Google+

oleh: Nurfatim Kek Marble

Kekmarble

untuk sesiape yg gemar makan kek..


Created on : 14-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Nurfatim




Bahan-bahan ( 1 adunan )

  • 300 g butter
  • 300g gula caster
  • 320g tepung gandum
  • 5 biji telur (grade B)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1/2 cawan susu segar

Cara-cara

  1. Beat butter ngan gula sampai kembang.
  2. masukkan telur 1, per 1.
  3. Masukkan tepung yang diayak ngan baking powder berselang seli ngan susu. Kalau nak marblekan dia, bahagi lah berapa warna nak, pastu marblekan je lah dengan mengunakan lidi..
  4. Bakar suhu 160C untuk 1 jam.

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (5)

Pict0041
25-03-2008
mmg senang sgt buat kek nie..pastu sedap pulak..baik korang semua cuba
Laporan oleh: karisma_bgw2690
26-12-08_1219
01-01-2009
memang senang wat.n sedapppppppppppppppppp
Laporan oleh: arera
Snv31941
09-05-2009
Sedap, tapi saya guna suhu oven 180 sbb takut kek tak masak kat tgh.. tp ni ikut oven masing2 kot. Saya nyer oven oven murah jer...
Laporan oleh: aludra

alah, murah ke mahal ke.. yg penting keknye menjadi kan..

Kekmarble
19-05-2009
Sedap! senang & mudah nak buat bg org mcm i yg tak biasa buat kek.. menjadi jugaklah kali ni walaupun terpaksa tukar perisa vanila jadi strawberi..dah tu je ada kat rmh.. anyway thanks nurfatim for your such lovely recipe
Laporan oleh: wildcats

hehe.. tQ..

P2231060
27-02-2011
pada mulanya takut kek ni xmenjd coz adunannya rasa kental sgt..namun selepas keluar dr owen..rasanya sdp dan cukup lembut..tq
Laporan oleh: cheq da

Komen (21)

15-01-2008, mas7971 komen :

kek marble nurfatim nmpk so cute la...mas pernah buat jgk tp hasilnya x nmpk cm marble pla...cmna nak buatkannya cm 2?


15-01-2008, coveredgirl komen :

Ya..saya pun baru nk tanya benda yg sama...Boleh terangkan tak secara detail macam mana nk dptkan pattern marble yg cantik macam tu? TQ.


16-01-2008, azizahmansor komen :

Cara nk wat kek marbel,adunan tu kita bahagi kepada 2.Satu adunan letak pewarna coklat(adunan B). Sekiranya nk letak warna lain pon boleh.Satu adunan dibiarkan dgn warna asal(adunan A). Masukkan 2 atau 3 senduk adunan A di tengah-tengah bekas pembakar.Kemudian sendukkan 1 atau 2 senduk adunan B dan tindihkan keatas adunan yg mula2 td. Ulang smpi adunan habis.Ini cara sy buat kek marbel :D hope phm skit2.


17-01-2008, ziehelmy komen :

apsal kek i jadi terbelah......?


26-01-2008, Nurfatim komen :

betul tu keterangan kak azizahmansor... sorry sbb xbg tau.. TQ kak azizahmansor.....


27-02-2008, kancil komen :

kancil tension kadang2.. buat kek mesti atas dia merekah... dah 2 tengah tengah x masak


13-03-2008, puchong girl komen :

tak cuba lagi ni...betul sedap ke?


23-11-2008, lurvlyn_bmy80 komen :

nk try wat la nampk mcm sedap,sydan ayah gemarkan kek marble...mkn dgn kopi o panas...fuh..trangkat!!!


23-12-2008, sumandak sabah komen :

saya ni baru nak try buat marbel kek ni.. harap2 la jadi .. tapi semua resepi yg i follow dalam my resepi.com memang menjadi..


01-01-2009, fairuz_zan komen :

Saya tlg jawabkan soalan kancil. Dari pengalaman saya klu kek merekah selalunya sbb oven terlalu panas. Klu terlbh baking powder pun kek blh jadi merekah diatasnya. Selalunya kek jadi mentah di tengah sbb suhu oven tak cukup panas...klu guna dapur gas, apinya kecil sgt.


24-01-2009, dayheart komen :

Saya ni org baru. hehe. Nampaknya resipi ni senang dan bahannya tak banyak. harus di cuba ni ... mintak2 menjadi.


13-03-2009, R.adawiyah komen :

salam semua..saya ada masalah ketika nk buat kek ni, walaupun suhu dah d setkan pada 160c selama sejam, tp bahagian tengah kek xmasak...minta tolong bagi nasihat dan panduan! thank semua...


20-05-2009, zaimahalang komen :

aslmkum smua....aritu saya baru buat. tepung tu saya campur dgn tepung naik sndri. 1/2 tpg gndm n 1/2 tpg naik sendri. jadik gak. sedapppppppppppp


14-12-2009, Ratumiyda komen :

tuari try buat, menjadi.. at 1st , hepi..tp bila dpotong ada yg pecah ... brderaiii . nape ye? terlebih msak ke ?


16-01-2010, naa_q komen :

kek marble baru je siap, mmg lmbut,saya buat 1/2 adunan je sbb nak test tangan nan keras ini..xsangka lak mnjadi, guna telur kck2 3 bj & guna susu cair je, nanti kena wat lg 1 adunan bsr lak..thnks ye Nur..


28-05-2011, dayanaatiqah komen :

ringkasnye..xla susah nk salin..:)


22-06-2011, bungan komen :

nak try la wat kek nie tapi kat umah xde oven. Boleh kukus tak??


27-06-2011, chue eizal komen :

MCM sedap jew...nnt na try larh


07-05-2012, Puan LUV komen :

selalu sgt buat kek ni .. ank suka. vanila + coklat :)


12-05-2012, miejaserting komen :

saya da try bt 3 kali mmg menjadi.sedap.thanks ya share resepi


17-08-2012, farafarell komen :

boleh tanya kenapa saya buat surface kek tu jd berlubang lubang ? terlebih oveletee kee ?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu