Google+

oleh: hby(v) Ikan cencaru sumbat

Ikan

resipi simple dan sedap drpd mak..sesuai dimasak sempena Ramadhan bg mereka yg kesuntukan masa..


Created on : 08-10-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi hby(v)




Bahan-bahan ( 3-4 )

  • 2 ekor ikan cencaru (kalo kat jepun ni gune aji-pilih yg besar2 siket)
  • UNTUK ISI ; 1/4 labu bawang besar
  • 4 biji cili (ubah ikot tahap kepedasan masing2)
  • 1/4 biji tomato
  • UNTUK KUAH; sedikit kicap manis
  • sedikit air
  • perahan air limau nipis (boleh diganti dgn tomato yg dihiris nipis2/air asam jawa)
  • sedikit minyak utk menggoreng

Cara-cara

  1. siang ikan - belah belakang badan ikan utk disumbat
  2. tumbuk hingga hancur semua bahan2 utk isi
  3. sumbatkan bhn2 yg telah ditumbuk ke dalam bhgn perut dan belakang badan ikan
  4. panaskan kuali dan goreng ikan dgn minyak sedikit (1-2 sudu).paling2kan ikan sehingga masak
  5. masukkan kicap dan air(ikot selera masing2 samada nak kuah byk atau sikit).kalau guna tomato boleh masukkan sekali.didihkan sebentar
  6. siap utk dihidang!! (kalo gune limau nipis, perah atas hidangan yg sudah sedia dimakan)

Tag

ikan









Laporan Masakan Bergambar (5)

Ikan
13-10-2006
ikan aji sumbat.. tapi tak letak kicap.. tq for idea..
Laporan oleh: yani
Cencaru_sumbat_power
03-12-2007
sedap!! nak buat lagi minggu ni
Laporan oleh: mamabebeh

mamabebeh x buat kuah ke..?kalau buat kuah kicap tu..perah air limau..pasti lebih menjilat jari!!

Ikan_bakar
03-02-2009
best sangaaaat...famili akak suke,berselera skali mkn....tq hby(y).... :)
Laporan oleh: kak fida
040320091050
04-03-2009
sedap kami sekeluarga suka...terima kasih hb(v)
Laporan oleh: baya74

bes nye ade org yg try resipi kite!!saye gune tomato dlm gamba ni sbb xjumpe limau mase kat jpon..kalo buat kat mesia gunela limau instead of tomato..pasti lbeh terangkat!!

Img_20120921_210641
24-09-2012
sedap lahh...nmpak simple tp bila ikan cicah ngan kuah kicap tu sedapp...xder stok tomato so saya perah limau kasturi...hehe nmpak kosong jerk ek...3 ekor ikn mkn ngan hubby xckup ooo....tq yer hby(v)......
Laporan oleh: kunonit

memang resipi asal menggunakan limau..sy guna tomato sbb mase tu x ada stok limau :)


Komen (24)

17-11-2006, m3lati_83 komen :

Aik...biasa sy mkn ikan sumbat tak de kuah.. Kena cuba ni..Terima kasih...


26-02-2007, mji cute komen :

terimakasih mak dgn resipinya saya baru je masuk ke laman ni dan telah cuba resipi mak tu..memang sedap tapi saya ubahkan letak lada yg kisar dan tak pakai tomato dan saya gunakan asam keping utk buat kuah nye..tapi tetap sedap,suami dan anak2 suka sekali.... :)


14-01-2008, mamabiz komen :

mudah dan cepat! cuti hujung minggu ni bolehle try.


05-08-2008, eiza komen :

nampak simple ingat nak cb ptg nie tp kalau ikan caru 2 dah d belah depan boleh ke.


07-08-2008, Hot komen :

semalam buat lauk nih.. tapi hot tambah belacan sket dalam isi...sedapppp.. buat sekor jerk..tak cukup next time kena buat lebih sket... thanksss


16-11-2008, syahindah komen :

sedap dan simple.. leh cuba ni


20-11-2008, ala_zabedah komen :

Saya baru je masuk laman ni nak cuba lah masakan ini nampak menyelerakan,caranya mudah pulak tu. Terima kasih banyak-banyak.


10-06-2009, gewdik lebih komen :

sy baru je masuk laman nie..ingat nk belajar memasak untuk suami...sy baru berumah tangga...


09-07-2009, izan_tsu@yahoo.com.my komen :

slm hby.sy dh cuba,sedap n ringkas.tqvm....


29-12-2010, lynda lynn komen :

hri hari sambal ,..dah naik mual rase nye,...kali nie nak try resipi ikan sumbat lak,... eeemmm mesti best kan menjilat jari,..


21-01-2011, feehily komen :

sy suke ni tp xpenah wat lwtak kcp


08-02-2011, farrah sham komen :

erm kalo kt rumah slalu nye ikan cencaru sumbat ni kitorng sumbat je dgn inti kelapa.. kelapa tu kite gaul dgr serbuk kunyit,garam,cabai hijau(dikisar).. sedap gak tu... nyum3


27-04-2011, Mizs Zha komen :

:) Sy suke mkn ikan sumbat tp buat dgn cra sdiri. Tp asl ikn sumbt..mcmnane cra msk, sy ttp suke. Nk tngu blik kg..bru dpt msk.


17-05-2011, hana_ayi komen :

resepi nampak simple n lain sikit....... ok la......... nak try masak.


01-06-2011, MiA SaRaH komen :

mcm mne nk belah belakang ikan nih>>??? x tahulahhh adehh hurmmmm :( ..tolng sapa sapa mai habaq sat?


01-06-2011, MiA SaRaH komen :

sepatutnya awk kena belajaq masak dri kecil lgi... bknnya bila dah kahwin terhegeh hegeh kalot nk belajaq masak.. bagai menulis di atas air daa...


08-06-2011, kantana komen :

eem best


15-07-2011, eila aleesya komen :

untuk isi ikan x payah letak bahan perasa ker?


24-07-2011, eitaadawiah komen :

simple yg penting sedap utk dimakan


12-08-2011, hud hud komen :

tak payah tambah garam2@ gula ke pada isi ikan tu


12-08-2011, hud hud komen :

tak payah tambah garam2@ gula ke pada isi ikan tu?


12-08-2011, hud hud komen :

tak payah tambah garam2@ gula ke pada isi ikan tu?


09-11-2011, eyla1680 komen :

ikan jaket sumbat..mmg best...tp x pernah la plak buat ade kuah, klu nk cube ok gak ni...


17-11-2011, hby(v) komen :

xperlu tambah bhn perase..kicap akan bg rase pd ikan tu..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd