Google+

oleh: surie Ais Krim Mudah

No picture

Untuk yang suka buat kerja yang simple & enak untuk dimakan


Created on : 09-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi surie




Bahan-bahan ( Sekeluarga )

  • Susu kotak sebarang perisa..(kotak yang beso tu)
  • Coffemate 200gm (harga tak silap dalam RM2.90)
  • Susu pekat secukup rasa (korang agak-agakla kalau suka manis taruh banyak sket)

Cara-cara

  1. Bekukan susu kotak (kalau nak buat esoknya,korang bekukan la malam sebelum tu)
  2. Bila dah beku,guriskan dengan garfu sampai menjadi halus
  3. Kemudian,masukkan coffemate kesemuanya dalam ais tadi tu.Gaul kasi rata.
  4. Masukkan susu pekat secukup rasa.Kalau suka manis taruh lebih la.Tapi janganla manis sangat
  5. Lepas tu,pukul dengan speed yang paling laju.Hasilnya ia akan menjadi 2x ganda banyak dari ais yang dibekukan.
  6. Bekukan semula.Kemudian pukul lagi.Ulang 2-3 kali agar aiskrim menjadi halus.
  7. Setelah selesai,boleh la di makan aiskrim tu.Perlu dipastikan yang peti ais anda cukup sejuk untuk membekukan aiskrim berkenaan.
  8. Selamat mencuba!Gerenti best punye!!

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (11)

30-11-2010, affa_kifaha@yahoo.com komen :

npe x de gmbr....:)


12-01-2011, Ku Nora komen :

x leh nk wt x de gmbr.x fhm


29-01-2011, rodzah harun komen :

kite try, pas tu anto gambr, bg pihak..


18-02-2011, hamidahshafii komen :

mm sedap kot aiskerim ni, nanti kita cuba buat ye, kalau menjadi, kita anto komen kat kau lagi yee...


03-03-2011, Ajieda Ajis komen :

Macam dah pernah baca la kat myresipi menu ni. Cuma bezanya xde susu pekat. Saya dah byk kali buat n mmg sedap...


19-03-2011, shazmie komen :

byk kali lak nk kna pukul.....


08-05-2011, AuntieZah komen :

Yalah memang dah ada, tp yg ni lain sikit, lagi mudah sbb x perlu sukatan, cuma tambah susu pekat.. tanpa coffemate juga insyaallah jadi, ganti susu tepung lain aje..


17-09-2011, masakan bonda komen :

sya ske wat yang senag2 pnyer,lagi pun my husband tak smpat nak sejuk,dah tunggu kat peti sejuk tau.."tapi memang sedap.....terima kasih...


15-10-2011, haslina khamis komen :

xbrpe best la...nk yg lebh pdat utk bt niaga la....hu3


27-05-2012, nhidayah_harun komen :

best2...xcited nunggu ice cream keras.... (",)


27-06-2012, jua komen :

sape nak ais krim maker hubungi saya. 014-5359173. 1 jam ais krim dah jadi.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd