Google+

oleh: ifah Siakap stim

Dscn2072

masakan yang ringkas tapi sedap..hehehe


Created on : 06-01-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ifah




Bahan-bahan ( 5 org makan )

  • ikan siakap
  • 1 inci halia*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3 btg serai*
  • 5 ulas bwg merah*
  • serbuk lada hitam
  • sos tiram 4-5 camca besar
  • 2 biji limau nipis di perah air
  • 2 biji lada besar
  • 1 biji buah tomato potong dadu
  • daun sup
  • garam secukup rasa
  • * ditumbuk/ blend

Cara-cara

  1. bahan yang di blend tadi di gaul pada ikan bersama garam serbuk lada hitam,& sos tiram..perap 15menit..
  2. tabur atas ikan lada merah, tomato n daun sup.. tomato sy guna kan kos nk suh masam skit..jd akan balance dengan sos tiram..
  3. stim la ikan siakap tu..kira2 20 menit.. kira 5 menit sebelum angkat..bubuh la air perahan limau nipis tu.. hmmm, pasti tak sabar nk mkn bila baunyer..huhu..sedappp..
  4. ikan tu saya potong 2..cause tak muat ngn bekas..hehehehe

Tag

ikan








Laporan Masakan Bergambar (11)

28022008049
04-03-2008
emmm memang yummy ...cik abang pun suka dan puji siakap stim ni sedap....time kasih byk kak iffah kongsi resepi penambat hati suami;))
Laporan oleh: mawardah
Siakap_steam
20-03-2008
Siakap bertemankan ayam. Walaupun kekurangan bahan tapi rasanya tetap umph...!!! Tambah sayur kegemaran anak2.
Laporan oleh: rossitamz
Picture_329
22-05-2008
yea..siakap dh jd bawal putih j..hehe..tengkiu yer
Laporan oleh: junjs11
Siakap_stim
30-05-2008
tak ada daun sup, cuma letak daun kucai jer tp tetap sedap, ada masam dari jus limau dan tomato, pedas dari serbuk lada hitam & cili serta wangi dari serai.. thanks ifah...
Laporan oleh: nor_67
Picture0132
29-07-2008
uishh...1'st time masok dapo sbb tgk cm bez jer resepi akak.perghh..menjadi lak 2...sedap gila...terus ske nk memask nie..sedap la resepi akak..tapi kena potong gak..hehe..bekas x muat..dh masuk pinggan baru cantum balik..tp mmg bez!
Laporan oleh: achikjhy4286
14122008014
14-12-2008
buat utk kali ke 2. masak 2 ekor sekali pasal kalo sekor je tak cukup :-) sedap! tambah petai coz hb suke petai..tq 4 d recipe!
Laporan oleh: kasma1981
22012009594
24-01-2009
masak ms hb out. bl balik dpt rs sikit je. hb & sons suruh masak lg. sedap. tqvm.
Laporan oleh: baya74
Photo2583
16-11-2012
tadaaaa... try test semlm... gantikan limau nipis ngn 1bj lemon pastu tambah air skit... memang terangkat!!! mekasih ye share resepi...
Laporan oleh: zai_fadilah
Img_20121130_123756kecik
30-11-2012
sedap!!!! mudah je nak buat die. tq :)
Laporan oleh: syathirah
Dsc00234
14-12-2012
gerut stim...tq kongsi resepi
Laporan oleh: jun75
Dsc03477
26-12-2012
yummy....mmg best... lauk lunch semalam timakacihh ifah :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (27)

07-01-2008, yuka_luv komen :

saya selalu jugak buat siakap stim ni. resipi dia pun lebih kurang sama dengan ifah cuma ada tambah asam boi 2 biji. sedap rasa dia masam2 manis gitu


07-01-2008, Perantau komen :

Assalamualaikum... Baru je join.Semenjk dok jauh dari M'sia ni selalu jer bukak web ni utk msk...da tokle nk beli2 cam dulu.Siakap stim ni selalu gak buat dulu cuma beza sikit.Saya masukkn sos tiram,sos cili,cili padi...bagi pedas sikit n kena mkn panas2,sejuk tak sedap.Nnti ehh...balik Mesia bole try yg ni.Kt sini takde siakap....


07-01-2008, suriany komen :

eii... sukanya. baru tadi try resepi nih, menjadi! thanks ifah. tapi ikan yg saya guna ikan seabass sbb duk kat UK. rase lebih kurang siakap gak kalu Perantau nak try. Sejak duk sini myresepi.com selalu jadi tempat nak cari idea nak masak sbb hubby and anak2 suka masakan melayu :-)


07-01-2008, uncarnet komen :

meriahnya web ni dgn geng2 yg pandai masak...saya sjk join dah rajin masak dan buat kuih sbb resipi disini semua menyelerakan. Hari ni ada geng sound saya dah 'gebu' hu..hu...


07-01-2008, sofinar komen :

mak aii bestnye, dah lama cari resepi ni nanti nak cuba wat


09-01-2008, Perantau komen :

Ok...time kasih suriany.Da tau ikan seabass ni rase cam siakap,berkembang sikit idea nk msk ikan UK ni.Pasni bole carilaa...my hubby pun kureng sikit nk terima masakan lain ni....


09-01-2008, puteri komen :

Dah cuba dah, sedappp....suami puji pulak tu....berbaloi masak, thanks..


03-10-2008, ayuz84 komen :

Br je try resipi ni,mmg sdap..abes sekor siakap mkn sorang2..xsmpat nk amek gambor sbb dh kne digest dlm perut..thnx kak ifah for sharing tis recipe.very simple for a beginners like me ;) "Sembang ngn kak ifah di tepi pagar, dtg che mat gebu menjual ikan, saya bdk br blajar, kalo salah tlg tunjukkan"


30-11-2008, abah komen :

memang sedap sangat. baru je makan.


30-11-2008, abah komen :

memang sedap sangat. baru je makan.


30-06-2009, izan_tsu@yahoo.com.my komen :

sy dh wt tgh hr td.mmg trangkat.ank2 suka sgt.tq ifah


06-09-2010, razama komen :

terimakasih ifah.ana mesti cuba jugak.insyaAllah


23-12-2010, aswana nur komen :

thanks kak ifah..saya baru bljar2 masak coz taun depan nak khwin...


31-01-2011, Ibu Ajar komen :

InsyaAllah,, nak cuba wat jgk utk OMMI aka Ibu Mertua tersayang..


25-02-2011, alynn kamarulzaman komen :

nak buatlah nnti..kebetulan smlm hubby beli ikan siakap...


15-03-2011, ekinmohdnor komen :

nak buat lah...mesti nyam2..


15-03-2011, Ieno komen :

Pernah makan,tapi belum pernah masak nya lagi...memang sedap...If sy nak try masak, selalunya cicah ngan pe sedap???


27-05-2011, mona90 komen :

cicah dengan air asam pn sdap


25-10-2011, blank_myy komen :

blh tlg send sye resepi siakap msak stim serai tak?? anyone ?? plzz . .=)


25-10-2011, blank_myy komen :

plz send to my email at blankmyy@yahoo.com ..


22-12-2011, latifahrul komen :

klu guna ikan kerapu best x?


12-02-2012, nuyuwahida komen :

alhamdulillah..best sgt resepi ni..thanks empunya resepi..sy watkan utk family..lain kali bolehla jd lauk special utk tetamu yg dtg umah..hehe..thanks again..


12-02-2012, nuyuwahida komen :

alhamdulillah..best sgt resepi ni..thanks empunya resepi..sy watkan utk family..lain kali bolehla jd lauk special utk tetamu yg dtg umah..hehe..thanks again..


12-02-2012, nuyuwahida komen :

alhamdulillah..best sgt resepi ni..thanks empunya resepi..sy watkan utk family..lain kali bolehla jd lauk special utk tetamu yg dtg umah..hehe..thanks again..


12-02-2012, nuyuwahida komen :

alhamdulillah..best sgt resepi ni..thanks empunya resepi..sy watkan utk family..lain kali bolehla jd lauk special utk tetamu yg dtg umah..hehe..thanks again..


29-07-2012, NURUL JIEHAH komen :

menarik ni...blh cuba tuk bukak pose nanti!!


21-12-2013, Snur komen :

Aslmkm...mls tumbuk bhn yg perlu ditumbuk itu,sy hiris2 & tabur di atas ikan n kukus...sedapppp...Syukran.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu