Google+

oleh: azwalissa Side Dishes Nasi Ayam ala TCRS

Pict0126

kombinasi lauk-lauk nasi ayam ala The Chicken Rice Shop


Created on : 10-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi azwalissa




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • A) Kerabu Mangga : 1 biji mangga muda - hiris nipis
  • 2 btg serai, hiris nipis
  • 5 tangkai cili padi - lebihkan kalau suka pedas
  • sedikit sos ikan
  • garam dan gula secukup rasa
  • hirisan cili merah dan daun bawang sebagai hiasan.
  • B) Ipoh Taugeh : Taugeh (anggaran 50¢)
  • 3 sudu sos tiram
  • sedikit lada sulah
  • hirisan cili merah, bawang goreng dan daun sup/bawang sebagai hiasan
  • C) Egg Tofu with Oyster Sauce
  • 2 bungkus tofu telur - potong 2
  • 1/2 cawan sos tiram campur 1/2 cawan air
  • sedikit lada sulah
  • bawang goreng, daun sup/bawang & hirisan cili merah sebagai hiasan

Cara-cara

  1. Menu A) - campurkan semua bahan dan gaul rata. Hiaskan dengan cili merah dan daung bawang.
  2. Menu B) - Buang kulit taugeh dan basuh taugeh bersih-bersih. Letakkan dalam mangkuk dan tuangkan sos tiram. Taburkan sedikit lada sulah dan hias dengan cili merah. Kukus sebentar (jangan sampai taugeh layu) dan keluarkan. Taburkan daun sup/ daun bawang & bawang goreng sebagai hiasan.
  3. Menu C) - masukkan tofu yang telah dipotong kedalam mangkuk. Tuang campuran sos tiram dan air kedalam mangkuk tersebut. masukkan sedikit lada sulah. Kukus selama 2 minit. Setelah masak, keluarkan dan hias dengan bawang goreng & daun sup & daun bawang. *note* kalau nak sedap boleh tambah udang kering tumbuk macam kat TCRS tu..
  4. resepi side dishes ini sedap dimakan bersama nasi ayam & roasted chicken. ia merupakan pilihan menu yang sihat kerana dimasak secara kukus dan tidak menggunakan minyak.
  5. selamat mencuba!

Laporan Masakan Bergambar (1)

Nasiayam
09-09-2009
hehe jadi tak? buat untuk buka puasa :)
Laporan oleh: scopio84


Komen (7)

10-01-2008, rai komen :

Rupanya tauge tu kena kukus.. rai penah buat, goreng tp rasanya xsama la cam kat TCRS.. leh la try nanti... lg 1 ada x resipi BBQ honey chicken yg cam kat TCRS? Tq..


11-01-2008, azwalissa komen :

kalau goreng guna minyak, taugeh mmg cepat kecut.. tak kick! hehee... kalau rai kukus pun jangan lama sangat.. nanti dia tak rangup. saya pun tengah cari resepi BBQ honey chicken tu.. kalau ada nanti saya tepekkan.


11-01-2008, butterflyoncake komen :

mane resepinye~~


11-01-2008, butterflyoncake komen :

eyh~~ da ade dah..


29-01-2008, dilanahar komen :

laa....kata nasi ayam ala TCRS. ambendenya lauk sayur ajer....resepi ayam mane?????:((


30-01-2008, azwalissa komen :

sori sesangat.. saya yg salah tulis nama resepi. actually mmg nak bg resepi nasi ayam tu, tapi tengok lebih kurang sama dengan kebanyakan resepi nasi ayam yg ada dalam myresipi nih.. that's why saya tambah aje resepi utk side dishes.. sori kalau mengelirukan.


20-02-2010, shahz komen :

ahaks


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd