Google+

oleh: shima_2210 Kek Kacang Tanah

Kek_kacang_1-2

Resipi dr MIL. Selamat Mencuba!!


Created on : 09-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi shima_2210




Bahan-bahan ( Loyang 18 cm/bergantung pd size cwn yg digunakan )

  • 1 cwn kacang tanah-digoreng tanpa minyak dan di blend halus
  • 1 cwn tepung gandum
  • 1 cwn butter
  • 1 sdt baking powder
  • 1 sdt esen vanilla (tak nk letak pn tak pe)
  • 3 biji telur
  • 1/2 cwn susu cair
  • 1 cwn gula (ikut kemanisan lidah sendiri)

Cara-cara

  1. Griskan loyang dan panaskan oven
  2. Gaulkan tepung, baking powder dgn kacang hingga sebati dan ketepikan
  3. Pukul butter dan gula sehingga kembang dan masukkan esen vanilla dan pukul lagi
  4. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati. Pukul sebati setiap telur sebelum masukkan yg lain.
  5. Setelah itu, masukkan campuran tepung dan kacang. Gaul sebati guna kaedah kaup balik
  6. Masukkan susu cair dan gaul sebati. Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak. (Suhu bergantung kepada oven masing2)

Tag

kek

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (3)

Kek_kacang_tanah
14-11-2009
terlupa nak htr laporan kek ni. hikhikhik! wat masa awal raya ari tu... sedapp!! tq
Laporan oleh: 14sept

terima kasih sebab mencuba.

Kekkacang
03-08-2011
kek saya ada turun sedikit setelah dikeluarkan dari oven..kenape yer? terlebih bahan berair ker?
Laporan oleh: farinaz
P1040625
16-11-2011
slm,mmg sdp kek ni.terasa kcg nye..dpt la bekal kn ank gi kje..tq tuan nye rspi.
Laporan oleh: Mariani(KT)


Komen (17)

11-01-2008, achiklie komen :

banyak jenis kacang nie. kacang ape aaaa? tanah ka? hijau ka? badam ka?


11-01-2008, shima_2210 komen :

kacang tanah jer. tq for asking. dh edit dh kt resipi tu. try ler sedap. rasa mcm apam balik tp versi kek.


12-01-2008, nurnikisha komen :

tq shima..:) kish dah lamer cari resepi ni..hmmm...nostalgia sgt sbb kek ni mmg kek wajib arwah mak kish maser rayer kecik2 dulu...hmmm...tak sempat amik resepi dari mak..:( anyway tq...tak sabar nak cuberrr...


15-01-2008, shima_2210 komen :

cuba kish jgn x cuba. sedap woo... pertama kali mkn dh suke giler. tu yg mintak resipi kt MIL


14-11-2008, rimbun komen :

makan member ofis ni buat.... mmg sedap nyerrrrrr... ni nak try buat plak nih


30-09-2009, GeGirl82 komen :

dah buat aritu..btol la,ala2 apam blk versi kek.bwk g opis trus mmber mtk resepi..sedap,lembut.TQ


16-11-2009, izzack komen :

salam...nk tnye ckit...kacang tanah tu selepas d grg tnpa minyak kena buat kulit dulu ke sblm blend?


25-02-2010, shima_2210 komen :

izzack: elok2nya buang kulit la


21-11-2010, Zieys Abady komen :

Akum kak,bleh bg tips tak...Nak bakar guna rak mana n api atas o bawah?Bakar guna kaedah steam bath elok tak?Sy tgh blajar wat kek,p klu kek "merajuk" mbzir bhn2 la pula.Tu yg kdngan2 mls nk wat kek wlaupun tekak nk mkn sgt2...Btw tq utk rspi ne...


27-11-2010, mely komen :

Salam,Zieys Abady,sy potong cerita ya? Sy sdh berapa kali buat kek ikut resepi ni,hasilnya memang sedap,guna api atas dan bwh,klu kaedah steam bath mgkn tak seberapa sesuai bab ada guna kacang tanah,nanti tak seberapa terasa aroma kacang tu pulak.Resepi kek kacang tanah ni saya simpan elok2 sebab dah jadi kegemaran saya.


27-01-2011, shima_2210 komen :

Zieys Abady : steam bath nie selalunya utk pudding-like cake yg guna byk telur. tujuannya taknak bg telur tu curdle (jd scambble egg). klu kek biasa nie either bakar or kukus. sy guna api atas bawah guna rack yg tgh. mely: tq sbb cuba n tq sbb jd fav. tq gak tolong jwb.


07-02-2011, mely komen :

same2 Shima,klu sy dpt resepi yg sedap dan senang,mesti jd resepi kesukaan siap copy and print lg..hehe,tq 4 resepinya Shima.


04-03-2011, erni halwati komen :

saya dah terai sedap sangat terima kasih -- Sent on a phone using T9space.com


22-09-2011, Noran Mirza komen :

Amboiii.. ferinaz, tngok kek awak yg gebu cntik molek tu membuatkan saya pun teringin nk cuba buat..


10-10-2011, seriana komen :

Salam shima t.kasih bg resepi ni mmg sedaplah saya siap buat 2 adunan bwk g office. Saya guna gula perang + gula biasa yummy


17-10-2011, asmiza81 komen :

hai shima saya dah 2 kali at tapi tak berapa jd lah kek 2 lembut sangat bila potong kek jd hancur npak aikk tulung komen.


29-11-2011, yanaq komen :

bakar ngan suhu brapa ni?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd