Google+

oleh: cha Apam Beras

Img_0036

mudah di sediakan untuk minum petang..


Created on : 10-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi cha




Bahan-bahan ( 5 org )

  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar
  • 3/4 cwn gula
  • 2 1/2 cwn air
  • 1 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

  1. blend nasi dan air sehingga hancur.
  2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. perap selama 3 jam.
  6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  7. hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!

Laporan Masakan Bergambar (81)

Apam_beras
11-06-2008
inila hasilnya.. sedap....
Laporan oleh: norre

Thanx norre coz try dis recipe..

Apamcha
11-01-2009
cha..memang sedap sgt resepi apam awak ni....simple n mudah nak buat...rasa dia macam apam tapai..lepas ni tak yah susah2 buat tapai..guna cara ni senang...tq ye cha...
Laporan oleh: quinnie

thanx quinnie..mmg sdp kn..

040320091058
04-03-2009
salam cha....sedap apam ni. sy tmbh sikit air spy lembut & gandakan yis jg (kes nk cepat, x sabar nk tunggu 3 jam). terima kasih atas resepinya.
Laporan oleh: baya74

wah..terernyew..t cha nk cube gak la..

Image038
22-03-2009
kali ni mkn gitu je,next time nk cicah ngan kuah lak.
Laporan oleh: bayu-tt

camne resepi kuah 2??cha x pnh mkn apam ngan kuah..t share resepi kat cni k..anyway..tq 4 ur trying bayu-tt

Image0063
26-04-2009
tgkp gmbar dlu..kang abis dingap..hehe..sdapnyer!!tq 4 da resepi!
Laporan oleh: hamizah91

ur welkam hamizah91..yg pnting sume owg senyum jer mkn apam nih..cha pon epi..

Apam
09-05-2009
senang, mudah sedap.. anak2 suka sangat ..lagipun guna cawan senang nak buat. Ni pun tinggal balance nak gi keja.
Laporan oleh: Teratai Desa

tgl 5 bijik je..ckup ke bwk g keje?hu9..thanx teratai desa..sudi cube resepi cha..

Apam_beras
25-05-2009
cha, sedap la..kemain lagi apam tu..tersenyum lebar ;) tq 4 sharing!
Laporan oleh: as75

TQ as75..sudi tey resepi cha..hu9.ish..jeleznye tgk apam die..senyum bangga ag tuh..cha nye apam x pnh senyum..pemalu sgt9..

Image094
25-06-2009
salam cha, sedap.. sedap.tq
Laporan oleh: sagashi

tq sagashi..nak ckit..da lme x mkn apam..

031
06-07-2009
sedap..my kids suka..nnti leh buat lagi..tq yer..
Laporan oleh: junjs11

ur welkam kak jun..waa..terharunye k.jun try resepi cha (budak br blaja)..hu9

Apam
13-09-2009
1st time cuba... memang sedap & tersgt la lembutnya. Saya buat pelbagai warna utk nmpk ceria. Jika x habis, keesokkan hari bole kukus sekejap dlm 5 minit, apam akan lembut semula. T.kasih Cha utk resipi ni...
Laporan oleh: F.Rosailin

ur welkam..alhamdulillah dpt awak jamu org ngan apam montel nih kn..

Apam2
30-10-2009
wat masa pose aritu.. sedapp! tima kasih cha!
Laporan oleh: hana6877

thanx kak hana..adoi kombangnyew..lame x wat apam nih..windu!

Img_0018
19-11-2009
Sedap...saya mmg suka sgt apam beras tapi nak buat tapai nasi...leceh skit. Guna cara cha..lebih ringkas dan cepat. Thanx ya.
Laporan oleh: cilimanis

ur most welcome..adoi..rindunye nk mkn apam..

Dsc00001_1_
29-10-2010
saya mmg suka makan apam ni,selalu beli je,sampai la satu hari tu biler tgh kunyah,tergigit beras sebiji2...isykk..isyykk..tobat takmo beli dah..terima kasih skali lagi!!
Laporan oleh: beeyone
Imag0118
23-11-2010
Salam cha..apam yang gebusss n sedap..bahan2 pun simple je.tq cha sudi kongsi resepi
Laporan oleh: rosaliza
Salju_016
03-12-2010
Alhamdulillah..jadik n lembut..dh buat last week..tq cha
Laporan oleh: sweetnely
06122010119
06-12-2010
sedap & lembut...TQ
Laporan oleh: ibu_an
Cimg0609
08-12-2010
buat kali ke2, anak2 suka sangat .... terima kasih Cha
Laporan oleh: tunlizah
2010_12_12_10_23_52_745
12-12-2010
memang gebu,dah sejuk pun masih lembut,buat pagi ni utk taman sb ada gotong royong,tq bnyk2 kat cha perfect resepi..
Laporan oleh: miaayuni
Fb
13-12-2010
trima ksih bnyak2 resepinya... sy dah trlebih kaler ler...
Laporan oleh: wadiza
A1
16-12-2010
Sedap & gebu! TQ Cha :)
Laporan oleh: mrs_noor
Picture_594
17-12-2010
sedap,lembut walaupon tak merekahh
Laporan oleh: marryanne
Apam
20-12-2010
first time buat kuih apam nih.... jadi akhirnyer..tq Cha dgn resepinyer.. :)
Laporan oleh: inartm
Apam_beras3
25-12-2010
lembut dan gebu apam ni... sangat suka...boleh buat lagi
Laporan oleh: izahdaut
Dsc04618
26-12-2010
sedappp....lembut jer apam ni.....
Laporan oleh: mass80
Dsc01027
08-01-2011
mmg mudah disediakan.... baru siap kukus terus snap gambar. x rugi cube
Laporan oleh: k.long rozie
Apam_beras_ku
10-01-2011
hehehe..nie la apam beras ku..hanya apam tertentu je yg snyum lebar..ape2 pun gebu n sdappp...
Laporan oleh: akin
Pict0013
11-01-2011
salam...saye buat ptg smlm...knp saye punye apan merekah yek?saye ikut semua sukatan 100%...kukus pun saye buat 15 minit....knp yek?
Laporan oleh: izzaliana
Kuih_apam_003
14-01-2011
Ptg smlm buat apam ni, thanks cha sbb share resepi yg mdh & cpat...mmg sedap, gebu gitu....umuahhh
Laporan oleh: Aini DTHO
01-16-11-150120
16-01-2011
Dah cuba..sedap dan mudah..cuma x merekah semua..
Laporan oleh: me_azahana
16012011357
17-01-2011
Terima kasih. Susah nak dapat resepi masakan2 dari malaysia yang menjadi. Lamanan ni banyak menolong kami yang duduk di perantauan. Terima kasih lagi sekali.
Laporan oleh: omzahratain
Apam_beras
17-01-2011
Ni hasil saya punya, mmg sdp, da siap2 nk bg mak mertua skit...mekasih atas resepinya.
Laporan oleh: Purple.T
180120112531
18-01-2011
apam yg gebu dan sedap ^^v... Skjap ja sda licin d ngap...hehehe.. Sedap bah.. X rugi cba resipi ni..
Laporan oleh: malayloi
Kuih
19-01-2011
huyeay! 1st time buat apam beras ni..menjadi..thnx for sharing this wonderful recipe cha! :)
Laporan oleh: nurulz8186
Apam_beras___cha
21-01-2011
Cha, resipi ni memang best! Dah 3 kali buat sebab apam beras ni antara kuih kegemaran saya.. resipinya pulak mudah.. suami saya suka apam ni, MIL pun suka.. terima kasih Cha!
Laporan oleh: LynnSham
Dsc05351
21-01-2011
Tq Cha! Sekejap aje anak2 makan habis!
Laporan oleh: alma
Apam3
27-01-2011
sedapp n lembutttt apam ni..best2..mekasih cha. :)
Laporan oleh: HaSue
Dsc02333
08-02-2011
sedap n lembut,..x sangka dapat buat apam ni,...seblum ni tau makan jer...
Laporan oleh: sarinahamis
Apam_beras1
08-02-2011
buat lagi....siap tghari tadi, buat atas permintaan si kembar, bekal sekolah agama....siap tapau tuk kengkawan ...apam ni dh jadi favourite anak2 n kawan2....sedap katanya....thanks empunya resepi...
Laporan oleh: mas9540
Dsc00220
08-02-2011
sedap :)
Laporan oleh: yatiezaini
Img_0268
09-02-2011
Percubaan pertama petang semalam...alhamdulillah, menjadik!
Laporan oleh: rossitamz
Apam_001
25-02-2011
Dah try byk resepi..tp yg ni paling best..kena dgn tekak saya..t.kasih byk2..minta izin post dlm blog.
Laporan oleh: ztutie
Img0027a
07-03-2011
mmg sdp.. suami dan anak2 suka.. cuma tepung gandum kurangkan 1 cawan jdkan 3 cwn t.beras.. tambah eno 2 paket.. terima kasih cha!
Laporan oleh: ishahibr
Dsc0000015
11-03-2011
memang sedap...tq 4 da receipe...
Laporan oleh: norainiza
Picture1
14-03-2011
utk minum petang..buat separuh drp resepi..dpt 24 biji..separuh bg kat jiran.. :) sedap n gebu..thx ya..
Laporan oleh: saida_wati
Apam
01-04-2011
jadi...terima kasih
Laporan oleh: ruzainisubari
Apam_awarni
03-04-2011
Terima Kasih Cha..
Laporan oleh: ruzainisubari
03042011212e
04-04-2011
menjadik!..ubah paten dot-dot...lembut jek..nasib jugak x pemalu x senyum...kalau tak, tak nampak lah dot-dotnya..
Laporan oleh: kibod
Apam_beras_1
04-04-2011
beria sgt pulak kaler nih..tp mmg sedap!!
Laporan oleh: Syerah Omar
Img_0545
05-04-2011

Laporan oleh: noormala75
Afiq321_
06-04-2011
Alhamdulillah.. 1st time buat dah menjadi!! saudara mara semua puji... heheh.... tq!!
Laporan oleh: huder
Image0502
10-04-2011
Bestlah resepi ni, hasilnya memuaskan hati..tq
Laporan oleh: surinah
Img_0188
16-04-2011
bagus Cha resipi u ni...wpun dia tak nk senyum, aoam ni sgt lembut...akak campurkan eno sblm kukus..
Laporan oleh: aisyah_uk
160420112217
17-04-2011
TQ.. resepi nie dah 2 kali buat, nie baru ada masa nak upload gambar apam nie... memang gebu dan besemangat buat.
Laporan oleh: ilahi1891@yahoo.com
Img_0394
17-04-2011
entah kali ke berapa dah buat...best lembut n sedap wpun still tak nk senyum... redha je la...
Laporan oleh: aisyah_uk
Img_0400
18-04-2011
akhirnye Cha....terbukti juga dia boleh senyum,, my homemade tulip..
Laporan oleh: aisyah_uk
2011-04-20_17
20-04-2011
baru je wat td...menjadi jugak apam beras ku... tp termanis plak.. ape pun tima kasih pd tuan punye resepi... sedappp.... :)
Laporan oleh: intan3026
Dsc04620
25-04-2011
m'jadik jugak wlaup0n 1st time buat..hehe alhamdulillah..fmily smue puji sdap..adek2 p0n suke siap mnx bw peg sk0la..mak p0n kta da pndaii skunk n b0le jadik bini 0rg da..hehe
Laporan oleh: zaa suke
Dsc04614
25-04-2011
nie ade lg..cume yg nie x letak kaler..pape p0n smuenye sdap..time kaseh tuan punya resipi.. :)
Laporan oleh: zaa suke
P1010892
29-04-2011
buat marble.. anak saya suka!..
Laporan oleh: ogy_alif
Apam_beras__21_
12-05-2011
Dah lama masuk list..Baru kesempatan buat..Sedap & lembut..memang puas hati..Thanks Cha sudi share resipi kat sini
Laporan oleh: Nenie
Image6789
04-06-2011
sedap! cam mak yg buat...tq
Laporan oleh: cik comey
Apam_beras
04-06-2011
terima kasih kerana kongsi resepi ni, buat malam semalam. pagi td cuma kukus balik bg panas. gebu sgt..hubby suka saya dah pandai buat itu, buat ini. saya ingatkan dapat sikit, rupanya banyak...syok giler. lepas ni bolehlah hulur2 kat jiran atau bwk ke majlis, gerenti tak malu punya.hehhe
Laporan oleh: BabyLola
Img_9574a
05-06-2011
panas2 baru kuor dari kukusan, lembut sangat. panas2 dah ngap tanpa kelapa pun sedap!
Laporan oleh: Kak Rosenah
Dsc-0000563
10-06-2011
alhamdulillah .......jadi gak....
Laporan oleh: nur naziera
Apam2
20-06-2011
bru je wat tuk minum ptg td... sedap sgt.. mak n abah suke.. mcm yg mak slalu bli kt psr mlm, singgit 4..hehe.. thanx 4 da resipi.. easy n tasty..nyumm!!^^
Laporan oleh: dhila_ahmad
Img_0157a
21-07-2011
buat lagi.... untuk minum petang ni.
Laporan oleh: Kak Rosenah
P1040335
28-07-2011
slm,dah 2 kli wat,tp yg petama tu xjdi,bantat.hehe.yg ni bru ok,tq ya,sdp,lmbut jer...
Laporan oleh: Mariani(KT)
21-08-11_1618
21-08-2011
panas panas lagi nie...tq empunya resepi
Laporan oleh: idzaereynee
Pb200895
20-11-2011

Laporan oleh: ciksyue
10082011_apam_beras__kaler2_
09-01-2012
tq cha..sedap sgt..
Laporan oleh: eza_zura
Photo-0192
26-03-2012
tq cha resepinye...:)
Laporan oleh: ross84
Myresepi
09-04-2012
mmg sedap, tapi tak berapa nak kembang, idea petua tak spy lebih kembang? :))
Laporan oleh: aishahdin
Img02104-20120707-1517
07-07-2012
first time buat..hehehe jadi...tp sy guna 3cwn tpung beras dan 1cwn tpg gandum..1paket mauripan..hehehehe jd jugak..tq...
Laporan oleh: nourine_2206
Dsc07100
16-10-2012
mudah dan sedap...tq..
Laporan oleh: shahani kaf
Dsc00254
14-12-2012
buat tadi tuk sarapan...tq..
Laporan oleh: jun75
154906_514524371913932_1912257900_n
21-12-2012
blelajadi gak walaupon x cantik. first time terus jadi seronoknye
Laporan oleh: cik liz91
Apam_beras
31-01-2013
Terima Kasih cha, resepi yg amat mudah dan sedap.
Laporan oleh: mrs ooi
Imej0191
04-03-2013
Assalamualaikum, t.ksh kerana ikhlas bg resipi ni. Saya dah try, menjadi dgn sukses dan sedap! Anak2 pun suka. Nanti nak buat lagi lah..hihihi. Maaf lah ye foto tak berapa jelas, guna h/set murahan je. Kamera rosak..nk kna beli baru...huhuhu
Laporan oleh: riaputih@yahoo.com
Apam_beras
09-03-2013
Trima Kaseh.....1st time try dah menjadi!!!! Hubby, Mom & Dad cakap sedap.....
Laporan oleh: yatisabar
2013-11-04_16
09-11-2013
Cha.. tara... inilah apam beras resipi dr kamu. Dah byj x ita buat baru ni dpt upload gmbr. Family menyukainya..TQVM
Laporan oleh: itabob
Image
14-07-2014
Buat utk berbuka puasa. Buat kali kedua. Lembut& sedap. TK cha kongsi resepi.
Laporan oleh: mrs ooi


Komen (77)

05-04-2008, umiza komen :

tak jadilah saya buat. Apam tu jadi keras.Banyak membazir.


10-04-2008, norre komen :

saya buat jadi plak, sedap macam beli kat kedai. Nanti kalau buat lagi, akan upload gambarnye.....Thanks cha..4 the recepi...


12-09-2008, cha komen :

umiza,mybe ade slh kat mane2..adat la klu 1st trial kte x ley jangka samada menjadi atau tidak..hopefully umiza x putus asa..umiza pon ley try resipi2 apam oleh kwn2 MR yg len..anyway,thanx coz sudi mencuba..


12-09-2008, cha komen :

sy pon slalu gak try new resipi..kdg2 x jd..tp usaha tangga kejayaan.hehehe..


12-09-2008, cha komen :

norre..meaceh sgt coz sudi gak try resipi ni..my family suka apam ni..nk carik tapai nasi x sempat coz bz keje..so inilah kaedah lain yg sy jumpa n kongsi bersama kwn2 di MR..sy suke bau apam ni ble da masak..harum sgt!!!! Tol x norre?? he9..


11-01-2009, quinnie komen :

apam ni selalunya kalau tak jadik sebab yis dia tu...kena guna yis yg baru..tak leh guna yis yg lama..kalau guna yis yg lama memang dia mengeras..tak leh nak naik... saya dah cuba resepi ni menjadik..memang sedap...tq ye cha...lepas ni memang guna resepi ni je la..almaklumler...saya pun tak rajin nak buat tapai2 ni....:)


05-03-2009, mama kastam tioman komen :

baya74..tujuannya di perap selama 3 jam tu supaya tepong beras tu betul2 kembang..terlebih yis, takut dgn baya74 sekali kembang nanti...ampuuuun...


05-03-2009, baya74 komen :

alahai mama....dah kembang dh punnnn... tu la mama, dah petang2 br nak bancuh apam, klu tunggu 3 jam alamat terlepas mkn mlm la jawabnya. buat ngelat2 cam tu 30-40 minit dh blh kukus, x sampai 1 jam dh blh makan. ampun cha sbb mendurhaka.....


13-05-2009, cha komen :

x pe klu menderhaka tp apam 2 still sedap mcm asal..hu9..soey cha da lme x online..bz sgt kat ofis n tempahan cupcakes..hope u all enjoy wif da apam gebuss..


09-07-2009, leeroy komen :

nak tanya nasi yang dah dimasak ke nak di blend.......


09-07-2009, mama kastam tioman komen :

leeroy..namanya pun dah nasi..mestilah yang dah dimasak..yang belum masak tentunya beras..kan? gurau2..pagi2 nih..bolihkan?


08-10-2009, kiwi spring komen :

saya ni mmg x tau masak kot banyak resepi saya belajar selalu x menjadi. saya dah buat apam beras ni tapi apamnya jadi keras walau pun kat atasnya merekah. adoooo....... frustnya tolong la saya yg baru belajar ni........


08-10-2009, mama kastam tioman komen :

buat apam beras memang macam tu..sebab tu kalau mama buat mama perap dulu adunan tepung beras tanpa isi yis dan tapai tu dulu..agak2 1 jam baru mama masukkan bahan tersebut dan perap sehingga adunan naik..baru kukus..panaskan acuan yang telah di sapu dengan minyak dalam kukusan dulu baru masukkan adunan..cuba lagi..jangan putus asa..


23-10-2009, nurinbong komen :

mama,apa tjuan acuan yg dah disapu myak dipanaskan dulu?lagi satu confius apa beza rice flour n rice powder? harp ada yg bole bantu.tqvm


23-10-2009, mama kastam tioman komen :

tujuan di sapu minyak supaya kuih tu nanti senang nak di keluarkan sesudah masak..di panaskan acuan tu dulu sebab kekadang adunan tepung beras ni dia mudah mendap kebawah sebab tu kadangkala kuih kita ada yang keras kat bahagian bawah dan lembut di bahagian atasnya...rice flour - tepung beras....rice powder tak tau le pulak mama..rasanya mcm ari ni je baru tau... : )


23-10-2009, nurinbong komen :

tima ksh mama ats sharing petua.saya pun tak perasan ada rice powder,mta suami tlg belikan.itu yg dia bwak balik..kami kat pdg pasir.anyway time ksh byk2 kat semua yg byk mmbantu skil masakan saya,dri tak tau dah pndai lah kiranya sikit2


23-10-2009, mama kastam tioman komen :

sama2...pratiklah selalu dan belajar dari kesilapan baru terasa manisnya kejayaan.. : D


14-11-2009, ina75 komen :

maaf nak tumpang tanya. adunan tu memang pekat ke?


30-11-2009, cilimanis komen :

yap mmg pekat sikit adunannya.


29-12-2009, sehaDin komen :

brown sugar tu kalau guna gula biasa leh x?


04-01-2010, amyrah80 komen :

chaaaaaa...amy buat dah..pastu masa masuk adunan mcm pekat sgt mcm nak buat jemput2 pulak..memang macamtu ke?..


08-01-2010, kencur komen :

Salam cha, nak tanya, kalau adunan tu diperap lebih dari 3 jam apa jadi. Contohnya perap malam nak kukus pagi, and nak perap dalam peti ais ke?


08-01-2010, mama kastam tioman komen :

dari pengalaman mama, perap terlalu lama menjadikan adunan tu terlampau bersarang macam dah tak ada adunan tepung..last2..buang aje..jadi, ikutlah apa yang telah disaran di dalam resipi tu..selamat mencuba..


18-01-2010, miyuno komen :

salam cha dan mama...nak ty..klu guna gula pasir biasa bolih tak?


18-01-2010, mama kastam tioman komen :

wa'alaikummussallam..mama buat guna gula pasir biasa je..


25-01-2010, riaputih@yahoo.com komen :

Dah cuba tapi sedih la...tak menjadi. Agaknya terlalu lama peram kot. Ina peram dari jam 10 mlm smpi 5.00 pg baru kukus. Teringin nak cuba lagi...


03-12-2010, cikmar komen :

sy suke yg merekah...


09-12-2010, marryanne komen :

Terima kasih Cha,share resepi ni dah cuba best sesangat,walaupon tidak merekah tapi lembut walaupon sejuk,bagi adik2 lain yang mencuba tapi tak menjadi.....jangalah putusasa cuba lagi...ikut aturcara mesti jadi....terima kasih Cha sekali lagi.


17-12-2010, marryanne komen :

inilah apam ..........yang bestttt


20-12-2010, ctzai komen :

dah cuba mggu lepas..alhamdulillah, jadi, lembut & tersenyum lebar(merekah). Tak dpt nak upload gambar sbb internet kat tmpt ni terlalu slow. Bagi yg dah buat & x tersenyum tu, cuba la cara ni...panaskan acuan dulu, mcm mama ckp, setiap kali nak masukkan adunan dalam acuan, kacau dulu, bg keluar angin..mcm doh roti (kena tekan u kluarkan angin). Sy buat mcm tu..


26-12-2010, hafizmuar komen :

saye suke laporan masakan kat atas tu sebab ade pkataan 'kemain' = bukan main.. bes betul pkataan baru ni..


31-12-2010, ctzai komen :

'Kemain' tu bahasa orang utara(Kedah) la....


08-01-2011, Rozinah komen :

nak try la sok.... tp nk tanye ni cha..kalo ganti brown sugar tu gula gula pasir biase..so gula kite kene letak 1 3/4 gula la yeah??


08-01-2011, Rozinah komen :

nak try la sok.... tp nk tanye ni cha..kalo ganti brown sugar tu guna gula pasir biase..so kite kene letak 1 3/4 gula la yeah??


09-01-2011, hynie komen :

nanti korang cuba lak apam sri ayu...pasti tak mngecewa kan lah.....=-))


09-01-2011, akin komen :

bru buat td..menjadi....lembut n gebu cuma setengah2 apam je yg senyum...hehehe...nk upload pic xgeti la...de sape2 leh ajarkan tak???


12-01-2011, HaSue komen :

akin:kat sebelah gambar resepi kat atas tu ada 'tulis laporan'..klik jer kat situ n upload gambar ye


13-01-2011, mamasom7610 komen :

klu taknak gunakan brown sugar boleh tak.?klu mcm tu gntikn ngn gula putih boleh kan.?


14-01-2011, Aini DTHO komen :

bru buat ptg smlm....seronok sgt sbb jd....dulu penah dpt resepi wat apam ni, tpi kena buat tapai nasi dulu......sgt2 leceh...skrg dh ade resepi yg ni, cepat mudah & ringkas.............cuma ade yg senyum & ade yg xbape nk senyum....apa2pun, mmg gebu.....sedappp


19-01-2011, nurulz8186 komen :

dah try buat..menjadi! sgt hepi rs..:) thanks cha ats resepi yg mabeles ni..nnt kte masuk gambonye..:)


21-01-2011, n_huda komen :

thanks for the recipe...dh buat..ptg smlm...alhamdulillah mnjd..nnti blh buat lg...


23-01-2011, sherienn komen :

best...da buat tq


23-01-2011, sherienn komen :

caner nk letak gmbr eik?


24-01-2011, RESEPI_FATIN11@YUP.COM komen :

ERM,,SYE BRU NK CBE HRP2 MNJDI LA.....


25-01-2011, ummieaya komen :

dah buat banyak kali....emm...memang best, anak2 pun suka


27-01-2011, k.yong komen :

sedih btol...xjd pun...dah mengidam sgt nk mkn apam nieeee....


28-01-2011, ida rosida komen :

salam cha...ni kali kedua buat resepi ni...tak sempat nak letak kelapa...dh habis anak2 sapu...apa pun thanks for resepi yg sangat simple dan mudah ni...tak payah nak beli kat pasar malam dh...


07-02-2011, fara_waheeda komen :

saya nk tanya.. ade sesapa bole tolong jawabkan.. selepas dah perap adunan tu, nk kena gaul2 x?? ke terus add dalam bekas kukus??


07-02-2011, mass80 komen :

mas tolong jawabkan...lepas adunan dah naik, boleh gaul2 kan jika nak tambah warna...lepas tu boleh terus masuk dalam acuan ...dan kukus...


25-02-2011, shahna komen :

mcm menarik je... nak trylah


27-02-2011, KebunSerai22 komen :

nok testing gok ni...


03-03-2011, farra@idaman komen :

first time buat terus jadi..kongsi ngan jiran2..smua igt apam tapai nasi..apa lg msing2 mnta resepi..thanxs cha kerana kongsi resepi yg mudah d sediakn..


08-03-2011, mariana karim komen :

salam cha anak2 sya suka sgat mkan apam,sya pnah cba buat tp tak mjadi,tak gebu langsung msa sya kukus mmeng ctik kbang nya slepas sya kluarkan, apam tu pun kecut npe eee?


09-03-2011, ogy_alif komen :

tgh dok peram tuh.. mintak2 la jadik.. dah lama cr resepi ni memandangkan nasi slalu x abih.. asyik mkn nasik goreng je.. nak try apam beras lak..


10-03-2011, ogy_alif komen :

burpp.. alhamdulillah.. dah abih.. buat sarapan.. buat 1/2 adunan je.. petang kang nak buat lg la..


10-03-2011, ogy_alif komen :

buat lg.. kali ni ikut cara baya74.. buat stgh adunan sbb tepung x cukup, mauripan 1 sudu teh (sudu penyukat), air tambah sikit je lagi, perap dlm 1 jam.. lembut dan gebu hasilnya..


26-03-2011, Noran Mirza komen :

Saya mmg teramat minat mkn apam tp dh trauma nk buat sendiri.. Klu beli pulak, tk puas nk mkn. Mklumlah sbiji apam yg kecil tu dh 40 sen.. Stiap kali buat apam, msti tk jd w/pun dh ikut resepi bulat2. Lstly rupa apam tu akn jd mcm kuih kosoi. Rasa ada tp rupa out. Kenapa ye..?


04-04-2011, Datinlices komen :

erm salam......nak tanye mase nak masukan adunan lam acuan..kene letak penuh ke atau separuh aje..takot nanti kalo letak penuh bile kukus akan melimpah ruah plak ....hehe


06-04-2011, mamafitri komen :

x jadi la sy buat,x naik...sedihhhhh


07-04-2011, Amish komen :

saya cuba membuat nya tapi jadi agak keras tidak lembut..apa silap nya , ada kah yis di campur dengan air dulu hingga berbuih baru di campurkan kedalam adunan?? harap dapat penjelasan dari semua.


10-04-2011, syasya79 komen :

3/4 cawan tu banyak mn..


15-04-2011, sueann.79 komen :

sy try sedap tu mmglah sedap..tp hubby kata mcm x lmbut sgt..nape ekkk


16-04-2011, mrs fansuri komen :

nk buat la besok...klu pakai cup kertas tu kan...nk kena lapik dgn apa2 dulu tak ke terus jer letak cup kertas tu?


23-04-2011, cik propa komen :

Terima kasih Cha,saya dh cuba resepi ni..mmg lembut ,siap bg jiran lg,depa kata mcm mana boleh jd lembut saya kt cari resepi kt intenet...dan saya panjangkan kt kekawan....tq cha hanya Allah yg dpt membalas kebaikan anda.


26-04-2011, DatinVanilla~ komen :

Thanx a lot empunye resipi. apam ni mmg bes..i dh buat, excellent. sape yg blm try lg, better try this rcpe. mmg gebu, merekah dgn sempurna mcm nurulz8186 kt atas tu.. sedap dan 2 ari pun still lembut..1 adunan dpt byk jugak 4 me yg hnye b3 ni.. Setahu i, sume apam msti merekah jk btul2 bjaya membuatnya. ini kata chef (org yg pakar dlm bidang ni).


29-04-2011, surighani komen :

cha,pagi td dah buat apam ni mmg sedap,ank2 suka sangat.....tqvm cha d ats apam yg sempoi ni......


12-05-2011, mama aida komen :

cha, kalu x brown sugar, nak ganti ngan apa ye.


13-05-2011, itabob komen :

cha, i dh lama nak ucap TQ kat u coz bagi resepi yg sgt mudah n yg trpenting nasi i x lah asyik d goreng jee laie.. i dh buat 4 x n masa i bawa ke ofis tu ari bos siap minta resepi.. sedap katanya. next time i upload gmbr kat u kalu i buat lagi ya.. luv u


12-06-2011, Deanna2507 komen :

Thanks Cha.... sedap sangat2... walau pun first time cube... menjadi.


17-07-2011, Mama4 komen :

Simple dan sedap, lembut saja. First time cuba dah jadi. Mama4 tukar air kpd fresh milk...lagi milky rasanya. T kasih :)


27-09-2011, makcikzai komen :

nk cuba lah........


15-10-2011, awin75 komen :

thanks for the resepi, anak n suami suka sgt. i lagi la suka. ni da 2 kali buat, makan saja lagi sedap hehe. Tq for sharing the resepi cha


29-10-2011, apiki79 komen :

thanks cha.. memang sedap. tp apam yg sy buat tak merekah la.. macam mana nak buat yea? ada sape2 kt sini blh ajarkan?


18-11-2011, jue64 komen :

salam cha, dah wat petang tadi bagi jiran sikit. resepi ni sedap dan senang. terima kasih.


20-11-2011, ciksyue komen :

heheheheh dah lama nk wat resepi nih akhirnya hr ni dpt gak wat meme sng terima cha....;)


30-04-2012, seatea komen :

dah cuba buat sabtu lepas, masa perap 3 jam tu memang naik... tapi bila kukus x mau senyum.... akak buat warna putih tp nak cantikkan sikit kelapa tu kalerkan merah barulah naik seri tq 4 resepi


18-03-2013, Siti Darna Sanoesi komen :

terbaik... mmg menjadi sy buat cuma dah lupa mcmn nak share gambar kat sini!!!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd