Google+

oleh: Mat Gebu Kuih Kaswi

Step_by_step_787

Resipi asal dari Rozzan..sedap dan kenyal2 manja lagi!!!!


Created on : 17-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( Loyang bulat 30cm )

  • BAHAN A :-)
  • 350 g gula melaka (mat guna 300 g)
  • 240 g gula pasir
  • 450 ml air
  • 2 helai daun pandan, disiat dan simpul
  • BAHAN B :-)
  • 190 g tepung gandum*
  • 120 g tepung ubi*
  • 60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
  • 900 ml air
  • 2 camca besar air abu (alkaline water)
  • 3/4 camca besar air kapur
  • 1 camca besar pewarna coklat
  • BAHAN C :-)
  • 1 cawan kelapa parut putih
  • Secubit garam

Cara-cara

  1. Step_by_step_840
    Satukan bahan2 A dan masak atas api sederhana hingga semua larut. Sejukkan.
  2. Step_by_step_841
    Satukan bahan2 B dalam satu bekas. Kacau rata dengan wisk.
  3. Step_by_step_842
    Satukan no1 dan no2. Kacau rata dan tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.
  4. Step_by_step_847
    Kukus 40 - 45 minit atas air mendidih. Balut tutup kukus dgn kitchen towel. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Letakkan paper towel (yg baru) dan biar ia terserap. Angkat perlahan hingga kering. Biarkan sejuk betul sebelum dipotong dan hidangkan bersama bahan C.
  5. KATA2 DARI MAT GEBU:- Jika buat separuh dari resipi diatas, boleh guna loyang/tin kek berukuran (8 x 8 x 3) inci dan jika suka boleh juga dikukus dalam acuan apam yg comel2 tu, dan jangka masa mengukus 10 - 12 minit utk bekas2 comel. Harap maklum..








Laporan Masakan Bergambar (15)

P1120064
18-01-2008
sedap!!trma kasih cik mat
Laporan oleh: inid

Terima kasih.....pos sikit ke Kulai..

P1210196
22-01-2008
holaaa.....holaaaaaa.....tadaaaaaaa tq cik mat, versi ni x letak air abu pun dan pewarnanya saya letak kicap hehehe...:D sedap mat oiiii....rasa cam leh wat meniaga jer...lembut, kenyal2 manjaaa gitu...hihihi..;)
Laporan oleh: waheedeana

Nanti nak try bubuh kicap pulak..kicap pekat ke?

Kaswi_myr
10-04-2008
Hb request...menjadi..sedap, betul kenyal2 manja :) tak letak air abu...sedap hb kata leh buat selalu..TQ
Laporan oleh: Aziemas
Dsc02852
18-04-2008
mmg kenyal2 manja gitu.. wat 1/2 adunan pastu letak kicap pekat 2 sudu besar.. sungguh sedap ... cuba lah
Laporan oleh: yatiezaini
P1194126
23-01-2009
memang sedap..TQ!!!
Laporan oleh: zaliana
Kaswi
01-02-2009
memang kenyal rasa kuih ni...dan sedap...tq ye cik mat...
Laporan oleh: quinnie
Kaswi_mat_gebu
15-02-2009
Salam Mat..akak buboh dlm acuan kecil2...lembuut sngt dn makiinn lah kenyal2 manje gituu....tq Mat... :o
Laporan oleh: kak fida
Img_4605
05-05-2009
yummy..yummy.. first time buat n mjadi.. TQ Cik Mat..
Laporan oleh: zana08
Img_8175
27-07-2009
owang buh kicap, aku pong gatei gak buh kicap! lum sempat raso lagi nih mat! tunggu karang magrib! mekasih yooooo..
Laporan oleh: hana6877
Dsc_6658
01-08-2009
emm....yummy.
Laporan oleh: zaina
Kuih_kaswi_cmg
03-08-2009
Sedap! ada adjust sket tang gula tu.. TQ CMG.. x bau kentot pun.. ;)
Laporan oleh: as75
Dsc00312
22-11-2009
selalu bli je kuih ni... tp wat sndri lbih ummphh....
Laporan oleh: Mariani(KT)
Kaswi_002
01-12-2010
buat dlm acuan kecik...memang sedap sangat! tapi yg saya buat dlm loyang x berapa jadik...mcm lembik jer...
Laporan oleh: rohaya1710
Dscn1627
12-02-2012
Salam cik mat cuba hantaq lagi..nak wat makan petang tapi dah tinggal sikit benar...anak2 n hub suka..terkilan gak wat 1/2 sukatan ingat mr tak suka...InsyaAllah lain kali kite wat lagi...
Laporan oleh: Resepi2011
120907_kuih_kaswi
07-09-2012
kuih bfast pg ni. xguna tepung beras & alkaline water. just tambah nescafe sket. lembut n kenyal. sedap :)
Laporan oleh: moonbug

Komen (42)

17-01-2008, azie_67 komen :

tengok gambo memang kuih ni manja sangat. ni nak citer la makcik kita yang niaga kuih ni substitute perwarna coklat tu dengan kicap pekat! sedap gak coz lemak masin.


17-01-2008, AlongRoz komen :

Alahai Cik Mat, lepas mkn smbal tumis petai tadi kalau lah dapat mkn kuih Cik Mat ni kan best.... tapi apakan daya, nak buat mlm ni pun rasa m......


17-01-2008, niksue komen :

first time ku baca kuih kenyal2 manja....kaswi ni salah satu kuih kegemaran tak penah buat lg......


18-01-2008, mas_2ra komen :

nampak menarik je.....nak cubela nt


18-01-2008, nuyui komen :

Cik Mat,kalau tak pakai air abu boleh tak?semua barang dah ada just air abu je tak de & teringin nak buat utk b/fast esok.


18-01-2008, Mat Gebu komen :

Pasal air abu tu mat tak pasti pulak, sebab resipi asal mmg dia letak, dan hasil dia jadi kenyal2 manja. Nanti cari resipi yg tak guna aie abu.. tunggu yeaa.


18-01-2008, Mat Gebu komen :

nuyui...rasa mat, kalau ada, tak payah letak pun ok lah, air abu tu..tapi mungkin teksture dia sikit berbeza..


18-01-2008, waheedeana komen :

thanks CMG...kuih peberet hb nih....leh try :)...CMG kalo x letak air abu bole x? CMG kalo saya la sebut kuih ni kuih kentot pasal aroma nyer tu...ehehehe...:D tp rasanya besttt.. pernah gak dgr nk dptkan kaler coklat tu letak kicap...


18-01-2008, sfaizah7 komen :

cmg, kalo saya guna brown sugar boleh tak nak ganti gula melaka??


18-01-2008, NanaLazim komen :

Ini memang kuih feberet saya mase kecik2... tapi bila dah besar, tatau nak buat plak.. nasib baik ader resipi bergambar nih.... yiiihhaaaaa


18-01-2008, mawar merah komen :

cik mat... fungsi air abu tu utk apa ye..


18-01-2008, Mat Gebu komen :

waheedeana..mmg kan bau nie ada mcm bau "kentot"...tapi sedap bila dan bergaul dgn kelapa....sfaizah7, rasa mat kalau guna gula merah yang timbang kat kedai tu pun ok kot tapi kalau brown sugar tu tak pasti pulak....Nana, senang sgt buat dia pastu hasil dia memuaskan lah..


18-01-2008, liana_pg komen :

a ah lah mat..tgk resepi ni teringat dulu time mak liana wat kuih ni satu rumah kecoh ..tnya sape kentot nih.?.hehehehe


18-01-2008, liana_pg komen :

mat air abu tuh ape?sama ngan air kapor ke?sbb klau my mum wat kuih ni ltak air kapor..


19-01-2008, ijja komen :

Cik mat, bancuhan AIR kapur tu 3/4 camca besar, tapi kapur tu pulak agak-agak jer ker? 1/2 sudu kecil kapur tu banyak tak?


19-01-2008, topal komen :

mat, kalu tak de perisa coklat leh tak ganti ngan serbuk koko?


19-01-2008, Noreen komen :

mat awat kuih kaswi hang nie itam sesgt tu itam2 si tampuk manis ke atau hitam manis ... hang tak lotak krim penegang ke mat nampak kedut seribu ahak baik den lari copek2 karang kono sentil lak


22-01-2008, padme komen :

mat, saye baru je wat kuih ni minggu lepas,xikut resipi u, keras,baling kat kucg pun boleh mati..so i nak try resipi u,masalahnye saye xtau pe air abu tu?? kat mane bleh dpt?? kdi brg kek ada?


24-01-2008, waheedeana komen :

cik mat, saya letak kicap manis...;)...weekend nak wat lagiiiiiiii...... ada yg tukang makan, kalo boleh nk wat hari2.......


25-01-2008, sfaizah7 komen :

CMG.. dah buat kuih kaswi ari ni.. tp i msk gula merah dgn daun pandan 2-3 helai kononnya nk kasi wangi.. tak perasan plak air gula yg coklat dah tukar kale hijau.. jadilah kuih kaswi hijau... huhuhu.. malu plak nk letok gambonya.. mcm lari topik kale nya... tp rasanya mmg syok... thanks..


10-03-2009, KHASIPAH komen :

Alhamdulliah, memang sedap dan kenyal kaswi ni, saya mlm tadi untuk buat sarapan pagi. Keluarga semua puji sebab sedang elok lembut n manisnya. Terima kasih kepada Mat Gebu kerana sudi memberi resipi ini.


15-04-2009, faizah1604 komen :

Saya baru cuba. Rasanya sedap tapi kenapa lembik. Adakah pasal saya tak tutup penutup kukusan dgn kitchen towel. Anyway thanks &for the recepi dan saya akan cuba sekali lagi


10-07-2009, shamzura komen :

nk try la ,kalau ikut resepi mak mertua saya dia pakai tpg gandum n ubi x pakai trg beras....so saya nk cuba yg mat punya ....nmpk sodap...


04-09-2009, surayaselamat komen :

betul ke letak kicap manis!!mcm pelik jeaa..air abu nak dpt kat ne ye...


26-12-2009, Noni_Ali komen :

Laki aku gila kuih ni. nak try harap jadi. kalau jadi x yah beli kat luar lagi. TQ mat geeeeebooooo


13-12-2010, baby meaow2 komen :

hehe.. akhirY dpt juga resepi kuih kaswi ney.. dr sklh rendah g suka mkn menda ney.. ney ari br dpt resepi asli g2.. heee mama.... tlg b.b uat kuih ney leh tak.??. :)


13-12-2010, baby meaow2 komen :

tQ cik mat Geboo..


15-01-2011, juai komen :

nak cube le gak...anak yg no 3 tu mmg suke kuih2 tradisional nih...moga2 jadik..


24-01-2011, zsrina komen :

CMG....sy dah buat tp x menjadi la....jd 2 lapisan. Bawah yg kenyal2 tu pastu atas air gula. X tau la mana silapnya...:(


18-02-2011, zahra07 komen :

air abu tu apa...? saya x tau la... kt mana nk cari air tu...? tq


01-03-2011, anios komen :

Salam cek mat gebu..Air abu tu leh dapt d mna ek? kedai jual bahan bahan kuih ke? tak pernah lak guna air abu tu. saya selalu guna air kapor je. Nak gak cuba resepi mat gebu nye lak.


12-03-2011, nasharel panglima komen :

punya rrr payah saya nak cari resepi kuih ni...dulu arwah nenek de bgi..tpi wat bodo je...la ni haaaaa baru r tau kuih tradisonal ni x lekang dek hujan.sedap....peberet saya pulak tu...TQ cek mat! share dgn mak saya...huhuhu///


19-03-2011, ummihadi komen :

Assalamualaikum cik mat gebu. Dah buat bebrapa kali kuih ni. Sedappppp. Emak sy, anak2 n anak sedara suka. Sy bubuh kicap pekat. Terima kasih byk2.


07-05-2011, Delvin komen :

ape bende air abu tu cik mat gebu? kat mane nk dapat?


28-06-2011, nur naziera komen :

bole x guna kicap cap kipas udang????


24-10-2011, mieds komen :

bleh x, klau bg sukatan guna cawan?


23-11-2011, maznahh komen :

CMG mane nak cri air abu??kat kedai ade jual??


16-12-2011, mdts komen :

blh guna browning x utk kuih ne?one of my fav dish..i ll try


02-01-2012, inazareen komen :

assalamualaikum....saya telah mencuba untuk membuat kuih kaswi pertama kali dalam hidup saya...hasilnya memang memuaskan...semua ahli keluarga saya kata kuih ini memang sedap..terima kasih kepada che mat kerana berkongsi resepi...mungkin selepas ini saya akan mencuba untuk membuat lain..


12-02-2012, Resepi2011 komen :

TQ kaswi ni memang sedap menepati citerasa keluarga cuma agak manis w/p dah kurangkan gula..lain kali leh kurangkan gula lagi...Tak tau apa hal tnet ni dah dua kali cuba anta laporan bergambo tapi leh..Nanti kite cube lagi wat kali ke 3..


12-02-2012, Resepi2011 komen :

Maaf cik mat gebu padanlah tak leh hantaq kat sini dia pos ke hansue..punye tempat maaf ye..Nak try takut lah salah hantaq lagi...Bismillah...


25-12-2012, jahliana komen :

Che mat air abu tu air ape? abu chang ke?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu