bakar. Filling tu lebih sedap kl yg berbiji - cuba cari yg dlm tin & ada label "pie filling". Harap jwpn ini membantu.


19-06-2009, dlittlekitchen komen :

walaaa... so marvelous.. i buat 1st time, walaupon cuak ngn keupayaan sendiri, tapi berjaya gaks menghasilkannya, jgn x percaya my fren order plak... kalo free leh tgk gambar kata cini: http://dlittlekitchen@gmail.com


19-06-2009, dlittlekitchen komen :

oppsss.. silap, gambar kat sini: http://dlittlekitchen.blogspot.com


29-12-2010, isza komen :

mmg ok ke kalo xmsukkn kulit n jus lemon tu? sbenarnya sya pn xska prisa lemon.


06-09-2011, faeizah murith komen :

as salam...along, np time dh siap msk 2 kn, tgh2 die cm cair...tp tepi2 die jd...ap ek problemnyer...time adun sume ok, tp bile bkar, dh ckup 1hour pon tgh2nyer cm kurg msk...


11-11-2011, SMCakeBoutique komen :

kat sini xjumpe blueberry. saya guna strawberry je. sedapppp...! ramai orang like.kami kat mesir nii.hehe


19-07-2012, roslina.perak komen :

whipping cream tu apa ye


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd