Google+

oleh: sofinar Talam ubi

Kueh-talam-ubi

resepi dari internet, ok juga


Created on : 20-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sofinar




Bahan-bahan ( satu keluarga yang besar )

  • Lapisan bawah
  • 1 kilo ubi kayu [mesinkan dgn 1 cawan air. Tapiskan ubi tu
  • 2 cawan air
  • 1 cwn gula merah
  • 1 cwn gula pasir
  • Bahagian atas
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan tpg beras
  • 4 1/2 cwn santan - 1 biji kelapa
  • 1 sk garam

Cara-cara

  1. panaskan pengukus
  2. air, gula merah dan gula dimasak hingga mendidih
  3. gaul dengan ubi kayu hingga rata dan kukus lebih kurang 20 minit
  4. campur semua bahan bahgian atas, kacau dan taoiskan
  5. kacau atas api sebentar lebih kurang 10 minit, jgn berhenti mengacau, pastikan api perlahan.
  6. Bila bahagian bwh dah masak cakar dengan garpu dan tuang bahagian atas perlahan-lahan. kukus 20 minit lagi
  7. tunggu sejuk dulu untuk potong supaya potongannya menawan.....

Tag

kuih-muih








Laporan Masakan Bergambar (2)

Talam_ubi
23-07-2008
Yang berkaitan dgn ubikayu ni memang favourite. Tak ada gula merah, ganti ngan gula pasir je then letak pewarna kuning. Kali ke2 buat ni. Sedap!
Laporan oleh: rossitamz

waduh sodap nya.... dah lama tak buat, saya suka makan sejuk2, lagipun masa sejuk potongan pun cantik tahniah :)

Talam_ubi_1
02-07-2009
salam sofinar.. thanks 4 da rcp.. sedap la..terubat rindu kami nak makan kuih ni.. :)
Laporan oleh: as75

wah cantik sekali.... tima kasih sudi cuba


Komen (13)

21-01-2008, liana_pg komen :

ermmm sedapnya kuih ni..mmng fav i dr kecik dulu..


21-01-2008, AlongRoz komen :

Molek sungguk kuih dlm gambar tu. Ada tip ke cara nak potong supaya tak comot2.


21-01-2008, oven komen :

memang suka nih nk try sok


22-01-2008, mamafia komen :

Tumpang tanya, mesinkan tu maksudnya blender Ker? Kalau nak parut jer leh tak?


22-01-2008, jaja78 komen :

saya paling suka kueh talam ubi ni... sedapnyer............ nanti bolehlah cuba buat...


24-01-2008, sofinar komen :

mamafia boleh aje kalau parut pun


25-01-2008, norbadrina komen :

my mother paling expert wat kuih ni,tapi x de sukatan.agak2 je.klu i buat,kadg2 jadi,kadg2 x jadi. tapi resepi dia,yang bawah tu letak santan sikit.sikit je.lepas tu lapisan nipis2,sedapnya..


27-02-2008, afriena7478 komen :

kite ngidam kuih ni laa masa pragnent anak no 2..cari merata2 x jumpe..ingat x dpt mkn dh..seb baik mak reti buat..so mak buat 2 hari sblm bersalin..nyam2 sodappp..


20-05-2008, mirza komen :

belum cuba lg. memang sedap sgt. nak cuba gak le...


07-08-2008, ida nadirah komen :

Ubi kayu tue kalu mesinkan tak rosak ke blender?i bab2 memarut nie berjanggut ler nak buat.Anyway,i'll try this few days.i mmg pantang klu kuih dibuat dr ubi.Pantang jumpa!!


04-03-2009, azatiesayang komen :

hai ida nadirah...klu masukkan ubi kayu tu ketul2 besar mmg la rosak blend,potong la kecik2 & buang la empulur kt dlm ubi tu dulu.fhm ya?


26-04-2011, harniena komen :

sy bru jer buat hrni...mnjadi..tq...tp camne yer nk letak gmbr...bleh tunjukkan cranya?


09-10-2011, hamra' komen :

boleh x kalu ubi kayu tu digantikan dgn ubi keladi?atau ada x seape kt sini lh share resepi utk ubi keladi?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu