Google+

oleh: AlongRoz Sambal Tumis Udang & Petai

Sambal_tumis_petai

Senang je nak buat ni, tapi saje nak tayang bagi terliur... Rugi orang Melayu yg tak makan petai... hehe my hb pun tak makan...


Created on : 17-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi AlongRoz




Bahan-bahan ( 1 mangkuk kecil )

  • Lebih kurang 300g Udang (ikut suka nak guna saiz kecil/besar)
  • 1-3 keping petai - di kopek
  • 4-5 ulas bawang merah kecil
  • 6-7 sudu besar cili kering mesin - bubuh lebih kalau nak lebih sambal/kuah
  • Seketul kecil belacan
  • Sedikit asam jawa
  • 1/2 - 1 biji bawang besar - hiris tebal membulat
  • Garam, gula, pak aji pun boleh

Cara-cara

  1. Tumbuk bawang & belacan hingga lumat. Campurkan dgn cili mesin. Panaskan minyak & tumis sehingga betul2 garing & wangi.
  2. Masukkan petai, udang, bawang besar, garam & gula secukup rasa. (Sape2 yg suka, boleh masukkan Pak Aji sikit). Kacau sehingga layu sedikit. Masukkan air asam jawa. Biar sebentar sehingga petai betul2 masak.
  3. Hidangkan dgn nasi panas. Along minat bila ada ikan goreng sekali. Fiuh... meleleh air liur....








Laporan Masakan Bergambar (4)

Sd532011
29-02-2008
Ni saya buat sambal petai udang makan dengan nasi lemak...yumm..tapi saya cuma tambah gula sebab suka sambal rasa manis skit...
Laporan oleh: coveredgirl

Aduhai makan dgn nasi lemak lah...sedap tuu

Udangpe
19-11-2008
saya pun suka masak sambal udang cam gini..tapi saya tambah sos cili sikit...sedap makan ngan nasik putih..
Laporan oleh: quinnie
Dsc05976
02-04-2012
salam Along, nilaa ghupanya sambal udang akk cedap tau!! time ksih ya
Laporan oleh: k.zila66
121222_sambal_udang
26-12-2012
teringin nk mkn tp lupa beli petai. wat sambal udang je. sdp sgt rcp ni. tq :)
Laporan oleh: moonbug

Komen (16)

17-01-2008, coveredgirl komen :

Memang dah terliur dah pun tengok gambar tu mmg mengancam habis...Kalau makan sambal petai ni tak leh nak berenti makan, selera je kan..Nak kena cari bahan nih, nak masak....


17-01-2008, AlongRoz komen :

hehehe dah ade yg terliur pun... cepat...cepat masak. Along mkn bertambah2 tadi....


17-01-2008, schwenke komen :

smlm br duk beborak ngn sumone pasal sambal tumis udang ngn petai..hmm menyelerakan tp petai x mkn cume amik bau dan rase2 die skit blh la...wah color pun cantik,merah mengiurkan...


18-01-2008, waizuri007 komen :

suami waizuri mmg suka sangat mkn sambal udang petai ni... ada sekali tu kawan dia bawak masa g mancing, makan ngan roti... perghh... tingat2 sampai rumah. esoknya terus order makan mlm kt kedai. dia kata nk beli bahan soh waizuri masak, tp x sempat2... dah terliur sangat... heheheh... nampak cam sedap & best je sambal udang Alon nih... kena try gak!


18-01-2008, AlongRoz komen :

schwenke, xmkn petai, skip je lah. Udang saje pun sodap...! Yg penting belacan tu mesti fresh punya.... mesti terangkat sambal tumis nya.


18-01-2008, AlongRoz komen :

waizuri, cuba lah, tentu lagi best suami mkn masakan isteri sendiri....


21-01-2008, rossman komen :

wow.... nmpk je dh tau mesti best giler nieeee


21-01-2008, radzqisz komen :

alahai ni yang terliur ni..buat pulak time mendung camni...


21-01-2008, AlongRoz komen :

rossman & radzqisz, ramai juge peminat petai kat MyR ni....hehehe


22-01-2008, jfklynn komen :

aduiii sakitnya hati tengok gambar resepi ni...meleleh air liur..teringin sesangat nak makan tapi tak dapat....waaaaa....


23-01-2008, AlongRoz komen :

jfklynn, jgn nangis dik.... klu dekat boleh kita mkn sama2 tapi nampak nya you kena lah buat sendiri... kalau nasib baik ada lah kot jual kat warung... tapi air tangan sendiri lebih sedap lah!


29-01-2008, jfklynn komen :

kat hawaii takder petai ler...kalau ada dah lama buat...teringin sesangat nak makan makanan kampung ni...petai, jering, tempoyak sumer kena tunggu balik mesia ler jawabnya...lama lagi tu...


29-01-2008, AlongRoz komen :

laaa kat hawaii rupa nya...kalau lambat lagi balik mintak lah sape2 tlg pos petai Yeos dlm tin tu - not bad juga...


24-04-2009, oleen komen :

wow..terliurnye tgk gambo. huhu. arini ingat nak masak sambal udangla.mesti meletup! x sbrnye nak buat. tq 4 sharing this recipe!


05-07-2009, mrsjoe komen :

Nak try bt utk lunch ari ni.Asyik buat sambal sotong,udang,ikan bilis,terlebih kuah(cair)..Failed slalu. Hihihihi...


23-08-2010, aisyahjiyongie komen :

kalau bubuh santan dalam ni ..okay tak??


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu