Google+

oleh: salmie_8580 Karipap Sardin

Dsc00905

Resepi ciptaan sendiri. Sesuai untuk minum petang.


Created on : 20-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi salmie_8580




Bahan-bahan ( 15 biji )

  • Bahan Inti :
  • 1 Tin sardin (Ayam Brand) dilenyek
  • 1 Biji bawang besar (Dihiris nipis)
  • 1 Biji cili merah (Dipotong serong)
  • Daun sup (Diracik halus)
  • Sos Tomato
  • Garam
  • Gula
  • Perasa
  • Limau nipis (Perahkan airnya)
  • Bahan Doh :
  • 2 Cawan tepung gandum
  • 2 Sudu besar marjerin
  • Air untuk menguli (Lebih kurang 1/4 cawan) secubit garam dimasukkan ke dalam air

Cara-cara

  1. Untuk Inti : Gaulkan kesemuanya. Rasalah masam dan masinnya.
  2. Untuk Doh : Masukkan marjerin ke dalam tepung gandum. Ramas tepung dan marjerin hingga rata. Kemudian masukkan air yang dibubuh sedikit garam, Uli sehingga menjadi doh. Jangan terlebih air untuk mendapatkan kulit yang rapuh.
  3. Goreng karipap dengan api yang sederhana supaya kulitnya licin dan rangup.

Tag

kuih

Laporan Masakan Bergambar (1)

Dscn1081
24-05-2009
Sedap, cuma time goreng tuh jek tersilap, ada yg terpecah, so kuar laa inti sardin and jadi macam nie..tapi still sedap.. yum yum
Laporan oleh: tfsalihah


Komen (18)

24-01-2008, ira_cute komen :

mna resepi ni x kuar pon huhu


25-01-2008, qurra komen :

dah cube dah semalam.. tapi nanti saye tepek gambo.. senang nk wat..


04-02-2008, inid komen :

mmg senang n sdap..siap bt frozen lg


14-02-2008, salmie_8580 komen :

thanx coz dah try resepi ni


16-02-2008, schwenke komen :

salmie 8580 terima kasih krn sudi kongsi resepi karipap ni..mmg senang nak buat..mule2 rase takut gak nak buat karipap..try resepi u punya mmg menjadi..bg my frens try dorg sume ckp mmg rangup even smlm goreng arini mkn stil rangup..hmmm resepi u ni mmg blh simpan tuk buat nx time lg..txs!!!ade mase nnt i tepek gambar k..


03-09-2009, ernaNOVEILLA komen :

cm sedap je . nk wt lorh . . hee~


02-11-2009, EDI & EDA 09 komen :

sume komen dari para pencube nampak gayenye resepi akak nei sedap.. nei yang wat saye xsabo nak mencube resepi nei.. hee


02-11-2009, EDI & EDA 09 komen :

tapi kan akak, bab kelim karipap tu yang saye xbape reti, karipap da jadi macam bukan karipap.. huhu.. salah saye gak coz dah kawen bawulaa nak blaja masak.. takot nak amek pembntu uma. hee


28-07-2010, tulipbiru89 komen :

petang ni nak buat utk bebuka. 1st time ni, harap2 mjadi. utk doh sy cume gune resepi yg tepung+minyak panas. berdebar2 ni. hehehe. :)


28-07-2010, tulipbiru89 komen :

petang ni nak buat utk bebuka. 1st time ni, harap2 mjadi. utk doh sy cume gune resepi yg tepung+minyak panas. berdebar2 ni. hehehe. :)


28-12-2010, twitter komen :

mcam sedap jerk nak try wat esok la


29-12-2010, masitooh komen :

da lame cari resipe karipap sardine.... at last jumpe gak..... bhn2 pon senang didapati... tak sabor nak cube .. thanks salmie....


22-01-2011, zamzami zainol komen :

selalu buat karipap,tp inti sadin x penah cuba,,tu ank2 dh dok mnta karipap sadin,,bhn2 dh ada,,msti buat..tp x der mood pulak ari ni..


30-03-2011, amalinawawan komen :

slm! 1 mlysia hai cmua yg ad at skrin karipap ni,lau bhn2 kak salmie td wat kipap sardin,tu ley x wat frozen...tahan x?Ad capew2 yg dah cuber x?maksud sy wat frozen.ok tu aje thk kak mie.wslm.


12-09-2011, nizasyasha komen :

thnx 4 d recipes...best..tp sy guna 2 sudu bsr gula & air lemon.. sy bt frozen dan ia jd bfast kami tiap hari... anak sy sgt suke... :)


06-11-2011, ummu amni komen :

askum, sy dah cuba resepi ini, alhamdulillah menjadi, tq tuan punya resepi.


02-12-2011, bunga_cempaka komen :

nk try la..nmpk cm sng je


04-12-2012, norhaznita komen :

baru try buat petang td..tp inti tu ada modified ckit...yg doh untuk kulit tu, memang ikut resepi nie..dan hasil dia...memang best...kulit dia cantik je..tak pecah pun..memang tebaik la..ank2 smua puji..best..x mcm kedai kata mrk...thanks 4 sharing resepi nie salmie...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd