Google+

oleh: sofinar Kek santan

Keksantan

resepi emak, buat makan petang2 pun ok, mudah dan simple


Created on : 19-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sofinar




Bahan-bahan ( 15 orang makan )

  • 4 biji telor gred A (kalau tak ada apa2 gred pun boleh lah, kalau gred C tu bubuh 5 biji)
  • 360g gula pasir
  • 1biji kelapa = jadikan 400 ml santan
  • 8 helai daun pandan - diparut dan diperah bersama kelapa parut tadi
  • 400g tpg gandum = diayak
  • 4 sudu teh baking powder

Cara-cara

  1. pukul gula dan telor hingga kembang
  2. masukkan santan yang diperah bersama pandan tadi, dan kacau sampai sebati
  3. masukkan tpg dan kacau hingga sebati
  4. akhir sekali masukkan baking powder, dan gaul rata
  5. griskan loyang dgn minyak dan masukkan adunan kek, bakar 180 C dan bakar 45 minit

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (2)

Image000
14-06-2008
thanks sofinar for the resepi..i dah cuba..memang rasa dia sama dengan kek yg i makan masa kecik2 dulu...
Laporan oleh: quinnie

tq cuba, semoga gembira

Img_4433
29-03-2009
dah lama cari rspi.. dulu msa kecik2 mak slalu buat.. sedappp.. TQ sofinar..
Laporan oleh: zana08

iye resepi org dulu2.... masa saya kecik2 pun mak selau buat


Komen (12)

28-01-2008, CtCintaaa komen :

salamss... tak payah guna mentega ke?


01-02-2008, sofinar komen :

tak perlu metega lemak dari kelapa, kalau santan kotak kurang lemak dan kurang lembut, tapi kalau santan dari perahan kelapa lagi kauuuu


06-03-2008, rosnani komen :

kek ni berat mcm butter cake ke ringan mcm sponge cake?


18-04-2008, sofinar komen :

ia padat dan gebus tak macam sponge cake, kek ni resepi turun temurun


25-05-2008, quinnie komen :

thanks sofinar...i nak try..sebab masa kecik2 suka makan..dah lama carik resepi ni..


14-06-2008, sofinar komen :

tahniah quinnie, terkenang di ms dulu... tika makan kek pandan santan.... tima kasih cuba, ms dulu mak i pun selalu wat wktu raya


28-06-2008, ctie_ris komen :

wa....mesti cuba buat kek ni !,bahan2 ringkas dan senang nampaknya.


02-07-2008, quinnie komen :

cuba jgn tak cuba..memang sedap kek ni..lemak je, naik tinggi dan gebu...memang puas hati...lain kali buat i nak tambah lagi color dia..biar lagi cantik...hehehhe..


22-08-2008, IbuMai komen :

br wat semalam...xsangka menjadi...mule2 bakar kek tu ingtkn hangit sbb br je letak dlm oven dah bau hangit...tp alhamdulillah sampai masak ok je...bhy kate sedap...sekejap je dah habis. mak sy yg kurang gemar mkn kek pn kate sedap. xmuak @ jemu sbb xpakai butter/marjerin....tp agak manis sikit.... klu sy kurangkn gule sikit xpe kn?


03-10-2010, razama komen :

sememangnya saya pun dah lama tercari2...insyaAllah nak cuba buat satu masa nanti


26-02-2011, melur_12 komen :

klu kukus x bole ke? oven dah rusak hehehe


28-04-2011, tifa_1769 komen :

I wat kek nie nape tak gebu, keras cikit. semua bhn same je. why??? Anyone can answer me.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu