Google+

oleh: AlongRoz Waffle Simple

Mywaffle

Memang simple - tengok gambar ni, my 13 yr old son pun boleh buat resipi ni dgn cantik nya.


Created on : 12-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi AlongRoz




Bahan-bahan ( 3 set x 5 keping )

  • 2 biji Telur
  • 3/4 cwn Susu segar
  • 2 tbsp Minyak sayur
  • 1 cwn Tepung
  • 1 1/2 tsp Baking powder
  • 1 1/2 tsp Gula
  • 1/2 tsp Garam

Cara-cara

  1. Panaskan electric waffle maker.
  2. Pukul telur sehingga berbuih sedikit. Campurkan susu & kesemua bahan2 lain. Campurkan sehingga sebati.
  3. Dsc02762
    Tuangkan ke dlm waffle maker & tutup sehingga masak (waffle maker ada mcm2 brand, jadi ikut arahan memasak spt tertera dlm manual waffle maker anda). Tips - jgn tuang adunan terlalu sedikit nanti tak nampak pattern ataupun jika terlalu byk adunan, ia akan melempah & bentuk pun kurang menarik.
  4. Hidangkan dgn topping kegemaran anda seperti madu, maple syrup, icrecream atau jem.

Laporan Masakan Bergambar (11)

Wafel
20-01-2008
waffle yg tlh di'penkek'kan coz xde maker.ank2 suka sgt mkn waffle,so bntk x pnting,jnji rasa best.yummy
Laporan oleh: hunny

Creative nya hunny ni, tq kongsi idea. Cun lah nampak "penkek" hunny tu.

Img_0366
05-02-2008
seronok dpt buat sendiri tp x cantik mcm tuan punye resipi ni
Laporan oleh: imanazyan

Same lah acuan kita, boleh lah mkn waffle selalu. Panaskan dulu acuan tu lebih kurang 10 minit, baru tuang adunan so that kale dia sama serata.

Wafflesj
21-02-2008
baru dapat wm terus buat, sedap......... tima kasih along
Laporan oleh: sofinar

Tahniah dh beli wm. Leh le wat selalu, senang je kan. Nak tukar selera boleh pelbagaikan syrup spt blueberri, maple, strawberri, coklat, etc.

Wafle
05-05-2008
Tak de waffel maker ..bantai pakai sandwich maker je ... sedap kata anak2 ...sy lebihkan gula kasi manis2 sikit maklum le tak letak apa2 toping ... makan begitu saja ...
Laporan oleh: anakamat

bagus gak idea ni utk yg xde wm..tq sharing

Waffle_2
12-07-2008
alongroz..tq resipi..saya buat lempeng jer..hihi..faham2 je lah..anywy sedap..licin wlupn rupa tak da..
Laporan oleh: zana08

Jadi lempeng lak resipi waffle ku...hehe janji sedap noh!

Image084
28-11-2008
Hi... nie cubaan pertama sy... hiks... tp rase pahit sikit... so adunan kedua sy kurangkn baking powder... sedap... mkn ngn ais krim... ;) thanks for the recipe ya!
Laporan oleh: eddlanie

Utk ukuran yg tepat, gunakan sudu metrik. 1st=5ml

Waffle_012
06-01-2009
Wat utk breakfast pagi ni. Sedap, thanks AlongRoz :D
Laporan oleh: Mummy7857
Waffle_002
27-07-2009
mmg sodap... makan gitu jer... senang pun senang...
Laporan oleh: Penyulawa
Dscn2799
17-02-2010
tq 4 d recipe.dah byk kali cuba tp br skrg upload gambar.
Laporan oleh: jann
P1010294
15-11-2010
TQ! sedap..sama mcm kedai..my daughter really like it..
Laporan oleh: cikgurasidah
Img_0439
24-11-2010
dah cuba byk kali....ni buat breakfast mkn dgn ice cream
Laporan oleh: nanana78


Komen (61)

13-01-2008, butterflyoncake komen :

waffle maker tu brp ye harge die kakak?


13-01-2008, mrsdayat komen :

cantiknye...katne beli acuan ni ek?


13-01-2008, AlongRoz komen :

Along ada nampak waffle maker ni kat superstore/supermarket - tak cek lak rege nya. Along punya dapat free claim kat Bonuslink...hehe


13-01-2008, nor_67 komen :

cantiknya waffle ni, mmg tengah plan nak cari waffle maker mcm ni coz yg ada tu dah pun rosak, anak2 pulak suka makan waffle.. hasil dia sama tak mcm waffle kat A&W, yg lembut dn rangup skit tu?


13-01-2008, Mat Gebu komen :

Sama leer, mat pun cadang nak cari waffle maker satu, pattern yg mcm Along buat tu lawa...berkenan pakcik..ahaks


13-01-2008, AlongRoz komen :

nor_67, resipi ni walaupun simple memang rangup tapi gebu di dlm - tengok gambar tu golden je warna nya.


13-01-2008, AlongRoz komen :

Cik Mat, Along memang rekemen acuan ni (brand Panasonic) sebab non-stick tak payah gris & waffle dia masak serata je kale nya.


13-01-2008, nor_67 komen :

Ooo brand panasonic, senang sket nak cari..insyaAllah akan cuba buat, tp kena la g cari dulu waffle maker nyer


13-01-2008, mrsdayat komen :

ahax..pakcik mat mmg lomah bentuk 'cinta' ek pakcik...eheheheh


14-01-2008, hanahoney_571 komen :

cute! admire la kat waffle maker tu!


14-01-2008, riena komen :

dah ada resepi waffle lah pulak. kena cari waffle maker dulu. blh buat sendiri.


20-01-2008, hunny komen :

riena,tgk pic akak kt atas tuh,x smpt nk tggu maker.tp niat di hati mmg nk beli gak maker tu.


21-01-2008, riena komen :

kak hunny, camne akak buat tu ya. ajar la siket w/out gunakan waffle maker.


21-01-2008, hunny komen :

akak guna non-stick pan.pastu ambil adunan 1 senduk kecil,(t'pulang pd riena la,nk bsr,guna senduk bsr)tuang dlm pan,bila nampak dah kering bhg atas tu blh la angkat.pastu sapu la sedikit jem ke atau apa2 ikut selera.cepat2 buat tu,sedappppp.


24-01-2008, yuka_luv komen :

kene cari acuan waffle la nampaknya lepas ni


25-01-2008, qurra komen :

hunny nanti die nyer rase same yang macam kat kedai ke kalu pki non-stick pan tu??


19-02-2008, mamafaie komen :

saya mmg cari resepi waffle sbb anak suka sgt... tapi nak tanya....tbsp tu apa? lagi satu pakai tepung apa?....tq


20-02-2008, sofinar komen :

minyak sayur tu apa? shortening ke atau minyak kelapa sawt


20-02-2008, AlongRoz komen :

mamafaie, tbsp = tablespoon = 15ml, tsp=teaspoon=5ml. Ini sukatan metrik utk buat kuih. Sudu metrik ada di jual kat mana2 smkt @ kedai kek. Tepung tu tepung gandum biasa lah.


20-02-2008, AlongRoz komen :

sofinar, minyak sayur tu apa2 minyak pun boleh. Paling best myk jagung/sunflower sbb healthy. Klu xde, hentam je lah minyak sawit - no problem.


20-02-2008, mamafaie komen :

tq along, dah paham resepi ni, blh la buat weekend ni, tp ikut cara hunny dulu la sbb blm ada waffle maker tu.


21-02-2008, fifi15 komen :

i love waffle. kite baru dapat waffle maker(redeem Mesra Kad points).. sebab tu skrg sibuk nak cari resipi. Seronoknye..tak sabar kite nak cuba!


21-02-2008, AlongRoz komen :

fifi15, selamat mencuba. Jgn lupa lapur kat sini tau.


27-03-2008, nor_67 komen :

to fifi dan yg lain2 yg dah redeem WM kat mesra kad (jenama cornell kalau tak silap).. boleh beritau sy camna rupa waffle yg dihasilkan.. ingat nak redeem gak, cuma nak pastikan bentuk kat dalam tu dulu.. samada bulat keliling or bunga2 cam yg along punya ni.. please.. tq


27-04-2008, cgaini komen :

salam, saya nak tanya, nak beli kat mana wafel maker? susah lah nak carik kat penang ni. ada tak kedai2 yang di cadangkan? berapa harga biasanya?


10-07-2008, kucing komen :

kak longros nak tayer 3/4 cwn 2 cam ner? sy xbrp pandai lar bab sukat2 nie....tolong yer...sy bru nk blajr msk


16-07-2008, adek eka komen :

mane nk dpt acuan waffle ekh?


25-07-2008, patpink89 komen :

mahal x wm...hehe...sye student g...kn bodek mak bli....


07-08-2008, ida nadirah komen :

pakai susu tepung bole tak?At last, dpt gak resipi waffle.Ee..tak sabarnyer nak wat.Petang ni gak sye cuba wat.Wish me luck!


30-08-2008, only.zie komen :

mn nk beli acuab waffle tu:d memang nk sgt2 nih sebab nk buat niage la:d


09-09-2008, chepora komen :

zie..waffle maker ni i br je beli kat tesco murah je 52.00 tp semata wafel maker yg bentuk bunga mcm dlm gambr bukan yg 3 in 1 tu..3in 1 mahal more 130..mana tesco pun ade


28-11-2008, cahayer komen :

rase dia cam waffle kat A&W ek.. yg mkn ngan eskrim....


04-12-2008, najihan komen :

dh try wat....rasa sedap...tq... tp rupanya xlawa... knape ntah...


05-12-2008, mona_5722 komen :

tengah ngidam,pantang jumpa beli...tak terpikir nak cari resepi kat sini...dulu ada waffle maker,pegi sedekah kat org sebab masa tu tak join lagi,lagipon masa bujang...sekarang dah ada askar2 ni baru tau...nak kena usahakan wm baru...hehehe


17-12-2008, enna_dan komen :

eii tak sabar2 nk wat ni ptg ni...yummy!


06-01-2009, honeyzul komen :

kte, hubby n ank2 mmg suke mkn waffle....x sabau nk wat la....he3


28-03-2009, AlongRoz komen :

Ramai yg tanya mana nak beli wm. TQ chepora tolong jwb. Najihan, Along pun tatau nape kale leh jd tak serata mungkin bergantung pd kualiti wm. Yg non-stick tu patut nya kale serata. Pada yg lain2 tu, selamat mencuba!


14-05-2009, syirun96 komen :

waffer ni mmg cam lembu sikit ya.. maksud kita x ranggup yea


24-07-2009, elin8888 komen :

along.. tayang ler picture wm tu n kotaknyer kat cni.senang ckit nak cari.Penat dah pusing cari tapi tak jumpa pun huhu.Kat shopping complex maner yang ada jual ek? Jusco,tesco,giant, atau kat ner? Tolong nak tahu ni... Kiter n anak2 mmg suker waffle wuwu


24-07-2009, elin8888 komen :

ohh kat tesco eh.Ok ok kiter g serbu tesco.. ahaks...


16-08-2009, idasmile komen :

salam...ida dah cuba dah resipi ni..sedap..tapi anak2 kata mungkin kurangkan telur kot sebab nak jadi rasa telur dadar dah. lain kali ida nak cuba 1 biji ajer telurnya, tgk camaner. lagi satu, ida tak ada waffle maker tu, so guna aje sandwich maker yang triangle tu (biasa tengok kan..) ha..menjadi tau!! tak apalah rupa tak chomel tapi anak2 hepppiiiii sgttt...bila warna merah dan hijau kat maker tu dah keluar dah masaklah tu..cuba lah..


05-01-2010, shashela komen :

betoi2x.. my hubby pun kate terlebih rase telur...sedap tp kena kurangkan telur la.... wm tu senang je nak cari... kat tesco ade jual dlm rm58.. saya baru beli kat tesco seremban...


29-03-2010, farrah_diba79 komen :

dah lama x wat waffle. Dulu saya buat bisnes masa belajar kat uni.. Hehehe.. Nie dah jumpa resepi saya nak cubalah.. Cuma kena beli wm jer..


20-07-2010, nurhafiz2009 komen :

dah cuba.sedap n senang nak buat. copy dlm blog saya ye alongroz utk share.. tq


20-12-2010, amni_nadhirah99 komen :

rugi klu x mkn kn....hehehehe msti sedap punyer ah.....


23-12-2010, mawarmz komen :

slm,klu tngok jual kt spmrket ada yg 2 kpg n kt tengahnya letak jem .. tp klu buat dgn wm ni terus dpt 2 kpg ke ?


13-02-2011, syam.seng komen :

rasa nak bt gak... tp xde wm. nti x lawa, xde yg berkenan.


17-02-2011, nona28 komen :

rasa ptg ni nak trus buat lah..bahan2 simple je kan..


17-02-2011, nona28 komen :

rasa ptg ni nak trus buat lah..bahan2 simple je kan..


18-02-2011, leniwatysawir komen :

1 cwan tpung tu camne erk? sye x brpe pham bab sukat ni....


28-02-2011, naimahyusuf komen :

ada sape2 berminat nak beli WM boleh hubungi sy0139384483


16-04-2011, rcmesin komen :

Boleh dapat mesin waffle heavy duty kat kedai saya di Batu Caves. Sila lawati http://rcmesinmakanan.wordpress.com/category/mesin/mesin-candypopcornwaffle/ atau hubungi kami di 03-61880911 atau 016-2291600. Penghantaran boleh dibuat melalui pos


27-06-2011, maziahdiah komen :

eee..x sabo nk try wat.bkn ank2 je yg suka sya dn hubby suka... tp kena cari waffle maker dlu..


15-07-2011, yaat komen :

ee..bestnyer..kat ner nak beli wm nih puas cari satu penang xjumpe...


01-08-2011, 011830 komen :

dah try semalam ... memang jadi dgn sekali cubaan. hari ni buka puasa anak2 suruh buat lagi. tq


14-08-2011, wanmaziah komen :

saya dah buat utk berbuka td ...sedap..thanks for the recipe...lainkali blh buat lg walaupun dlm sandwich maker..


05-09-2011, mellindasofea komen :

klau berminat untuk beli waffle maker boleh email kepada saya myhomelifestyles@gmail.com RM95 shj


07-09-2011, rozlianaabdhamid komen :

emmm,,sedap..akhirnya jadi jugak saya wat waffle ni..jadi sedap...cri kat tecso waffle maker tak ada..akhirnya jumpa jugak dekat pakson harganya rm65 saja bentuk bunga sama mcm di atas..banyak plak tu waffle maker tu..


14-09-2011, lynn 78 komen :

salam along...sy org baru kt ruangan ni...nk tanya sikit boleh?.. minyak sayur tu yng mcmana ek? boleh sapa2 tolong terangkan? tq


13-07-2012, nadhrahanif komen :

sy bru dapat wm hari ni.. beli terus dr kilang.. hehehehe


20-10-2012, Cahaya Haruman Kasturi komen :

hii..baru je ingat nak abko je dalam non stick pan coz xde waffle maker.. tgk2 dah ade org wat..(tu maksudnya idea sy tu mmg munasabah) ahakz.. btw tq along.. n resepi pancake ai tu pown sedapppppp~~~


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd